Προς διαχρονικά προβληματισμένους, επιστολής πεντηκοστής πέμπτης, το ανάγνωσμα…

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*

Μου αρέσουν τα Debate, οι ιδεολογικές αντιμαχίες, οι ιδεομάχες, οι αντιπαραθέσεις, οι δημόσιες συζητήσεις που καταλήγουν σε συμπεράσματα. Οι μάχες όπου οι μονομάχοι με όπλα το μυαλό τους, τις απόψεις τους, τις ιδέες τους, αναλύουν θέματα προσεγγίζοντας τα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, με δεδομένα και στοιχεία, για να καταλήξουν οι ακροατές σε συμπεράσματα και να διαμορφώσουν άποψη, διαφοροποιώντας μάλιστα πολλές φορές την αρχική τους τοποθέτηση.

Δεν είμαι και τόσο σίγουρος αν το Debate όπως εξ ορισμού περιγράφεται πιο πάνω έχει οτιδήποτε κοινό με το πολυδιαφημιζόμενο debate των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη και το παρακολούθησαν όσοι το παρακολούθησα, γιατί οι πιο πολλοί το «διάβασαν» εκ των υστέρων μέσα από τα σχόλια τρίτων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τι είχε; 2 μονομάχους. Μια κόντρα που «κρατάει χρόνια» όπως και η γνωστή κολόνια. Ένα κοινό. Tους δημοσιογράφους ως διαμεσολαβητές/ανακριτές και των δύο. Αντιπαραθέσεις πάνω σε εικασίες και απόψεις φορτωμένες με ιδεοληψίες. Σκοπό αλλότριο από το να παραθέσουν καθαρά στοιχεία/επιχειρήματα για να επιτρέψουν στους ακροατές να διαμορφώσουν δημοκρατικά την άποψη τους. Απόπειρες χειραγώγησης. Φόντο ξεκάθαρο: Τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Περιεχόμενο πολύ προσεκτικά μελετημένο και πιθανώς προσυμφωνημένο αλλά καθόλου καινούριο αφού σε όλα τα ζητήματα έχουν τοποθετηθεί πολλές φορές ξανά και ξανά. Έμμεση ταύτιση απόψεων σε διάφορα ζητήματα με υπερπροβολή των λεπτομερειών διαφωνίας. Την απόδοση ευθυνών αλλά και ανευθυνότητας από τους μεν στους δε επί παντός επιστητού. Κρυμμένη στόχευση από το Κυβερνητικό κόμμα να ενοχοποιήσει και στην αντιπολίτευση για το βάθος της διαπλοκής και της διαφθοράς στην οποία μας οδηγούν συστηματικά και καθημερινά οι την εξουσία έχοντες. 

Τι έλειπε; Η πραγματική στόχευση για ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που πιθανότατα θα επιτρέψουν να προσεγγίζουμε τα ζητήματα πέρα από μικροκομματικές στοχεύσεις και προσωπικές ατζέντες. Ο σεβασμός στη διαδικασία, το να ακούει πραγματικά ο ένας συνομιλητής τον άλλο και να απαντά επί της ουσίας και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η αναγκαιότητα. Το καινούριο θέμα που έπρεπε να αναδειχτεί για να διαμορφώσει άποψη το κοινό. Η πραγματική και ουσιαστική διαφωνία. 

Τι κέρδισαν; Να περιχαρακώσουν εκ νέου τους φανατικούς οπαδούς τους. Να απενοχοποιήσουν εν μέρει την Τουρκία αφού εμείς δεν πράττουμε όσα θα έπρεπε να πράξουμε. Την είδηση για την διχοτόμηση της ΑΟΖ, ως σενάριο επί χάρτου, στη βάση πληροφοριών αλλά και δηλώσεων προεκλογικών του προέδρου- και την καυστική απάντηση του προέδρου ως κερασάκι στην τούρτα. Κάτι να παίζει το Σαββατοκύριακο πέρα από το Χαλούμι και το Φυσικό Αέριο. Παρένθεση. Δεν βρίσκετε εντυπωσιακό το γεγονός πώς τα θέματα βγαίνουν με μια ισορροπία για να κυριαρχεί η ηρεμία και η μακαριότητα στα μυαλά των αποστασιοποιημένων και νηφάλιων πολιτών;. Κάτι κερδίζουμε κάτι χάνουμε. Χάλια η κατάσταση με την ΑΟΖ αλλά, δόξα τω θεώ, κλείνει σχεδόν με επιτυχία η υπόθεση χαλούμι και φαίνεται να χάνουν οι τουρκοκύπριοι τη μάχη για την «Εθνική τους Υπόθεση». Τι χαλούμι, τι φυσικό αέριο; 1-1 και όλοι ευτυχισμένοι. Εξάλλου έτσι είναι, κάπου χάνεις, κάπου κερδίζεις. Δεν γίνεται να κερδίζεις παντού!. Κλείνει η παρένθεση. Όσο για τα στημένα παιχνίδια και τους κόκκινους φακέλου του ποδοσφαίρου μην ανησυχείτε. Θα τα λύσει όλα το Υφυπουργείο Αθλητισμού! Μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι και να παίζετε άφοβα στοιχήματα!

