Αν δεν μας περνά και αν δεν θέλουμε να αποφασίσουμε «είτε ΗΠΑ είτε Ρωσία», καλύτερα να καθίσουμε φρόνιμα και να αρκεστούμε στην νερόβραστη και ασπόνδυλη θέση «είμαστε με την ΕΕ». Έτσι θα συνεχίσουμε, εισπράττοντας τα ρούβλια, να νομίζουμε ότι «δουλεύουμε» τους Αμερικάνους… όπως άλλωστε νομίζαμε από το 1960!


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Για δυο μήνες περίπου η «Πρόταση Μενέντεζ» αποτελούσε ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα θέματα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αφού -γεγονός- η συγκεκριμένη πρόταση αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Η Στήλη εξέφρασε αρκετές φορές την άποψη ότι το ουσιαστικότερο στην συγκεκριμένη Πρόταση (και για να ακριβολογούμε, πρόκειται για δικομματικό νομοσχέδιο για «την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου 2019» που κατέθεσαν από κοινού οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ -Δημοκρατικός Νέας Ιερσέης- και Μάρκο Ρούμπιο -Ρεπουμπλικανός Φλόριδας-) δεν αφορά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο αλλά σχεδόν όλες οι άλλες πρόνοιες του Νομοσχεδίου, το οποίο βασικά αυτό που κάνει είναι να «χρωματίζει» την Ανατολική Μεσόγειο ως «περιοχή των ΗΠΑ»

Την περασμένη Τρίτη (25/6) το Νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και μετέπειτα, την Πέμπτη (27/6) η Ολομέλεια της Γερουσίας το υπερψήφισε

Το Νομοσχέδιο όμως εγκρίθηκε με κάποιες τροποποιήσεις (τροπολογίες) και η μια εξ’ αυτών προκάλεσε και την «οργίλη» αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η επίμαχη λοιπόν τροπολογία θέτει όρους για την άρση του εμπάργκου όπλων. Και θέτει συγκεκριμένα δυο όρους: 

Πρώτον, ότι «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στις προσπάθειες για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στους κανονισμούς καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοπιστωτικής επιτήρησης», και 

Δεύτερον, ότι «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει και συνεχίζει να αναλαμβάνει τα αναγκαία βήματα για άρνηση πρόσβασης στα λιμάνια για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και προμήθειες, σε ρωσικά πολεμικά πλοία».

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<< 

Ας δούμε όμως και την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα, για να σχολιάσουμε παρακάτω: 

Ο Πρόεδρος λοιπόν αρχικά εξέφρασε τη λύπη του για τις τροπολογίες που έγιναν στο νομοσχέδιο, οι οποίες «επηρεάζουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία σε μεγάλο βαθμό της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε. Και εξήγησε ότι «μέχρι σήμερα παροχή προς οποιαδήποτε χώρα εγίνετο πάντοτε για λόγους ανθρωπιστικής βοήθειας και δεν θεωρώ ότι μπορεί να τίθενται ανάλογοι όροι ιδιαίτερα με μία χώρα, και μιλώ για την Αμερική, με την οποία επιδιώκουμε περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών μας». Και κατέληξε: «Έχω την εντύπωση ότι η τροπολογία ήτο ατυχής».

Λοιπόν. 

Οι τροπολογίες και συγκεκριμένα η τροπολογία που αναφέραμε και πιο πάνω (και την οποία αυτή εννοούσε ο Πρόεδρος) ΔΕΝ επηρεάζει την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας!!! Η συγκεκριμένη πρόνοια αφορά την αντιμετώπιση των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία και ΟΧΙ το αντίστροφο. Οι ΗΠΑ για να άρουν το εμπάργκο πώλησης όπλων έρχονται και λένε μεταξύ τους: «Αν η Κύπρος κάνει αυτά τα δυο πράματα, τα οποία  εξυπηρετούν εμάς ως ΗΠΑ, τότε θα αρθεί το εμπάργκο». 

