Προς διαχρονικά προβληματισμένους, επιστολής πεντηκοστής πέμπτης, το ανάγνωσμα…

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*

Μου αρέσουν τα Debate, οι ιδεολογικές αντιμαχίες, οι ιδεομάχες, οι αντιπαραθέσεις, οι δημόσιες συζητήσεις που καταλήγουν σε συμπεράσματα. Οι μάχες όπου οι μονομάχοι με όπλα το μυαλό τους, τις απόψεις τους, τις ιδέες τους, αναλύουν θέματα προσεγγίζοντας τα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, με δεδομένα και στοιχεία, για να καταλήξουν οι ακροατές σε συμπεράσματα και να διαμορφώσουν άποψη, διαφοροποιώντας μάλιστα πολλές φορές την αρχική τους τοποθέτηση.

Δεν είμαι και τόσο σίγουρος αν το Debate όπως εξ ορισμού περιγράφεται πιο πάνω έχει οτιδήποτε κοινό με το πολυδιαφημιζόμενο debate των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη και το παρακολούθησαν όσοι το παρακολούθησα, γιατί οι πιο πολλοί το «διάβασαν» εκ των υστέρων μέσα από τα σχόλια τρίτων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τι είχε; 2 μονομάχους. Μια κόντρα που «κρατάει χρόνια» όπως και η γνωστή κολόνια. Ένα κοινό. Tους δημοσιογράφους ως διαμεσολαβητές/ανακριτές και των δύο. Αντιπαραθέσεις πάνω σε εικασίες και απόψεις φορτωμένες με ιδεοληψίες. Σκοπό αλλότριο από το να παραθέσουν καθαρά στοιχεία/επιχειρήματα για να επιτρέψουν στους ακροατές να διαμορφώσουν δημοκρατικά την άποψη τους. Απόπειρες χειραγώγησης. Φόντο ξεκάθαρο: Τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Περιεχόμενο πολύ προσεκτικά μελετημένο και πιθανώς προσυμφωνημένο αλλά καθόλου καινούριο αφού σε όλα τα ζητήματα έχουν τοποθετηθεί πολλές φορές ξανά και ξανά. Έμμεση ταύτιση απόψεων σε διάφορα ζητήματα με υπερπροβολή των λεπτομερειών διαφωνίας. Την απόδοση ευθυνών αλλά και ανευθυνότητας από τους μεν στους δε επί παντός επιστητού. Κρυμμένη στόχευση από το Κυβερνητικό κόμμα να ενοχοποιήσει και στην αντιπολίτευση για το βάθος της διαπλοκής και της διαφθοράς στην οποία μας οδηγούν συστηματικά και καθημερινά οι την εξουσία έχοντες. 

Τι έλειπε; Η πραγματική στόχευση για ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που πιθανότατα θα επιτρέψουν να προσεγγίζουμε τα ζητήματα πέρα από μικροκομματικές στοχεύσεις και προσωπικές ατζέντες. Ο σεβασμός στη διαδικασία, το να ακούει πραγματικά ο ένας συνομιλητής τον άλλο και να απαντά επί της ουσίας και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η αναγκαιότητα. Το καινούριο θέμα που έπρεπε να αναδειχτεί για να διαμορφώσει άποψη το κοινό. Η πραγματική και ουσιαστική διαφωνία. 

