ΑΠΟΨΗ: O Νώε, ο κατακλυσμός και τα αδιόρθωτα τα λάθη μας

Προς διαχρονικά προβληματισμένους, επιστολής τεσσαρακοστής πέμπτης, το ανάγνωσμα…

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ

Και είδε ο θεός την αμαρτία, τον εγωισμό, τη διαφθορά
που επικρατούσε και αποφάσισε να φέρει τα πάνω κάτω και τα κάτω πάνω… και μιλούμε κυριολεκτικά. 

Και ξεκίνησε να βρέχει… Κάτι έλεγε για ένα κατακλυσμό. Κάτι παραμιλούσε περπατώντας πάνω κάτω πως έψαχνε για τον Νώε, αλλά το είχε κλειστό το κινητό, και δεν απαντούσε ούτε στα sms, ούτε στο facebook, ούτε καν στο twitter.

Φυσικά μια ομάδα από τους πάνω τον πλησίασε και του είπε: «Μεγάλε, αυτό το πάνω -κάτω δεν μας βρίσκει αντίθετους. Να φέρεις τα πάνω κάτω, αλλά πάντα με εξαιρέσεις. Δεν μπορούν μεγάλε, όλα τα πάνω να έρθουν κάτω και όλα τα κάτω πάνω, καθώς αντιλαμβάνεσαι πως μπορεί ακόμα και εσύ ως “πάνω” να βρεθείς ξαφνικά “κάτω” και να βρεθεί να μεσουρανεί κανένας Αλλάχ με τον Μωάμεθ το δεξί του χέρι, και όλοι εμείς να βρεθούμε από την ύπαρξη στην ανυπαρξία…».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Προβληματίστηκε για λίγο ο μεγάλος, αλλά ήταν από καλή πάστα και δεν ενέδωσε στον πειρασμό. Είπε: «Είπα θα βρέξω για να καθαρίσω τους στάβλους του Αυγεία, και αυτό θα πράξω».

Και ξεκίνησε να βρέχει, χωρίς σταματημό. Την ίδια ώρα που προσπαθούσε απεγνωσμένα να εντοπίσει τον Νώε. Για καλό και για κακό την είχε ετοιμάσει την κιβωτό από καιρό και ήταν σε βαθύ πραγματικά προβληματισμό ποιους να σώσει και ποιους να αφήσει στη μοίρα τους.

Τους πολιτικούς τους έβγαλε έξω από την αρχή, και εκείνους που έφαγαν και εκείνους που δεν έφαγαν. Ήταν εκεί, ήξεραν, ας τα λούζονταν τώρα. Εννοείται πως είχε και κάποιους που δεν έφαγαν. Δεν ήταν όλοι ένοχοι, δεν ήταν όλοι το ίδιο ένοχοι, αλλά όταν ανήκεις σε μια ομάδα και δεν αποστασιοποιείσαι καταγγέλλοντας τη διαφθορά που βλέπεις, αγγίζεις, μυρίζεις, ε ναι, δεν σου αξίζει η κιβωτός.

Σειρά πήρε η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν ήξερε ο μεγάλος από πού να ξεκινήσει και που να σταματήσει, δήμαρχοι, κοινοτάρχες, δημοτικοί σύμβουλοι, σχολικοί έφοροι. Ζήτησε βοήθεια από τον Υπουργό, εκείνον τον ένα και αρμόδιο, και του είπε να μην ανησυχεί και πως θα τα τακτοποιήσει... «Θα κουρέψω θέσεις, και θα βγάλεις και εσύ άκρη, ποιοι μπαίνουν στον νυμφώνα, ουπς, στην κιβωτό εννοώ, και ποιοι μένουν εκτός» …Αλλά εννοείται πως ακόμα περιμένει ο μεγάλος τα της αναδιάρθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σειρά πήρε το Υπουργικό. Ούτε και αυτό πέρασε από το face control της κιβωτού. Κόπηκαν μεμιάς. Πολύ ακριβό του κουστούμι, δερμάτινα τα παπούτσια… τα άλλα δεν είναι της ώρας να αναφερθούν.

