Προς διαχρονικά προβληματισμένους, επιστολής τριακοστή δεύτερης, το ανάγνωσμα…

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*


«…ήταν πάντοτε δικό μου και με πήγαινε πολύ μακριά…». Φυσικά οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται σε άλλες εποχές. Σε εποχές που οι δρόμοι δεν ήταν πήχτρα στα τετράκυκλα Ι.Χ.

Τότε που ακόμη το λεωφορείο ήταν μια σοβαρή επιλογή για τις μετακινήσεις και τις εκδρομές σου. Τότε που δεν το γνώριζαν μόνο οι μαθητές. Eυτυχώς να λέμε που υπάρχουν τα σχολικά λεωφορεία και αποσυμφορίζουν ελαφρώς τις οδικές αρτηρίες μας το πρωί και το μεσημέρι, γιατί η χοληστερόλη της ασφάλτου έχει κτυπήσει κόκκινο και η ανακοπή κινδυνεύει να εντοπίσει τον κάθε οδηγό στην όποια διαδρομή εκτελεί καθηκόντως.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Πρόθεση μου δεν είναι να αναφερθώ στην τροχαία κίνηση, παρά το σοβαρό εγκεφαλικό με το οποίο απειλεί καθημερινά να μας χρεώσει, αλλά στον τροχαίο χάροντα από τον οποίο όλοι κινδυνεύουμε ως χρήστες των δρόμων εξαιτίας της τεράστιας στρέβλωσης του συστήματος διακίνησης.

Πολύ φοβάμαι, πως μέχρι να κτυπήσει το δικό μας τηλέφωνο για να μας ανακοινωθεί πως ένα δικό μας πρόσωπο έχει πέσει θύμα τροχαίου ατυχήματος, ή και αδικήματος, δεν έχουμε πλήρη αντίληψη του προβλήματος και του μεγέθους του.

Φανερά, δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούμε στους δρόμους, οι οποίοι αποτελούν εμπόλεμη ζώνη. Ναρκοθετημένοι, με οδηγούς δολοφόνους που στήνουν καρτέρι για να θερίσουν ζωές, οδηγούς καμικάζι, οδηγούς τυφλωμένους από την κατανάλωση ουσιών, οδηγούς αλαζόνες και ανυπόμονους, οδηγούς που μιλούν ή πληκτρολογούν στα κινητά, οδηγούς με αντανακλαστικά τα οποία έχουν απωλέσει την αποτελεσματικότητά τους στην πάροδο των χρόνων, οδηγούς άπειρους, οδηγούς μπερδεμένους και θυμωμένους με όσα περνούν… 

Αίτια; Η ανεπάρκεια μας σε δεξιότητες οδήγησης, η κατανάλωση αλκοόλ, η υπερβολική ταχύτητα, η απουσία ζώνης ασφαλείας, η χρήση κινητού τηλεφώνου…

Αυτά ως αίτια είναι τα πασιφανή και ίσως όχι κατ’ ανάγκην εκείνα στα οποία οφείλουμε να στοχεύσουμε ως κράτος και κοινωνία για να απαλλαγούμε από τον τροχαίο χάροντα. Στην πραγματικότητα αν ψάξουμε βαθύτερα, για να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα και δει τα θανατηφόρα, πέρα από όσα αφορούν στο δρόμο, στη νομοθεσία, στις οδικές μας συνήθειες, στην εντελώς διαστρεβλωμένη αστυνόμευση που στήνει μπλόκα για να εισπράξει φουσκωμένα εξώδικα πρόστιμα, ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε τη δομή της κοινωνίας μας και του εαυτού μας.

Αν δεν αλλάξει το άτομο και η κοινωνία δεν θα απαλλαγούμε εύκολα από την υπερσυσσώρευση θανατηφόρων ή και άλλων σοβαρών αδικημάτων/ατυχημάτων. 

Το κράτος, για αρχή, πρέπει να μου δώσει την επιλογή εναλλακτικού τρόπου διακίνησης από και προς τον εργασιακό μου χώρο (τουλάχιστον).