Το σημαντικότερο όμως της τροπολογίας δεν είναι αυτό. Είναι άλλο. Είναι το πολιτικό μήνυμα που μας στέλνει η Ουάσιγκτον ότι «κύριοι, πρέπει να επιλέξετε. Είτε θα είστε μαζί μας είτε θα παρέχετε διευκολύνσεις στους Ρώσους. Αν θέλετε να είστε μαζί μας, εμείς δεν θέλουμε τους φίλους μας να παρέχουν διευκολύνσεις στη Μόσχα»

Απλά, ξεκάθαρα πράματα. 

Γιατί συνεπώς ήταν ατυχής η Τροπολογία; Τουναντίον ήταν πολύ ορθή και πολύ ξεκάθαρη. (Αν στη θέση των Αμερικανών είμασταν εμείς, η Κύπρος, ίσως να θέταμε και περισσότερες προϋποθέσεις).

Αν υπήρχε κάτι ατυχές στο όλο ζήτημα, αυτό δεν ήταν η τροπολογία αλλά η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Η Στήλη αλλά και η Brief (μέσω editorial) έστειλε όχι μόνο προ δυο βδομάδων αλλά προ πολλού το μήνυμα ότι λίαν συντόμως η Κυπριακή Δημοκρατία θα κληθεί να επιλέξει στρατόπεδο. Καθώς και ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε τι θέλουμε και με ποιους θέλουμε να είμαστε σύμμαχοι. 

>>> Αναλύσεις Brief <<<

Κάποιοι βεβαίως προτιμούν την εύκολη αλλά ασπόνδυλη θέση, είτε για προσωπικούς οικονομικούς λόγους είτε για πολιτικούς είτε για άλλους λόγους, ότι «είμαστε με την ΕΕ» και «καθαρίσαμε». 

Έτσι θα μπορούμε να κάνουμε μπίζνες με τους Ρώσους και την ίδια ώρα να λέμε στην Ουάσιγκτον ότι είμαστε μαζί τους. 

Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Και όσο πιο σύντομα το αντιληφθούμε, τόσο το καλύτερο για όλους μας. 

Η Κύπρος πρέπει να ξεκαθαρίσει σε ποιο στρατόπεδο είναι… Αλλά μάλλον δεν πρόκειται. Αφού και ο Πρόεδρος δεν «προδίδει» εύκολα τους Ρώσους, οπόταν βολεύεται και αυτός στο μότο «μα αφού είμαστε στην ΕΕ»…

 
214
Thumbnail

Υποτονικό είναι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον για ένταξη στο Σχέδιο Εστία, ένα σχέδιο το οποίο από πολλούς χαρακτηρίστηκε -μεταξύ άλλων- ως γενναιόδωρο, τόσο ως προς το ποσοστό της στήριξής που παρέχει όσο και προς το εύρος των περιπτώσεων που καλύπτει. Παρόλα αυτά το κατά τ’ άλλα γενναιόδωρο σχέδιο δεν αποδεικνύεται ως τέτοιο στην πράξη, αφού κανονικά οι δικαιούχοι θα έπρεπε τρέχοντας να αιτούνταν ένταξη σε αυτό. 

ad1mobile

Μάλιστα, ακόμη πιο έντονα κάποιοι έλεγαν ή και συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι με τα κριτήρια ένταξης που τίθενται στηρίζει και πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν σήμερα την ευκαιρία να διευθετήσουν μη εξυπηρετούμενο δανεισμό τους παρόλο που για χρόνια εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα.

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Καλά μετά από δύο παραγράφους για το Σχέδιο Εστία που κολλά ο τίτλος με τους Ντάλντον θα σκεφτεί κάποιος! Σε όσους είναι φαν, όπως και εγώ, του πλέον γνωστού καουμπόι στον κόσμο των καρτούν, του Λούκυ Λουκ, σίγουρα ξέρουν και τους αδελφούς Ντάλντον, τους αμετανόητους ληστές που ήταν ταγμένοι στην παρανομία και την απάτη. Ε, λοιπόν, γράφοντας αυτό το άρθρο και θέλοντας να καταλήξω στον χρόνο που στερεύει για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ήρθαν στο μυαλό μου αυτοί οι τέσσερεις -και ξεκαρδιστικά αστείοι- ληστές. 

