Καθηγήτριες του Κολεγίου Τέρρα Σάντα συμμετείχαν στην διακρατική συνάντηση FESTECH PROJECT

ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ
ΣΤΥΛΙΑΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 
ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΒΙΟΛΑΡΗ*


Μετά από μία μακρά περίοδο επιμελούς προετοιμασίας και προσεκτικού σχεδιασμού, 6μελής αντιπροσωπεία μαθητριών και δύο καθηγήτριες συνοδοί του Κολεγίου Τέρρα Σάντα συμμετείχαν στην πρώτη διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ υπό την ονομασία FuturEU Students as Transmitters of Cultural Heritage (FESTECH PROJECT), η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Alytaus από τις 29 Μαρτίου μέχρι και τις 5 Απριλίου 2019. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Οι χώρες-εταίροι του προγράμματος είναι σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Λιθουανία. H Κύπρος, η οποία εκπροσωπείται από το Κολέγιο Τέρρα Σάντα, έχει το συντονιστικό ρόλο στο project. Η ομάδα φιλοξενήθηκε από το σχολείο Alytaus Panemunes Progimnazija στο Αλίτους, μία μικρή βιομηχανική πόλη στη Λιθουανία. Κατά τη διάρκεια της διακρατικής συνάντησης οι μαθήτριες Τζόζυ-Ραφαέλλα Αλετράρη, Μαλβίνα Δημητρίου, Αυγή Οικονόμου, Άντρεα Άχχα, Γεωργία-Ελπίδα Γεωργίου και Τζιουμάνα Ελ Μπάκρη, μαζί με τις καθηγήτριες Στυλιάνα Αθανασίου και Σοφία Βιολάρη είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορα εργαστήρια και εκπαιδευτικές περιηγήσεις με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας-εταίρου.

Μέρα 2: Σάββατο 30 Μαρτίου, 2019
Την επόμενη ημέρα της άφιξης, οι φιλοξενούμενοι μεταφερθήκαμε στο σχολείο Alytaus Panemunes Progimnazija, όπου οι οικοδεσπότες μας προϋπάντησαν με ένα σύντομο παραδοσιακό χορευτικό από τους μαθητές. Ακολούθησε ξενάγηση στο μουσείο και στους χώρους του σχολείου. Στη συνέχεια, οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι, παρουσιάσαμε τις πόλεις, τα σχολεία και τις χώρες μας. 

Επίσης, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για το λογότυπο του project με υποψηφιότητες από όλες τις χώρες. Τις περισσότερες ψήφους κέρδισε η πρόταση της Κύπρου και συγκεκριμένα το έργο της μαθήτριας Άντρεα Άχχα του Κολεγίου Τέρρα Σάντα, η οποία θα αντιπροσωπεύει το project μέχρι και την ολοκλήρωσή του, τον Οκτώβριο του 2020. Η ημέρα συνεχίστηκε με εκδρομή στο Alytus Mound και στη γέφυρα White Rose, η οποία είναι η πιο ψηλή γέφυρα για πεζούς και ποδηλάτες στην Ανατολική Ευρώπη. 

Μέρα 3: Κυριακή 31 Μαρτίου, 2019
Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στην ιστορία και κουλτούρα της Λιθουανίας
, με ξεναγήσεις να πραγματοποιούνται στο Κάστρο Τράκαι και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Βίλνιους. Οι φιλοξενούμενοι μάθαμε για τον αγώνα της χώρας ενάντια στη Σοβιετική κατοχή και την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της, γνωρίζοντας κι από κοντά τα όμορφα μνημεία, τους καθεδρικούς ναούς, το Πανεπιστήμιο της πόλης, το Προεδρικό μέγαρο και πολλά άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παλιά πόλη του Βίλνιους αποτελεί τοποθεσία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. 

