ΑΠΟΨΗ: Ο Χάρης μπήκε ήδη στον δρόμο για τις Βουλευτικές 

Τα 14 σημεία της ομιλίας του Χάρη Γεωργιάδη που φανερώνουν ότι μπήκε ήδη στον δρόμο για τις Βουλευτικές

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Τραχύς, άμεσος και χωρίς περιστροφές, σαρκαστικός και ενίοτε επικριτικός, ευρωπαϊστής και μεταρρυθμιστής, με αναφορές στην οικογένειά του και με μηδενική διάθεση αυτοκριτικής ή έστω ανάληψης ευθύνης για αποφάσεις πολιτικής, προσωπικής ή έστω ηθικής υφής. Κάπως έτσι διάβασα την ομιλία του Χάρη Γεωργιάδη και συνεπώς τον ίδιο στην -κατά πάσα πιθανότητα- τελευταία μεγάλη τοποθέτησή του ως Υπουργού Οικονομικών. Ήταν αδιαμφισβήτητα μια ομιλία με πολύ ενδιαφέρον, όχι ειδησεογραφικό όπως κάποια ΜΜΕ προέβαλαν, αλλά σε σχέση με το πολιτικό μέλλον του ιδίου.

Ως -εμφανώς- άγριο πολιτικό ον ο Χάρης Γεωργιάδης προέβη σε έναν προσωπικό, πολιτικό απολογισμό δείχνοντας, την ίδια ώρα, τα μέτρα του πολιτικού κοστουμιού το οποίο φαίνεται απόλυτα ξεκάθαρα να έχει ήδη «ράψει» τόσο για ενεργό εμπλοκή στον ΔΗΣΥ, όσο και για τις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές που τοποθετούνται χρονικά σε 19 μήνες από σήμερα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Δεν θεωρώ, επίσης, τυχαίο το γεγονός ότι επέλεξε να κάνει μια τέτοια ομιλία σε ακροατήριο το οποίο αποτελείτο κυρίως από νέους, φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επέλεξε ένα εύκολο -από τη μια- ακροατήριο το οποίο προ εξαετίας βρισκόταν σε μαθητικές τάξεις και από την άλλη δύσκολο, αφού η στάση των νέων έναντι της πολιτικής είναι από αδιάφορη έως έντονα επικριτική με αμφισβήτηση για καθετί αφορά την πολιτική ζωή στη χώρα. Επομένως, επέλεξε ένα ακροατήριο στο οποίο επεδίωξε να δώσει τα μηνύματα που ο ίδιος σε μικρό χρονικό διάστημα -από σήμερα- αλλά και μελλοντικά θα καλέσει να τον στηρίξει με την ψήφο του. 

Κάτι πάντως, που μου έκανε εντύπωση είναι πως από τις 20 σχεδόν σελίδες της ομιλίας του και τα πολλά μηνύματα που έστειλε για διάφορες καταστάσεις, πρόσωπα, πολιτικά κόμματα και θεσμούς, τα ΜΜΕ προτίμησαν να αναδείξουν μπαγιάτικες, τραγελαφικές καταστάσεις της πολιτικής αλλοφροσύνης που κυριάρχησε έναντι της λογικής και της νηφαλιότητας, στην Κύπρο τον Μαρτίου του 2013. 

Διαβάζοντας την ομιλία του Χάρη Γεωργιάδη σημείωσα 14 σημεία, μέσω των οποίων ασκεί έντονη κριτική ή κάνει σαρκαστικά σχόλια για τη στάση πολιτικών ατόμων και κομμάτων, περιγράφει τον εαυτό του ως Υπουργό κατά τα χρόνια που μεσολαβούν από το 2013 μέχρι σήμερα και μιλά για το μέλλον θέτοντας τον εαυτό ή έστω υπονοώντας ότι θα βρίσκεται στο επίκεντρο μελλοντικών πολιτικών ζυμώσεων και διαδικασιών. 

1/ Αιχμές για το νομοσχέδιο του κουρέματος στο συρτάρι της Νομικής Υπηρεσίας
Αρχικά, όταν ακόμη μιλά για την αρχή της οικονομικής κρίσης και τις απανωτές διαβουλεύσεις μέχρι την τελική εφαρμογή του bail in και την εφαρμογή του Μνημονίου, ο Χάρης Γεωργιάδης άφησε ξεκάθαρες αιχμές για τη διαχείριση που έκανε και τη γνώση που είχε η προηγούμενη διακυβέρνηση του τόπου. Ειδικά αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του κουρέματος που ήταν -όπως λέει- στα συρτάρια της Νομικής Υπηρεσίας περί τα τέλη του 2012, αφού είχε ήδη περάσει από νομοτεχνικό έλεγχο. 

