ΑΠΟΨΗ: «Περιμέναμε κάτι περισσότερο κύριε Πρόεδρε»

Ανοικτή επιστολή:
Προς διαχρονικά προβληματισμένους, εξηκοστής επιστολής, το ανάγνωσμα… 

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*

Η αλήθεια είναι πως περίμενα με αγωνία το διάγγελμα. Όχι δεν διατελώ υπό πανικό. Θεωρούσα όμως πως με την αποφασιστικότητα που είχαν ξεκινήσει θα συνέχιζαν. Θεωρούσα πως δεν θα έβαζαν την οικονομία πάνω από την αξία της ανθρώπινης ζωής. Πίστευα πως θα ήξεραν ότι μπορεί να αντέξει η οικονομία μας 2-3  βδομάδες καραντίνα και ας χάσουν από τα υπερκέρδη τους όσοι ασκούσαν πιέσεις. Μπορούμε και χωρίς.

Χωρίς κέντρα διασκέδασης και καφετέριες.  Χωρίς καταστήματα και κομμωτήρια. Με εργασία από το σπίτι. Με ανοικτές μόνο τις υπεραγορές και τα φαρμακεία. Με καλλιέργεια της κουλτούρας του «μένω σπίτι» για να δείξω αλληλεγγύη στις ευάλωτες ομάδες που είναι τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Τι καταφέραμε με τα μέτρα (m) (τα οποία στην πραγματικότητα είναι όντως χιλιοστόμετρα (mm);

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μεταφέραμε όλο το βάρος στις ευάλωτες ομάδες. Στους παππούδες και στις γιαγιάδες οι οποίες θα πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά. Στους  έφηβους οι οποίοι θα είναι για ένα μήνα στο σπίτι χωρίς επιτήρηση και θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση για να προστατεύσουν λέει τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θα πρέπει όντως να λιώσουν τους καναπέδες, μόνοι ,παίζοντας ηλεκτρονικά, μακριά από γυμναστήρια- καλώς τα έκλεισαν-. Την ώρα που η καφετέρια της γωνιάς είναι ανοικτή και οι φίλοι τον/την ζαλίζουν να συναντηθούν.

Οι γονείς θα είναι στην εργασία (γιατί τα παιδιά είναι πάνω των 15) και πρέπει να αυτοσυγκρατηθούν. Δεν τους πείθουμε αγαπητοί μου εύκολα. «Εσείς πάτε δουλειά. Στην καφετέρια είναι λιγότερος ο κόσμος». Θα μας πουν και θα έχουν δίκαιο. Παρόλα αυτά είναι στο χέρι μας να τον νικήσουμε τον Κορωνοϊό με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Αφού δεν του κλείσατε τον δρόμο κ.κ. κυβερνώντες ας του τον κλείσουμε μόνοι μας.

Ας κλείσουν όλα τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ρούχων, τα καταστήματα παιχνιδιών, οι παιδότοποι, των οποίων την απόφαση για το κλείσιμο την έχουν οι μικροιδιοκτήτες. Ας μποϋκοτάρουμε τα μεγάλα καταστήματα των οποίων ο ιδιοκτήτης είναι απρόσωπη εταιρεία. Ας δείξει ο καθένας από εμάς πως νοιάζεται.

Κανένα εστιατόριο ας μην δεχτεί πελάτη. Σε καμία καφετέρια να μην παραγγείλουμε καφέ. Να μαγειρέψουμε σπίτι μας. Αν δεν ξέρουμε να μαγειρεύουμε ας φάμε σαλάτες και μακαρονάδες. Ας μείνουμε εντός των ορίων της γειτονιάς μας. Να μποϋκοτάρουμε πρέπει όσους αρνούνται να βάλουν προσωρινά λουκέτο για να τους σώσουμε, για το καλό τους!.
Γιατί όσο πιο σύντομα σταματήσουμε την αλυσίδα μετάδοσης τόσο πιο γρήγορα θα ξαναπάρει μπρος και η οικονομία και ο τουρισμός. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Περιμέναμε κάτι περισσότερο κ. Πρόεδρε. Γιατί είμαστε έτοιμοι για μεγαλύτερες θυσίες όλοι μας. Γιατί νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο. Γιατί αγαπούμε την πατρίδα μας. Δεν είναι αργά. Αναθεωρείστε. Μπορείτε. Είναι μαγκιά και θέλει θάρρος να αναγνωρίζει κανείς πως μπορούσε και καλύτερα.

