ΑΠΟΨΗ: Πόθεν Έσχες ή Σε αναζήτηση των Εχόντων

Προς διαχρονικά προβληματισμένους, επιστολής εικοστής ένατης, το ανάγνωσμα…

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*

Ως Ρομπέν, αν θυμάστε καλά την ιστορία μου, είμαι ένας αβρός κι ευσεβής παράνομος της μεσαιωνικής εποχής, και έγινα διάσημος για το γεγονός ότι άρπαζα χρήματα από τους πλούσιους και τα μοίραζα στους φτωχούς, πολεμώντας την τυραννία και την αδικία, δεν μπορώ παρά να αναφερθώ στο πόθεν έσχες στη σημερινή μου επιστολή. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σκέφτομαι να παραιτηθώ από τον ρόλο μου ως Ρομπέν. Σκέφτομαι ακόμη και να σταματήσω να γράφω τις επιστολές μου σε όλους εσάς τους διαχρονικά προβληματισμένους πολίτες. Γιατί; Μα είναι πασιφανές. Δεν υπάρχει πια συσσωρευμένος  πλούτος για  να τον μοιράσω δίκαια. Η αποστολή μου έχει τελειώσει. Έχει επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Ο πλούτος, στην Κύπρο μας τουλάχιστον, έχει πλέον διαμοιραστεί στα ίσα. Καλά, στο περίπου, γιατί φαίνεται πάνω στη μοιρασιά αδίκησα όλους τους κατέχοντες δημόσια αξιώματα και τους άφησα τελικά επί ξύλου κρεμάμενους τους καημένους. Περισσότερα φαίνεται να κατέχουν οι απλοί υπάλληλοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι της μεσαίας τάξης. 

Τι εννοώ; Όλοι αυτοί με τους κόπους μιας ζωής, με τη συνετή αποταμίευση, ακόμη και μετά το κούρεμα, κατάφεραν να αποκτήσουν ένα σπιτάκι και ένα εξοχικάκι, 2 αυτοκίνητα (ένα παλιό και ένα καινούριο) και λίγες καταθέσεις να τις έχουν στην άκρη για τα υστερινά τους και για τα παιδιά τους και για μια ώρα ανάγκης. Α, και κάτι λίγα ομόλογα έχουν και κάποιες μετοχές, που μπορεί αν μην έχουν μεγάλη αξία πια, αλλά τις έχουν γιατί τις αγόρασαν τον καιρό που όλοι αγόραζαν, και κάποιες ασφάλειες ζωής και για να αποταμιεύουν και για να έχουν μια κάποια φοροαπαλλαγή - νόμιμη-. 

Διάβαζα λοιπόν τα «πόθεν έσχες» των την εξουσία κατέχοντες εν έτη 2019, και τους λυπήθηκα. Πραγματικά ντράπηκα. Δεν γίνεται, πραγματικά, να επιτρέπουμε στους δημόσιους αξιωματούχους αυτού του τόπου να βρίσκονται στα όρια της ανέχειας. 

Κάτι πήγε πολύ Χ. Και πρέπει να το διορθώσουμε άμεσα.
Το ερεύνησα το θέμα σε βάθος. Το πόθεν έσχες, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, είναι η υποχρέωση υψηλόβαθμων φυσικών προσώπων να δηλώνουν και να δικαιολογούν τις πηγές των εισοδημάτων τους ή άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης (η επίσημη ονομασία του "Πόθεν έσχες") περιλαμβάνει τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία ενός ατόμου την στιγμή της υποβολής της δήλωσης. Ως περιουσιακά στοιχεία νοούνται ακίνητα, μετοχές εταιρειών, ομόλογα, μερίδια σε αμοιβαία κεφάλαια, καταθέσεις, οχήματα κλπ.
Προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις πόθεν που σημαίνει "από που" και ἔσχες που είναι ο αόριστος του ἔχω. Με απλά λόγια σημαίνει "από που έχεις" (τα χρήματα ή την περιουσία σου).

Και ανακάλυψα το λάθος. Απλούστατα δεν έπρεπε καν να συμπληρώσουν το «Πόθεν Έσχες». Αφού δεν  έχουν χρήματα και περιουσία, άρα δεν υπάρχει και κανένας λόγος να δηλώσουν από πού την απέκτησαν! Οι περισσότεροι έχουν πολύ λιγότερες καταθέσεις ακόμη και από μένα, ένα Ρομπέν των Καμένων Δασών και των Χαμένων Θαυμάτων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, την ίδια ώρα, τεράστια, πραγματικά όμως, δάνεια! 

Πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία κάτι. Τώρα όμως, γιατί οι άνθρωποι είναι δικαίως απελπισμένοι. 
Άμεση αύξηση του μισθού τους, αύξηση των εξόδων παραστάσεως, δωρεάν αυτοκίνητο, κούρεμα των δανείων τους. Κάτι τέλος πάντων.

Εγώ προσωπικά δηλώνω, ως Ρομπέν, πως σταματώ να παίρνω από τους «δήθεν πλούσιους» και να δίνω στους «δήθεν φτωχούς». Εξάλλου τι να πάρεις από κάποιον που δεν έχει; Αναζητώ λοιπόν εναγωνίως άλλην εργασία για να έχω και λόγο ύπαρξης. Δάση δεν υπάρχουν πια, τα κάψαμε. Θαύματα δεν υπάρχουν πια, τα ακυρώσαμε. Έχοντες δεν υπάρχουν πια, τους εξαφανίσαμε.

Υπογραφή: Ρομπέν των Καμένων Δασών, των Χαμένων Θαυμάτων, των Εξαφανισμένων Εχόντων

Υ.Γ. Το «Πόθεν Έσχες» θα έπρεπε να μετονομαστεί σε «Πόθεν μη Έσχες»

*Η Έλενα Περικλέους είναι συγγραφέας-εκπαιδευτικός.

 

Tags
 
500
Thumbnail