ΑΠΟΨΗ: Ομφαλοσκόπηση και ευρυγώνιοι φακοί 

Η αξία της Δημοκρατίας βρίσκεται στην ηθική υπεροχή της απέναντι στα άλλα πολιτεύματα

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Πιστεύω στην Δημοκρατία, ως πολίτευμα, ως αρχή, ως ιδανικό. Πιστεύω επίσης πως στην γαληνότατη επαρχία της Ευρώπης που ζούμε, η δημοκρατία είναι μια φαντασιακή κατασκευή. Ο καθένας την αναγνωρίζει ως ανάγκη αλλά την οριοθετεί ως εκεί που τελειώνει το (βραχυπρόθεσμο συχνά) συμφέρον του. Έτσι αρνείται ένα αξιακό χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας, το Κοινωνικό. Στο ίδιο πλαίσιο της ομφαλοσκόπησης, βρίσκουμε την Δημοκρατία να δίνει δικαιώματα σε μας ενώ στους υπόλοιπους υποχρεώσεις. Σαφώς και οι υπόλοιποι μπορεί να απολαμβάνουν κάτι που να μοιάζει με δικαιώματα αλλά τα δικά μας είναι λίγο (έως πολύ αν είσαι καλά δικτυωμένος) είναι καλύτερα και περισσότερα.

Έτσι και ο πρόεδρος μας, εκφράζοντας αυτή την άποψη, ανέβηκε σε ένα ιδιωτικό τζετ, πήγε διακοπές (με την οικογένεια, διότι η οικογένεια είναι πρωταρχική μονάδα αξίας), χωρίς να πληρώσει, χωρίς να δηλώσει, χωρίς να ρωτήσει, με ένα το αεροπλάνο κάποιου πολιτογραφημένου, φίλου. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Και όταν βγήκε το θέμα στην επιφάνεια, η αιτιολόγηση ήταν «μα για σκοπούς οικονομίας» και θυμήθηκα ένα φοιτητικό βιντεάκι που είχε θέμα την οικονομία στην κατανάλωση νερού όπου η σύζυγος βρίσκει τον σύζυγο στην μπανιέρα με τη γειτόνισσα και αυτός το δικαιολογεί εξηγώντας «κάνουμε οικονομία στο νερό». Και ο κ. Γενικός Ελεγκτής, εκφράζοντας τον ανεξάρτητο θεσμό Ελέγχου της Δημοκρατίας ως Πολιτείας, συμφώνησε πλήρως με αυτή τη λογική. 

Κύριε Ελεγκτά μου, μήπως ν’ αλλάξετε τον ευρυγώνιο φακό σας, γιατί σαφώς χρησιμοποιείται για να καταγράψει μεγαλύτερο βάθος και απόσταση, αλλά ταυτόχρονα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα;

Αυτό είναι ένα από τα πρόσφατα θέματα της επικαιρότητας, θα μπορούσα να γράψω ακριβώς το ίδιο κείμενο αναφερόμενη στις «χαριτωμενιές» των υπουργείων πχ αναφορικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ και την ανάρτηση χαρτών, ή με το χαλούμι και το εταιρικό σήμα ή ακόμα και για τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου, τον οποίο όλοι οι έχοντες πρόσβαση στην εξουσία, φαίνεται να προσκυνούν.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η αξία της Δημοκρατίας βρίσκεται στην ηθική υπεροχή της απέναντι στα άλλα πολιτεύματα, η οποία μεταφράζεται μεταξύ άλλων σε ελευθερίες, σε δικαιώματα, σε ασφάλεια, σε ισονομία, σε αξιοκρατικές διαδικασίες. Στη δική μας περίπτωση η ηθική υπεροχή χαροπαλεύει. Τα κρούσματα αυταρχικών συμπεριφορών και τάσεων αφθονούν. Η υπέρβαση και παράβαση εξουσιών είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα. Τέτοιες συνθήκες ευνοούν την αύξηση των λαϊκίστικών και εθνικιστικών ομάδων και ιδεών, των υπεραπλουστευμένων δογμάτων, των θεωριών συνομωσίας και ταυτόχρονα αναδεικνύουν με απόλυτο τρόπο την ένδεια στο πολιτικό δυναμικό της χώρας μας. Με άλλα λόγια, αυτοί που κυβερνούν δεν το κάνουν καλά, αλλά ποιοι είναι οι άλλοι που θα το κάνουν καλύτερα; 

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick
 

Ήβη Λάμπρου
 
308
Thumbnail

Δεν θα περίμενα ποτέ πως θα ερχόταν αυτή η ώρα, αλλά προφανώς δεν έχω άλλη επιλογή. Αφού όντως πιστεύω στα χαμένα θαύματα και αγωνίζομαι, με την ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, να τα ξαναζωντανέψω, θα πρέπει να τον φωνάξω τον παλιόφιλο τον Ηρακλή να με βοηθήσει. Θα του αναθέσω και εγώ  12  Άθλους.

