ΑΠΟΨΗ: Οι εμβολιασμοί, οι νέοι και η ανοσία της αγέλης

•    Το πείραμα των εμβολιασμών και το μέλλον της οικονομίας
•    Θυμούνται τους νέους για να ανακόψουν νέα υγειονομική κρίση

ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Τα αυξημένα κρούσματα του COVID - 19 επιβεβαιώνουν μια οδυνηρή πραγματικότητα. Η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες, θα καθυστερήσουν να επανέλθουν στην κανονικότητα, με μόνιμες επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας. 

Εκτός από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που φαίνεται να διασπείρονται ανάμεσα στον πληθυσμό με ταχύτατο βαθμό από τον αναμενόμενο, εκτός από το εμβολιαστικό πρόγραμμα που δεν κατάφερε να επιφέρει την ανοσία της αγέλης και κυρίως να πείσει τους νέους, εκτός από τους αρνητές που για δικούς τους λόγους αρνούνται τον εμβολιασμό, υπάρχει μια πολύ δύσκολη και απρόβλεπτη πραγματικότητα. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Μια πραγματικότητα που αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα με τομές και μέτρα, θα οδηγήσει την Κύπρο σε νέα αχαρτογράφητα νερά.

Τα δημόσια, αυτόνομα νοσηλευτήρια, που επωμίστηκαν με το μεγάλο βάρος διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, βρίσκονται και πάλι σε κομβικό σημείο, με κύριο το μεγάλο ερώτημα: «Θα αντέξουν το νέο χτύπημα και ακόμη ένα μεγαλύτερο ή θα καταρρεύσουν;». Κι αν δεν αντέξουν τι θα γίνει, δεδομένου ότι έχει δηλωθεί επίσημα, με το ισχυρό λόμπι που ασκεί ο επιχειρηματικός κόσμος, ότι δεν πρέπει να επιβληθεί lockdown ή αυστηρά περιοριστικά μέτρα; 

Σε άλλες εποχές, ακόμη και υπό την Υπουργία του Κωνσταντίνου Ιωάννου που κρίθηκε και επικρίθηκε αλλά συνήθισε τη διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης, θα λαμβάνονταν μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, μια από τις δυσκολότερες λόγω των μεταλλάξεων του ιού, υπάρχει όχι μια διγλωσσία, αλλά ένας Πύργος της Βαβέλ που ο καθένας προτάσσει τη δική του φιλοσοφία και πολιτική και που το πλοίο της υγείας ακυβέρνητο οδηγείται προς κατάρρευση και μαζί του και η Κύπρος.

Η ανικανότητα
Ο ΟΚΥπΥ απέδειξε πως δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί κρίσιμες καταστάσεις λόγω της διοίκησής του και της ασυνεννοησίας του με το Υπουργείο Υγείας και τους επαγγελματίες υγείας, αλλά κυρίως και λόγω των στελεχών του με μειωμένη αντίληψη για τον τομέα της υγείας.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στα χέρια ενός ανθρώπου ο οποίος τώρα πήρε το βάπτισμα τού πυρός στον τομέα της υγείας και μιας Γενικής Διευθύντριας που πήρε στα σοβαρά το θέμα του εμβολιασμού αλλά απέτυχε να πείσει διάφορες ομάδες πληθυσμού να εμβολιαστούν. Γιατί ένας νέος και μια νέα 30 χρόνων να ακούσει τα επιχειρήματα της κυρίας Γιαννάκη και να μην πειστεί από τις ατεκμηρίωτες θέσεις των influencers που ακολουθεί στα κοινωνικά δίκτυα, άστοχες και μη επιστημονικές, αλλά γραμμένες στη δική τους γλώσσα;

