Καθηγήτριες του Κολεγίου Τέρρα Σάντα συμμετείχαν στην διακρατική συνάντηση FESTECH PROJECT

ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ
ΣΤΥΛΙΑΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 
ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΒΙΟΛΑΡΗ*


Μετά από μία μακρά περίοδο επιμελούς προετοιμασίας και προσεκτικού σχεδιασμού, 6μελής αντιπροσωπεία μαθητριών και δύο καθηγήτριες συνοδοί του Κολεγίου Τέρρα Σάντα συμμετείχαν στην πρώτη διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ υπό την ονομασία FuturEU Students as Transmitters of Cultural Heritage (FESTECH PROJECT), η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Alytaus από τις 29 Μαρτίου μέχρι και τις 5 Απριλίου 2019. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Οι χώρες-εταίροι του προγράμματος είναι σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Λιθουανία. H Κύπρος, η οποία εκπροσωπείται από το Κολέγιο Τέρρα Σάντα, έχει το συντονιστικό ρόλο στο project. Η ομάδα φιλοξενήθηκε από το σχολείο Alytaus Panemunes Progimnazija στο Αλίτους, μία μικρή βιομηχανική πόλη στη Λιθουανία. Κατά τη διάρκεια της διακρατικής συνάντησης οι μαθήτριες Τζόζυ-Ραφαέλλα Αλετράρη, Μαλβίνα Δημητρίου, Αυγή Οικονόμου, Άντρεα Άχχα, Γεωργία-Ελπίδα Γεωργίου και Τζιουμάνα Ελ Μπάκρη, μαζί με τις καθηγήτριες Στυλιάνα Αθανασίου και Σοφία Βιολάρη είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορα εργαστήρια και εκπαιδευτικές περιηγήσεις με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας-εταίρου.

Μέρα 2: Σάββατο 30 Μαρτίου, 2019
Την επόμενη ημέρα της άφιξης, οι φιλοξενούμενοι μεταφερθήκαμε στο σχολείο Alytaus Panemunes Progimnazija, όπου οι οικοδεσπότες μας προϋπάντησαν με ένα σύντομο παραδοσιακό χορευτικό από τους μαθητές. Ακολούθησε ξενάγηση στο μουσείο και στους χώρους του σχολείου. Στη συνέχεια, οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι, παρουσιάσαμε τις πόλεις, τα σχολεία και τις χώρες μας. 

Επίσης, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για το λογότυπο του project με υποψηφιότητες από όλες τις χώρες. Τις περισσότερες ψήφους κέρδισε η πρόταση της Κύπρου και συγκεκριμένα το έργο της μαθήτριας Άντρεα Άχχα του Κολεγίου Τέρρα Σάντα, η οποία θα αντιπροσωπεύει το project μέχρι και την ολοκλήρωσή του, τον Οκτώβριο του 2020. Η ημέρα συνεχίστηκε με εκδρομή στο Alytus Mound και στη γέφυρα White Rose, η οποία είναι η πιο ψηλή γέφυρα για πεζούς και ποδηλάτες στην Ανατολική Ευρώπη. 

Μέρα 3: Κυριακή 31 Μαρτίου, 2019
Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στην ιστορία και κουλτούρα της Λιθουανίας
, με ξεναγήσεις να πραγματοποιούνται στο Κάστρο Τράκαι και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Βίλνιους. Οι φιλοξενούμενοι μάθαμε για τον αγώνα της χώρας ενάντια στη Σοβιετική κατοχή και την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της, γνωρίζοντας κι από κοντά τα όμορφα μνημεία, τους καθεδρικούς ναούς, το Πανεπιστήμιο της πόλης, το Προεδρικό μέγαρο και πολλά άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παλιά πόλη του Βίλνιους αποτελεί τοποθεσία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. 

Μέρες 4-7 Δευτέρα 1 - Παρασκευή 5 Απριλίου, 2019
Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, μαθητές, οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι ασχοληθήκαμε με αρκετές διαφορετικές δραστηριότητες που βοήθησαν να διαμορφώσουμε δυνατούς δεσμούς μεταξύ μας, να μάθουμε καινούργια πράγματα αλλά και να διασκεδάσουμε! Ανάμεσα σε άλλα, οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο με την ονομασία «Ανακαλύπτω το Alytus», στο οποίο έπρεπε να περιηγηθούν στην πόλη και να ανακαλύψουν διάφορα μέρη ενδιαφέροντος και στη συνέχεια να φτιάξουν ένα βίντεο με τα ευρήματά τους. 