Τι κέρδισαν; Να περιχαρακώσουν εκ νέου τους φανατικούς οπαδούς τους. Να απενοχοποιήσουν εν μέρει την Τουρκία αφού εμείς δεν πράττουμε όσα θα έπρεπε να πράξουμε. Την είδηση για την διχοτόμηση της ΑΟΖ, ως σενάριο επί χάρτου, στη βάση πληροφοριών αλλά και δηλώσεων προεκλογικών του προέδρου- και την καυστική απάντηση του προέδρου ως κερασάκι στην τούρτα. Κάτι να παίζει το Σαββατοκύριακο πέρα από το Χαλούμι και το Φυσικό Αέριο. Παρένθεση. Δεν βρίσκετε εντυπωσιακό το γεγονός πώς τα θέματα βγαίνουν με μια ισορροπία για να κυριαρχεί η ηρεμία και η μακαριότητα στα μυαλά των αποστασιοποιημένων και νηφάλιων πολιτών;. Κάτι κερδίζουμε κάτι χάνουμε. Χάλια η κατάσταση με την ΑΟΖ αλλά, δόξα τω θεώ, κλείνει σχεδόν με επιτυχία η υπόθεση χαλούμι και φαίνεται να χάνουν οι τουρκοκύπριοι τη μάχη για την «Εθνική τους Υπόθεση». Τι χαλούμι, τι φυσικό αέριο; 1-1 και όλοι ευτυχισμένοι. Εξάλλου έτσι είναι, κάπου χάνεις, κάπου κερδίζεις. Δεν γίνεται να κερδίζεις παντού!. Κλείνει η παρένθεση. Όσο για τα στημένα παιχνίδια και τους κόκκινους φακέλου του ποδοσφαίρου μην ανησυχείτε. Θα τα λύσει όλα το Υφυπουργείο Αθλητισμού! Μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι και να παίζετε άφοβα στοιχήματα!

Τι έχασαν; Τον χρόνο τους οι δημοσιογράφοι. Τον ύπνο τους όσοι τους παρακολούθησαν. Την υπομονή τους όσοι ακόμη εξακολουθούν να σκέφτονται. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Συμπέρασμα: Το καθετί στην ώρα του και τα debate όπως τα έχουμε συνηθίσει, λιγάκι πριν τις εκλογές. Ακόμη ένα τέτοιο και θα τα εξευτελίσουν τα κακόμοιρα τα debate. Λιγάκι πριν τις εκλογές παρακαλώ. Έτσι για να ανάβουν πραγματικά τα αίματα. Να φοράμε τα χρώματα της ομάδας και να παίζουμε στοιχήματα από τον καναπέ μας. Για το πρώτο κόμμα… για τον επόμενο πρόεδρο… και να ξεχνούμε πως και τα πολιτικά παιχνίδια είναι συχνά το ίδιο στημένα όπως και τα ποδοσφαιρικά.

 Υπογραφή: Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.: Ζητείται πολίτης. Ποιος είναι πολίτης; Πολίτης είναι αυτός που είναι ικανός να κυβερνήσει και να κυβερνηθεί. (Αριστοτέλης)

*Η Έλενα Περικλέους είναι Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας


 

Έλενα Περικλέους
 
308
Thumbnail

Δεν θα περίμενα ποτέ πως θα ερχόταν αυτή η ώρα, αλλά προφανώς δεν έχω άλλη επιλογή. Αφού όντως πιστεύω στα χαμένα θαύματα και αγωνίζομαι, με την ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, να τα ξαναζωντανέψω, θα πρέπει να τον φωνάξω τον παλιόφιλο τον Ηρακλή να με βοηθήσει. Θα του αναθέσω και εγώ  12  Άθλους.

ad1mobile

Βρήκα χορηγούς και θα καλοπληρωθεί. Βλέπετε τόσων χρονών που είναι τα έχει πλέον τα προβληματάκια υγείας του και θέλει να έχει και μια καβάτζα για τα υστερινά του. Μεταξύ μας, ό,τι και αν του είπα, όσο και αν προσπάθησα να τον πείσω,  δεν πιστεύει πως θα αντέξει το ΓΕΣΥ, άρα φασούλι φασούλι, φυλάει και για το γηροκομείο – έκλεισε ήδη θέση- αλλά και για πιθανά ιατρικά έξοδα που θα προκύψουν. Οι χορηγοί προέρχονται, για να κρατώ και τις πολιτικές ισορροπίες,  και από τις 3 εγγυήτριες χώρες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Ελλάδα, ό,τι  μπορεί κάνει, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως έχει την καλή θέληση. Συζητήσαμε ακόμη και την πιθανότητα να τον πληρώσει σε δραχμές.  Η Αγγλία συμφώνησε, με την επιφύλαξη να ολοκληρωθούν τα του Brexit και να δει τι δασμούς θα επιβάλει στο συνάλλαγμα που θα αποδεσμεύσει, αλλά σίγουρα κάτι θα πάρει μέσω του χαλουμιού. Η Τουρκία είπε πως θα το σκεφτεί σε σχέση και με την ΑΟΖ, μπορεί κάτι να του δώσει στα χωρικά ύδατα, αν μη τι άλλο κανένα τετραγωνικό μέτρο Μεσόγειο, να δένει τη βάρκα του όταν θα «αρμενίζει στο πέλαγο με βάρκα την ελπίδα».

