ΑΠΟΨΗ: Πόθεν Έσχες ή Σε αναζήτηση των Εχόντων

Προς διαχρονικά προβληματισμένους, επιστολής εικοστής ένατης, το ανάγνωσμα…

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*

Ως Ρομπέν, αν θυμάστε καλά την ιστορία μου, είμαι ένας αβρός κι ευσεβής παράνομος της μεσαιωνικής εποχής, και έγινα διάσημος για το γεγονός ότι άρπαζα χρήματα από τους πλούσιους και τα μοίραζα στους φτωχούς, πολεμώντας την τυραννία και την αδικία, δεν μπορώ παρά να αναφερθώ στο πόθεν έσχες στη σημερινή μου επιστολή. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σκέφτομαι να παραιτηθώ από τον ρόλο μου ως Ρομπέν. Σκέφτομαι ακόμη και να σταματήσω να γράφω τις επιστολές μου σε όλους εσάς τους διαχρονικά προβληματισμένους πολίτες. Γιατί; Μα είναι πασιφανές. Δεν υπάρχει πια συσσωρευμένος  πλούτος για  να τον μοιράσω δίκαια. Η αποστολή μου έχει τελειώσει. Έχει επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Ο πλούτος, στην Κύπρο μας τουλάχιστον, έχει πλέον διαμοιραστεί στα ίσα. Καλά, στο περίπου, γιατί φαίνεται πάνω στη μοιρασιά αδίκησα όλους τους κατέχοντες δημόσια αξιώματα και τους άφησα τελικά επί ξύλου κρεμάμενους τους καημένους. Περισσότερα φαίνεται να κατέχουν οι απλοί υπάλληλοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι της μεσαίας τάξης. 

Τι εννοώ; Όλοι αυτοί με τους κόπους μιας ζωής, με τη συνετή αποταμίευση, ακόμη και μετά το κούρεμα, κατάφεραν να αποκτήσουν ένα σπιτάκι και ένα εξοχικάκι, 2 αυτοκίνητα (ένα παλιό και ένα καινούριο) και λίγες καταθέσεις να τις έχουν στην άκρη για τα υστερινά τους και για τα παιδιά τους και για μια ώρα ανάγκης. Α, και κάτι λίγα ομόλογα έχουν και κάποιες μετοχές, που μπορεί αν μην έχουν μεγάλη αξία πια, αλλά τις έχουν γιατί τις αγόρασαν τον καιρό που όλοι αγόραζαν, και κάποιες ασφάλειες ζωής και για να αποταμιεύουν και για να έχουν μια κάποια φοροαπαλλαγή - νόμιμη-. 

Διάβαζα λοιπόν τα «πόθεν έσχες» των την εξουσία κατέχοντες εν έτη 2019, και τους λυπήθηκα. Πραγματικά ντράπηκα. Δεν γίνεται, πραγματικά, να επιτρέπουμε στους δημόσιους αξιωματούχους αυτού του τόπου να βρίσκονται στα όρια της ανέχειας. 

Κάτι πήγε πολύ Χ. Και πρέπει να το διορθώσουμε άμεσα.
Το ερεύνησα το θέμα σε βάθος. Το πόθεν έσχες, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, είναι η υποχρέωση υψηλόβαθμων φυσικών προσώπων να δηλώνουν και να δικαιολογούν τις πηγές των εισοδημάτων τους ή άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης (η επίσημη ονομασία του "Πόθεν έσχες") περιλαμβάνει τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία ενός ατόμου την στιγμή της υποβολής της δήλωσης. Ως περιουσιακά στοιχεία νοούνται ακίνητα, μετοχές εταιρειών, ομόλογα, μερίδια σε αμοιβαία κεφάλαια, καταθέσεις, οχήματα κλπ.
Προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις πόθεν που σημαίνει "από που" και ἔσχες που είναι ο αόριστος του ἔχω. Με απλά λόγια σημαίνει "από που έχεις" (τα χρήματα ή την περιουσία σου).