Ακολούθως, παρακολούθησαν εκδήλωση με τραγούδια από τη χορωδία και χορούς από τις ομάδες χορού του σχολείου, παρευρέθηκαν σε πάρτυ στο σχολείο, όπου τραγούδησαν και χόρεψαν οι ίδιοι μαζί με τους μαθητές-οικοδεσπότες, μαθαίνοντας καινούργιες χορευτικές κινήσεις. Ταυτόχρονα, παρακολούθησαν μαθήματα μαζί με τους συμμαθητές τους από τη Λιθουανία και έφτιαξαν πασχαλινά ενθύμια. 

Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα παρουσιάσαμε τα πασχαλινά ήθη και έθιμα της χώρας μας, εφόσον πλησίαζε το Καθολικό και Ορθόδοξο Πάσχα. Μεταφερθήκαμε ακόμη, σε κοντινές περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικά μαθήματα στην ξυλογλυπτική, στην κηροποιεία, στην παρασκευή σπιτικού βουτύρου και στη διακόσμηση πασχαλινών αυγών με τη χρήση κεριού. 

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης, όπου οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να θέσουμε ερωτήματα στην Αντιδήμαρχο και στην Επικεφαλής του τμήματος Παιδείας της πόλης. Τέλος, επισκεφθήκαμε την πρωτεύουσα του Δήμου Μπίρστονας, την ιδιαίτερη λουτρόπολη Birstonas, η οποία κατοικείται από περίπου 3000 κατοίκους και λειτουργεί ως κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης, φιλοξενώντας κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Εμπειρία ζωής
Συμπερασματικά, η εμπειρία που ζήσαμε ήταν όχι μόνο πολύτιμη αλλά και εμπειρία ζωής. Οι αποχαιρετισμοί δεν είναι ποτέ εύκολοι, πόσο μάλλον με καινούργιους φίλους, με τους οποίους μοιραστήκαμε τόσα πολλά σε αυτές τις λίγες μέρες. Παρόλο που το πρώτο μας ταξίδι έφτασε στο τέλος του, το project βρίσκεται σε εξέλιξη με έναν καινούργιο προορισμό τον ερχόμενο Νοέμβριο: την Ελλάδα. Το Κολέγιο Τέρρα Σάντα θα φιλοξενήσει την τελευταία διακρατική συνάντηση του FESTECH Project τον Σεπτέμβριο του 2020.
                                
*Η Στυλιάνα Αθανασίου και Σοφία Βιολάρη είναι καθηγήτριες στο Κολλέγιο Τέρρα Σάντα.

 
131
Thumbnail

Η Κύπρος δεν μπορεί να συνεχίσει τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου». Δεν μπορεί να είναι μια με την Μόσχα και μια με την Ουάσιγκτον. Θα πρέπει να επιλέξει… ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας έχει υποχρέωση να προωθήσει και να αναπτύξει αυτό τον διάλογο αλλά να ληφθούν και αποφάσεις…

ad1mobileΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Παλαιότερα η Στήλη είχε τοποθετηθεί επί του θέματος «Πρότασης Μενέντεζ». Και είχε επισημάνει ότι η άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο δεν ήταν το σημαντικότερο σημείο της Πρότασης. Γιατί; Προφανές. Διότι η Κύπρος είτε με εμπάργκο είτε χωρίς δεν πρόκειται να παραγγείλει είτε Apache είτε F-35. Η ουσία της Πρότασης Μενέντεζ δεν ήταν/είναι η άρση του εμπάργκο αλλά ότι η Κύπρος μεταφέρεται εντός του κυκεώνα αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Και ότι η «Νήσος μας» θα πρέπει λίαν συντόμως να επιλέξει μεταξύ των στρατοπέδων: ΗΠΑ ή Ρωσία; 

Πριν λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να έχω μια συνέντευξη με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ (δημοσιεύεται σήμερα. Διαβάστε την εδώ). Τον οποίο και ρώτησα, ποιες είναι οι ενστάσεις του ΑΚΕΛ στην Πρόταση Μενέντεζ. 

Ομολογουμένως ο Άντρος Κυπριανού είπε κάποια επιχειρήματα και έθεσε κάποια ερωτήματα, τα οποία δύσκολα απαντώνται. Όπως: Ποιο το αντάλλαγμα που θα λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία να δεθεί στο άρμα των ΗΠΑ; Το εμπάργκο;

Και έχει δίκαιο. Όπως είπαμε πιο πάνω το θέμα του εμπάργκο είναι μια άνευ ουσίας. Δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία, πέραν της πολιτικής σημειολογίας. 