Μέρες 4-7 Δευτέρα 1 - Παρασκευή 5 Απριλίου, 2019
Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, μαθητές, οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι ασχοληθήκαμε με αρκετές διαφορετικές δραστηριότητες που βοήθησαν να διαμορφώσουμε δυνατούς δεσμούς μεταξύ μας, να μάθουμε καινούργια πράγματα αλλά και να διασκεδάσουμε! Ανάμεσα σε άλλα, οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο με την ονομασία «Ανακαλύπτω το Alytus», στο οποίο έπρεπε να περιηγηθούν στην πόλη και να ανακαλύψουν διάφορα μέρη ενδιαφέροντος και στη συνέχεια να φτιάξουν ένα βίντεο με τα ευρήματά τους. 

Ακολούθως, παρακολούθησαν εκδήλωση με τραγούδια από τη χορωδία και χορούς από τις ομάδες χορού του σχολείου, παρευρέθηκαν σε πάρτυ στο σχολείο, όπου τραγούδησαν και χόρεψαν οι ίδιοι μαζί με τους μαθητές-οικοδεσπότες, μαθαίνοντας καινούργιες χορευτικές κινήσεις. Ταυτόχρονα, παρακολούθησαν μαθήματα μαζί με τους συμμαθητές τους από τη Λιθουανία και έφτιαξαν πασχαλινά ενθύμια. 

Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα παρουσιάσαμε τα πασχαλινά ήθη και έθιμα της χώρας μας, εφόσον πλησίαζε το Καθολικό και Ορθόδοξο Πάσχα. Μεταφερθήκαμε ακόμη, σε κοντινές περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικά μαθήματα στην ξυλογλυπτική, στην κηροποιεία, στην παρασκευή σπιτικού βουτύρου και στη διακόσμηση πασχαλινών αυγών με τη χρήση κεριού. 

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης, όπου οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να θέσουμε ερωτήματα στην Αντιδήμαρχο και στην Επικεφαλής του τμήματος Παιδείας της πόλης. Τέλος, επισκεφθήκαμε την πρωτεύουσα του Δήμου Μπίρστονας, την ιδιαίτερη λουτρόπολη Birstonas, η οποία κατοικείται από περίπου 3000 κατοίκους και λειτουργεί ως κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης, φιλοξενώντας κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Εμπειρία ζωής
Συμπερασματικά, η εμπειρία που ζήσαμε ήταν όχι μόνο πολύτιμη αλλά και εμπειρία ζωής. Οι αποχαιρετισμοί δεν είναι ποτέ εύκολοι, πόσο μάλλον με καινούργιους φίλους, με τους οποίους μοιραστήκαμε τόσα πολλά σε αυτές τις λίγες μέρες. Παρόλο που το πρώτο μας ταξίδι έφτασε στο τέλος του, το project βρίσκεται σε εξέλιξη με έναν καινούργιο προορισμό τον ερχόμενο Νοέμβριο: την Ελλάδα. Το Κολέγιο Τέρρα Σάντα θα φιλοξενήσει την τελευταία διακρατική συνάντηση του FESTECH Project τον Σεπτέμβριο του 2020.
                                
*Η Στυλιάνα Αθανασίου και Σοφία Βιολάρη είναι καθηγήτριες στο Κολλέγιο Τέρρα Σάντα.

 
195
Thumbnail

Αν η Άγκυρα θέλει άτυπη Διάσκεψη, τότε γιατί όχι μια τυπική και επίσημη Διάσκεψη στην οποία να ξεκαθαριστούν τα πάντα συμπεριλαμβανομένου και του κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να μην έχει εγγυήσεις και στρατό στην επανενωμένη Κύπρο… Τολμά η Άγκυρα; Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Αρκετός ντόρος και «ττόζι» προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφτηκε τα κατεχόμενα από τις 8 Σεπτεμβρίου και αναχώρησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019. Τόσος ντόρος και τόση θολούρα που αμφιβάλλω αν εντοπίστηκαν τα κύρια σημεία των (πολλών) δηλώσεων του που προέβαινε ο Τσαβούσογλου σε κάθε περιοχή των κατεχομένων που επισκεπτόταν αλλά και μετ’ έπειτα ενώ βρισκόταν στην Τουρκία. 

