ΑΠΟΨΗ: Παιδεία, πρίγκιπες και ποδόσφαιρο

Στις κρίσεις φαίνονται οι ηγέτες, δείχνουν τις ικανότητες, τα αποθέματα αλλά και τα δυνατά τους σημεία

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Η παιδεία και πιο συγκεκριμένα η δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση: το Υπουργείο Παιδείας και Διαφόρων Άλλων Καλολογικών Στοιχείων σταθερά αποδεικνύει πόσο ανίκανο είναι να αποφασίσει, να προβάλει και να εφαρμόσει μια ξεκάθαρη πολιτική.

Αυτή η ανικανότητα δεν οφείλεται στους δασκάλους, τους καθηγητές ή στους εργαζόμενους στο υπουργείο. Οφείλεται στον Υπουργό. Στις κρίσεις φαίνονται οι ηγέτες, δείχνουν τις ικανότητες, τα αποθέματα αλλά και τα δυνατά τους σημεία. Καμία από αυτές τις αρετές δεν έδειξε ο Υπουργός. Αντίθετα, αν λειτουργούσαν τα στοιχηματικά γραφεία θα μπορούσαμε κάλλιστα να ποντάραμε στην επόμενη οδηγία του, στην μοναχική του διάσκεψη τύπου, η οποία θα αναιρούσε την προηγουμένη και η ισχύς της θα ήταν ελάχιστη. Ο γεμάτος περικοκλάδες λόγος του είναι ακριβώς αυτός. Περικοκλάδα

Δεν σημαίνει πως οι όποιες οδηγίες δοθούν, δεν μπορούν να ανακληθούν. Αντίθετα, κάθε τι πρέπει να μετριέται και αξιολογείται. Αλλά εδώ δεν μπαίνουμε σε εφαρμογές και αξιολογήσεις, εδώ συζητούμε για το θα και το πως, με όρους ήξεις αφίξεις και την ταυτόχρονη αυτοαναίρεση τους. 

Το δεύτερο ένα τόσο δα μικρούλη σκανδαλάκι με κάτι διαβατήρια, με κάποιους Σαουδάραβες πρίγκηπες, και μια συνέντευξη του προέδρου μας (άραγε άφησε και τον δημοσιογράφο των Financial Times να περιμένει;) για το πόσο «κονομημένος» είναι και έτσι δεν μπαίνει στον πειρασμό χρηματισμού. 

Η «πώληση» διαβατηρίων που μας έδωσε μια θέση στη μαύρη λίστα της Ευρώπης, μειώνει την αξιοπιστία του κράτους ενώ δείχνει την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης να δημιουργήσει τις τόσο πολυδιαφημιζόμενες καινούριες αναπτυξιακές δομές. Το ΄13 δεν άφησε σοφία πίσω του, γιατί όπως φαίνεται δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Ναι, τα διαβατήρια φέρνουν ένα κάποιο εισόδημα, αλλά μεγαλύτερο εισόδημα θα είχαμε αν εστιάζαμε την οικονομική μας ανάπτυξη στην αειφορία. Αν ίσως δίναμε κίνητρα για μια ποιοτική ανάπτυξη στον πρωτογενή παράγοντα, αν στον τομέα των υπηρεσιών δεν θεωρούσαμε πως ο τουρισμός των γηπέδων γκολφ (σε μια χώρα με λειψυδρία) είναι η λύση. 

Βραχυπρόθεσμες πολιτικές ανάγκης (να το δεχτώ το επιχείρημα) δεν μπορούν να νομιμοποιούν ούτε απολυταρχικά καθεστώτα αλλά ούτε προσωπικές φιλίες. By the way, Σαουδάραβας πρίγκηπας δεν ταξίδεψε τον Πρόεδρο και την οικογένεια με το προσωπικό του αεροπλάνο; Αχ, η συλλογική αμνησία!

Αλλά το κυριότερο θέμα, αυτό που έχει ήδη εξαφανίσει όλη την άλλη επικαιρότητα, είναι η διακοπή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Ξαφνικά η κοινωνία χωρίστηκε στα δύο. Σε αυτούς που νιώθουν αδικημένοι από τη διακοπή και σε αυτούς που ένιωσαν ανακούφιση. Το γαϊτανάκι ξεκίνησε γύρω από το τι θα γινόταν εάν, και ξεχάστηκαν όλα όσα είχαν ποτέ προβληματίσει και σκανδαλίσει το φιλοθέαμον κοινό: τα στημένα παιγνίδια και οι μπλε-κόκκινοι φάκελοι της UEFA, η διαιτησία, οι ξένοι ποδοσφαιριστές και οι μισθοί, τα τεχνικά επιτελεία, η ηγεσία της ΚΟΠ. 

Σε μία πρόσφατη συνέντευξη ο σκεπτόμενος Jurgen Klopp, προπονητής της Liverpool είχε πει, «το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό από τα λιγότερο σημαντικά πράγματα, και σήμερα το ποδόσφαιρο δεν είναι καθόλου σημαντικό». 