ad1mobile

Βρήκα χορηγούς και θα καλοπληρωθεί. Βλέπετε τόσων χρονών που είναι τα έχει πλέον τα προβληματάκια υγείας του και θέλει να έχει και μια καβάτζα για τα υστερινά του. Μεταξύ μας, ό,τι και αν του είπα, όσο και αν προσπάθησα να τον πείσω,  δεν πιστεύει πως θα αντέξει το ΓΕΣΥ, άρα φασούλι φασούλι, φυλάει και για το γηροκομείο – έκλεισε ήδη θέση- αλλά και για πιθανά ιατρικά έξοδα που θα προκύψουν. Οι χορηγοί προέρχονται, για να κρατώ και τις πολιτικές ισορροπίες,  και από τις 3 εγγυήτριες χώρες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Ελλάδα, ό,τι  μπορεί κάνει, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως έχει την καλή θέληση. Συζητήσαμε ακόμη και την πιθανότητα να τον πληρώσει σε δραχμές.  Η Αγγλία συμφώνησε, με την επιφύλαξη να ολοκληρωθούν τα του Brexit και να δει τι δασμούς θα επιβάλει στο συνάλλαγμα που θα αποδεσμεύσει, αλλά σίγουρα κάτι θα πάρει μέσω του χαλουμιού. Η Τουρκία είπε πως θα το σκεφτεί σε σχέση και με την ΑΟΖ, μπορεί κάτι να του δώσει στα χωρικά ύδατα, αν μη τι άλλο κανένα τετραγωνικό μέτρο Μεσόγειο, να δένει τη βάρκα του όταν θα «αρμενίζει στο πέλαγο με βάρκα την ελπίδα».

Επειδή όμως ο Ηρακλής ο παλιόφιλος, ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιεί, δέχτηκε και με όρους αδιευκρίνιστους και ρευστούς. Καθίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια άσκηση επί χάρτου και να καθορίσουμε το περιεχόμενο των 12 άθλων, βάζοντας προτεραιότητες  αλλά και δίνοντας τους ένα σύγχρονο περιεχόμενο. Αν θα έγραφε ξανά μυθολογία είπε,  είχε αποφασίσει να την γράψει με στυλ και αν μη τι άλλο να την επανεκδώσει με τον πιο πάνω τίτλο. 

Άθλος αρ. 1: Να εξοντώσει το λιοντάρι της Νεμέας: Δύσκολος για πρώτος και είπαμε να τον αφήσουμε τελευταίο. Είχε βλέπετε με τις επιθέσεις του ερημώσει όλη τη χώρα. Ήταν αυτοκρατορικό και ναρκισσιστικό και εγωκεντρικό και αδίστακτο και Ερτογανικό . Θα βλέπαμε και θα κάναμε. Αν μας έπαιρνε θα το εξοντώναμε, αν δεν μας έπαιρνε θα το προσπερνούσαμε με διπλωματικούς ελιγμούς και τριμερείς συμφωνίες. «Δυσκολάκι» μου είπε και ήξερα πως είχε δίκαιο. 

Άθλος αρ. 2: Να εξοντώσει τη Λερναία Ύδρα το τέρας  με τα 9 κεφάλια: Ανέφικτο πήγε να μου δικαιολογηθεί στην αρχή. Το τέρας της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι καλά ριζωμένο πλέον. Έχει κλωνοποιηθεί. Δεν είναι ένα. Είναι πολλά. Κόβεις ένα κεφάλι και ξεφυτρώνουν 2. Πού κρύβεται; Πίσω από κάθε οικονομικό οργανισμό. Πίσω από κάθε πολιτικό κόμμα. Πίσω από κάθε κυβερνητικό φορέα. Πίσω από κάθε ιδιωτική επιχείρηση. Του είπα το κόλπο με την φωτιά το παλιό που είχε ξεχάσει. Να καίει τα κεφάλια κάθε που τα κόβει. Μα η φωτιά προϋποθέτει κάθαρση και απόδοση ευθυνών ανταπάντησε. Είναι αυτό εφικτό, με ρώτησε, για το νησί αυτό εν έτη 2020; Ομολογώ πως δεν κατάφερα να πω ναι,  και ας πιστεύω στα χαμένα θαύματα. Έσκυψα το κεφάλι και πήγαμε παρακάτω.

