Προς διαχρονικά προβληματισμένους, επιστολής τριακοστή δεύτερης, το ανάγνωσμα…

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*


«…ήταν πάντοτε δικό μου και με πήγαινε πολύ μακριά…». Φυσικά οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται σε άλλες εποχές. Σε εποχές που οι δρόμοι δεν ήταν πήχτρα στα τετράκυκλα Ι.Χ.

Τότε που ακόμη το λεωφορείο ήταν μια σοβαρή επιλογή για τις μετακινήσεις και τις εκδρομές σου. Τότε που δεν το γνώριζαν μόνο οι μαθητές. Eυτυχώς να λέμε που υπάρχουν τα σχολικά λεωφορεία και αποσυμφορίζουν ελαφρώς τις οδικές αρτηρίες μας το πρωί και το μεσημέρι, γιατί η χοληστερόλη της ασφάλτου έχει κτυπήσει κόκκινο και η ανακοπή κινδυνεύει να εντοπίσει τον κάθε οδηγό στην όποια διαδρομή εκτελεί καθηκόντως.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Πρόθεση μου δεν είναι να αναφερθώ στην τροχαία κίνηση, παρά το σοβαρό εγκεφαλικό με το οποίο απειλεί καθημερινά να μας χρεώσει, αλλά στον τροχαίο χάροντα από τον οποίο όλοι κινδυνεύουμε ως χρήστες των δρόμων εξαιτίας της τεράστιας στρέβλωσης του συστήματος διακίνησης.

Πολύ φοβάμαι, πως μέχρι να κτυπήσει το δικό μας τηλέφωνο για να μας ανακοινωθεί πως ένα δικό μας πρόσωπο έχει πέσει θύμα τροχαίου ατυχήματος, ή και αδικήματος, δεν έχουμε πλήρη αντίληψη του προβλήματος και του μεγέθους του.

Φανερά, δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούμε στους δρόμους, οι οποίοι αποτελούν εμπόλεμη ζώνη. Ναρκοθετημένοι, με οδηγούς δολοφόνους που στήνουν καρτέρι για να θερίσουν ζωές, οδηγούς καμικάζι, οδηγούς τυφλωμένους από την κατανάλωση ουσιών, οδηγούς αλαζόνες και ανυπόμονους, οδηγούς που μιλούν ή πληκτρολογούν στα κινητά, οδηγούς με αντανακλαστικά τα οποία έχουν απωλέσει την αποτελεσματικότητά τους στην πάροδο των χρόνων, οδηγούς άπειρους, οδηγούς μπερδεμένους και θυμωμένους με όσα περνούν… 

Αίτια; Η ανεπάρκεια μας σε δεξιότητες οδήγησης, η κατανάλωση αλκοόλ, η υπερβολική ταχύτητα, η απουσία ζώνης ασφαλείας, η χρήση κινητού τηλεφώνου…

Αυτά ως αίτια είναι τα πασιφανή και ίσως όχι κατ’ ανάγκην εκείνα στα οποία οφείλουμε να στοχεύσουμε ως κράτος και κοινωνία για να απαλλαγούμε από τον τροχαίο χάροντα. Στην πραγματικότητα αν ψάξουμε βαθύτερα, για να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα και δει τα θανατηφόρα, πέρα από όσα αφορούν στο δρόμο, στη νομοθεσία, στις οδικές μας συνήθειες, στην εντελώς διαστρεβλωμένη αστυνόμευση που στήνει μπλόκα για να εισπράξει φουσκωμένα εξώδικα πρόστιμα, ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε τη δομή της κοινωνίας μας και του εαυτού μας.

Αν δεν αλλάξει το άτομο και η κοινωνία δεν θα απαλλαγούμε εύκολα από την υπερσυσσώρευση θανατηφόρων ή και άλλων σοβαρών αδικημάτων/ατυχημάτων. 

Το κράτος, για αρχή, πρέπει να μου δώσει την επιλογή εναλλακτικού τρόπου διακίνησης από και προς τον εργασιακό μου χώρο (τουλάχιστον).

Κατά δεύτερον, πρέπει να με στριμώχνει στον τοίχο κάθε φορά που παραβαίνω τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ο οποίος είναι παρεμπιπτόντως πληρέστατος άρα δεν είναι εκεί το ζήτημα, και να με δυσκολεύει σε σημείο που το κόστος να μην είναι απλώς ένα χρηματικό πρόστιμο αλλά η απώλεια της δυνατότητας διακίνησης με ιδιωτικό όχημα. 

