ΑΠΟΨΗ: Προεδρία και πρόεδροι

Η βουλή που εκλέξαμε χρειάζεται λοιπόν έναν ηγέτη

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Η προεδρία της Βουλής τα έχει όλα: αίγλη, τελετουργικά, εξουσία, επιπλέον έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό, και αν γίνει και καμιά στραβή μέχρι και τα κλειδιά της προεδρίας της δημοκρατίας έστω για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα. Η προεδρία της Βουλής είναι λίγο σαν την κολυμβήθρα του Σιλωάμ, όλοι χωράνε από τους  μετέπειτα προέδρους του κράτους, Κληρίδη, Κυπριανού, Παπαδόπουλο και Χριστόφια μέχρι τον πρωταγωνιστή του Al Jazeera Δημήτρη Συλλούρη (που ειρήσθω εν παρόδω χαίρει όλων των ωφελημάτων παρά τις καταγγελίες και την εξεταστική ). Η εκλογή του προέδρου είναι το πρώτο πεδίο  διαμόρφωσης συμμαχιών και κλίματος στη νεοσύστατη βουλή. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Η βουλή που εκλέξαμε χρειάζεται λοιπόν έναν ηγέτη και πρώτος ο  Ελαμίτης  Χρήστου, του κόμματος των ακραιφνών δημοκρατών, θέλησε να θέσει υποψηφιότητα ενώ αυτοπροτάθηκαν και άλλοι. Ονόματα έπαιξαν, καήκαν, και ξαφνικά σερβιρίστικε , πρώτα ως ψίθυρος και μετά ως πρόταση επίσημη η Αννίτα Δημητρίου.

Επέλεξαν την  Αννίτα, την οποία στις προηγούμενες εκλογές ήθελαν να την θυσιάσουν για χάρη ενός πρώην επίτροπου, ονόματα δε λέμε υπολήψεις δε θίγουμε, που την χρέωσε ο παμμέγιστος Υπουργός της Παιδείας τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος ικανότητες συμμετοχής μόνο σε καλλιστεία. Αυτή λοιπόν (πρώτη σε σταυρούς για το κόμμα της ) προτείνουν τώρα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα είναι σοβαρότερη πολλών, εργατική και συνεπής, αλλά αν προσέξει κάποιος δεν προτείνεται η κ. Δημητρίου ως καταλληλότερη για τα προσόντα και τις ικανότητες της αλλά γιατί:

1.    Ήρθε ο καιρός να ψηφίσουμε γυναίκα λένε – ναι επειδή  οι γυναίκες ανήκουν σε ένα είδος που χρειάζεται να έρθει κάποιος κατάλληλος καιρός για να είναι έτοιμες για αξιώματα, ενώ στους άνδρες είναι κληρονομικό το χάρισμα. Να δείτε  που σε δέκα χρόνια (τόσο περίπου θα μας πάρει) θα πουν τα ίδια για τον πρώτο/πρώτη ανοικτά gay βουλευτή, και σε 30 για  non binary ή τρανς. 
2.    Με πρόεδρο γυναίκα η υπό-αντιπροσώπευση γυναικών στα δημόσια αξιώματα θα φαίνεται  λιγότερο. Με ένα χελιδόνι θα φέρουν την άνοιξη…. 
3.    Προσθέτει στο προφίλ του κόμματος της και του αρχηγού του την ιδιότητα του καινοτόμου, του τολμηρού, γιατί αυτή η ιδέα της γυναίκας πρόεδρου στη βαθύτατα συντηρητικό πολιτικό γίγνεσθαι φαντάζει ριζοσπαστική, επαναστατική (και πονηρή).|

Θα ήταν πιο τιμητικό και πιο χρήσιμο για την δημοκρατία αν η όποια υποψήφια, ο όποιος υποψήφιος έπαιρνε το χρίσμα για αυτό που είναι  και όχι μόνο για αυτό που αντιπροσωπεύει είτε εκ φύσεως, είτε εκ θέσεως. Αλλά αυτό απαιτεί και λιγότερο προσωποκεντρικά κόμματα και διεύρυνση της βάσης της δημοκρατίας . 

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick.

Ήβη Λάμπρου