Και ανακάλυψα το λάθος. Απλούστατα δεν έπρεπε καν να συμπληρώσουν το «Πόθεν Έσχες». Αφού δεν  έχουν χρήματα και περιουσία, άρα δεν υπάρχει και κανένας λόγος να δηλώσουν από πού την απέκτησαν! Οι περισσότεροι έχουν πολύ λιγότερες καταθέσεις ακόμη και από μένα, ένα Ρομπέν των Καμένων Δασών και των Χαμένων Θαυμάτων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, την ίδια ώρα, τεράστια, πραγματικά όμως, δάνεια! 

Πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία κάτι. Τώρα όμως, γιατί οι άνθρωποι είναι δικαίως απελπισμένοι. 
Άμεση αύξηση του μισθού τους, αύξηση των εξόδων παραστάσεως, δωρεάν αυτοκίνητο, κούρεμα των δανείων τους. Κάτι τέλος πάντων.

Εγώ προσωπικά δηλώνω, ως Ρομπέν, πως σταματώ να παίρνω από τους «δήθεν πλούσιους» και να δίνω στους «δήθεν φτωχούς». Εξάλλου τι να πάρεις από κάποιον που δεν έχει; Αναζητώ λοιπόν εναγωνίως άλλην εργασία για να έχω και λόγο ύπαρξης. Δάση δεν υπάρχουν πια, τα κάψαμε. Θαύματα δεν υπάρχουν πια, τα ακυρώσαμε. Έχοντες δεν υπάρχουν πια, τους εξαφανίσαμε.

Υπογραφή: Ρομπέν των Καμένων Δασών, των Χαμένων Θαυμάτων, των Εξαφανισμένων Εχόντων

Υ.Γ. Το «Πόθεν Έσχες» θα έπρεπε να μετονομαστεί σε «Πόθεν μη Έσχες»

*Η Έλενα Περικλέους είναι συγγραφέας-εκπαιδευτικός.

 

Tags
 
214
Thumbnail

Υποτονικό είναι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον για ένταξη στο Σχέδιο Εστία, ένα σχέδιο το οποίο από πολλούς χαρακτηρίστηκε -μεταξύ άλλων- ως γενναιόδωρο, τόσο ως προς το ποσοστό της στήριξής που παρέχει όσο και προς το εύρος των περιπτώσεων που καλύπτει. Παρόλα αυτά το κατά τ’ άλλα γενναιόδωρο σχέδιο δεν αποδεικνύεται ως τέτοιο στην πράξη, αφού κανονικά οι δικαιούχοι θα έπρεπε τρέχοντας να αιτούνταν ένταξη σε αυτό. 

ad1mobile

Μάλιστα, ακόμη πιο έντονα κάποιοι έλεγαν ή και συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι με τα κριτήρια ένταξης που τίθενται στηρίζει και πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν σήμερα την ευκαιρία να διευθετήσουν μη εξυπηρετούμενο δανεισμό τους παρόλο που για χρόνια εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα.

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Καλά μετά από δύο παραγράφους για το Σχέδιο Εστία που κολλά ο τίτλος με τους Ντάλντον θα σκεφτεί κάποιος! Σε όσους είναι φαν, όπως και εγώ, του πλέον γνωστού καουμπόι στον κόσμο των καρτούν, του Λούκυ Λουκ, σίγουρα ξέρουν και τους αδελφούς Ντάλντον, τους αμετανόητους ληστές που ήταν ταγμένοι στην παρανομία και την απάτη. Ε, λοιπόν, γράφοντας αυτό το άρθρο και θέλοντας να καταλήξω στον χρόνο που στερεύει για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ήρθαν στο μυαλό μου αυτοί οι τέσσερεις -και ξεκαρδιστικά αστείοι- ληστές. 

Γιατί όμως; Διότι βλέπω πολλά κοινά χαρακτηριστικά των Ντάλντον με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές: 

1. Μαθημένοι μια ζωή στην απάτη, το ψέμα και τις μηχανορραφίες. 

