ΑΠΟΨΗ: Ώρα να δούμε κατάματα τη χρηματοοικονομική μας… γύμνια

•    Και τώρα Χρηματοοικονομικός Αναλφαβητισμός όπως Data και FinTech
•    Η έλλειψη βασικών γνώσεων οδηγεί σε απουσία συνταξιοδοτικής πρόβλεψης, προγραμματισμού και αποταμιευτικής κουλτούρας


ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Στον κόσμο της τεχνολογίας και της ψηφιακής μεταμόρφωσης κυριαρχούν οι λέξεις Data Analytics, Artificial Intelligence, Digital Transformation και FinTech. Για πολλά επαγγέλματα, κυρίως για επαγγέλματα τού μέλλοντος, οι έννοιες αυτές είναι σημαντικές και απαραίτητο εργαλείο για τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, σήμερα και στο άμεσο μέλλον, υπάρχει μια πολύ σημαντική δεξιότητα την οποία ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει, από ελλιπείς γνώσεις, απουσία εκπαίδευσης, απουσία πληροφόρησης, από άγνοια ή από κοινωνικά πρότυπα που δεν το επιτρέπουν.

Πάρτε στα χέρια τη ζωή σας

Από εδώ και πέρα όμως, αυτή η δεξιότητα δεν θα πρέπει να αποκτιέται κατ’ επιλογή αλλά πρέπει να διδάσκεται ως υποχρεωτική, ακόμη και από το δημοτικό σχολείο. Για να μπορεί ο κάθε πολίτης να διαχειρίζεται τη δική του ζωή, τα δικά του χρήματα, να μην παρασύρεται από εκείνα που ακούει από φίλους και γνωστούς με επίσης ελλιπείς γνώσεις, να μην αντιγράφει τον γείτονα που λαμβάνει μεγαλύτερο μισθό, άρα έχει τη δυνατότητα να χτίσει μεγαλύτερο σπίτι, από τον συγγενή που αγόρασε αυτοκίνητο των 50.000 ευρώ αλλά έχει πατέρα λογιστή ή από τη φίλη που ταξιδεύει 5 φορές τον χρόνο γιατί έχει την οικονομική άνεση.

Διαχειριστείτε τα οικονομικά σας

Η μαγική λεξούλα λοιπόν που πρέπει πλέον να γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής είναι «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός» (Financial Literacy)! Για να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα οικονομικά μας, να μην ανησυχούμε όταν ακούμε ότι αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου και μαζί με αυτές και ο πληθωρισμός, να μην μας ξεγελούν με δόσεις που δεν μπορούμε να πληρώσουμε, ή για λογαριασμούς που καταφέραμε να εκτοξεύσουμε στα ύψη γιατί δεν υπολογίσαμε τις συνέπειες των αυξήσεων διαφόρων τελών για υπηρεσίες που μας προσφέρονται.

Την περασμένη Πέμπτη, οι Κεντρικές Τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου συνδιοργάνωσαν διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός: Πρόκληση για το Μέλλον», το οποίο, ομολογουμένως, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και κάλυψε μια σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν τον καθένα. 

Συμπέρασμα: Η απουσία βασικών γνώσεων για   χρηματοοικονομικά θέματα οδηγεί σε απουσία ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής πρόβλεψης και προγραμματισμού, αποταμιευτικής κουλτούρας, σε ανεπαρκή ετοιμασία προϋπολογισμού, σε υπερχρέωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και υποτίμηση των επενδυτικών κινδύνων.

Αναλάβετε πρωτοβουλίες

Έτσι, λοιπόν, επιβάλλεται η Πολιτεία να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες για ενημέρωση του κόσμου για βασικές τουλάχιστον έννοιες των χρηματοοικονομικών, τι σημαίνουν και πώς επηρεάζουν τη ζωή, την τσέπη του και τη σύνταξή του. Ο καθένας και η καθεμιά θα πρέπει να ενημερωθεί για να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη των πράξεων ή παραλείψεων του. Να ξέρει πώς να χειρίζεται τις αυξήσεις των τιμών και υπηρεσιών, τι και ποιος τις προκαλεί, να είναι ενήμερος για το ρίσκο που μπορεί να αναλάβει όταν χτίσει ένα σπίτι πέραν των οικονομικών του δυνατοτήτων, όταν αγοράσει ένα αυτοκίνητο που δεν μπορεί να το ξοφλήσει, όταν δεν έχει δουλειά.

Η παιδεία για τα χρηματοοικονομικά να αρχίσει από το δημοτικό σχολείο και  να μην τελειώνει ποτέ. Ο κάθε πολίτης πρέπει να είναι σε θέση να διαβάζει τα βασικά που αφορούν τα οικονομικά του, τον προϋπολογισμό του, την αποταμίευση και τις επενδύσεις του.

Σταματήστε τον επικίνδυνο μιμητισμό

Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός είναι μια δεξιότητα που οφείλει ο καθένας να αποκτήσει, όπως ένα παιδί μαθαίνει να μιλά και να περπατά. Είναι πραγματικά λυπηρό και ανησυχητικό ένας νέος να είναι πλήρως εξοικειωμένος με την τεχνολογία, να πραγματοποιεί συναλλαγές ψηφιακά μέσα σε δευτερόλεπτα, αλλά να μην μπορεί να διαχειριστεί μια απόφαση ζωής για το οικονομικό του μέλλον. Είναι αξιοθρήνητο να ακούμε τι έχει να μας πει ο γείτονας και ο συγγενής και ο φίλος, τους οποίους μιμούμαστε, για τις επενδύσεις μας σε ακίνητα ή μετοχές, και να μην έχουμε την ικανότητα να πάρουμε απόφαση και να αναλάβουμε το ρίσκο και την ευθύνη.

Οι έρευνες που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο είναι ανησυχητικές γιατί καταγράφουν την χρηματοοικονομική μας γύμνια. Πλέον, όμως, με την ιλιγγιώδη ταχύτητα και εξέλιξη της τεχνολογίας το να ξέρουμε πού βαδίζουμε οικονομικά και χρηματοοικονομικά και ποιες επιλογές έχουμε, είναι ασφάλεια ζωής!
 

Χρύσω Αντωνιάδου