ΑΠΟΨΗ: Πέντε λόγοι για τους οποίους το ΑΚΕΛ πρέπει να περιμένει

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Δε γνωρίζω εάν το κάνει στρατηγικά, αυτό που μπορώ να εκφράσω ως έντονη πεποίθησή μου είναι πως το ΑΚΕΛ καλά κάνει και δεν ανοίγει τα χαρτιά του σε σχέση με τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές του 2023.

Αν το κάνει στρατηγικά καλώς. Εάν δεν του βγαίνει, μέχρι στιγμής, η όποια σκέψη, σχεδιασμός ή συνεργασία με άλλο κόμμα ή υποψήφιο πάλι καλώς. Και αυτό διότι η υποβόσκουσα διαμάχη στον ΔΗΣΥ στη βάση του ενός σεναρίου, δηλαδή της ανεξάρτητης υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, θα προκαλέσει τριγμούς πιθανώς και ρωγμές στο φαινομενικά -τουλάχιστον- στέρεο οικοδόμημα του κυβερνώντος κόμματος.

Παράλληλα, η προβολή υποψηφίων ή δυνητικά υποψηφίων στον δημόσιο διάλογο εκθέτει απόψεις, θέσεις, συμπεριφορές και στάσεις, κάτι που μπορεί να δώσει πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα για άτομα, κόμματα και πιθανές συμμαχίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη τη δυναμική που έχει η εξαγγελθείσα πρόθεση του Αβέρωφ Νεοφύτου για διεκδίκηση του χρίσματος από το κόμμα, το ΑΚΕΛ μπορεί να κερδίσει χρόνο και να μπει στον κατάλληλο χρόνο στην προεκλογική μάχη.

Οι λόγοι για τους οποίους πιστεύω πρέπει ακόμη το ΑΚΕΛ να κάνει υπομονή είναι οι ακόλουθοι και σε αντιδιαστολή με τη λογική που υπαγορεύει ότι οι εκλογές είναι μαραθώνιος και όχι 100 μέτρα:

1. Εφαρμογή μικρής αλλά δυναμικής, επίπονης και ισχυρής προεκλογική εκστρατείας, με ξεκάθαρο προσανατολισμό, πρόγραμμα, μηνύματα, επιτελείο και επικοινωνιακή καμπάνια.
2. Κατάλληλη, ουσιαστική και επαρκής προετοιμασία τόσο του προεκλογικού προγράμματος όσο και του ατόμου που θα αναλάβει το συγκεκριμένο φορτίο, δηλαδή του να είναι ο υποψήφιος που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ.
3. Έμμεσος πόλεμος φθοράς άλλων υποψηφίων. Η έκθεσή τους στη δημόσια σφαίρα πέρα από τα ατοπήματα στα οποία μοιραία θα υποπέσουν, θα κουράσει λόγω της μακράς προεκλογικής εκστρατείας που επιλέγουν να εφαρμόσουν. Με τη διαρκή παρουσία σε ΜΜΕ, πιθανώς θα καταντήσουν γραφικοί με τις αμέτρητες δραστηριότητες με κάθε λογής έργο, τις επισκέψεις, τις χειραψίες, τα ποστ και τις συνεντεύξεις.
4. Ο κόσμος δεν εστιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην προεκλογική, αλλά -μάλλον όπως αντίστοιχα ισχύει για μια ταινία ή μια παράσταση- μένει η πρώτη και η τελευταία εντύπωση. Δυναμική είσοδος, μικρή προεκλογική και δυνατά χαρτιά στο τέλος της εκστρατείας μπορούν να φέρουν κοντά ψηφοφόρους που για χρόνια δε στηρίζουν το κόμμα, αλλά και προσέλκυση ανέντακτων -κομματικά ή και ιδεολογικοπολιτικά- πολιτών.
5. Το ΑΚΕΛ θα δοκιμαστεί διπλά στην εν λόγω εκλογική αναμέτρηση, αφού θα είναι και η πρώτη με επικεφαλής τον Στέφανο Στεφάνου. Ο χρόνος δεν είναι πολύς, αλλά η απουσία του κόμματος από την εξουσία και από μια σημαντική εκλογική νίκη είναι και μάλιστα πάρα πολύς. Σε αντίθετη περίπτωση το ΑΚΕΛ θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλές και πολυεπίπεδες προκλήσεις σε σχέση με τη θέση, τον ρόλο και το μέλλον του.

Το ΑΚΕΛ οφείλει να κάνει πολύ προσεκτικές, καλά σχεδιασμένες και με υπομονή κινήσεις. Ακόμη και στο ενδεχόμενο της εκλογικής ήττας, αλλά με καλό αποτέλεσμα, ποσοστά και θετική παρουσία προσώπου αλλά και του ιδίου του κόμματος, το ΑΚΕΛ θα εδραιώσει ισχυρή φωνή για την επόμενη ημέρα. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να περιοριστεί σε ρόλο «ρυθμιστή» κάποιων καταστάσεων και αποφάσεων και σίγουρα όχι πρωταγωνιστή σε κεφαλαιώδη ζητήματα.

 
1101