ΑΠΟΨΗ: Όταν μας δείχνουν το δέντρο ας ψάξουμε για το δάσος

«Η Γαλλία και η κάθε Γαλλία προασπίζει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή»

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Η βδομάδα που μόλις τελείωσε είχε απ’όλα: επετείους εισβολής αλλά και της επιστροφής Καραμανλή στην Ελλάδα και την «αποκατάσταση» εκεί της Δημοκρατίας. Είχε τον Emanuel Macron, πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας να αναρτά ένα tweet στα ελληνικά και να σκορπά ρίγη συγκίνησης, είχε όμως και την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία μετά από 90 χρόνια, που ξεσήκωσε καμπάνες. Είχαμε συνέχεια του σήριαλ Λίστα Γιωρκάτζη στη Βουλή αλλά και των ΝAVTEX από πλευράς Τουρκίας, και ένα θερμό επεισόδιο να αιωρείται πάνω από το Καστελόριζο.

Είχε και πολλή ζέστη και λίγους τουρίστες, και η Ευρώπη βρήκε επιτέλους τρόπο να συμβιβαστεί και να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα στήριξης των χωρών μελών. Το μήνυμα Macron στα ελληνικά, ήταν ότι = έπρεπε για να τονώσει το αίσθημα του αδικημένου πο βρίσκει ξαφνικά συμπαραστάτη. Σε απειροελάχιστο χρόνο διαδόθηκε, αναμεταδόθηκε, έκανε τουλάχιστον δυο φορές το γύρο του διαδικτύου. Πραγματικά πολύ ωραία τα είπε ο πρόεδρος. Τι ακριβώς σημαίνει όμως αυτό το μήνυμα, και σε ποιόν απευθύνεται; Σημαίνει μήπως εμπλοκή της Γαλλίας υπέρ της Ελλάδας σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία; Ασφαλώς και όχι.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Η Γαλλία και η κάθε Γαλλία προασπίζει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή. Συμφέροντα που έχουν να
κάνουν με γεωπολιτικό έλεγχο της περιοχής της Μεσογείου, και βεβαίως τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών. Ας το θυμόμαστε αυτό.

Σε υπερπαραγωγή μετατράπηκε η σημερινή προσευχή στην Αγία Σοφία. Ο Erdogan, δεν πήρε την απόφαση αυτή για να εκδικηθεί εμάς. Περισσότερο από ποτέ δείχνει με αυτή του την κίνηση το πως θέλει να οριοθετήσει την Τουρκία απέναντι στη Δύση, πως συμβολικά μειώνει ακόμα περισσότερο το Κεμαλικό Κράτος

Ο Erdogan, προσπαθεί να ευχαριστήσει τη συντηρητική βάση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να συγκεντρώσει λαϊκή υποστήριξη εν μέσω μιας αυξανόμενης οικονομικής κρίσης. Η στιγμή της μετατροπής δεν είναι άσχετη με τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας του αντιπολιτευόμενου δημάρχου Κωνσταντινούπολης .

Η συζήτηση τώρα στην τουρκική βουλή αφορά νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Κάθε χρόνο στην Τουρκία χιλιάδες άτομα συλλαμβάνονται ως αποτέλεσμα δημοσιεύσεων στα ΜΚΔ, συνήθως με τον ισχυρισμό για προσβολή της τουρκικότητας, του προέδρου ή υποστήριξης της τρομοκρατίας. Η προτεινόμενη νομοθεσία όμως σηματοδοτεί μια νέα κατεύθυνση, επιτρέποντας στην Άγκυρα να ασκήσει άμεσο έλεγχο στις πλατφόρμες.

Αυτό ονομάζεται απλά, κτύπημα στην ελευθερία έκφρασης και λόγου και μεταφράζεται σε περαιτέρω συρρίκνωση όποιων δημοκρατικών παραδόσεων .

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