Επειδή όμως ο Ηρακλής ο παλιόφιλος, ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιεί, δέχτηκε και με όρους αδιευκρίνιστους και ρευστούς. Καθίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια άσκηση επί χάρτου και να καθορίσουμε το περιεχόμενο των 12 άθλων, βάζοντας προτεραιότητες  αλλά και δίνοντας τους ένα σύγχρονο περιεχόμενο. Αν θα έγραφε ξανά μυθολογία είπε,  είχε αποφασίσει να την γράψει με στυλ και αν μη τι άλλο να την επανεκδώσει με τον πιο πάνω τίτλο. 

Άθλος αρ. 1: Να εξοντώσει το λιοντάρι της Νεμέας: Δύσκολος για πρώτος και είπαμε να τον αφήσουμε τελευταίο. Είχε βλέπετε με τις επιθέσεις του ερημώσει όλη τη χώρα. Ήταν αυτοκρατορικό και ναρκισσιστικό και εγωκεντρικό και αδίστακτο και Ερτογανικό . Θα βλέπαμε και θα κάναμε. Αν μας έπαιρνε θα το εξοντώναμε, αν δεν μας έπαιρνε θα το προσπερνούσαμε με διπλωματικούς ελιγμούς και τριμερείς συμφωνίες. «Δυσκολάκι» μου είπε και ήξερα πως είχε δίκαιο. 

Άθλος αρ. 2: Να εξοντώσει τη Λερναία Ύδρα το τέρας  με τα 9 κεφάλια: Ανέφικτο πήγε να μου δικαιολογηθεί στην αρχή. Το τέρας της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι καλά ριζωμένο πλέον. Έχει κλωνοποιηθεί. Δεν είναι ένα. Είναι πολλά. Κόβεις ένα κεφάλι και ξεφυτρώνουν 2. Πού κρύβεται; Πίσω από κάθε οικονομικό οργανισμό. Πίσω από κάθε πολιτικό κόμμα. Πίσω από κάθε κυβερνητικό φορέα. Πίσω από κάθε ιδιωτική επιχείρηση. Του είπα το κόλπο με την φωτιά το παλιό που είχε ξεχάσει. Να καίει τα κεφάλια κάθε που τα κόβει. Μα η φωτιά προϋποθέτει κάθαρση και απόδοση ευθυνών ανταπάντησε. Είναι αυτό εφικτό, με ρώτησε, για το νησί αυτό εν έτη 2020; Ομολογώ πως δεν κατάφερα να πω ναι,  και ας πιστεύω στα χαμένα θαύματα. Έσκυψα το κεφάλι και πήγαμε παρακάτω.

Άθλος αρ. 3: Να συλλάβει ζωντανό το ελάφι με τα χάλκινα πόδια και τα χρυσά κέρατα :  Ισχυρίστηκε ο Ηρακλής ο μέγας- σε ηλικία πια- και τρανός- τα είχε πλέον και τα κιλάκια του- πως ήταν ο άθλος από τον οποίο ίσως να ξεκινούσε και πως είναι ευκολάκι, αφού τέτοιο ελάφι δεν υπάρχει. Κάτι αγρινά που έχει υπόψη του, ξέρει πολύ καλά το πώς θα τα παγιδεύσει. Τώρα όσο για το ζωντανό είπε να μην ανησυχώ γιατί το παράνομο θήραμα όταν καλομαγειρευτεί θα είναι σχεδόν «ζωντανό»

Άθλος αρ. 4: Ο Ερυμάνθιος Κάπρος: Είπε, και με άφησε άναυδο, πως αυτό είναι λες και το έχει κάνει. Συμβολίζει, λέει, ο άθλος αυτός την προσπάθεια να περιοριστούν οι καταστροφές από τις πλημμύρες των χειμάρρων με έργα υδραυλικά. Και άκουσε, είπε, πως όλα αυτά τα λύσαμε. Ποτέ ξανά δεν θα πλημμυρίσουμε με την πρώτη βροχούλα του καλού θεού. Δεν τον πίστεψα αλλά είπα να το προσπεράσω. Εδώ θα τα χαλούσαμε;