Οι επαγγελματίες υγείας των αυτόνομων δημόσιων νοσηλευτηρίων, οι οποίοι ανέλαβαν να διαχειριστούν σχεδόν μόνοι την πανδημία έχουν κουραστεί, είναι απελπισμένοι, και αισθάνονται αβοήθητοι. Αυτή τη στιγμή το μόνο που επιθυμούν και προσδοκούν είναι να περάσουν λίγες ημέρες διακοπών με τις οικογένειές τους που τόσο καιρό στερήθηκαν, ενάμιση χρόνο μετά την πανδημία.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας κρύβεται πίσω από το  πολυδιαφημιζόμενο και «πετυχημένο» ΓεΣΥ, το οποίο σύντομα θα καταστεί η νέα ωρολογιακή βόμβα της Κύπρου. Στο τέλος θα την πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Οι «ενέσεις»
Σε όλο αυτό το παζλ των απρόβλεπτων εξελίξεων και γεγονότων, τα οποία κανένας δεν λαμβάνει στα σοβαρά,  υποτίθεται πως λειτουργεί η οικονομία. Μέχρι πρόσφατα με τα δεκανίκια των σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας, τώρα με τις «ενέσεις» του Υφυπουργείου Τουρισμού, αύριο ίσως με τα χρήματα του Σχεδίου Ανθεκτικότητας. Ήδη, πολλές επιχειρήσεις δηλώνουν την πρόθεσή τους να αναστείλουν τις εργασίες τους, να κλείσουν μόνιμα τις επιχειρήσεις τους, να απολύσουν προσωπικό, γιατί δεν αντέχουν ούτε τη μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών τους, ούτε τα υπερβολικά, πολλές φορές παράλογα ενοίκια και τις άλλες υποχρεώσεις τους και κυρίως τα συχνά «lockdowns» που επιβάλλονται ως τελευταία ευκαιρία για να σωθεί ό,τι σώζεται. 

Στην οικονομία η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια είναι ένας από τους κύριους λόγους της δημιουργίας αρνητικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση επενεργεί αρνητικά στις επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας.

Σε όλα αυτά προστίθενται και άλλοι εξωγενείς παράγοντες όπως είναι οι απειλές της Τουρκίας και του Ερντογάν, η μόνιμη κρίση στη Μέση Ανατολή, οι δύσκολες ημέρες που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή και η διεθνής οικονομία και άλλα πολλά.

Απέτυχαν να πείσουν τους νέους
Σε μια τελευταία σωσίβια κίνησή της η Κυβέρνηση, όπως και οι πλείστες Κυβερνήσεις, στρέφονται στους νέους ηλικίας 30 ετών και κάτω, τους οποίους ανέσυραν από το χρονοντούλαπο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έκαναν τα πάντα για να τους στρέψουν εναντίον τους, για να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν την πανδημία και να δημιουργήσουν την ανοσία της αγέλης.
Γιατί ένας νέος 25 και 30 χρόνων να εμβολιαστεί επειδή του λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κάθε επιστήμονας που αυτοβαπτίζεται επιδημιολόγος; Γιατί πρέπει να πειστεί ο νέος των 900 ευρώ με τρία πτυχία που δουλεύει πωλητής σε κατάστημα, η νέα που εργάζεται 10 ώρες στην Τράπεζα και λαμβάνει 950 ευρώ, ο νέος με διδακτορικό που είναι 32  χρόνων και ακόμη ψάχνει δουλειά; Γιατί να ακούσει τον κάθε πολιτικό και τεχνοκράτη με υψηλές απολαβές και σίγουρη θέση που αφυπηρετήσει όταν ο νέος γίνει 50 ή 55; Τι του προσφέρει αυτή η κοινωνία για να τη σώσει;

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Tα επιχειρήματα που προβάλλονται και υπερτονίζονται δεν έχουν έρεισμα ανάμεσα στους νέους γιατί εκστομίζονται από ανθρώπους τους οποίους δεν σέβονται, δεν θεωρούν αξιόπιστους και δεν τους έχουν καμιά υπόληψη. Όταν, επιτέλους, αντιληφθούν όλοι αυτοί, ότι ο νέος είναι το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου και οφείλουν να τον σέβονται και να τον εκτιμούν, ας έχουν απαιτήσεις και για εμβολιασμό και για τήρηση επιδημιολογικών και άλλων μέτρων. Προς το παρόν ας σωπάσουν κι ας ψάξουν άλλους τρόπους να προστατεύσουν τον κυπριακό πληθυσμό. Το στοίχημα του εμβολιασμού χάθηκε μες τις άγονες, άκαιρες και κυρίως επιπόλαιες θέσεις και προσεγγίσεις τους εδώ και καιρό.

ΥΣ. Για αποκατάσταση της αλήθειας και χωρίς καμιά παρεξήγηση είμαι υπέρ του εμβολιασμού όχι γιατί ανήκω στις ευπαθείς ομάδες αλλά επειδή, υπό τις περιστάσεις, τις γνώσεις και την εμπειρογνωμοσύνη των ειδικών σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι η μόνη διέξοδος για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας.

Tags
Χρύσω Αντωνιάδου
 
1158