Στους εκπροσώπους της εκκλησίας, μεγαλόσχημους και μη, έστειλε μήνυμα να μην μπουν στον κόπο να αιτηθούν πρόσβαση στην κιβωτό. Μια προσευχή αυθεντική, ήταν αρκετή. Αν μπορούσαν με προσευχή, αληθινά να αιτηθούν και στο μεγάλο να απευθυνθούν, θα γλίτωναν χωρίς κανένα θέμα.

Οι πλούσιοι, οι πραγματικά πλούσιοι, δεν μπήκαν στον κόπο καν να του μιλήσουν, είχαν δικές τους υπερηχητικές και αδιάβροχες κιβωτούς.

Αλλά το πρόβλημα δεν ήταν εκεί, και ας έβρεχε καρεκλοπόδαρα. Το πρόβλημα δεν ήταν ποιος θα μπει. Το πρόβλημα αυτό εύκολα θα μπορούσε να λυθεί. Όλοι οι κάτω, θα μπορούσαν να μπουν, να τους δοθεί στο τέλος της μέρας, ή του κόσμου, όπως το δει κανείς, μια ευκαιρία, να δούμε αν θα τα κατάφερναν καλύτερα αυτοί. Ήταν τόσο καθαρό το ποιοι δεν θα έμπαιναν που δεν υπήρχε καν θέμα αμφισβήτησης του μεγάλου. Και ναι, γέμισε η κιβωτός με κάθε καρυδιάς καρύδι… Ενώ εννοείται πως έριχνε… καρεκλοπόδαρα…

Το πρόβλημα είπαμε ήταν αλλού. Ο Νώε. Πού ήταν ο Νώε; Γιατί δεν απαντούσε; Τι έτρεχε ενώ έβρεχε;

Ο Νώε, ο μοναδικός ενάρετος, την είχε κάνει με τις μίζες. Τις μίζες των «πάνω» που δεν ήθελαν να βρεθούνε «κάτω» και είχε φύγει μέσω κατεχομένων για Χαβάη, με διαβατήριο που του επιδόθηκε μετά από παρεμβάσεις μεγαλόσχημων και ευθύνες όλων των την εξουσία έχοντων μα την ουσία μη κατέχοντων… και έμεινε η κιβωτός αγκυροβολημένηενώ έβρεχε καρεκλοπόδαρα… 

Και εμείς; Εμείς και ο Αυγείας περιμένουμε την επόμενη νεροποντή ευελπιστώντας πως μπορεί να εξελιχθεί σε νέο κατακλυσμό. Ελπίζοντας πως επιτέλους θα σταματήσουμε να θρηνούμε θανάτους κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών λόγω της ανεπάρκειας όλων μας, των ιθυνόντων πρωτίστως εννοείται. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Τροχαίους χάροντες που κόβουν τις ζωές ανύποπτων παιδιών γιατί η οδική μας συνείδηση έχει πιάσει πάτο με την λανθασμένη αστυνόμευση των δρόμων και τα πρόστιμα που επενδύοντας στο στήσιμο παγίδων στοχεύουν στο γέμισμα ταμείων. Τρομοκρατικά κτυπήματα από εκεί που δεν τα περιμένεις. 

Τρελαμένους δολοφόνους που πυροβολούν ασύστολα. Πολέμους και μεταναστευτικά ρεύματα μεταμφιεσμένα σε πηγές ειρήνης. Ανασχηματισμούς που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση ισορροπιών και συμφερόντων και όχι στην επίλυση καίριων και χρόνιων ζητημάτων με επιλογή των αρίστων. Και ο κατάλογος των ζητημάτων προς επίλυση ατελείωτος…

Ένα χαμένο θαύμα παρακαλώ!

Υπογραφή: Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.: Στείλε Θεέ μου έναν κεραυνό στον παγωμένο ωκεανό της ψυχή μας μπας και ξυπνήσουμε και δούμε άσπρη μέρα.

*Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

Έλενα Περικλέους
 
396
Thumbnail

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Τελικά ο Αναστασιάδης τα κατάφερε; Ούτε εγγυήσεις, ούτε Γενικούς Ελεγκτές, ούτε και εγκρίσεις από την Βουλή των Αντιπροσώπων; Ήθελε να δώσει ένα γενναίο πακέτο προς τις επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες, μεγάλες- όπως και προς τους αυτοτελώς εργαζομένους για το restart της Οικονομίας και φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο, αλλά την ίδια ώρα ακόμη δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο για κάποια μέτρα απαιτείται η έγκριση ή όχι από τη Βουλή. Στο ίδιο πακέτο, η Κυβέρνηση πρόσθεσε και «κοινωνικές πινελιές» για ιδιώτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αγορά ή να κτίσουν το δικό τους σπίτι. Στα 13 μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την Τετάρτη (27/5) περιλαμβάνονται και προτάσεις στήριξης του Τουρισμού.

Το δεύτερο πακέτο του Νίκου Αναστασιάδη (αυτό που εξήγγειλε δηλαδή την 27η Μαΐου) είναι πέραν των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (είναι γύρω στα 1,9δισεκατομμύρια η εφάπαξ χρηματοδότηση μαζί με τα διάφορα κονδύλια για δάνεια και επιπλέον τα ποσά που θα δαπανηθούν για την επιδότηση των επιτοκίων) ενώ το πρώτο πακέτο (ειδικά ανεργιακά επιδόματα, επιδόματα φοιτητών, επιδόματα φροντίδας, κτλ) ήταν ύψους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ

Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έριξε (και θα ρίξει) χρήμα στην αγορά ύψους περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Άλλαξε όμως το κλίμα της αγοράς; Το χρήμα αυτό, το οποίο ρίχτηκε και θα ριχτεί στο παζάρι μέσω διαφόρων προγραμμάτων, αυτό υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Να διαδραματίσει το δικό του ρόλο ώστε να αλλάξει το κλίμα και να αρχίσει η οικονομία να εξέρχεται από την ύφεση. Τα δεδομένα είναι εκεί: Οι  μισθοί των εργαζομένων «επιδοτούνται» από το κράτος βοηθώντας την ίδια ώρα κατ’ αυτό τον τρόπο τους εργοδότες να παίρνουν οικονομικές ανάσες, από την άλλη, τώρα, θα διατεθεί «φτηνό χρήμα» στους επιχειρηματίες ώστε να κάνουν reboost. Οι μεν εργαζόμενοι μέσω των πρώτων προγραμμάτων στα οποία μετείχαν οι εργοδότες τους μπορούν να νιώθουν επαγγελματική σιγουριά αφού δεν μπορούν να απολυθούν… τουλάχιστον για την ώρα! 

Το κλίμα πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα θετικό. Οι απόψεις διίστανται με κάποιους να εμφανίζονται αισιόδοξοι αλλά με κάποιους άλλους να εμφανίζονται απαισιόδοξοι. 

Ευτυχώς όμως που έρχονται και εκλογές. Βουλευτικές. Για δυο λόγους: 

Ο πρώτος λόγος, που ίσως να ακούγεται και οξύμωρο (διότι αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ακριβώς λόγω εκλογών και λόγω πολιτικών παίγνιων το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων αρχικώς ακυρώθηκε (λόγω ασυμφωνίας) και μετέπειτα ακόμη και το Plan B καθυστέρησε τόσο πολύ που τώρα -κάποιοι υποστηρίζουν- είναι δώρο άδωρο), είναι πως τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν πολύ χειρότερα αν δεν βρισκόμασταν τόσο κοντά στις βουλευτικές εκλογές 

ad2mobile

Διότι αν τώρα οι πολιτικές που ανακοινωθήκαν και εφαρμόζονται διαθέτουν φιλολαϊκή προσέγγιση, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα διέθεταν αυτή την προσέγγιση αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα τα πακέτα προστατεύουν έστω και λίγο τους εργαζομένους, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα τους προστάτευαν αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα είναι όλοι «στην πρίζα» για τα μέτρα, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα ήταν alert αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα δεν μπήκαμε σε Μνημόνιο, υπάρχουν αμφιβολίες αν δεν θα μπαίναμε αν δεν είχαμε εκλογές (όχι πως αυτό είναι απαραίτητα αρνητικό). Αν τώρα συντηρήθηκαν οι μισθοί στο Δημόσιο χωρίς παγοποιήσεις, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα έμεναν ανέγγιχτοι αν δεν είχαμε εκλογές. 

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

article 1