Υπογραφή 
Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.:  Με ένα βιβλίο αγκαλιά θα ταξιδεύουμε χωρίς κανένα κίνδυνο. Στα πιο αγαπημένα. Στα πιο μαγικά μέρη. Δεν φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι μας με τον εαυτό μας. Καιρός να ξαναγνωριστούμε μακριά από τη βουή της καθημερινότητας. Ας αναστοχαστούμε τον τρόπο που υπάρχουμε και ως άτομα και ως κοινωνίες.
 

Έλενα Περικλέους
 
349
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ


Ίσως φανώ ρομαντικός, για κάποιους γραφικούς, σε κάποιους άλλους σίγουρα αδιάφορος (μάλλον στους περισσότερους, ιδίως αυτή την περίοδο και με πολλά και σημαντικά θέματα να απασχολούν όλους μας) αλλά είναι κάποιες χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες χρειάζεται πραγματικά να κάνουμε το κάτι διαφορετικό, το κάτι παραπάνω, κάτι κάλο.

Υπάρχουν αμέτρητες οικονομικές θεωρήσεις, με πολιτικό ή καθαρά οικονομικό υπόβαθρο, οι οποίες αναλόγως φίλτρου και χρονικής συγκυρίας μπορούν να δώσουν λύσεις. Είναι άλλωστε απλό: Όταν επιδιώκεις να υποστηρίξεις μια θέση μαζεύεις όλα τα επιχειρήματα που θεωρείς ότι μπορούν να καταστήσουν λογικό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο αυτό που προωθείς. Είναι κομμάτι τις πολιτικής ζύμωσης, ενίοτε της πολιτικής διαφωνίας και εν τέλει των πολιτικών αποφάσεων που λαμβάνονται στις δημοκρατίες, στις οποίες απαιτείται σύγκλιση απόψεων για την εξασφάλιση απαραίτητων πλειοψηφιών.

ad1mobile

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Είναι όμως αυτή η περίοδος μια φάση κατά την οποία υπάρχουν χρονικά περιθώρια που μπορούν να μεταθέτουν αποφάσεις από μέρα σε μέρα και από βδομάδα σε βδομάδα; Είναι ο καιρός για τη μακρά διαμάχη αριστερόστροφων ή δεξιόστροφων πεποιθήσεων. Προφανώς, είναι πολιτικά τα θέματα αλλά το πνεύμα που θα έπρεπε να διακατέχει όχι μόνον τον πολιτικό κόσμο αλλά  όλους μας, θα έπρεπε -για να μην πω επιβάλλεται- να ήταν διαφορετικό.

Ο ιδιωτικός τομέας κατηγορεί τον δημόσιο, ο δημόσιος το σύστημα που δεν λειτουργεί και συνεπώς τους πολιτικούς, οι πολιτικοί και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αναλόγως περίστασης και συγκυριών, οι αριστεροί τους δεξιούς και το αντίθετο, η αντιπολίτευση την κυβέρνηση, η κυβέρνηση όλους τους άλλους, οι εργοδότες τους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι το κεφάλαιο… Και πάει λέγοντας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το πιο πάνω μοτίβο πέραν από προβλεπτό και κατ’ εμένα βαρετό είναι και αντιπαραγωγικό και μη επωφελές για τον τόπο και δεν προσφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα παρά μόνο χρονοτριβή, όταν μάλιστα καιγόμαστε για άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων.

Είναι η ώρα να αναζητήσουμε ως κοινωνία συστατικά όπως η αλληλεγγύη, η σύνεση, η αλληλοκατανόηση και ο σεβασμός. Αυτά είναι που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει η χώρα από τη δύνη του κορωνοϊού, αλλά και από τις συννεφιασμένες οικονομικά μέρες που μοιραία θα σκεπάσουν τον τόπο τους επόμενους μήνες. Την πολιτική ας την βελτιώσουμε τώρα που το χρειαζόμαστε και ας την θέσουμε σε νέο επίπεδο από δω κι έπειτα. Από φτηνό λαϊκισμό έχουμε μπουχτίσει, από ¨ευφάνταστες» ιδέες επίσης. Ας μαζέψουμε όλοι όση παραγωγική, δημιουργική και μυαλωμένη βούληση έχουμε να τραβήξουμε τον τόπο μας στο αύριο δίχως μακροχρόνιες περιπέτειες χάριν των εκλογών που είναι σε ένα χρόνο ή ακόμη περισσότερων αυτών του 2023.

article 1