Τι έχασαν; Τον χρόνο τους οι δημοσιογράφοι. Τον ύπνο τους όσοι τους παρακολούθησαν. Την υπομονή τους όσοι ακόμη εξακολουθούν να σκέφτονται. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Συμπέρασμα: Το καθετί στην ώρα του και τα debate όπως τα έχουμε συνηθίσει, λιγάκι πριν τις εκλογές. Ακόμη ένα τέτοιο και θα τα εξευτελίσουν τα κακόμοιρα τα debate. Λιγάκι πριν τις εκλογές παρακαλώ. Έτσι για να ανάβουν πραγματικά τα αίματα. Να φοράμε τα χρώματα της ομάδας και να παίζουμε στοιχήματα από τον καναπέ μας. Για το πρώτο κόμμα… για τον επόμενο πρόεδρο… και να ξεχνούμε πως και τα πολιτικά παιχνίδια είναι συχνά το ίδιο στημένα όπως και τα ποδοσφαιρικά.

 Υπογραφή: Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.: Ζητείται πολίτης. Ποιος είναι πολίτης; Πολίτης είναι αυτός που είναι ικανός να κυβερνήσει και να κυβερνηθεί. (Αριστοτέλης)

*Η Έλενα Περικλέους είναι Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας


 

Έλενα Περικλέους
 
349
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ


Ίσως φανώ ρομαντικός, για κάποιους γραφικούς, σε κάποιους άλλους σίγουρα αδιάφορος (μάλλον στους περισσότερους, ιδίως αυτή την περίοδο και με πολλά και σημαντικά θέματα να απασχολούν όλους μας) αλλά είναι κάποιες χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες χρειάζεται πραγματικά να κάνουμε το κάτι διαφορετικό, το κάτι παραπάνω, κάτι κάλο.

Υπάρχουν αμέτρητες οικονομικές θεωρήσεις, με πολιτικό ή καθαρά οικονομικό υπόβαθρο, οι οποίες αναλόγως φίλτρου και χρονικής συγκυρίας μπορούν να δώσουν λύσεις. Είναι άλλωστε απλό: Όταν επιδιώκεις να υποστηρίξεις μια θέση μαζεύεις όλα τα επιχειρήματα που θεωρείς ότι μπορούν να καταστήσουν λογικό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο αυτό που προωθείς. Είναι κομμάτι τις πολιτικής ζύμωσης, ενίοτε της πολιτικής διαφωνίας και εν τέλει των πολιτικών αποφάσεων που λαμβάνονται στις δημοκρατίες, στις οποίες απαιτείται σύγκλιση απόψεων για την εξασφάλιση απαραίτητων πλειοψηφιών.

ad1mobile

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Είναι όμως αυτή η περίοδος μια φάση κατά την οποία υπάρχουν χρονικά περιθώρια που μπορούν να μεταθέτουν αποφάσεις από μέρα σε μέρα και από βδομάδα σε βδομάδα; Είναι ο καιρός για τη μακρά διαμάχη αριστερόστροφων ή δεξιόστροφων πεποιθήσεων. Προφανώς, είναι πολιτικά τα θέματα αλλά το πνεύμα που θα έπρεπε να διακατέχει όχι μόνον τον πολιτικό κόσμο αλλά  όλους μας, θα έπρεπε -για να μην πω επιβάλλεται- να ήταν διαφορετικό.

Ο ιδιωτικός τομέας κατηγορεί τον δημόσιο, ο δημόσιος το σύστημα που δεν λειτουργεί και συνεπώς τους πολιτικούς, οι πολιτικοί και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αναλόγως περίστασης και συγκυριών, οι αριστεροί τους δεξιούς και το αντίθετο, η αντιπολίτευση την κυβέρνηση, η κυβέρνηση όλους τους άλλους, οι εργοδότες τους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι το κεφάλαιο… Και πάει λέγοντας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το πιο πάνω μοτίβο πέραν από προβλεπτό και κατ’ εμένα βαρετό είναι και αντιπαραγωγικό και μη επωφελές για τον τόπο και δεν προσφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα παρά μόνο χρονοτριβή, όταν μάλιστα καιγόμαστε για άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων.

Είναι η ώρα να αναζητήσουμε ως κοινωνία συστατικά όπως η αλληλεγγύη, η σύνεση, η αλληλοκατανόηση και ο σεβασμός. Αυτά είναι που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει η χώρα από τη δύνη του κορωνοϊού, αλλά και από τις συννεφιασμένες οικονομικά μέρες που μοιραία θα σκεπάσουν τον τόπο τους επόμενους μήνες. Την πολιτική ας την βελτιώσουμε τώρα που το χρειαζόμαστε και ας την θέσουμε σε νέο επίπεδο από δω κι έπειτα. Από φτηνό λαϊκισμό έχουμε μπουχτίσει, από ¨ευφάνταστες» ιδέες επίσης. Ας μαζέψουμε όλοι όση παραγωγική, δημιουργική και μυαλωμένη βούληση έχουμε να τραβήξουμε τον τόπο μας στο αύριο δίχως μακροχρόνιες περιπέτειες χάριν των εκλογών που είναι σε ένα χρόνο ή ακόμη περισσότερων αυτών του 2023.

article 1