2/ Στις 3 τα ξημερώματα για την εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου 
Στη συνέχεια ασκεί κριτική στην τρόικα αλλά κυρίως στην Κεντρική Τράπεζα, αφού περιγράφει πως μια νύχτα τον κάλεσαν στις 3 τα ξημερώματα για να συζητήσει τη διαδικασία εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου, η οποία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός 24 με 48 ωρών, ενώ τελικά διήρκησε τέσσερεις μήνες και σε κάποιες φάσεις -όπως τονίζει- ένιωθε πως δεν επρόκειτο ποτέ να ολοκληρωθεί. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Χάρης - Η αποχώρηση μου δεν σχετίζεται με τον Συνεργατισμό <<<

3/ Ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ορθότητας εφαρμογής Μνημονίου 
Μετά την αρχική παράθεση ιστορικών γεγονότων με τη σειρά που έγιναν τα γεγονότα, δίνει πιο έντονο πολιτικό στίγμα στην ομιλία του τονίζοντας προς το ακροατήριο ότι είχε πολύ ξεκάθαρη άποψη για το τι έπρεπε να γίνει το 2013. Ουσιαστικά επανέλαβε τη θέση του ότι το Μνημόνιο έπρεπε να εφαρμοστεί χωρίς πειράματα, διαφωνίες με την τρόικα και θέσεις ότι φταίνε οι ξένοι για την κρίση στην Κύπρο. Ο τρόπος παράθεσης των γεγονότων, της άποψής του και η περιγραφή άλλων θέσεων ουσιαστικώς αποτελούν μηνύματα κριτικής τόσο προς το ΑΚΕΛ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τους χειρισμούς που έκανε κατά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησής το 2015. 

4/ Η απειλή Αναστασιάδη για παραίτηση της κυβέρνησής του με αφορμή την απαίτηση της τρόικας για επιπλέον μέτρα το 2014 
Παράλληλα, αν είναι ένα σημείο που μου έκανε εντύπωση καθότι ως δημοσιογράφος εκείνη την περίοδο δεν είχα υπόψη μου τη συγκεκριμένη ιστορία, αφορά την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης Αναστασιάδη όπως ο ίδιος μετέφερε στην τρόικα έπειτα από απαίτηση για νέα μέτρα το καλοκαίρι του 2014. 

«Χρειάστηκε η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει με παραίτηση της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του. 

5/ Η ειδική αναφορά στον Hourican 
Ένα από τα σημεία επίσης μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση είναι η προσωπική και ειδική αναφορά στον τέως CEO της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican, στον οποίο ο Χάρης Γεωργιάδης πιστώνει τις επιτυχίες άντλησης νέων κεφαλαίων και την εξόφληση του ELA. Το μήνυμα που έστειλε με αυτή του την τοποθέτηση ήταν -πιστεύω- ξεκάθαρο προς τον επιχειρηματικό κόσμο ότι είναι έτοιμος να στηρίξει απόψεις, πολιτικές και ενέργειες που θα αποβούν θετικές προς όφελος της οικονομίας. Έχοντας, επιλέξει την ειδική αναφορά στον Hourican έχει παράλληλα δώσει πίστωση σε όσα ο τραπεζικός τομέας έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια, αλλά και όσα ο ιδιωτικός τομέας ευρύτερα μπορεί από δω κι έπειτα να πετύχει. Άλλωστε δεν βρίσκεις εύκολα πολιτικό να πει καλή κουβέντα για τραπεζίτη, κάτι που ο Χάρης Γεωργιάδης έκανε ευθαρσώς αποκαλύπτοντας -παράλληλα- τη στάση που και στο μέλλον θα τηρήσει έναντι του επιχειρηματικού κόσμου. 

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

6/ Απαντήσεις σε Κομισιόν, ΜΜΕ, αντιπολίτευση και έναν οικονομολόγο
Από τη σφαίρα κριτικής του Χάρη Γεωργιάδη πέραν κομμάτων , ατόμων και θεσμών δεν έμεινε εκτός ούτε η Κομισιόν, στην οποία ευθέως άσκησε κριτική για τις αρχικές εκτιμήσεις της σε σχέση με την πορεία ανάπτυξης-ύφεσης της κυπριακής οικονομίας για το 2015. Μάλιστα, δίνοντας συνέχεια στο συγκεκριμένο θέμα άσκησε κριτική σε όσους τότε του άσκησαν κριτική (ΜΜΕ, αντιπολίτευση και ένας οικονομολόγος). Υπουργός Οικονομικών έκλεισε το συγκεκριμένο κεφάλαιο ιδιαίτερα δηκτικά λέγοντας: «Εννοείται ότι η πραγματικότητα ήταν διαφορετική… Και αυτό βεβαίως δημιούργησε μια θετική εικόνα για τη χώρα μας, στην Ευρώπη και διεθνώς». Αν και δεν σχολίασε περαιτέρω την κριτική που δέχτηκε από κύκλους εντός Κύπρου, με την πιο πάνω απάντησε υπενόησε ότι και αυτοί έλαβαν απαντήσεις. 