Γιατί όμως; Διότι βλέπω πολλά κοινά χαρακτηριστικά των Ντάλντον με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές: 

1. Μαθημένοι μια ζωή στην απάτη, το ψέμα και τις μηχανορραφίες. 

2. Αμετανόητοι ληστές που το μόνο που σκέφτονταν ήταν οι τρόποι να δραπετεύσουν από τη φυλακή και να ξεγλιστρήσουν από τα χέρια του -διαχρονικά- αποτελεσματικού Λούκυ Λουκ. 

3. Η συμπεριφορά τους έμοιαζε πιο λογική όταν σε κάποιο επεισόδιο εμφανίστηκε η μητέρα Ντάλντον, η οποία ήταν πανομοιότυπου χαρακτήρα αν και σε υπερθετικό βαθμό με τους υιούς της. Έτσι έμαθαν για χρόνια ολόκληρα να λειτουργούν. 

Δε φαντάζομαι κάποιος να διαφωνεί ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογίες και κάνοντας τις αντιστοιχίες των Ντάλντον με πρόσωπα και καταστάσεις της κυπριακής κοινωνίας, οι διαφορές είναι ελάχιστες από τη ζωή των καρτούν με τη δική μας πραγματικότητα. 

Σε ένα από τα καλύτερα επεισόδια του Λούκυ Λουκ οι Ντάλντον αποφυλακίζονται υπό όρους και τους δίνεται περίοδος χάριτος ενός μηνός, εντός της οποίας θα έπρεπε να παραμείνουν τίμιοι και να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά, σε διαφορετική περίπτωση θα γύριζαν στη φυλακή. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τους «Κυπραίους» Ντάλντον στην περίπτωση του Εστία. Προφανώς κάποιοι από αυτούς που μπορούν να επωφεληθούν του σχεδίου εντάσσονται στη μεγάλη -όπως αποδεικνύεται- κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών. Για χρόνια στην παρανομία, την αδιαφορία και τον εμπαιγμό του συστήματος τους δίνεται μια ευκαιρία να διευθετήσουν τις οφειλές τους και βεβαίως να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους. 

Στην αντίστοιχη ευκαιρία που δίνεται στους Ντάλντον, οι τέσσερεις ληστές  αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια τράπεζα και παρά την αρχική δυσπιστία του κόσμου, έπεισαν ότι ήταν τίμιοι με αποτέλεσμα πολίτες να εμπιστευτούν την τράπεζά τους. Όταν βέβαια θεώρησαν ότι παρήλθε ο μήνας κατά τον οποίο έπρεπε να παραμείνουν τίμιοι σήκωσαν τα λεφτά από το χρηματοκιβώτιο και επιχείρησαν να διαφύγουν. Βεβαίως, ο Λούκυ Λουκ ως συνήθως τους συνέλαβε και τους επέστρεψε εκεί που τους άξιζε, δηλαδή στη φυλακή.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το Σχέδιο Εστία. Οι «δικοί» μας Ντάλντον επιχειρούν να μπουν στο σχέδιο είτε προσπαθώντας για άλλη μια φορά να κοροϊδέψουν το σύστημα είτε αποκρύβοντας περιουσία υπό τον φόβο να τα χάσουν (Ναι! Αυτήν που έφτιαξαν για χρονιά, χωρίς να πληρώνουν τα δάνειά τους). Άλλοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο, αφού έτσι κι αλλιώς τόσα χρόνια «μια χαρά» τα κατάφερναν. Όπως αντίστοιχα ο Λούκυ Λουκ οδήγησε τους Ντάλντον στη φυλακή, τόσο το κράτος όσο και οι τράπεζες, θα πρέπει να δείξουν μηδενική ανοχή στους Ντάλντον της κυπριακής κοινωνίας, γιατί αποδεικνύεται πλέον ξεκάθαρα ότι δεν συμμορφώνονται, δεν θέλουν, δεν μπορούν, έτσι έμαθαν κι έτσι συνεχίζουν να κάνουν. 

ad2mobile

Οι Ντάλντον, πάντως, έχασαν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, που ήταν η ελευθερία τους…


 

article 1