Αλλά ας μην μου στήνει καρτέρι εκεί που αλλάζει το όριο ταχύτητας και μάλιστα στα σημεία που το να το ξεπεράσεις είναι σχεδόν αυτονόητο, όχι πως το δικαιολογώ, αλλά ρε φίλε, πιάσε εκείνον που πραγματικά είναι κίνδυνος θάνατος και κινούμενη βόμβα και μην αναλώνεις τον χρόνο και τις δυνάμεις σου σε τέτοια, που δίνουν μεν το βέβαιο πρόστιμο δεν σώζουν δε ζωές. Και δημιουργούν και την εντύπωση πως το μόνο που θέλεις είναι να γεμίσεις τα ταμεία του κράτους με χρήμα και να με παγιδεύσεις και όχι να με προστατέψεις και να με συνετίσεις αλλάζοντάς μου τον τρόπο που υπάρχω ως οδηγός.

Στη συνέχεια θα πρέπει ο καθένας από εμάς να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της δικής του ευθύνης κάθε φορά που παίρνει το τιμόνι στα χέρια του. Στην πάροδο των χρόνων η συνήθεια σε κάνει να αγνοείς πως κάθε φορά που κρατάς στα χέρια σου ένα τιμόνι, καλείσαι να φέρεις εις πέρας την πιο δύσκολη και πιο σημαντική αποστολή. Να μεταφέρεις με ασφάλεια το πολυτιμότερο από όλα τα αγαθά. Τη ζωή. Τη δική σου, των επιβατών σου αλλά και των άλλων χρηστών του δρόμου. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Κύριοι αρμόδιοι δώστε μου σας παρακαλώ επιλογές. Να μειώσω στο ελάχιστο τον χρόνο κατά τον οποίο εκθέτω τη δική μου ζωή σε κίνδυνο ή γίνομαι άθελά μου, ή από αμέλεια, εγκληματική τις πιο πολλές φορές, αιτία να κινδυνεύσει η ζωή του όποιου άλλου.

Και κάπου εδώ θυμάμαι το παιδικό μου ποδήλατο. Εκείνο που δεν φοβάται καμία ανηφοριά, έρχεται όμως αυτόματα στο μυαλό μου και η έλλειψη ποδηλατοδρόμων και το πόσο ανεύθυνο θα ήταν από μέρους μου να πάρω στα χέρια μου και το άλλο τιμόνι, εκείνο του ποδηλάτου μου. Σίγουρα κάποιον άλλο θα μετατρέψω σε δολοφόνο… 

Σας θερμοπαρακαλώ λοιπόν κύριοι αρμόδιοι, δώστε μου επιλογές πριν να είναι αργά, για μένα ή για κάποιο άλλο…

Υπογραφή: Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων.

Υ.Γ. Η Κύπρος πεθαίνει στους δρόμους. Φτάνει πια! Να μην μετατρέπουμε τη ζωή σε ένα εντελώς χαμένο θαύμα. 

*Η Έλενα Περικλέους είναι Συγγραφέας-Εκπαιδευτικός
 

Έλενα Περικλέους
 
308
Thumbnail

Δεν θα περίμενα ποτέ πως θα ερχόταν αυτή η ώρα, αλλά προφανώς δεν έχω άλλη επιλογή. Αφού όντως πιστεύω στα χαμένα θαύματα και αγωνίζομαι, με την ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, να τα ξαναζωντανέψω, θα πρέπει να τον φωνάξω τον παλιόφιλο τον Ηρακλή να με βοηθήσει. Θα του αναθέσω και εγώ  12  Άθλους.

ad1mobile

Βρήκα χορηγούς και θα καλοπληρωθεί. Βλέπετε τόσων χρονών που είναι τα έχει πλέον τα προβληματάκια υγείας του και θέλει να έχει και μια καβάτζα για τα υστερινά του. Μεταξύ μας, ό,τι και αν του είπα, όσο και αν προσπάθησα να τον πείσω,  δεν πιστεύει πως θα αντέξει το ΓΕΣΥ, άρα φασούλι φασούλι, φυλάει και για το γηροκομείο – έκλεισε ήδη θέση- αλλά και για πιθανά ιατρικά έξοδα που θα προκύψουν. Οι χορηγοί προέρχονται, για να κρατώ και τις πολιτικές ισορροπίες,  και από τις 3 εγγυήτριες χώρες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Ελλάδα, ό,τι  μπορεί κάνει, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως έχει την καλή θέληση. Συζητήσαμε ακόμη και την πιθανότητα να τον πληρώσει σε δραχμές.  Η Αγγλία συμφώνησε, με την επιφύλαξη να ολοκληρωθούν τα του Brexit και να δει τι δασμούς θα επιβάλει στο συνάλλαγμα που θα αποδεσμεύσει, αλλά σίγουρα κάτι θα πάρει μέσω του χαλουμιού. Η Τουρκία είπε πως θα το σκεφτεί σε σχέση και με την ΑΟΖ, μπορεί κάτι να του δώσει στα χωρικά ύδατα, αν μη τι άλλο κανένα τετραγωνικό μέτρο Μεσόγειο, να δένει τη βάρκα του όταν θα «αρμενίζει στο πέλαγο με βάρκα την ελπίδα».