Εμείς όμως οι προπονητές της κερκίδας, επιλέξαμε αυτό να το αναδείξουμε ως σημαντικότερο!

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Ήβη Λάμπρου
 
392
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΚΙΔΗΣ*

ad1mobile

Στις 22 Μαΐου 2020 η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με τροποποιήσεις, μετά από πολλές συζητήσεις, τις εισηγήσεις της κυβέρνησης για τα ενοίκια.

Όπως είναι γνωστό, ένας αριθμός ενοικιαστών, τόσο οικιστικών όσο και εμπορικών ακινήτων αντιμετώπισαν και θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν θέματα ρευστότητας λόγω της πανδημίας.

Μερίδα από αυτούς αφορά καλούς ενοικιαστές, οι οποίοι ήταν μέχρι τώρα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά η παρατεταμένη αδράνεια λόγω κορωνοϊού, τους δημιούργησε προβλήματα ρευστότητας.

Άλλη μερίδα ενοικιαστών, κακόπιστα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση απαιτώντας υπέρμετρες μειώσεις ή αναστολή στην καταβολή των ενοικίων.

Στόχος του παρόντος άρθρου είναι να ενημερώσουμε τι πραγματικά ισχύει από νομικής άποψης σ’ ό,τι αφορά τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών.

Το πρώτο σκέλος της νομοθεσίας, που τροποποιήθηκε, αφορά φορολογικές πιστώσεις προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων.

Στην ουσία, το κράτος, αναγνωρίζοντας ότι μια μαζική μείωση των ενοικίων θα ήταν τόσο άδικη όσο και αντισυνταγματική, αποφάσισε να προτρέψει τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν εθελοντικά σε διευθετήσεις με τους ενοικιαστές τους που το έχουν ανάγκη.

Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποφασίσει να προχωρήσει σε έκπτωση ενοικίου, τότε το κράτος θα του παρέχει φορολογικές πιστώσεις ύψους 50% στην έκπτωση που ο ίδιος έκανε.

Για να επωφεληθεί του φορολογικού κινήτρου ο ιδιοκτήτης, η έκπτωση του ενοικίου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% του ενοικίου. Κι αυτό για μέγιστη περίοδο τριών μηνών.

Νοείται ότι για να επωφεληθεί ο ιδιοκτήτης της φορολογικής πίστωσης πρέπει να πληρώνει φόρο εισοδήματος που να υπερκαλύπτει την πίστωση. 

Για παράδειγμα, σε μηνιαίο ενοίκιο 1000 ευρώ με έκπτωση 40% για τρεις μήνες, η συνολική έκπτωση είναι 1200 ευρώ και η μέγιστη φορολογική πίστωση που θα επωφεληθεί ο ιδιοκτήτης θα είναι 600 ευρώ.

Η δεύτερη πρόνοια αφορά ακίνητα που υπόκεινται στον νόμο περί ενοικιοστασίου.

Τον Δεκέμβρη του 2019, όπως είναι γνωστό, η Βουλή είχε τροποποιήσει τον νόμο περί ενοικιοστασίου ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτερη έξωση, σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή του ενοικίου.

Ουσιαστικά το βάρος απόδειξης της καταβολής του ενοικίου μεταφέρθηκε στους ώμους του ενοικιαστή, ο οποίος, αν δεν μπορεί να αποδείξει ότι πλήρωσε το ενοίκιο, τότε οδηγείται το θέμα στο δικαστήριο και η δίκη γίνεται πολύ πιο γρήγορα και χωρίς την παρουσία του ενοικιαστή.

Με την παρούσα τροποποίηση, αφαιρείται το δικαίωμα από τον ιδιοκτήτη να χρησιμοποιήσει τη σχετική πρόνοια του νόμου για εξώσεις, για τους μήνες Απρίλιο μέχρι και Σεπτέμβριο συμπεριλαμβανομένων, του 2020.

Δηλαδή, αν ο ενοικιαστής δεν καταβάλει το ενοίκιο για ένα ή και περισσότερους από τους πιο πάνω μήνες, ο ιδιοκτήτης δεν έχει το δικαίωμα να απαιτήσει έξωση από το Δικαστήριο.

Έχει όμως το δικαίωμα να προσφύγει στο Δικαστήριο και να απαιτήσει την καταβολή των ενοικίων του.

Είμαστε σίγουροι ότι οι καλοί ιδιοκτήτες θα βρουν μια ικανοποιητική διευθέτηση με τους συνεπείς ενοικιαστές, που πραγματικά έχουν ανάγκη την έκπτωση αυτή.

ad2mobile

Σε τελευταία ανάλυση, δεν συμφέρει σε κανένα μια πιθανή σύγκρουση που θα οδηγηθεί μάλιστα στα Δικαστήρια, με όλες τις συνεπακόλουθες συνέπειες. 

*Διευθυντής FOX Smart Estate Agency, Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ)
 

article 1