ΑΠΟΨΗ: Πόσο σημαντικό είναι τελικά το «Νέο Κύμα» του Πρύτανη; 

Για να πείσει το Νέο Κύμα οφείλει να πάρει μορφή και όχι μόνο εικαστική από φωτογραφίες παρμένες από το Google

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Αρχικά σκέφτηκα να αγνοήσω το «φαινόμενο» Νέο Κύμα- Η Άλλη Κύπρος. Από την άλλη είναι ένα θέμα που αναπτύσσεται ζωηρά κάθε τόσο κυρίως λόγω του ρόλου και της αμεσότητας στην επικοινωνία που έχουν πλέον τα social media. Τελικά αποφάσισα να ασχοληθώ, επιγραμματικά σε πρώτη φάση, στο πολιτικής υφής εγχείρημα του τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη. Άλλωστε κάθε τέτοια προσπάθεια είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα. 

Ας ξεκινήσω λοιπόν από το όνομα, του κοινωνικού κινήματος όπως το ονομάζει -το οποίο υποθέτω επιδιώκεται θα μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα - που είναι κάπως μεγάλο για παράταξη: Νέο Κύμα-Η Άλλη Κύπρος. Σε μια πολιτική του διάσταση μπορεί να κρατήσει μόνο τις λέξεις: Κύμα, Άλλη Κύπρος, ΝΕΚΥ, ΝΕΚΥΑΚΥ κ.ο.κ. Πέρα όμως από τα δυνητικά ονόματα του νέου πολιτικού σχεδιασμού, υπάρχει και κάτι ουσιώδες και άπτεται της προσδοκίας που δημιουργεί το νέο κίνημα. Με τις λέξεις που χρησιμοποιεί, αλλά και με τα όσα μέχρι στιγμής μοιράζεται ως σκέψεις ο κ. Χριστοφίδης, προφανώς οραματίζεται μια νέα πορεία της χώρας, μια πορεία σε δρόμο αριστείας, διαφάνειας, δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Την ίδια ώρα το λεκτικό που χρησιμοποιεί έχει και το στοιχείο της καταγγελίας για όλα όσα -ομολογουμένως του πλείστους από εμάς- μας αναστατώνουν, μας θυμώνουν ή μας προκαλούν αγανάκτηση. Μέχρι εδώ όλα καλά, αν και κάποιος πολύ λογικά μπορεί να σκεφτεί ότι το νέο κίνημα ξεκινά χωρίς να λέει μέχρι στιγμής κάτι ουσιαστικό. «Ναι αλλά μαζεύει καλό κόσμο, που έχει όραμα και καλές απόψεις και μέσω αυτών θα διαμορφωθούν οι πολιτικές προτάσεις του κινήματος» μπορεί να απαντήσει είτε ο ίδιος ο κ. Χριστοφίδης είτε κάποιος από το περιβάλλον του νέου κινήματος. 

Ποιος όμως ο σκοπός της διαφήμισης ενός κινήματος, το οποίο είναι τόσο πολιτικά νήπιο που δεν έχει καν -έστω και καταρχήν- προτείνει; Ποιος θα είναι ο πολιτικός του προσανατολισμός στα τρία βασικά ζητήματα: 

  1. Το Κυπριακό 
  2. Την οικονομία και
  3. Τα απλά καθημερινά προβλήματα ή θέματα, που μπορεί να αφορούν από την Υγεία, την Παιδεία, τις Συγκοινωνίες ή και το Περιβάλλον;   

