ΑΠΟΨΗ: Ο κανόνας της πολιτικής ακηδίας 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ


Για πολλά από τα οποία παθαίνουμε ως τόπος, ως πολιτικός κόσμος, αποδίδονται τις πλείστες φορές σε δικές μας ευθύνες, στάσεις και συμπεριφορές που συνδέονται με μια ευρύτερη στάση απαξίωσης των σοβαρών ζητημάτων, πολιτικής οκνηρίας και γενικώς αδιαφορίας για την ουσία και επικέντρωσης σε επουσιώδη θέματα αντιμετωπίζοντάς τα επιφανειακά. 

Και επειδή το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι κομμένο από τη σάρκα της κοινωνίας μας, κουβαλά επίσης τα ίδια κουσούρια αδυνατώντας να εμπνεύσει, να ηγηθεί και να ανοίξει νέους δρόμους για συζητήσεις σημαντικών θεμάτων σε επίπεδο δημόσιας σφαίρας. Ενίοτε η συγκεκριμένη στάση έχει τραγικές επιπτώσεις, αφού η ακηδία που χαρακτηρίζει την κυπριακή κοινωνία έχει κατά καιρούς αποδείξει πόσο τραγικές συνθήκες μπορεί να δημιουργήσει. Η τελευταία δεκαετία βρίθει από παραδείγματα και επιγραμματικά αναφέρω τον αποκλεισμό της Κύπρου από τις αγορές, την τραγωδία στο Μαρί, την οικονομική κρίση του 2013 και τον διεθνή μαυροπινακισμό της χώρας για τις κακές πρακτικές πολιτογραφήσεων. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Σήμερα φαίνεται πως η κατάσταση με την πανδημία τείνει να ξεφύγει ξανά, την ώρα που η Κύπρος αποδεικνύεται απελπιστικά μόνη σε μια ένωση και έναν κόσμο, όπου ο ρόλος και τα συμφέροντα ακόμη και της πολύπαθης -την τελευταία δεκαετία- Ελλάδας φαντάζουν πολλαπλάσιας αξίας σε σχέση με της Κύπρου. Ταυτόχρονα, η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά γνωστή με το ακρωνύμιο CETA καταψηφίστηκε με «συνοπτικές διαδικασίες» από τη Βουλή, έχοντας περάσει στα ψιλά από τα ΜΜΕ. Πρόκειται για κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα, το οποίο αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη του εμπορίου και ανοίγει τον δρόμο για μελλοντική, αντίστοιχη, εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Μάλιστα, η Κύπρος απέρριψε την εν λόγω συμφωνία την ώρα που οι αλλαγές που προωθεί η Ρωσική Ομοσπονδία μοιραία θα επιφέρουν πλήγμα έστω και σε ένα μέρος της βιομηχανίας επαγγελματικών υπηρεσιών που παρέχονται στην Κύπρο προς ρωσικών συμφερόντων εταιρείες. Η CETA αποτελεί ένα θέμα το οποίο επίσης δεν απασχόλησε σοβαρά και σε αρμόζουσα έκταση τα τηλεοπτικά πάνελ και τις πολιτικές συζητήσεις. 

Σημειώνεται ακόμη ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο παρόλο που συζητείται εδώ και χρόνια, τέθηκε προς ψήφιση την τελευταία ημέρα της κοινοβουλευτικής περιόδου. 

Η ακηδία που χαρακτηρίζει τον πολιτικό κόσμο και κατ’ επέκταση την κυπριακή κοινωνία αποδεικνύεται από τη σπουδή που επιδεικνύεται αναφορικά με τις εκλογές στην Αγλαντζιά, σε ένα από τους 30 Δήμους στις ελεύθερες περιοχές για υπολειπόμενη θητεία ενάμιση έτους! Ταυτόχρονα, η λίστα Γιωρκάτζη πάει κι έρχεται και το αποτέλεσμα παραμένει ένα και εμπερικλείεται σε δύο έννοιες: Αδιαφάνεια και εμπαιγμός των πολιτών. Αν όλοι οι βουλευτές -όπως λένε ήθελαν δημοσιοποίηση της λίστας- δεν θα περίμεναν κανέναν άλλο να καταγράψει και να δημοσιεύσει την οικονομική τους θέση. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όσο η πολιτική και κοινωνική ακηδία κυριαρχεί όπως εδώ και δεκαετίες συμβαίνει, κρίσεις θα βασανίζουν τον τόπο, ευθύνες θα παραμένουν ορφανές, η χώρα θα χάνει μεταρρυθμιστικές ευκαιρίες, ενώ ο κόσμος θα συνεχίσει να παρακολουθεί σαν να πρόκειται για σαπουνόπερα τι είπε ο Νικόλας για τον Βότση, ο Τρυφωνίδης για τους λαθρεπιβάτες στο ΔΗΚΟ, για το εάν ο Τάμαρι θα πουληθεί στον Ολυμπιακό ή για το ποιος υποψήφιος δήμαρχος Αγλαντζιάς έταξε τα περισσότερα στον λιγοστό χρόνο που απομένει έως τις δημοτικές εκλογές του 2021. 
 

Ανδρέας Κωστουρής
 
696