ΑΠΟΨΗ: Πρέπει να στοχεύσουμε σε λίγες αφίξεις φέτος 

Δεν θα ναυλωθούν εκατοντάδες αεροπλάνα με προορισμό στην Κύπρο

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Ας είμαστε πρώτα και κύρια μεταξύ μας, ειλικρινείς, ρεαλιστές και ψύχραιμοι. Δεν θα ναυλωθούν εκατοντάδες αεροπλάνα με προορισμό στην Κύπρο, δεν περιμένουν ουρά οι διοργανωτές ταξιδίων στη Μεγάλη Βρετανία για να κλείσουν πακέτα διακοπών στη χώρα μας, ούτε είναι ακόμη σίγουρο πώς και πότε θα θεωρείται αξιόπιστο το ρωσικό εμβόλιο. Την ίδια ώρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει καλυφθεί τεράστια απόσταση σε σχέση με την καταπολέμηση της πανδημίας, κάτι που δε συμβαίνει στην Κύπρο, ενώ γενικά θα είναι δύσκολο να καταγραφεί ομοιόμορφη πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας σε πολλές χώρες, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει και την επιβατική κίνηση. 

Τα πράγματα είναι δύσκολα και στην Κύπρο και στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια στιγμή σημαντικές αγορές για την τουριστική βιομηχανία, έχουν ειδικά δεδομένα τα οποία δεν επιτρέπουν ούτε ασφαλείς εκτιμήσεις και σαφώς ούτε βεβαιότητα πως φέτος θα επιλέξουν την Κύπρο για διακοπές. Για παράδειγμα στις χώρες με τεράστια εμβολιαστική κάλυψη, δηλαδή στη Μεγάλη Βρετανία και στο Ισραήλ προφανώς με τα δεδομένα που σήμερα αντιμετωπίζει η Κύπρος δεν μπορεί να προωθηθεί η χώρας μας, ως ασφαλής τουριστικός προορισμός.  

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν οι αρμόδιοι και δη το Υφυπουργείο Τουρισμού, τόσο πιο σύντομα θα προχωρήσει σε ειδικό πλάνο συντήρησης μερικών κλινών και όχι στόχευσης σε μεγάλες πληρότητες. Με τα δεδομένα που έχουμε φέτος θα πρέπει κάποια στιγμή, πιθανώς από τον Ιούλιο κι έπειτα, να αποδείξουμε ότι θα είμαστε ασφαλής προορισμός για τουρίστες που αναζητούν αυτή την πολύ βασική παράμετρο για επιλογή των διακοπών τους.

Οι στόχοι θα πρέπει να επανακαθοριστούν και να τεθεί ως προτεραιότητα η ασφάλεια των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων της χώρας. Η τακτική του all inclusive που θα ελκύσει κυρίως νεότερους σε ηλικία που έχουν ως προτεραιότητα το clubbing ειδικά φέτος πρέπει να αποφευχθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα εισέλθουμε σε νέες περιπέτειες σε σχέση με την πανδημία. Ως επακόλουθο επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουριστικό και συνδεδεμένους με αυτόν κλάδους θα μείνουν εκτεθειμένοι με την οικονομική επίπτωση να βαραίνει εκ νέου τις πλάτες του κράτους.  

Ταυτόχρονα η πολιτεία θα πρέπει να βρει τους τρόπους και κυρίως τους οικονομικούς πόρους να ενισχύσει την τουριστική βιομηχανία και δη τους εργαζόμενους σε αυτήν. Παράλληλα, οι ενέργειες και ο σχεδιασμός απαιτείται να είναι σοβαροί και συνετοί και με προσανατολισμό τα επόμενα χρόνια. Χρειάζεται δηλαδή μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός και όχι απαραίτητα διαχείριση κρίσης, της οποίας οι όποιοι άστοχοι χειρισμοί δυνατόν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τον τουρισμό της χώρας. 

Όλα αυτά αποτελούν τα μαθήματα από τα παθήματα του περσινού φιάσκου με τις αλλεπάλληλές τοποθετήσεις από τα αρμόδια πολιτικά πρόσωπα για μαζική κάθοδο τουριστών, τοποθετήσεις οι οποίες το μόνο που δημιούργησαν ήταν προσδοκίες οι οποίες δεν επαληθευτήκαν έχοντας εκθέσει εργαζόμενους και επιχειρήσεις που «αποτόλμησαν» να δουλέψουν σε μια ταραχώδη περίοδο
 

Ανδρέας Κωστουρής