Που στοχεύει το νέο κίνημα; Να δημιουργήσει έναν, ας πούμε, κεντρώο πολιτικό χώρο που θα καλύψει πολιτικά ανένταχτους αριστερούς και δεξιούς μέσω θέσεων που μπορούν να αξιολογηθούν ως κοινός τόπος; Μέχρι στιγμής μόνο το κύμα σε διάφορες λήψεις παρουσιάζει το κίνημα. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να βρει εάν στείλει -άκουσον άκουσον- email ενώ η μέχρι στιγμής επικοινωνία του νέου εγχειρήματος γίνεται αποκλειστικά από τον κ. Χριστοφίδη. Θα είναι αυτό το κίνημα ανεξάρτητη και αυτόφωτη πολιτική οντότητα που θα κατέλθει σε εκλογικές αναμετρήσεις ή θα αυτοπροσδιορίσει τον πολιτικό του χώρο του και θα στηρίξει υφιστάμενα κόμματα, όπως αντιστοίχως συμβαίνει με άλλες ομάδες και κινήματα; 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Έχει ανάγκη η Κύπρος από έναν νέο πολιτικό συνδυασμό; Αν έχει, ποιου πολιτικοϊδεολογικού υποβάθρου μπορεί να είναι; Πέραν του τέως Πρύτανη ποιοι άλλοι εμπλέκονται στην προσπάθεια; Είναι αποκλειστικά προνόμια ή αρετές των ακαδημαϊκών η γνώση, η τιμιότητα και η ικανότητα εφαρμογής προτάσεων;

Αυτά ως κάποιες, πρώτες σκέψεις ή καλύτερα απορίες που εύλογα δημιουργούνται για την πολιτική προσπάθεια του τέως Πρύτανη που είναι σαφώς πιο ουσιαστικά σε σχέση με το ποια Κύπρο εννοεί όταν αναφέρεται στην… Άλλη Κύπρο. Το τι θα πετύχει, εάν θα το πετύχει, ποιοι πιθανώς θα γοητευτούν από το νέο εγχείρημα είναι στοιχεία που διαφανούν τους επόμενους -αρκετούς εξ όσων αντιλαμβάνομαι- μήνες. 

Για να πείσει το Νέο Κύμα οφείλει να πάρει μορφή και όχι μόνο εικαστική από φωτογραφίες παρμένες από το Google. Αντιστοίχως η Άλλη Κύπρος πρέπει επίσης να «πάρει μορφή» μέσω προτάσεων και σχεδιασμού για το πως θα υλοποιηθούν. Αφού απαντηθούν τα ερωτήματα και οι γενικόλογες εξαγγελίες, υποσχέσεις και δημιουργηθείσες προσδοκίες μετουσιωθούν σε πράξεις θα μπορεί να γίνει και πιο αναλυτική και ίσως πιο σοβαρή πολιτική αξιολόγηση του νέου εγχειρήματος. 
 

Ανδρέας Κωστουρής
 
308
Thumbnail

Δεν θα περίμενα ποτέ πως θα ερχόταν αυτή η ώρα, αλλά προφανώς δεν έχω άλλη επιλογή. Αφού όντως πιστεύω στα χαμένα θαύματα και αγωνίζομαι, με την ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, να τα ξαναζωντανέψω, θα πρέπει να τον φωνάξω τον παλιόφιλο τον Ηρακλή να με βοηθήσει. Θα του αναθέσω και εγώ  12  Άθλους.

ad1mobile

Βρήκα χορηγούς και θα καλοπληρωθεί. Βλέπετε τόσων χρονών που είναι τα έχει πλέον τα προβληματάκια υγείας του και θέλει να έχει και μια καβάτζα για τα υστερινά του. Μεταξύ μας, ό,τι και αν του είπα, όσο και αν προσπάθησα να τον πείσω,  δεν πιστεύει πως θα αντέξει το ΓΕΣΥ, άρα φασούλι φασούλι, φυλάει και για το γηροκομείο – έκλεισε ήδη θέση- αλλά και για πιθανά ιατρικά έξοδα που θα προκύψουν. Οι χορηγοί προέρχονται, για να κρατώ και τις πολιτικές ισορροπίες,  και από τις 3 εγγυήτριες χώρες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Ελλάδα, ό,τι  μπορεί κάνει, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως έχει την καλή θέληση. Συζητήσαμε ακόμη και την πιθανότητα να τον πληρώσει σε δραχμές.  Η Αγγλία συμφώνησε, με την επιφύλαξη να ολοκληρωθούν τα του Brexit και να δει τι δασμούς θα επιβάλει στο συνάλλαγμα που θα αποδεσμεύσει, αλλά σίγουρα κάτι θα πάρει μέσω του χαλουμιού. Η Τουρκία είπε πως θα το σκεφτεί σε σχέση και με την ΑΟΖ, μπορεί κάτι να του δώσει στα χωρικά ύδατα, αν μη τι άλλο κανένα τετραγωνικό μέτρο Μεσόγειο, να δένει τη βάρκα του όταν θα «αρμενίζει στο πέλαγο με βάρκα την ελπίδα».