7-8/ Από την εντατική στο… σφράγισμα 
Στην ίδια ομιλία ο Χάρης Γεωργιάδης, βλέποντας προφανώς και τότε και σήμερα όσα λέγονται και γράφονται σε επίπεδο δημόσιας σφαίρας τόσο για τον ίδιο όσο και για την εφαρμογή του Μνημονίου, επιχείρησε με μια πρόταση να δώσει -εκ νέου- απαντήσεις προς πολλές κατευθύνσεις. Με δύο λέξεις: «Δεν συμφωνώ» μετέδωσε τη διαφωνία με τις φωνές (της αντιπολίτευσης) ότι το Μνημόνιο ήταν αντιλαϊκό και νεοφιλελεύθερο. Και αντί να ολοκληρώσει εκεί για το θέμα του Μνημονίου συνέχισε προσπαθώντας να δώσει απάντηση και σε φωνές που λένε ότι με το Μνημόνιο χάθηκε η ευκαιρία για ριζικές τομές και μεταρρυθμίσεις και πως θα έπρεπε να διαρκούσε περισσότερο για να επιτυγχάνονταν τα προαναφερθέντα. Διαφώνησε και με αυτή τη θέση τονίζοντας ότι η Κύπρος έχει μια δεύτερη ευκαιρία και αφού η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και μέσω της δημοκρατικής, πολιτικής διαδικασίας μπορεί να εξευρεθεί συναίνεση για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, επί του συγκεκριμένου θέματος χαρακτήρισε την Κύπρο στα χρόνια πριν και κατά τη διάρκεια του Μνημονίου ως ασθενή που βρισκόταν στην εντατική μετά από καρδιακό επεισόδιο. «Το να μιλούμε για δεύτερη ευκαιρία είναι σαν να λέμε ότι εκεί στην εντατική έπρεπε να φτιάχναμε και τα δόντια μας που θέλουν σφράγισμα»

9/ «Δεν αρκούν οι ωραίες ιδέες και τα εύηχα λόγια»
Από τα σχόλια του Χάρη Γεωργιάδη δεν ξέφυγαν και αυτοί που επικαλούνται κατά καιρούς παραδείγματα άλλων χωρών για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ λύσεων ή μοντέλων που η χώρα οφείλει να ακολουθήσει. Σε αυτό το σημείο Υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά είπε ότι όλα αυτά είναι λόγια κενά περιεχομένου εάν δεν έχουν πλάνο εφαρμογής οι όποιες προτάσεις. «… Με δικό μας σχεδιασμό και δική μας ευθύνη. Και εάν κάποιοι θέλουν να γίνουν Σιγκαπούρη, Ισραήλ ή Δανία, στο χέρι μας είναι να το επιχειρήσουμε Και για να κάνεις τις αλλαγές πρέπει να δουλέψεις σκληρά». Και δίνει συνέχεια λέγοντας: «Πρέπει να βρεθείς στα χαρακώματα της πολιτικής προσπάθειας. Δεν αρκούν οι ωραίες ιδέες και τα εύηχα λόγια»

10/ Κάθετος σε σχέση με την ορθότητα των χειρισμών για την κατάληξη του Συνεργατισμού 
Με μηδενική διάθεση έστω και μετά από καιρό για αυτοκριτική σε οποιοδήποτε σημείο, παρόλο που αποτελεί το θέμα για το οποίο δέχεται τη μεγαλύτερη κριτική ως Υπουργός Οικονομικών, ο Χάρης Γεωργιάδης όχι απλώς υπερασπίστηκε τους χειρισμούς που έγιναν σε σχέση με τον Συνεργατισμό αλλά παρέθεσε και δεδομένα που αποδεικνύουν αυτό, όπως οι θετικές αξιολογήσεις των οίκων και η μέχρι στιγμής είσπραξη 120 εκατ. ευρώ σε χρήματα και άλλων τόσο σε αξία ακινήτων από τη διαχείριση του κακού μέρους του Συνεργατισμού. Πήρε και η κυβέρνηση και ο ίδιος από την αρχή μια πολύ συγκεκριμένη γραμμή σε σχέση με τα όσα έχουν καταγραφεί στην περίπτωση του Συνεργατισμού, την οποία υπηρετεί με συνέπεια σε κάθε τοποθέτησή του για το θέμα. Πολιτικά γνωρίζει πολύ καλά πως το ακροατήριο (όχι των φοιτητών) στο οποίο απευθύνεται λίγο πολύ συμφωνεί μαζί του, ανεξαρτήτως εάν φωνές ακόμη και από τον ΔΗΣΥ -έστω μερίδας ψηφοφόρων του κόμματος- έχουν ενστάσεις για τον χειρισμό και την κατάληξη του Συνεργατισμού. 