Επειδή όμως ο Ηρακλής ο παλιόφιλος, ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιεί, δέχτηκε και με όρους αδιευκρίνιστους και ρευστούς. Καθίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια άσκηση επί χάρτου και να καθορίσουμε το περιεχόμενο των 12 άθλων, βάζοντας προτεραιότητες  αλλά και δίνοντας τους ένα σύγχρονο περιεχόμενο. Αν θα έγραφε ξανά μυθολογία είπε,  είχε αποφασίσει να την γράψει με στυλ και αν μη τι άλλο να την επανεκδώσει με τον πιο πάνω τίτλο. 

Άθλος αρ. 1: Να εξοντώσει το λιοντάρι της Νεμέας: Δύσκολος για πρώτος και είπαμε να τον αφήσουμε τελευταίο. Είχε βλέπετε με τις επιθέσεις του ερημώσει όλη τη χώρα. Ήταν αυτοκρατορικό και ναρκισσιστικό και εγωκεντρικό και αδίστακτο και Ερτογανικό . Θα βλέπαμε και θα κάναμε. Αν μας έπαιρνε θα το εξοντώναμε, αν δεν μας έπαιρνε θα το προσπερνούσαμε με διπλωματικούς ελιγμούς και τριμερείς συμφωνίες. «Δυσκολάκι» μου είπε και ήξερα πως είχε δίκαιο. 

Άθλος αρ. 2: Να εξοντώσει τη Λερναία Ύδρα το τέρας  με τα 9 κεφάλια: Ανέφικτο πήγε να μου δικαιολογηθεί στην αρχή. Το τέρας της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι καλά ριζωμένο πλέον. Έχει κλωνοποιηθεί. Δεν είναι ένα. Είναι πολλά. Κόβεις ένα κεφάλι και ξεφυτρώνουν 2. Πού κρύβεται; Πίσω από κάθε οικονομικό οργανισμό. Πίσω από κάθε πολιτικό κόμμα. Πίσω από κάθε κυβερνητικό φορέα. Πίσω από κάθε ιδιωτική επιχείρηση. Του είπα το κόλπο με την φωτιά το παλιό που είχε ξεχάσει. Να καίει τα κεφάλια κάθε που τα κόβει. Μα η φωτιά προϋποθέτει κάθαρση και απόδοση ευθυνών ανταπάντησε. Είναι αυτό εφικτό, με ρώτησε, για το νησί αυτό εν έτη 2020; Ομολογώ πως δεν κατάφερα να πω ναι,  και ας πιστεύω στα χαμένα θαύματα. Έσκυψα το κεφάλι και πήγαμε παρακάτω.

Άθλος αρ. 3: Να συλλάβει ζωντανό το ελάφι με τα χάλκινα πόδια και τα χρυσά κέρατα :  Ισχυρίστηκε ο Ηρακλής ο μέγας- σε ηλικία πια- και τρανός- τα είχε πλέον και τα κιλάκια του- πως ήταν ο άθλος από τον οποίο ίσως να ξεκινούσε και πως είναι ευκολάκι, αφού τέτοιο ελάφι δεν υπάρχει. Κάτι αγρινά που έχει υπόψη του, ξέρει πολύ καλά το πώς θα τα παγιδεύσει. Τώρα όσο για το ζωντανό είπε να μην ανησυχώ γιατί το παράνομο θήραμα όταν καλομαγειρευτεί θα είναι σχεδόν «ζωντανό»