Επειδή όμως ο Ηρακλής ο παλιόφιλος, ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιεί, δέχτηκε και με όρους αδιευκρίνιστους και ρευστούς. Καθίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια άσκηση επί χάρτου και να καθορίσουμε το περιεχόμενο των 12 άθλων, βάζοντας προτεραιότητες  αλλά και δίνοντας τους ένα σύγχρονο περιεχόμενο. Αν θα έγραφε ξανά μυθολογία είπε,  είχε αποφασίσει να την γράψει με στυλ και αν μη τι άλλο να την επανεκδώσει με τον πιο πάνω τίτλο. 

Άθλος αρ. 1: Να εξοντώσει το λιοντάρι της Νεμέας: Δύσκολος για πρώτος και είπαμε να τον αφήσουμε τελευταίο. Είχε βλέπετε με τις επιθέσεις του ερημώσει όλη τη χώρα. Ήταν αυτοκρατορικό και ναρκισσιστικό και εγωκεντρικό και αδίστακτο και Ερτογανικό . Θα βλέπαμε και θα κάναμε. Αν μας έπαιρνε θα το εξοντώναμε, αν δεν μας έπαιρνε θα το προσπερνούσαμε με διπλωματικούς ελιγμούς και τριμερείς συμφωνίες. «Δυσκολάκι» μου είπε και ήξερα πως είχε δίκαιο. 

Άθλος αρ. 2: Να εξοντώσει τη Λερναία Ύδρα το τέρας  με τα 9 κεφάλια: Ανέφικτο πήγε να μου δικαιολογηθεί στην αρχή. Το τέρας της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι καλά ριζωμένο πλέον. Έχει κλωνοποιηθεί. Δεν είναι ένα. Είναι πολλά. Κόβεις ένα κεφάλι και ξεφυτρώνουν 2. Πού κρύβεται; Πίσω από κάθε οικονομικό οργανισμό. Πίσω από κάθε πολιτικό κόμμα. Πίσω από κάθε κυβερνητικό φορέα. Πίσω από κάθε ιδιωτική επιχείρηση. Του είπα το κόλπο με την φωτιά το παλιό που είχε ξεχάσει. Να καίει τα κεφάλια κάθε που τα κόβει. Μα η φωτιά προϋποθέτει κάθαρση και απόδοση ευθυνών ανταπάντησε. Είναι αυτό εφικτό, με ρώτησε, για το νησί αυτό εν έτη 2020; Ομολογώ πως δεν κατάφερα να πω ναι,  και ας πιστεύω στα χαμένα θαύματα. Έσκυψα το κεφάλι και πήγαμε παρακάτω.

Άθλος αρ. 3: Να συλλάβει ζωντανό το ελάφι με τα χάλκινα πόδια και τα χρυσά κέρατα :  Ισχυρίστηκε ο Ηρακλής ο μέγας- σε ηλικία πια- και τρανός- τα είχε πλέον και τα κιλάκια του- πως ήταν ο άθλος από τον οποίο ίσως να ξεκινούσε και πως είναι ευκολάκι, αφού τέτοιο ελάφι δεν υπάρχει. Κάτι αγρινά που έχει υπόψη του, ξέρει πολύ καλά το πώς θα τα παγιδεύσει. Τώρα όσο για το ζωντανό είπε να μην ανησυχώ γιατί το παράνομο θήραμα όταν καλομαγειρευτεί θα είναι σχεδόν «ζωντανό»

Άθλος αρ. 4: Ο Ερυμάνθιος Κάπρος: Είπε, και με άφησε άναυδο, πως αυτό είναι λες και το έχει κάνει. Συμβολίζει, λέει, ο άθλος αυτός την προσπάθεια να περιοριστούν οι καταστροφές από τις πλημμύρες των χειμάρρων με έργα υδραυλικά. Και άκουσε, είπε, πως όλα αυτά τα λύσαμε. Ποτέ ξανά δεν θα πλημμυρίσουμε με την πρώτη βροχούλα του καλού θεού. Δεν τον πίστεψα αλλά είπα να το προσπεράσω. Εδώ θα τα χαλούσαμε;