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<< 

Είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ: «Το εμπάργκο δεν έπρεπε καν να μας είχε επιβληθεί. Εισέβαλε η Τουρκία στην Κύπρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούσαν όλα αυτά τα χρόνια να πουλούν εξοπλισμό στην Τουρκία, αλλά στο θύμα που είμαστε εμείς, έβαλαν εμπάργκο. Αστεία πράγματα. Δεν έπρεπε να υπάρχει και θα έπρεπε να καταργηθεί. Το ερώτημα είναι με πιο αντίτιμο θα δεχτούμε να καταργηθεί αυτό το εμπάργκο. Θα προσδεθούμε στο άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών; Θα επιτρέψουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες την αντιπαράθεση που έχουν με την Ρωσία, να την μεταφέρουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι περί τούτου πρόκειται».

Παράλληλα ο Άντρος Κυπριανού προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα αντιδράσει «και μάλιστα έντονα». 

Είναι λογικό. Δεν είναι; Προσέξετε ποια είναι η κατάσταση τώρα: Μια χώρα, η Κύπρος, δεν ανήκει ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στον Συνεταιρισμό αλλά ούτε και σε κάποιο συνασπισμό Ρωσικών συμφερόντων. Η ίδια, η Κύπρος, επιχειρηματολογεί ότι έχει καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με την Ρωσία. 

Αλλά, το κύριο ερώτημα παραμένει. Που ανήκουμε τελικά; Που ανήκει η Κύπρος; Στην Δύση ή στην Ανατολή; Διότι η «μέση» (οι Αδέσμευτοι) έχει καταργηθεί. Ήταν όντως μια εύκολη λύση το «ούτε απ’ εκεί ούτε απ’ εδώ αλλά πότε απ’ εκεί πότε απ’ εδώ». Ο «επιτήδειος ουδέτερος», ήταν στις πλείστες των περιπτώσεων ο προνομιούχος, ασχέτως αν ούτε και αυτός ο ρόλος «μας βγήκε» ως Κύπρος. Τουναντίον ίσως να πληρώνουμε το τίμημα από το 1974 για αυτό τον ρόλο που επιλέξαμε. 

Αλλά βρισκόμαστε στο 2019. Από το 2004 βρισκόμαστε στην ΕΕ. Και μάλλον έως το 2020 θα πρέπει να επιλέξουμε και κάτι άλλο: 

Θα βρεθούμε στο ΝΑΤΟ; Ή θα βρεθούμε απέναντι; Μαζί με τη Ρωσία; Η μέση λύση πλέον δεν υπάρχει. Και σε αυτό διαφωνούμε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ αλλά διαφωνούμε και με την Κυβέρνηση, η οποία ούτε και αυτή λαμβάνει ξεκάθαρες αποφάσεις ως προς τούτο. Η Κύπρος δεν μπορεί να συνεχίσει τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου». Δεν μπορεί να είναι μια με την Μόσχα και μια με την Ουάσιγκτον. Θα πρέπει να επιλέξει. 

>>> Αρθρογραφία Brief <<<

Αλλά ο Άντρος Κυπριανού έχει δίκαιο και στο εξής: «Με ποιο αντάλλαγμα;» 

Η Στήλη έχει τοποθετηθεί και επί τούτου: Όντως. Θα πρέπει το δίλημμα να μεταφερθεί και στην ίδια την  Ουάσιγκτον. Διότι και αυτή θα πρέπει να απαντήσει τι θα πράξει η ίδια για την Κύπρο. Δηλαδή, η Κύπρος θα επιλέξει το ΝΑΤΟ αλλά την ώρα της κρίσης (είδε πχ λύση στο Κυπριακό), η Ουάσιγκτον θα παίζει αυτή τον επιτήδειο ουδέτερο; 

Όλα αυτά θα πρέπει λίαν συντόμως να ξεκαθαριστούν. 

ad2mobile

Και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας έχει υποχρέωση να προωθήσει και να αναπτύξει αυτό τον διάλογο αλλά να ληφθούν και αποφάσεις: 

Είτε Ουάσιγκτον, είτε Μόσχα. Πρέπει να αποφασίσουμε. 

article 1