Άθλος αρ. 3: Να συλλάβει ζωντανό το ελάφι με τα χάλκινα πόδια και τα χρυσά κέρατα :  Ισχυρίστηκε ο Ηρακλής ο μέγας- σε ηλικία πια- και τρανός- τα είχε πλέον και τα κιλάκια του- πως ήταν ο άθλος από τον οποίο ίσως να ξεκινούσε και πως είναι ευκολάκι, αφού τέτοιο ελάφι δεν υπάρχει. Κάτι αγρινά που έχει υπόψη του, ξέρει πολύ καλά το πώς θα τα παγιδεύσει. Τώρα όσο για το ζωντανό είπε να μην ανησυχώ γιατί το παράνομο θήραμα όταν καλομαγειρευτεί θα είναι σχεδόν «ζωντανό»

Άθλος αρ. 4: Ο Ερυμάνθιος Κάπρος: Είπε, και με άφησε άναυδο, πως αυτό είναι λες και το έχει κάνει. Συμβολίζει, λέει, ο άθλος αυτός την προσπάθεια να περιοριστούν οι καταστροφές από τις πλημμύρες των χειμάρρων με έργα υδραυλικά. Και άκουσε, είπε, πως όλα αυτά τα λύσαμε. Ποτέ ξανά δεν θα πλημμυρίσουμε με την πρώτη βροχούλα του καλού θεού. Δεν τον πίστεψα αλλά είπα να το προσπεράσω. Εδώ θα τα χαλούσαμε;

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Άθλος αρ. 5: Να καθαριστούν οι σταύλοι του Αυγεία: 3000 βόδια, να κοπρίζουν λέει για 30 χρόνια στα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Χειραγωγημένοι – ωραία λέξη για το σικέ- αγώνες ποδοσφαίρου. Μεγάλα ποσά σε στοιχήματα. Έλεγχος του χώρου από στοιχεία του υποκόσμου. Δεν τρόμαξε ποσώς. Όλα αυτά εύκολα θα τα διαχειριστώ είπε και ελάλησε! Μια επιτροπή δεοντολογίας με αυξημένες αρμοδιότητες. Μια γραμμή καταγγελιών, 1460. Και ένα Red Button. Διατήρηση της ανωνυμίας και προστασία των μαρτύρων. Απορώ πως δεν το σκεφτήκατε τόσα χρόνια και αφήσατε τον σταύλο σε αυτό το χάλι, δήλωσε καταληκτικά.

Άθλος αρ. 6: Στυμφαλίδες όρνιθες: Ανθρωποφάγα πουλιά. Παντού γύρω μας. Θα κροταλίσω τα κρόταλα και θα τα ξεσηκώσω τρομαγμένα. Κάνουν τα γενναία αλλά είναι «κότες». Θα τα βάλω να φαγωθούν μεταξύ τους. Θα μετατρέψω την ανθρωποφαγία τους σε κανιβαλισμό.

Άθλος αρ. 7, 8, 9 : Ταύρος της Κρήτης- Αλογα του Διομήδη- Βόδια του Γηρυόνη:  Θα τα χειριζόταν είπε εύκολα αφού εν έτη 2020 τα δικαιώματα των ζώων είναι διασφαλισμένα, με νόμους και κανονισμούς. Φιλόζωος όντας θα δημιουργούσε ένα καταφύγιο για τα τερατώδη αυτά ζώα, που με τα μυθολογικά στερεότυπα που δημιουργήσαμε, και το μονόπλευρο αφήγημα μας, τα αδικήσαμε διαχρονικά. Θα αποκαθιστούσε είπε τη φήμη τους. Μανιακά; Ανθρωποφάγα; Όλα σχετικά. Θα δημιουργούσε ένα άλλο αφήγημα λοιπόν.

Άθλος αρ. 10: Ζώνη της Ιππολύτης:  Φοβήθηκε. Αρνήθηκε. Αυτός με φεμινίστριες δεν τα έβαζε. Το πυρ το πολεμούσε, τη θάλασσα τη δάμαζε, στη γυναίκα και στο μεγαλείο της υποκλινόταν είπε. Εξάλλου τι να την κάνει μια ζώνη; Δεν ήταν συμβατή με το στυλ του.

Άθλος αρ. 11: Τα Μήλα των Εσπερίδων: Δεν το συζήτησε καν. Δεν είναι εποχή για πορτοκάλια δήλωσε. Για εισαγόμενα δεν το συζητούσε. Τα τροφοχιλιόμετρα και την κλιματική αλλαγή αυτός την σεβόταν. Θα μέναμε λοιπόν χωρίς πορτοκάλια και ας είχαμε την  πορτοκαλιά του Καραβά. 

Άθλος αρ. 12: Να φέρει τον Κέρβερο. Τον φύλακα σκύλο του κάτω κόσμου στον πάνω κόσμο: Να φέρει με άλλα λόγια τα κάτω πάνω. Άρα και τα πάνω κάτω συμπέρανα εγώ. Θα ξεκινήσει από τον 12 άθλο είπε,  και ο Δίας βοηθός!

Υπογραφή 

ad2mobile

Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.: Ποιο είναι το momentum σε όλα αυτά; Μα, η κάθαρση του ποδοσφαίρου με την καταπληκτική δημιουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας, η πολιτική απόπειρα αυτοκτονίας της ΕΔΕΚ, η επανάσταση του Ακιντζί, και το πολεμικό καζάνι που σιγοβράζει μόνιμα πλέον στη γειτονιά μας. Όσο για τον Κορονοϊό, ας τον, αυτόν τον συνηθίσαμε. 
 

article 1