Κατά δεύτερον, πρέπει να με στριμώχνει στον τοίχο κάθε φορά που παραβαίνω τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ο οποίος είναι παρεμπιπτόντως πληρέστατος άρα δεν είναι εκεί το ζήτημα, και να με δυσκολεύει σε σημείο που το κόστος να μην είναι απλώς ένα χρηματικό πρόστιμο αλλά η απώλεια της δυνατότητας διακίνησης με ιδιωτικό όχημα. 

Αλλά ας μην μου στήνει καρτέρι εκεί που αλλάζει το όριο ταχύτητας και μάλιστα στα σημεία που το να το ξεπεράσεις είναι σχεδόν αυτονόητο, όχι πως το δικαιολογώ, αλλά ρε φίλε, πιάσε εκείνον που πραγματικά είναι κίνδυνος θάνατος και κινούμενη βόμβα και μην αναλώνεις τον χρόνο και τις δυνάμεις σου σε τέτοια, που δίνουν μεν το βέβαιο πρόστιμο δεν σώζουν δε ζωές. Και δημιουργούν και την εντύπωση πως το μόνο που θέλεις είναι να γεμίσεις τα ταμεία του κράτους με χρήμα και να με παγιδεύσεις και όχι να με προστατέψεις και να με συνετίσεις αλλάζοντάς μου τον τρόπο που υπάρχω ως οδηγός.

Στη συνέχεια θα πρέπει ο καθένας από εμάς να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της δικής του ευθύνης κάθε φορά που παίρνει το τιμόνι στα χέρια του. Στην πάροδο των χρόνων η συνήθεια σε κάνει να αγνοείς πως κάθε φορά που κρατάς στα χέρια σου ένα τιμόνι, καλείσαι να φέρεις εις πέρας την πιο δύσκολη και πιο σημαντική αποστολή. Να μεταφέρεις με ασφάλεια το πολυτιμότερο από όλα τα αγαθά. Τη ζωή. Τη δική σου, των επιβατών σου αλλά και των άλλων χρηστών του δρόμου. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Κύριοι αρμόδιοι δώστε μου σας παρακαλώ επιλογές. Να μειώσω στο ελάχιστο τον χρόνο κατά τον οποίο εκθέτω τη δική μου ζωή σε κίνδυνο ή γίνομαι άθελά μου, ή από αμέλεια, εγκληματική τις πιο πολλές φορές, αιτία να κινδυνεύσει η ζωή του όποιου άλλου.

Και κάπου εδώ θυμάμαι το παιδικό μου ποδήλατο. Εκείνο που δεν φοβάται καμία ανηφοριά, έρχεται όμως αυτόματα στο μυαλό μου και η έλλειψη ποδηλατοδρόμων και το πόσο ανεύθυνο θα ήταν από μέρους μου να πάρω στα χέρια μου και το άλλο τιμόνι, εκείνο του ποδηλάτου μου. Σίγουρα κάποιον άλλο θα μετατρέψω σε δολοφόνο… 

Σας θερμοπαρακαλώ λοιπόν κύριοι αρμόδιοι, δώστε μου επιλογές πριν να είναι αργά, για μένα ή για κάποιο άλλο…

Υπογραφή: Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων.

Υ.Γ. Η Κύπρος πεθαίνει στους δρόμους. Φτάνει πια! Να μην μετατρέπουμε τη ζωή σε ένα εντελώς χαμένο θαύμα. 

*Η Έλενα Περικλέους είναι Συγγραφέας-Εκπαιδευτικός
 

Έλενα Περικλέους
 
195
Thumbnail

Αν η Άγκυρα θέλει άτυπη Διάσκεψη, τότε γιατί όχι μια τυπική και επίσημη Διάσκεψη στην οποία να ξεκαθαριστούν τα πάντα συμπεριλαμβανομένου και του κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να μην έχει εγγυήσεις και στρατό στην επανενωμένη Κύπρο… Τολμά η Άγκυρα; Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Αρκετός ντόρος και «ττόζι» προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφτηκε τα κατεχόμενα από τις 8 Σεπτεμβρίου και αναχώρησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019. Τόσος ντόρος και τόση θολούρα που αμφιβάλλω αν εντοπίστηκαν τα κύρια σημεία των (πολλών) δηλώσεων του που προέβαινε ο Τσαβούσογλου σε κάθε περιοχή των κατεχομένων που επισκεπτόταν αλλά και μετ’ έπειτα ενώ βρισκόταν στην Τουρκία. 

