ΑΠΟΨΗ: Οι λήπτες ΕΕΕ να αρχίσουν δουλειά από Νοέμβριο 

Αν φαντάζει πολύπλοκο για την Κυβέρνηση να θέσει ένα σύστημα προσφοράς εργασίας αναλογικά του ύψους του βοηθήματος, ας εφαρμόσει το πιο απλό αλλά και το πιο οικολογικό: Για κάθε 1 ευρώ βοηθήματος, να φυτεύουν ένα δέντρο. Κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο. Όσο λαμβάνουν το βοήθημα…

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

40,000 οικογένειες επωφελούνταν αρχικώς από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), ένα πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο επεξεργάστηκε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και από τις 10 Ιουλίου 2014, όπου ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τέθηκε σε εφαρμογή. 

Το πνεύμα του εν λόγω Σχεδίου είναι απλό: Καμία οικογένεια να μην μένει χωρίς εισόδημα, να μην μένει έστω και με ένα μικρό στοιχειώδες εισόδημα που θα εξυπηρετεί τις ελάχιστες ανάγκες της.  

Ας θυμηθούμε ότι τότε, το 2014, η Κύπρος βρισκόταν στην δίνη της οικονομικής κρίσης. Αρκετοί άνθρωποι από την μια μέρα στην άλλη έχασαν τις δουλειές τους, έχασαν τα καταστήματά τους, έχασαν σοβαρά εισοδήματα. Η ανεργία βρισκόταν σε επίπεδα ρεκόρ, πέραν του 16%. 

Πρωτόγνωρα πράματα για ένα νησί που ήταν μαθημένο στην ευμάρεια, έστω και στην πλασματική ευμάρεια. 

Η κίνηση τότε της Κυβέρνησης Αναστασιάδη ήταν ορθή. Το ΕΕΕ ήταν ένα πρωτοποριακό σχέδιο που ήρθε να συμπληρώσει ένα σοβαρό κενό αναγκών των πολιτών. Το οποίο σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό στα διάφορα επιδόματα ήρθε να συγυρίσει άλλη μια «ανακατωμένη πολιτική», αυτή των επιδομάτων που παραχωρούνταν με ασυδοσία και χωρίς κανένα έλεγχο. 

Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του ΕΕΕ, οι λήπτες έχουν μειωθεί στο ήμισυ. Σήμερα, 2019, υπάρχουν 20,000 (από τις 40,000) οικογένειες που λαμβάνουν ΕΕΕ

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το Υπουργείο υποστηρίζει πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ατόμων είναι πολίτες που όντως το έχουν πραγματικά ανάγκη αφού θεωρούνται ανίκανοι για εργασία είτε λόγω ασθένειας είτε για άλλους λόγους

Δεν θα αμφισβητήσω το τι υποστηρίζει το Υπουργείο. Αλλά ούτε και σημαίνει πως αυτό είναι αρκετό.  

Ούτε και πρέπει να ξεχνάμε την βασική αρχή, ότι τα πάντα, ό,τι κι’ αν αποφασίσει να κάνει η όποια Κυβέρνηση, κοστίζουν. Τα πάντα πληρώνονται. Και τα πάντα πληρώνονται από τους φορολογούμενους πολίτες του κράτους αυτού. 

Ακόμη και αν η συντριπτική πλειοψηφία των 20,000 θεωρούνται ανίκανοι για εργασία, το Κράτος δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί σε αυτό. Θα πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει ώστε να θέσει άλλη μια δικλίδα ασφαλείας για να μην παράγουμε οκνηρούς, άνεργους πολίτες, εξαρτώμενους των επιδομάτων. 

Ορθά έθεσε το μέτρο πως όποιος λήπτης ΕΕΕ κληθεί για εργασία και αρνηθεί αυτόματα διακόπτεται το ΕΕΕ. 

Όμως ας θέσει άλλο ένα μέτρο: 

Όλοι οι λήπτες ΕΕΕ (και νοείται όλοι όσοι δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των ανίκανων εργασίας - η παρένθεση προστέθηκε 14:05 4/8/19 ώστε να είναι παντελώς ξεκάθαρο σε όλους) θα πρέπει με κάποιο τρόπο να επιστρέφουν αυτή τη βοήθεια που τους παρέχει το κράτος και κατ’ επέκταση οι άλλοι συμπολίτες τους. 

Θα μπορούσαν για παράδειγμα να εργάζονται στα δημόσια έργα, στις τοπικές δημοτικές αρχές, στις υπηρεσίες καθαρισμού ή να προσφέρουν κοινωνική εργασία. Αντίστοιχα και αναλογικά με το ύψος του βοηθήματος που λαμβάνουν. Είτε για 10 ώρες είτε για 15 είτε για 20 είτε για 5 ώρες εβδομαδιαίως. Αναλόγως ύψους βοηθήματος και αναλόγως της εργασίας που θα εκτελούν. 

>>> Αρθρογραφία Brief <<<

Αν όλα αυτά φαντάζουν περίπλοκα, θα επισημάνω πως τις προάλλες η Brief είχε ένα δημοσίευμα από Bloomberg με τίτλο: «H Αιθιοπία φύτεψε 350 εκατομμύρια δέντρα σε μια μέρα», προς αντιμετώπιση της ανομβρίας. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ δεν έγραφε με ποιο τρόπο κατάφεραν αυτό το ρεκόρ οι Αιθίοπες αλλά ψάχνοντας το θέμα διάβασα ότι αυτό επιτεύχθηκε με την συμβολή χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων, τους οποίους το Κράτος αποδέσμευσε για μια μέρα από τις δουλειές τους με στόχο την δεντροφύτευση.

Αν λοιπόν το σύστημα, το οποίο θα θέλει τους λήπτες ΕΕΕ να προσφέρουν Κοινωνική Εργασία ή άλλου είδους εργασίας ως αντάλλαγμα για το επίδομά τους, φαντάζει πολύπλοκο για να εφαρμοστεί, ας εφαρμοστεί αυτό: 

Να φυτεύουν δέντρα. Για κάθε 1 ευρώ βοηθήματος, να φυτεύουν ένα δέντρο. Κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο. Όσο λαμβάνουν το βοήθημα… 

Καλές διακοπές. 
 

Παναγιώτης Τσαγγάρης