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Άθλος αρ. 5: Να καθαριστούν οι σταύλοι του Αυγεία: 3000 βόδια, να κοπρίζουν λέει για 30 χρόνια στα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Χειραγωγημένοι – ωραία λέξη για το σικέ- αγώνες ποδοσφαίρου. Μεγάλα ποσά σε στοιχήματα. Έλεγχος του χώρου από στοιχεία του υποκόσμου. Δεν τρόμαξε ποσώς. Όλα αυτά εύκολα θα τα διαχειριστώ είπε και ελάλησε! Μια επιτροπή δεοντολογίας με αυξημένες αρμοδιότητες. Μια γραμμή καταγγελιών, 1460. Και ένα Red Button. Διατήρηση της ανωνυμίας και προστασία των μαρτύρων. Απορώ πως δεν το σκεφτήκατε τόσα χρόνια και αφήσατε τον σταύλο σε αυτό το χάλι, δήλωσε καταληκτικά.

Άθλος αρ. 6: Στυμφαλίδες όρνιθες: Ανθρωποφάγα πουλιά. Παντού γύρω μας. Θα κροταλίσω τα κρόταλα και θα τα ξεσηκώσω τρομαγμένα. Κάνουν τα γενναία αλλά είναι «κότες». Θα τα βάλω να φαγωθούν μεταξύ τους. Θα μετατρέψω την ανθρωποφαγία τους σε κανιβαλισμό.

Άθλος αρ. 7, 8, 9 : Ταύρος της Κρήτης- Αλογα του Διομήδη- Βόδια του Γηρυόνη:  Θα τα χειριζόταν είπε εύκολα αφού εν έτη 2020 τα δικαιώματα των ζώων είναι διασφαλισμένα, με νόμους και κανονισμούς. Φιλόζωος όντας θα δημιουργούσε ένα καταφύγιο για τα τερατώδη αυτά ζώα, που με τα μυθολογικά στερεότυπα που δημιουργήσαμε, και το μονόπλευρο αφήγημα μας, τα αδικήσαμε διαχρονικά. Θα αποκαθιστούσε είπε τη φήμη τους. Μανιακά; Ανθρωποφάγα; Όλα σχετικά. Θα δημιουργούσε ένα άλλο αφήγημα λοιπόν.

Άθλος αρ. 10: Ζώνη της Ιππολύτης:  Φοβήθηκε. Αρνήθηκε. Αυτός με φεμινίστριες δεν τα έβαζε. Το πυρ το πολεμούσε, τη θάλασσα τη δάμαζε, στη γυναίκα και στο μεγαλείο της υποκλινόταν είπε. Εξάλλου τι να την κάνει μια ζώνη; Δεν ήταν συμβατή με το στυλ του.

Άθλος αρ. 11: Τα Μήλα των Εσπερίδων: Δεν το συζήτησε καν. Δεν είναι εποχή για πορτοκάλια δήλωσε. Για εισαγόμενα δεν το συζητούσε. Τα τροφοχιλιόμετρα και την κλιματική αλλαγή αυτός την σεβόταν. Θα μέναμε λοιπόν χωρίς πορτοκάλια και ας είχαμε την  πορτοκαλιά του Καραβά. 

Άθλος αρ. 12: Να φέρει τον Κέρβερο. Τον φύλακα σκύλο του κάτω κόσμου στον πάνω κόσμο: Να φέρει με άλλα λόγια τα κάτω πάνω. Άρα και τα πάνω κάτω συμπέρανα εγώ. Θα ξεκινήσει από τον 12 άθλο είπε,  και ο Δίας βοηθός!

Υπογραφή 

ad2mobile

Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.: Ποιο είναι το momentum σε όλα αυτά; Μα, η κάθαρση του ποδοσφαίρου με την καταπληκτική δημιουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας, η πολιτική απόπειρα αυτοκτονίας της ΕΔΕΚ, η επανάσταση του Ακιντζί, και το πολεμικό καζάνι που σιγοβράζει μόνιμα πλέον στη γειτονιά μας. Όσο για τον Κορονοϊό, ας τον, αυτόν τον συνηθίσαμε. 
 

article 1