Πολλά τα σημεία, πολλές οι λέξεις, πολλές οι αναφορές. Αλλά ποια ήταν τα κυριότερα και τα ουσιαστικότερα απ’ όσα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ; 

Ουσιαστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μας είπε τέσσερα πράματα: 

Πρώτον. Ότι οι Όροι Αναφοράς πρέπει να συμφωνηθούν σε μια 5μερή Διάσκεψη, στην οποία η κάθε πλευρά να ξεκαθαρίσει και τι θέλει. 

Στις 8/9/19 ο Μ. Τσαβούσογλου μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε επί τούτου: «Για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα τύχει διαπραγμάτευσης». 

Στις 9/9/19 κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Μ. Ακκιντζί δήλωσε: «Η άποψη ‘να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και βλέπουμε’ δεν είναι αποδεκτή, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «το δοκιμάσαμε αυτό για 50 χρόνια και δεν πέτυχε». Πρόσθεσε δε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ειδήμονας στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα». Γι’ αυτό, συνέχισε, «σε μια πενταμερή άτυπη συνάντηση είπαμε, να ξεκαθαριστούν αυτά. Το τί θα διαπραγματευτούμε να το αποφασίσουμε μαζί. Αφού ξεκαθαρίσει αυτό, όπως έχει πει και ο κ. Ακιντζί, τότε μπορεί να υπάρξει λεπτομερής σαφήνεια του εγγράφου για τους όρους αναφοράς. Δηλαδή, να δούμε ξεκάθαρα τί διαπραγματευόμαστε και μετά μαζί να ξεκαθαρίσουμε με λεπτομέρεια το έγγραφο των όρων αναφοράς. Και μετά θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Χωρίς το έγγραφο των όρων αναφοράς Τουρκία και τ/κ πλευρά πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Στις 10/9/19  κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα επανήλθε στο θέμα και είπε: «Ειδικά ο κύριος Αναστασιάδης πρώτα είπε για λύση δύο κρατών, όχι μόνο σε μένα, αλλά και στους Ε/Κ και στην Ελλάδα και στον Ακιντζί το είπε. Μετά είπε συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, αποκεντρωμένη. Διαφορετικές ιδέες συνεχώς», ανέφερε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «εμείς τότε είπαμε στα Ηνωμένα Έθνη να συναντηθούν οι πέντε, δηλαδή οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί, και να πουν όλοι τί θέλουν. Μετά που θα καθοριστεί αυτό, να διαμορφώσουμε μαζί αυτό το έγγραφο αναφοράς. Επειδή αν κοιτάξουμε την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το έγγραφο αναφοράς διαμορφώνεται από όλες τις πλευρές. Αυτό που λέμε είναι να πάμε σε μια διαπραγμάτευση που να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, το έγγραφο πλαισίου αναφοράς να είναι πολύ ξεκάθαρο».


Δεύτερον. Ότι η Τουρκία και οι Τ/κ δεν πρόκειται να παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις ως συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και επιπλέον δεν πρόκειται να συνομιλήσουν εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής προεδρία. 

Ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε τέσσερεις φορές σε αυτό. Στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε: «Δεν είναι εφικτό να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα» και πρόσθεσε «για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων, η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχουν; Υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα διαφυλάττουν τα δικαιώματα των Τ/κ; Να ξεκαθαρίσουν αυτά και θ’ αρχίσουμε μια διαδικασία όπου μια διαπραγμάτευση θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

Κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 9/9/19, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «η ουσία του πράγματος είναι η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχει, εκ των προτέρων». Ενώ πρόσθεσε: «Εάν η ε/κ πλευρά θέλει να διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία και την ευμάρεια, στη βάση της πολιτικής ισότητας, αυτό πρώτα συμφωνείται στην βάση αρχών και μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Εάν λες ότι αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, τότε αυτό που προσπαθείς να κάνεις δεν είναι ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής ισότητας, αλλά στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

Στις 10/9/19, ο τούρκος υπεξ επανήλθε επί του συγκεκριμένου (κατά την Συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα), και είπε: «Για μας και για τους Τ/Κ υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή, η εκ περιτροπής προεδρία. Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν από προηγουμένως με ένα ξεκάθαρο τρόπο και να είναι εκτός διαπραγμάτευσης».