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Άθλος αρ. 5: Να καθαριστούν οι σταύλοι του Αυγεία: 3000 βόδια, να κοπρίζουν λέει για 30 χρόνια στα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Χειραγωγημένοι – ωραία λέξη για το σικέ- αγώνες ποδοσφαίρου. Μεγάλα ποσά σε στοιχήματα. Έλεγχος του χώρου από στοιχεία του υποκόσμου. Δεν τρόμαξε ποσώς. Όλα αυτά εύκολα θα τα διαχειριστώ είπε και ελάλησε! Μια επιτροπή δεοντολογίας με αυξημένες αρμοδιότητες. Μια γραμμή καταγγελιών, 1460. Και ένα Red Button. Διατήρηση της ανωνυμίας και προστασία των μαρτύρων. Απορώ πως δεν το σκεφτήκατε τόσα χρόνια και αφήσατε τον σταύλο σε αυτό το χάλι, δήλωσε καταληκτικά.

Άθλος αρ. 6: Στυμφαλίδες όρνιθες: Ανθρωποφάγα πουλιά. Παντού γύρω μας. Θα κροταλίσω τα κρόταλα και θα τα ξεσηκώσω τρομαγμένα. Κάνουν τα γενναία αλλά είναι «κότες». Θα τα βάλω να φαγωθούν μεταξύ τους. Θα μετατρέψω την ανθρωποφαγία τους σε κανιβαλισμό.

Άθλος αρ. 7, 8, 9 : Ταύρος της Κρήτης- Αλογα του Διομήδη- Βόδια του Γηρυόνη:  Θα τα χειριζόταν είπε εύκολα αφού εν έτη 2020 τα δικαιώματα των ζώων είναι διασφαλισμένα, με νόμους και κανονισμούς. Φιλόζωος όντας θα δημιουργούσε ένα καταφύγιο για τα τερατώδη αυτά ζώα, που με τα μυθολογικά στερεότυπα που δημιουργήσαμε, και το μονόπλευρο αφήγημα μας, τα αδικήσαμε διαχρονικά. Θα αποκαθιστούσε είπε τη φήμη τους. Μανιακά; Ανθρωποφάγα; Όλα σχετικά. Θα δημιουργούσε ένα άλλο αφήγημα λοιπόν.

Άθλος αρ. 10: Ζώνη της Ιππολύτης:  Φοβήθηκε. Αρνήθηκε. Αυτός με φεμινίστριες δεν τα έβαζε. Το πυρ το πολεμούσε, τη θάλασσα τη δάμαζε, στη γυναίκα και στο μεγαλείο της υποκλινόταν είπε. Εξάλλου τι να την κάνει μια ζώνη; Δεν ήταν συμβατή με το στυλ του.

Άθλος αρ. 11: Τα Μήλα των Εσπερίδων: Δεν το συζήτησε καν. Δεν είναι εποχή για πορτοκάλια δήλωσε. Για εισαγόμενα δεν το συζητούσε. Τα τροφοχιλιόμετρα και την κλιματική αλλαγή αυτός την σεβόταν. Θα μέναμε λοιπόν χωρίς πορτοκάλια και ας είχαμε την  πορτοκαλιά του Καραβά. 

Άθλος αρ. 12: Να φέρει τον Κέρβερο. Τον φύλακα σκύλο του κάτω κόσμου στον πάνω κόσμο: Να φέρει με άλλα λόγια τα κάτω πάνω. Άρα και τα πάνω κάτω συμπέρανα εγώ. Θα ξεκινήσει από τον 12 άθλο είπε,  και ο Δίας βοηθός!

Υπογραφή 

ad2mobile

Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.: Ποιο είναι το momentum σε όλα αυτά; Μα, η κάθαρση του ποδοσφαίρου με την καταπληκτική δημιουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας, η πολιτική απόπειρα αυτοκτονίας της ΕΔΕΚ, η επανάσταση του Ακιντζί, και το πολεμικό καζάνι που σιγοβράζει μόνιμα πλέον στη γειτονιά μας. Όσο για τον Κορονοϊό, ας τον, αυτόν τον συνηθίσαμε. 
 

article 1