2. Αμετανόητοι ληστές που το μόνο που σκέφτονταν ήταν οι τρόποι να δραπετεύσουν από τη φυλακή και να ξεγλιστρήσουν από τα χέρια του -διαχρονικά- αποτελεσματικού Λούκυ Λουκ. 

3. Η συμπεριφορά τους έμοιαζε πιο λογική όταν σε κάποιο επεισόδιο εμφανίστηκε η μητέρα Ντάλντον, η οποία ήταν πανομοιότυπου χαρακτήρα αν και σε υπερθετικό βαθμό με τους υιούς της. Έτσι έμαθαν για χρόνια ολόκληρα να λειτουργούν. 

Δε φαντάζομαι κάποιος να διαφωνεί ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογίες και κάνοντας τις αντιστοιχίες των Ντάλντον με πρόσωπα και καταστάσεις της κυπριακής κοινωνίας, οι διαφορές είναι ελάχιστες από τη ζωή των καρτούν με τη δική μας πραγματικότητα. 

Σε ένα από τα καλύτερα επεισόδια του Λούκυ Λουκ οι Ντάλντον αποφυλακίζονται υπό όρους και τους δίνεται περίοδος χάριτος ενός μηνός, εντός της οποίας θα έπρεπε να παραμείνουν τίμιοι και να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά, σε διαφορετική περίπτωση θα γύριζαν στη φυλακή. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τους «Κυπραίους» Ντάλντον στην περίπτωση του Εστία. Προφανώς κάποιοι από αυτούς που μπορούν να επωφεληθούν του σχεδίου εντάσσονται στη μεγάλη -όπως αποδεικνύεται- κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών. Για χρόνια στην παρανομία, την αδιαφορία και τον εμπαιγμό του συστήματος τους δίνεται μια ευκαιρία να διευθετήσουν τις οφειλές τους και βεβαίως να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους. 

Στην αντίστοιχη ευκαιρία που δίνεται στους Ντάλντον, οι τέσσερεις ληστές  αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια τράπεζα και παρά την αρχική δυσπιστία του κόσμου, έπεισαν ότι ήταν τίμιοι με αποτέλεσμα πολίτες να εμπιστευτούν την τράπεζά τους. Όταν βέβαια θεώρησαν ότι παρήλθε ο μήνας κατά τον οποίο έπρεπε να παραμείνουν τίμιοι σήκωσαν τα λεφτά από το χρηματοκιβώτιο και επιχείρησαν να διαφύγουν. Βεβαίως, ο Λούκυ Λουκ ως συνήθως τους συνέλαβε και τους επέστρεψε εκεί που τους άξιζε, δηλαδή στη φυλακή.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το Σχέδιο Εστία. Οι «δικοί» μας Ντάλντον επιχειρούν να μπουν στο σχέδιο είτε προσπαθώντας για άλλη μια φορά να κοροϊδέψουν το σύστημα είτε αποκρύβοντας περιουσία υπό τον φόβο να τα χάσουν (Ναι! Αυτήν που έφτιαξαν για χρονιά, χωρίς να πληρώνουν τα δάνειά τους). Άλλοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο, αφού έτσι κι αλλιώς τόσα χρόνια «μια χαρά» τα κατάφερναν. Όπως αντίστοιχα ο Λούκυ Λουκ οδήγησε τους Ντάλντον στη φυλακή, τόσο το κράτος όσο και οι τράπεζες, θα πρέπει να δείξουν μηδενική ανοχή στους Ντάλντον της κυπριακής κοινωνίας, γιατί αποδεικνύεται πλέον ξεκάθαρα ότι δεν συμμορφώνονται, δεν θέλουν, δεν μπορούν, έτσι έμαθαν κι έτσι συνεχίζουν να κάνουν. 

ad2mobile

Οι Ντάλντον, πάντως, έχασαν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, που ήταν η ελευθερία τους…


 

article 1