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τρίτον. Ότι δεν πρέπει να διανοείται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις. 

Με το που κατέφθασε στα κατεχόμενα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε ως προς το θέμα των εγγυήσεων: «η τουρκική πλευρά είναι υπέρ μιας λύσης που θα διασφαλίζει την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς και τα άλλα της δικαιώματα, αλλά μια λύση με μηδέν ασφάλεια και μηδέν εγγυήσεις δεν μπορεί να είναι ούτε στην φαντασία»… 

Και ξεκαθαρίζει πως εννοεί τις Τουρκικές Εγγυήσεις, λέγοντας «υπάρχει ανάγκη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια της Τουρκίας τώρα πιο πολύ από ποτέ» και προχωρά για να προειδοποιήσει Τουρκοκύπριους που τάσσονται κατά της συνέχισης των Εγγυήσεων λέγοντας, «και εάν κάποιος λέει ότι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια είναι μόδα που πέρασε, να ξέρουν ότι είναι απερίσκεπτοι και προδότες, είναι λυπηρό να βλέπουμε τέτοια άτομα».


Τέταρτον. Ότι θα αξιοποιηθεί η κατεχόμενη Αμμόχωστος και η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. 

Ο Τσαβούσογλου στις 8/9/19 (μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα) ανακοίνωσε το άνοιγμα «προξενείου» στην Αμμόχωστο, λέγοντας πως αυτό γίνεται με εντολή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για να μην πηγαίνουν οι Τούρκοι πολίτες της περιοχής της Καρπασίας στην Λευκωσία για την διεκπεραίωση προξενικών υποθέσεων.. Έχει καθορισθεί και το μέρος», είπε χωρίς να το ανακοινώσει, ενώ ανέφερε ότι «πρόξενος» θα είναι ο Κασίμ Καμπάν. «Θα γίνει ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξη της περιοχής της Καρπασίας», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη του στο CNN Turk (προγραμματισμένη για μετάδοση Σάββατο (14/9) βράδυ) και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στις 12/9/19, ο Τούρκος ΥΠΕΞ για το θέμα των Βαρωσίων δήλωσε πως «γίνονται προετοιμασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων».

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Λοιπόν. Αυτά τα τέσσερα πράματα μας είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνοπτικά: 
1/ Πρώτα άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη να ξεκαθαρίσει το τοπίο και μετά Όροι Αναφοράς, 
2/ Όχι συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και εκ των προτέρων αποδοχή πολιτικής ισότητας και εκ περιτροπής προεδρίας θέματα τα οποία θα θεωρούνται συμφωνημένα και θα είναι εκτός διαπραγματεύσεων, 
3/ Δεν νοείται λύση χωρίς την συνέχιση των Τουρκικών Εγγυήσεων στην επανενωμένη Κύπρο και 
4/ Προχωρούν σε ανάπτυξη της περιοχής των Βαρωσίων. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει σε ένα σημείο δίκαιο. Ότι όντως επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και όντως μια Διάσκεψη θα βοηθούσε

Αλλά γιατί άτυπη; Γιατί όχι τυπική και επίσημη; 

Και γιατί να ξεκαθαρίσει μόνο η βάση; Να ξεκαθαρίσουν όλα όσα εκκρεμούν. 

Να πάμε στη Διάσκεψη και να ξεκαθαρίσει και η Βάση και να ξεκαθαρίσει και η Άγκυρα αν επιμένει ή όχι σε Τουρκικές Εγγυήσεις μετά τη λύση. Να ξεκαθαρίσει και η πλευρά μας ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής. 

Και αν ξεκαθαρίσουν αυτά και συμφωνηθούν αυτά και μείνουν εκτός της διαπραγμάτευσης για τις τελικές λεπτομέρειες σε άλλα θέματα τότε να ορίσουν νέα Διάσκεψη σε 30 μέρες και να υπογραφεί η λύση.

ad2mobile

Τολμά η Άγκυρα να πάμε σε μια Διάσκεψη αυτού του τύπου και με αυτή την ατζέντα;

Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης… 

article 1