ΑΠΟΨΗ: Προτεραιότητα η επιμόρφωση του επενδυτικού κοινού

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ*

Η δυναμική εξέλιξη των κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανάγκης των επιχειρήσεων για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, αλλά και της εξέλιξης της τεχνολογίας που τροφοδοτεί συνεχώς την εμφάνιση νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον που προσφέρει ευκαιρίες για τους επενδυτές και τις εποπτικές Αρχές, αλλά ταυτόχρονα εγκυμονεί κινδύνους. Μέσα σε αυτό το χρηματοοικονομικό περιβάλλον, η συνεχής ενημέρωση και επιμόρφωση του επενδυτικού κοινού καθίσταται ακόμη πιο αναγκαία. Προς τον σκοπό αυτό, ο Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κινητών Αξιών (IOSCO), διοργανώνει από το 2017 την Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή (World Investor Week), με στόχο να συμβάλει στην προσπάθεια για σωστή εκπαίδευση και προστασία των επενδυτών και ευρύτερα του κοινού.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), η οποία συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή, εκδίδοντας προειδοποιήσεις και παρέχοντας υλικό, πληροφορίες και συμβουλές, συμβάλλει στη συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση του επενδυτικού κοινού. Στη διάρκεια της εβδομάδας (30 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου 2019), η ΕΚΚ προέβαλε και συνεχίζει να προβάλλει τα μηνύματα της πρωτοβουλίας της IOSCO μέσω της ιστοσελίδας της και σελίδων που διατηρεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης μέσα από δημοσιεύσεις και αρθρογραφία στον Τύπο ανέδειξε τη σημασία της συνεχούς χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης και ενημέρωσης του κοινού και των επενδυτών, με στόχο την αύξηση της ικανότητάς τους να λαμβάνουν σημαντικές οικονομικές και επενδυτικές αποφάσεις.

Παρεμβάσεις και προειδοποιήσεις 
Η ΕΚΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά και όπου κρίνει ότι οφείλει να παρέμβει για να προστατεύσει ή να προειδοποιήσει το επενδυτικό κοινό το πράττει.
Πρόσφατα εξέδωσε Προειδοποίηση για τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν λόγω των ιστορικά χαμηλών καταθετικών ή ακόμη και αρνητικών τραπεζικών επιτοκίων. Το εν λόγω περιβάλλον δημιουργεί γόνιμο έδαφος σε διάφορες οντότητες, που θέλουν να εκμεταλλευτούν την αναζήτηση του κοινού για υψηλότερες αποδόσεις, προσφέροντας σύνθετα επενδυτικά προϊόντα. Οι επενδυτές συχνά δεν κατανοούν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτά τα προϊόντα και τους κινδύνους που εμπερικλείουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να υποστούν σημαντικές ζημιές.

Προκειμένου να προστατεύονται επαρκώς, οι επενδυτές προτρέπονται να αξιολογούν τις εταιρείες με τις οποίες προτίθενται να συνεργαστούν, σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης και εποπτείας τους. Ειδικότερα, πρέπει να διαπιστώνουν την ύπαρξη άδειας λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών μέσω της ιστοσελίδας της ΕΚΚ και εάν δεν αισθάνονται σίγουροι για την επένδυση στην οποία προτίθενται να προβούν να ζητούν συμβουλή από αδειοδοτημένους συμβούλους.

Χάραξη εθνικής στρατηγικής 
Η πρόληψη
, ως μέτρο προστασίας των επενδυτών, είναι καίριας σημασίας για την ΕΚΚ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει μελετήσει παραδείγματα άλλων χωρών και έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για χάραξη εθνικής στρατηγικής με στόχο την αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού. Με επιστολή της τον Μάιο του 2016 προς τον Υπουργό Παιδείας, εισηγήθηκε, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή μαθήματος κοινού κορμού στο Λύκειο με αντικείμενο βασικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές γνώσεις. Περαιτέρω, τον Μάιο 2018 υπέβαλε πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διαμόρφωση ευρύτερης πολιτικής για αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού και αύξηση της χρηματοοικονομικής γνώσης του κοινού, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Είναι πεποίθηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ότι ένας επενδυτής με επαρκείς χρηματοοικονομικές γνώσεις και με διαμορφωμένη άποψη για τις διαθέσιμες επενδυτικές επιλογές, μπορεί να διακρίνει πιο εύκολα πιθανούς επενδυτικούς κινδύνους και να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις για τη διαχείριση των κεφαλαίων του. Η γνώση των βασικών χαρακτηριστικών της κεφαλαιαγοράς και των πιθανών επενδυτικών κινδύνων, είναι η ασφαλιστική δικλείδα κάθε επενδυτή. 

