ΑΠΟΨΗ: Ο ιός ως ρυθμιστής της εξουσίας

Στο κατώφλι των νέων μέτρων και των απαιτήσεων του Φθινοπώρου που έρχεται  ταχύτατα ας δούμε λίγο τι ξέρουμε τώρα για τον COVID-19.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

1)    Η μετάδοση του είναι απλούστατη, συμβαίνει όταν μιλούμε, τραγουδούμε, γελούμε. 

2)    Για αυτό η μάσκα , όταν φοριέται σωστά εμποδίζει σε ένα μεγάλο βαθμό την μετάδοση του.

3)    Ο ιός δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες – αντίθετα από μας.

4)    Προτιμά το αναπνευστικό σύστημα αλλά και τα υπόλοιπα όργανα τα έχει σε εκτίμηση.

5)    Το εμβόλιο θα είναι μια καλή αρχή του τέλους του. Έχουμε όμως ακόμα δρόμο μέχρι τότε, αφού χρειάζεται χρόνος για κλινικές δοκιμές. 

6)    Η συμπεριφορά μας ατομικά και συλλογικά μπορεί να βοηθήσει στο να περιοριστεί η εξάπλωση του δεύτερου κύματος του ιού.

7)    Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και χρειάζεται ένα υγιές, δημόσιο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση του.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας, και όπως παρακολουθήσαμε  ήδη τις προηγούμενες βδομάδες σε άλλες χώρες, όπως το γειτονικό Ισραήλ , την Ελλάδα ή την Ισπανία η γεωμετρική αύξηση του έστειλε το «success story» που παινεύονταν οι κυβερνήσεις στα αζήτητα. Αλλά είτε ως αλαζόνες , είτε ως αδιάφοροι  δεν κινηθήκαμε, δεν πήραμε μέτρα. Τα μέτρα δε, είναι ευθύνη των αρχών να επικυρωθούν, να επικοινωνηθούν αλλά και να εφαρμοστούν.

Ο κυριότερος λόγος της αναζωογόνησης της πανδημίας ήταν η ανάγκη των κυβερνήσεων να κινήσουν τις οικονομίες τους, θεωρώντας πως το δίλημμα είναι υγεία vs οικονομία.  Τα δύο δεν μπορεί να αντιπαρατίθενται, το ένα υπηρετεί το άλλο. Οι κυβερνήσεις επέλεξαν να μην σταθμίσουν την δυναμική του ιού και να θεωρήσουν πως υπήρχε τρόπος επιστροφής στην προηγούμενη κατάσταση. Άνοιξαν έτσι τις πύλες κυριολεκτικά και μεταφορικά , όταν λειτουργήσαν αεροδρόμια και λιμάνια.  Λες και μπορούν να πατήσουν ctr+alt+del  και να πάει πάσα κακό. ‘Αφησαν ανεκμετάλλευτο το χρονικό διάστημα των lock down, και το διάστημα της σχετικής ύφεσης, υπεροπτικά επαναπαυόμενοι στις δάφνες της υπακοής του λαού.    Αυτό το κύμα του COVID θα αποκαλύψει πως  οι ιθύνοντες (δεν) φρόντισαν να προστατεύσουν το ΓΕΣΥ,  πως το Υπουργείο Παιδείας θα στέλνει πάλι άλλη εγκύκλιο το πρωί και άλλη το βράδυ. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Η Κύπρος χρειάζεται να αλλάξει τον οικονομικό της σχεδιασμό, και να απεμπλακεί από την εμμονή στην τουριστική και την κατασκευαστική ανάπτυξη.  Η ανάπτυξη και άλλων ξενοδοχειακών μονάδων, το κτίσιμο πολυκατοικιών (και η ανταλλακτική οικονομία διαβατήριων) δεν είναι στοιχεία ανάπτυξης.

Ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο στα πλαίσια ενός  αειφόρου προσανατολισμού. Σημαίνει εκμετάλλευση των φυσικών πόρων για ενέργεια, σημαίνει νέες μορφές και τεχνικές γεωργικών καλλιεργειών, σημαίνει φροντίδα για τα πιστοποιημένα προϊόντα και πιστοποίηση καινούριων. Σημαίνει ανάπτυξη υπηρεσιών, σημαίνει χρήση του μορφωτικού κεφαλαίου.

Σημαίνει επίσης και την στήριξη και διεύρυνση ενός κράτους πρόνοιας, χωρίς όμως την δημιουργία μιας αδηφάγου κρατικής μηχανής.  

Έχουμε εκλογές σε λίγους μήνες. Ας ψάξουμε να βρούμε ηγέτες.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Ήβη Λάμπρου