Άθλος αρ. 4: Ο Ερυμάνθιος Κάπρος: Είπε, και με άφησε άναυδο, πως αυτό είναι λες και το έχει κάνει. Συμβολίζει, λέει, ο άθλος αυτός την προσπάθεια να περιοριστούν οι καταστροφές από τις πλημμύρες των χειμάρρων με έργα υδραυλικά. Και άκουσε, είπε, πως όλα αυτά τα λύσαμε. Ποτέ ξανά δεν θα πλημμυρίσουμε με την πρώτη βροχούλα του καλού θεού. Δεν τον πίστεψα αλλά είπα να το προσπεράσω. Εδώ θα τα χαλούσαμε;

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Άθλος αρ. 5: Να καθαριστούν οι σταύλοι του Αυγεία: 3000 βόδια, να κοπρίζουν λέει για 30 χρόνια στα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Χειραγωγημένοι – ωραία λέξη για το σικέ- αγώνες ποδοσφαίρου. Μεγάλα ποσά σε στοιχήματα. Έλεγχος του χώρου από στοιχεία του υποκόσμου. Δεν τρόμαξε ποσώς. Όλα αυτά εύκολα θα τα διαχειριστώ είπε και ελάλησε! Μια επιτροπή δεοντολογίας με αυξημένες αρμοδιότητες. Μια γραμμή καταγγελιών, 1460. Και ένα Red Button. Διατήρηση της ανωνυμίας και προστασία των μαρτύρων. Απορώ πως δεν το σκεφτήκατε τόσα χρόνια και αφήσατε τον σταύλο σε αυτό το χάλι, δήλωσε καταληκτικά.

Άθλος αρ. 6: Στυμφαλίδες όρνιθες: Ανθρωποφάγα πουλιά. Παντού γύρω μας. Θα κροταλίσω τα κρόταλα και θα τα ξεσηκώσω τρομαγμένα. Κάνουν τα γενναία αλλά είναι «κότες». Θα τα βάλω να φαγωθούν μεταξύ τους. Θα μετατρέψω την ανθρωποφαγία τους σε κανιβαλισμό.

Άθλος αρ. 7, 8, 9 : Ταύρος της Κρήτης- Αλογα του Διομήδη- Βόδια του Γηρυόνη:  Θα τα χειριζόταν είπε εύκολα αφού εν έτη 2020 τα δικαιώματα των ζώων είναι διασφαλισμένα, με νόμους και κανονισμούς. Φιλόζωος όντας θα δημιουργούσε ένα καταφύγιο για τα τερατώδη αυτά ζώα, που με τα μυθολογικά στερεότυπα που δημιουργήσαμε, και το μονόπλευρο αφήγημα μας, τα αδικήσαμε διαχρονικά. Θα αποκαθιστούσε είπε τη φήμη τους. Μανιακά; Ανθρωποφάγα; Όλα σχετικά. Θα δημιουργούσε ένα άλλο αφήγημα λοιπόν.

Άθλος αρ. 10: Ζώνη της Ιππολύτης:  Φοβήθηκε. Αρνήθηκε. Αυτός με φεμινίστριες δεν τα έβαζε. Το πυρ το πολεμούσε, τη θάλασσα τη δάμαζε, στη γυναίκα και στο μεγαλείο της υποκλινόταν είπε. Εξάλλου τι να την κάνει μια ζώνη; Δεν ήταν συμβατή με το στυλ του.

Άθλος αρ. 11: Τα Μήλα των Εσπερίδων: Δεν το συζήτησε καν. Δεν είναι εποχή για πορτοκάλια δήλωσε. Για εισαγόμενα δεν το συζητούσε. Τα τροφοχιλιόμετρα και την κλιματική αλλαγή αυτός την σεβόταν. Θα μέναμε λοιπόν χωρίς πορτοκάλια και ας είχαμε την  πορτοκαλιά του Καραβά. 

Άθλος αρ. 12: Να φέρει τον Κέρβερο. Τον φύλακα σκύλο του κάτω κόσμου στον πάνω κόσμο: Να φέρει με άλλα λόγια τα κάτω πάνω. Άρα και τα πάνω κάτω συμπέρανα εγώ. Θα ξεκινήσει από τον 12 άθλο είπε,  και ο Δίας βοηθός!

Υπογραφή 

ad2mobile

Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.: Ποιο είναι το momentum σε όλα αυτά; Μα, η κάθαρση του ποδοσφαίρου με την καταπληκτική δημιουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας, η πολιτική απόπειρα αυτοκτονίας της ΕΔΕΚ, η επανάσταση του Ακιντζί, και το πολεμικό καζάνι που σιγοβράζει μόνιμα πλέον στη γειτονιά μας. Όσο για τον Κορονοϊό, ας τον, αυτόν τον συνηθίσαμε. 
 

article 1