*Η Δήμητρα Καλογήρου είναι Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Δήμητρα Καλογήρου
 
396
Thumbnail

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Τελικά ο Αναστασιάδης τα κατάφερε; Ούτε εγγυήσεις, ούτε Γενικούς Ελεγκτές, ούτε και εγκρίσεις από την Βουλή των Αντιπροσώπων; Ήθελε να δώσει ένα γενναίο πακέτο προς τις επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες, μεγάλες- όπως και προς τους αυτοτελώς εργαζομένους για το restart της Οικονομίας και φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο, αλλά την ίδια ώρα ακόμη δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο για κάποια μέτρα απαιτείται η έγκριση ή όχι από τη Βουλή. Στο ίδιο πακέτο, η Κυβέρνηση πρόσθεσε και «κοινωνικές πινελιές» για ιδιώτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αγορά ή να κτίσουν το δικό τους σπίτι. Στα 13 μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την Τετάρτη (27/5) περιλαμβάνονται και προτάσεις στήριξης του Τουρισμού.

Το δεύτερο πακέτο του Νίκου Αναστασιάδη (αυτό που εξήγγειλε δηλαδή την 27η Μαΐου) είναι πέραν των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (είναι γύρω στα 1,9δισεκατομμύρια η εφάπαξ χρηματοδότηση μαζί με τα διάφορα κονδύλια για δάνεια και επιπλέον τα ποσά που θα δαπανηθούν για την επιδότηση των επιτοκίων) ενώ το πρώτο πακέτο (ειδικά ανεργιακά επιδόματα, επιδόματα φοιτητών, επιδόματα φροντίδας, κτλ) ήταν ύψους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ

Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έριξε (και θα ρίξει) χρήμα στην αγορά ύψους περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Άλλαξε όμως το κλίμα της αγοράς; Το χρήμα αυτό, το οποίο ρίχτηκε και θα ριχτεί στο παζάρι μέσω διαφόρων προγραμμάτων, αυτό υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Να διαδραματίσει το δικό του ρόλο ώστε να αλλάξει το κλίμα και να αρχίσει η οικονομία να εξέρχεται από την ύφεση. Τα δεδομένα είναι εκεί: Οι  μισθοί των εργαζομένων «επιδοτούνται» από το κράτος βοηθώντας την ίδια ώρα κατ’ αυτό τον τρόπο τους εργοδότες να παίρνουν οικονομικές ανάσες, από την άλλη, τώρα, θα διατεθεί «φτηνό χρήμα» στους επιχειρηματίες ώστε να κάνουν reboost. Οι μεν εργαζόμενοι μέσω των πρώτων προγραμμάτων στα οποία μετείχαν οι εργοδότες τους μπορούν να νιώθουν επαγγελματική σιγουριά αφού δεν μπορούν να απολυθούν… τουλάχιστον για την ώρα! 

Το κλίμα πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα θετικό. Οι απόψεις διίστανται με κάποιους να εμφανίζονται αισιόδοξοι αλλά με κάποιους άλλους να εμφανίζονται απαισιόδοξοι. 

Ευτυχώς όμως που έρχονται και εκλογές. Βουλευτικές. Για δυο λόγους: 

Ο πρώτος λόγος, που ίσως να ακούγεται και οξύμωρο (διότι αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ακριβώς λόγω εκλογών και λόγω πολιτικών παίγνιων το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων αρχικώς ακυρώθηκε (λόγω ασυμφωνίας) και μετέπειτα ακόμη και το Plan B καθυστέρησε τόσο πολύ που τώρα -κάποιοι υποστηρίζουν- είναι δώρο άδωρο), είναι πως τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν πολύ χειρότερα αν δεν βρισκόμασταν τόσο κοντά στις βουλευτικές εκλογές 

ad2mobile

Διότι αν τώρα οι πολιτικές που ανακοινωθήκαν και εφαρμόζονται διαθέτουν φιλολαϊκή προσέγγιση, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα διέθεταν αυτή την προσέγγιση αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα τα πακέτα προστατεύουν έστω και λίγο τους εργαζομένους, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα τους προστάτευαν αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα είναι όλοι «στην πρίζα» για τα μέτρα, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα ήταν alert αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα δεν μπήκαμε σε Μνημόνιο, υπάρχουν αμφιβολίες αν δεν θα μπαίναμε αν δεν είχαμε εκλογές (όχι πως αυτό είναι απαραίτητα αρνητικό). Αν τώρα συντηρήθηκαν οι μισθοί στο Δημόσιο χωρίς παγοποιήσεις, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα έμεναν ανέγγιχτοι αν δεν είχαμε εκλογές. 

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

article 1