Πολλά τα σημεία, πολλές οι λέξεις, πολλές οι αναφορές. Αλλά ποια ήταν τα κυριότερα και τα ουσιαστικότερα απ’ όσα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ; 

Ουσιαστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μας είπε τέσσερα πράματα: 

Πρώτον. Ότι οι Όροι Αναφοράς πρέπει να συμφωνηθούν σε μια 5μερή Διάσκεψη, στην οποία η κάθε πλευρά να ξεκαθαρίσει και τι θέλει. 

Στις 8/9/19 ο Μ. Τσαβούσογλου μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε επί τούτου: «Για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα τύχει διαπραγμάτευσης». 

Στις 9/9/19 κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Μ. Ακκιντζί δήλωσε: «Η άποψη ‘να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και βλέπουμε’ δεν είναι αποδεκτή, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «το δοκιμάσαμε αυτό για 50 χρόνια και δεν πέτυχε». Πρόσθεσε δε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ειδήμονας στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα». Γι’ αυτό, συνέχισε, «σε μια πενταμερή άτυπη συνάντηση είπαμε, να ξεκαθαριστούν αυτά. Το τί θα διαπραγματευτούμε να το αποφασίσουμε μαζί. Αφού ξεκαθαρίσει αυτό, όπως έχει πει και ο κ. Ακιντζί, τότε μπορεί να υπάρξει λεπτομερής σαφήνεια του εγγράφου για τους όρους αναφοράς. Δηλαδή, να δούμε ξεκάθαρα τί διαπραγματευόμαστε και μετά μαζί να ξεκαθαρίσουμε με λεπτομέρεια το έγγραφο των όρων αναφοράς. Και μετά θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Χωρίς το έγγραφο των όρων αναφοράς Τουρκία και τ/κ πλευρά πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Στις 10/9/19  κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα επανήλθε στο θέμα και είπε: «Ειδικά ο κύριος Αναστασιάδης πρώτα είπε για λύση δύο κρατών, όχι μόνο σε μένα, αλλά και στους Ε/Κ και στην Ελλάδα και στον Ακιντζί το είπε. Μετά είπε συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, αποκεντρωμένη. Διαφορετικές ιδέες συνεχώς», ανέφερε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «εμείς τότε είπαμε στα Ηνωμένα Έθνη να συναντηθούν οι πέντε, δηλαδή οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί, και να πουν όλοι τί θέλουν. Μετά που θα καθοριστεί αυτό, να διαμορφώσουμε μαζί αυτό το έγγραφο αναφοράς. Επειδή αν κοιτάξουμε την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το έγγραφο αναφοράς διαμορφώνεται από όλες τις πλευρές. Αυτό που λέμε είναι να πάμε σε μια διαπραγμάτευση που να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, το έγγραφο πλαισίου αναφοράς να είναι πολύ ξεκάθαρο».


Δεύτερον. Ότι η Τουρκία και οι Τ/κ δεν πρόκειται να παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις ως συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και επιπλέον δεν πρόκειται να συνομιλήσουν εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής προεδρία. 

Ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε τέσσερεις φορές σε αυτό. Στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε: «Δεν είναι εφικτό να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα» και πρόσθεσε «για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων, η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχουν; Υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα διαφυλάττουν τα δικαιώματα των Τ/κ; Να ξεκαθαρίσουν αυτά και θ’ αρχίσουμε μια διαδικασία όπου μια διαπραγμάτευση θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

Κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 9/9/19, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «η ουσία του πράγματος είναι η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχει, εκ των προτέρων». Ενώ πρόσθεσε: «Εάν η ε/κ πλευρά θέλει να διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία και την ευμάρεια, στη βάση της πολιτικής ισότητας, αυτό πρώτα συμφωνείται στην βάση αρχών και μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Εάν λες ότι αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, τότε αυτό που προσπαθείς να κάνεις δεν είναι ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής ισότητας, αλλά στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

Στις 10/9/19, ο τούρκος υπεξ επανήλθε επί του συγκεκριμένου (κατά την Συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα), και είπε: «Για μας και για τους Τ/Κ υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή, η εκ περιτροπής προεδρία. Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν από προηγουμένως με ένα ξεκάθαρο τρόπο και να είναι εκτός διαπραγμάτευσης».

