ΑΠΟΨΗ: Οι πατέντες είναι για να σπάνε;

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*


Κουράστηκα να βλέπω την παλινδρομικές κινήσεις των κυβερνώντων  και τις προεκλογικές αφίσες στους δρόμους που μου ανεβάζουν την πίεση  (ανεύθυνος λαϊκισμός, Υπάρχει άραγε υπεύθυνος λαϊκισμός κύριοι;  -Ψηφίζω για να αλλάξει κάτι ; σαν τι; Το χρώμα στις διαβάσεις;-Μαζί για την  ελπίδα; μα μόνο ελπίδα έχει το πρόγραμμα; καθαρή αλλαγή, δηλαδή οι άλλες είναι βρώμικες; )  Ευτυχώς εκτός υπάρχουν πιο σοβαρές συζητήσεις.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Παρά την αναγνώρισή και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Διεθνές Δίκαιο και την προώθησή τους από διεθνείς οργανισμούς, το δικαίωμα στην υγεία παραμένει συχνά παραγκωνισμένο  και ενώ η πρόσβαση σε φάρμακα είναι ουσιαστικό στοιχείο του δικαιώματος, υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε αυτά. Παρακολουθούμε σήμερα, σε live αναμετάδοση, το πως η Ινδία, μια χώρα που έχει το know how, και παρασκευάζει εμβόλια, παραδίδεται αμαχητί στον COVID.  Οι λόγοι απλοί:  πρώτον η πολιτική ηγεσία της χώρας στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων και δεύτερον, δεν μπορεί να παράγει εμβόλια για ίδια κατανάλωση.  Οι φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν τα πνευματικά δικαιώματα των εμβολίων καθώς και το δικαίωμα διάθεσης τους.  Στην ίδια θέση με την Ινδία βρίσκονται η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική, όλες χώρες που γνώριζαν μέχρι πρόσφατα εξαιρετικά μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης.  

Πριν 20 χρόνια  όταν το AIDS  ήταν εκτός ελέγχου η Νότιος Αφρική, έσπασε  το μονοπώλιο των φαρμακευτικών εταιρειών και παρασκεύασε γενόσημα φάρμακα για την αντιμετώπιση  του, σώζοντας έτσι εκατομμύρια ανθρώπους αλλά και την οικονομία της χώρας. Οι δυτικές κυβερνήσεις σιωπηρά επέτρεψαν αυτή την «παρανομία».

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Αυτή τη βδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε μια ανάλογη κίνηση όταν ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για την αναστολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με τα εμβόλια Covid-19.

Η παραίτηση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μπορεί να επιτρέψει σε περισσότερες εταιρείες να μπουν στην επιχείρηση παρασκευής εμβολίων, να μειώσουν τις ελλείψεις εφοδιασμού και να βοηθήσουν με το τεράστιο έργο του εμβολιασμού σε ολόκληρο τον κόσμο. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει, εν μέρη ορθώς,  πως αυτή η κίνηση θα αποθαρρύνει μελλοντικές επενδύσεις για αντιμετώπιση άλλων επιδημιών. Επίσης αμφισβητείται  πως θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι αυστηρές απαιτήσεις της διαδικασίας παρασκευής των εμβολίων, ή  πως θα λύνονταν τα λογισμικά προβλήματα, όπως η εύρεση πρώτων υλών, απλά με αυτή τη διαδικασία.

Αν αυτή η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ένα πρώτο βήμα για καλύτερη και ταχύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας και όχι απλά μια κίνηση δημοσίων σχέσεων, υπέροχα. Υπάρχουν όμως πολλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε εάν θέλουμε να καταστείλουμε τον Covid-19 σε κάθε γωνιά του πλανήτη σύντομα. Ένα πρώτο θα ήταν η καλύτερη στήριξη  του COVAX,  της  παγκόσμιας πρωτοβουλίας που στοχεύει στην ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick.

Ήβη Λάμπρου