11/ «Εάν υπάρχει κάτι που μετανιώνω είναι…»
Όχι δεν είναι παραπλανητικό το πιο πάνω τιτλάκι! Ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνει. Αυτολεξεί είπε: «Εάν υπάρχει κάτι που μετανιώνω είναι ότι δεν είχαμε την ευκαιρία να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης νωρίτερα για να προλαβαίναμε με παρόμοιες κινήσεις, δηλαδή με διαχωρισμούς χαρτοφυλακίων και συγχωνεύσεις τραπεζών το επώδυνο κούρεμα του 2013»

Πέραν της δήλωσης, η οποία πραγματικά μου έκανε εντύπωση -ίσως τη μεγαλύτερη από όλη την ομιλία του- διερωτήθηκε πως δεν την πήρε χαμπάρι ούτε το ΑΚΕΛ, ούτε άλλα κόμματα, ούτε επικριτές που «λατρεύουν» να σχολιάζουν τον Χάρη Γεωργιάδη σχεδόν επί καθημερινής βάσης. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Χάρης - Αυτές είναι οι 3 εκκρεμότητες για το Υπουργείο Οικονομικών <<<

12/ Οι προκλήσεις της Κύπρου 
Ολοκληρώνοντας με την ιστορική και πολιτική αναδρομή, κριτική και σχόλια που έκανε για την επταετία του ως Υπουργός Οικονομικών, ο Χάρης Γεωργιάδης έκανε και ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης αλλά και των κινδύνων ή προκλήσεων που παραμένουν στην κυπριακή οικονομία. Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Κρατικό Μισθολόγιο και το πιθανό επιπλέον κόστος του ΓεΣΥ αποτελούν τις βασικές προκλήσεις που ο απερχόμενος Υπουργός εντοπίζει. 

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση αφορά και το μέλλον του ιδίου στο πολιτικό σκηνικό, τόσο αυτά που πιθανώς στο μέλλον μπορούν να του χρεωθούν όσο και για τις θέσεις που -προφανώς- θα εκφράζει όταν και εφόσον επιστρέψει στο βουλευτικό έδρανο. 

13/ Ο ρόλος της Ευρώπης στο νέο διεθνές σκηνικό 
Πέραν των εσωτερικών θεμάτων ο Χάρης Γεωργιάδης έκανε μια -έστω μικρή- αναφορά στο πως βλέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα νέα δεδομένα, όπως διεθνώς δημιουργούνται από άλλες μεγάλες δυνάμεις. Αρχικά τόνισε ότι: «Σε μια εποχή που διεθνώς εντείνεται ο προστατευτισμός και η περιχαράκωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποτελέσει το αντίβαρο»

Δίνοντας συνέχεια στην τοποθέτησή του αλλά και επιπλέον πολιτικό τόνο στα λόγια του πρόσθεσε: «Και πρέπει να βρούμε τους τρόπους που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του λαϊκισμού και των άκρων, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη»

14/ Μήνυμα για το άμεσο μέλλον 
Αφού περιληπτικά αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα με τον θετικό φακό της κυβέρνησης Αναστασιάδη, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο -αντιλαμβάνομαι- αφορά τον ίδιο και το άμεσο πολιτικό του μέλλον λέγοντας: «Έχουμε εξασφαλίσει μια δεύτερη ευκαιρία. Ας την αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία και ας την διαχειριστούμε με αυτοπεποίθηση και με υπευθυνότητα»

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Καταληκτικά έχω δει έναν Χάρη Γεωργιάδη γεμάτο όρεξη για περαιτέρω εμπλοκή με την πολιτική, με πολύ πιο ισχυρές απόψεις σε σχέση με κάποια χρόνια προηγουμένως και με κάποιες τοποθετήσεις χωρίς καμία προσπάθεια για λείες γωνιές. Έστειλε πολλά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, εντός Κύπρου, εντός ΔΗΣΥ, στις επιχειρήσεις ακόμη και σε απλό κόσμο που παρακολουθεί την επικαιρότητα. 

Σχεδόν 19 μήνες πριν τις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές ο Χάρης Γεωργιάδης έχει ήδη ετοιμάσει το πλάνο, τις θέσεις και τη στάση την οποία προεκλογικά θα τηρήσει.  

Ανδρέας Κωστουρής