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τρίτον. Ότι δεν πρέπει να διανοείται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις. 

Με το που κατέφθασε στα κατεχόμενα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε ως προς το θέμα των εγγυήσεων: «η τουρκική πλευρά είναι υπέρ μιας λύσης που θα διασφαλίζει την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς και τα άλλα της δικαιώματα, αλλά μια λύση με μηδέν ασφάλεια και μηδέν εγγυήσεις δεν μπορεί να είναι ούτε στην φαντασία»… 

Και ξεκαθαρίζει πως εννοεί τις Τουρκικές Εγγυήσεις, λέγοντας «υπάρχει ανάγκη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια της Τουρκίας τώρα πιο πολύ από ποτέ» και προχωρά για να προειδοποιήσει Τουρκοκύπριους που τάσσονται κατά της συνέχισης των Εγγυήσεων λέγοντας, «και εάν κάποιος λέει ότι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια είναι μόδα που πέρασε, να ξέρουν ότι είναι απερίσκεπτοι και προδότες, είναι λυπηρό να βλέπουμε τέτοια άτομα».


Τέταρτον. Ότι θα αξιοποιηθεί η κατεχόμενη Αμμόχωστος και η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. 

Ο Τσαβούσογλου στις 8/9/19 (μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα) ανακοίνωσε το άνοιγμα «προξενείου» στην Αμμόχωστο, λέγοντας πως αυτό γίνεται με εντολή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για να μην πηγαίνουν οι Τούρκοι πολίτες της περιοχής της Καρπασίας στην Λευκωσία για την διεκπεραίωση προξενικών υποθέσεων.. Έχει καθορισθεί και το μέρος», είπε χωρίς να το ανακοινώσει, ενώ ανέφερε ότι «πρόξενος» θα είναι ο Κασίμ Καμπάν. «Θα γίνει ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξη της περιοχής της Καρπασίας», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη του στο CNN Turk (προγραμματισμένη για μετάδοση Σάββατο (14/9) βράδυ) και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στις 12/9/19, ο Τούρκος ΥΠΕΞ για το θέμα των Βαρωσίων δήλωσε πως «γίνονται προετοιμασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων».

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Λοιπόν. Αυτά τα τέσσερα πράματα μας είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνοπτικά: 
1/ Πρώτα άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη να ξεκαθαρίσει το τοπίο και μετά Όροι Αναφοράς, 
2/ Όχι συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και εκ των προτέρων αποδοχή πολιτικής ισότητας και εκ περιτροπής προεδρίας θέματα τα οποία θα θεωρούνται συμφωνημένα και θα είναι εκτός διαπραγματεύσεων, 
3/ Δεν νοείται λύση χωρίς την συνέχιση των Τουρκικών Εγγυήσεων στην επανενωμένη Κύπρο και 
4/ Προχωρούν σε ανάπτυξη της περιοχής των Βαρωσίων. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει σε ένα σημείο δίκαιο. Ότι όντως επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και όντως μια Διάσκεψη θα βοηθούσε

Αλλά γιατί άτυπη; Γιατί όχι τυπική και επίσημη; 

Και γιατί να ξεκαθαρίσει μόνο η βάση; Να ξεκαθαρίσουν όλα όσα εκκρεμούν. 

Να πάμε στη Διάσκεψη και να ξεκαθαρίσει και η Βάση και να ξεκαθαρίσει και η Άγκυρα αν επιμένει ή όχι σε Τουρκικές Εγγυήσεις μετά τη λύση. Να ξεκαθαρίσει και η πλευρά μας ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής. 

Και αν ξεκαθαρίσουν αυτά και συμφωνηθούν αυτά και μείνουν εκτός της διαπραγμάτευσης για τις τελικές λεπτομέρειες σε άλλα θέματα τότε να ορίσουν νέα Διάσκεψη σε 30 μέρες και να υπογραφεί η λύση.

ad2mobile

Τολμά η Άγκυρα να πάμε σε μια Διάσκεψη αυτού του τύπου και με αυτή την ατζέντα;

Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης… 

article 1