ΑΠΟΨΗ: Προτεραιότητα η επιμόρφωση του επενδυτικού κοινού

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ*

Η δυναμική εξέλιξη των κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανάγκης των επιχειρήσεων για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, αλλά και της εξέλιξης της τεχνολογίας που τροφοδοτεί συνεχώς την εμφάνιση νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον που προσφέρει ευκαιρίες για τους επενδυτές και τις εποπτικές Αρχές, αλλά ταυτόχρονα εγκυμονεί κινδύνους. Μέσα σε αυτό το χρηματοοικονομικό περιβάλλον, η συνεχής ενημέρωση και επιμόρφωση του επενδυτικού κοινού καθίσταται ακόμη πιο αναγκαία. Προς τον σκοπό αυτό, ο Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κινητών Αξιών (IOSCO), διοργανώνει από το 2017 την Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή (World Investor Week), με στόχο να συμβάλει στην προσπάθεια για σωστή εκπαίδευση και προστασία των επενδυτών και ευρύτερα του κοινού.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), η οποία συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή, εκδίδοντας προειδοποιήσεις και παρέχοντας υλικό, πληροφορίες και συμβουλές, συμβάλλει στη συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση του επενδυτικού κοινού. Στη διάρκεια της εβδομάδας (30 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου 2019), η ΕΚΚ προέβαλε και συνεχίζει να προβάλλει τα μηνύματα της πρωτοβουλίας της IOSCO μέσω της ιστοσελίδας της και σελίδων που διατηρεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης μέσα από δημοσιεύσεις και αρθρογραφία στον Τύπο ανέδειξε τη σημασία της συνεχούς χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης και ενημέρωσης του κοινού και των επενδυτών, με στόχο την αύξηση της ικανότητάς τους να λαμβάνουν σημαντικές οικονομικές και επενδυτικές αποφάσεις.

Παρεμβάσεις και προειδοποιήσεις 
Η ΕΚΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά και όπου κρίνει ότι οφείλει να παρέμβει για να προστατεύσει ή να προειδοποιήσει το επενδυτικό κοινό το πράττει.
Πρόσφατα εξέδωσε Προειδοποίηση για τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν λόγω των ιστορικά χαμηλών καταθετικών ή ακόμη και αρνητικών τραπεζικών επιτοκίων. Το εν λόγω περιβάλλον δημιουργεί γόνιμο έδαφος σε διάφορες οντότητες, που θέλουν να εκμεταλλευτούν την αναζήτηση του κοινού για υψηλότερες αποδόσεις, προσφέροντας σύνθετα επενδυτικά προϊόντα. Οι επενδυτές συχνά δεν κατανοούν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτά τα προϊόντα και τους κινδύνους που εμπερικλείουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να υποστούν σημαντικές ζημιές.

Προκειμένου να προστατεύονται επαρκώς, οι επενδυτές προτρέπονται να αξιολογούν τις εταιρείες με τις οποίες προτίθενται να συνεργαστούν, σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης και εποπτείας τους. Ειδικότερα, πρέπει να διαπιστώνουν την ύπαρξη άδειας λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών μέσω της ιστοσελίδας της ΕΚΚ και εάν δεν αισθάνονται σίγουροι για την επένδυση στην οποία προτίθενται να προβούν να ζητούν συμβουλή από αδειοδοτημένους συμβούλους.

Χάραξη εθνικής στρατηγικής 
Η πρόληψη
, ως μέτρο προστασίας των επενδυτών, είναι καίριας σημασίας για την ΕΚΚ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει μελετήσει παραδείγματα άλλων χωρών και έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για χάραξη εθνικής στρατηγικής με στόχο την αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού. Με επιστολή της τον Μάιο του 2016 προς τον Υπουργό Παιδείας, εισηγήθηκε, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή μαθήματος κοινού κορμού στο Λύκειο με αντικείμενο βασικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές γνώσεις. Περαιτέρω, τον Μάιο 2018 υπέβαλε πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διαμόρφωση ευρύτερης πολιτικής για αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού και αύξηση της χρηματοοικονομικής γνώσης του κοινού, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Είναι πεποίθηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ότι ένας επενδυτής με επαρκείς χρηματοοικονομικές γνώσεις και με διαμορφωμένη άποψη για τις διαθέσιμες επενδυτικές επιλογές, μπορεί να διακρίνει πιο εύκολα πιθανούς επενδυτικούς κινδύνους και να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις για τη διαχείριση των κεφαλαίων του. Η γνώση των βασικών χαρακτηριστικών της κεφαλαιαγοράς και των πιθανών επενδυτικών κινδύνων, είναι η ασφαλιστική δικλείδα κάθε επενδυτή. 

*Η Δήμητρα Καλογήρου είναι Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Δήμητρα Καλογήρου
 
218
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ


Όλος ο πλανήτης σχεδόν με αμηχανία παρακολουθούσε την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία. Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε στην ατζέντα του θέματα από τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας -που αφορούν και τις παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ- αλλά και το Brexit που επίσης επηρεάζει -έστω και μερικώς την Κύπρο

ad1mobile

Ταυτόχρονα ένα νέο δημοσίευμα έφερε εκ νέου την Κύπρο στο στόχαστρο κριτικής για το θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων, την ώρα που στο εσωτερικό και παρόλο που οι συνθήκες δεν συγκρίνονται ούτε κατ’ ελάχιστο με αυτές του 2013, μεγάλη μερίδα του κόσμου εμφανίζεται απογοητευμένη, θυμωμένη, απαισιόδοξη. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Κι όμως, αυτό που πυροδότησε μεγάλη συζήτηση κυρίως στα social media, δεν ήταν κάποιο από τα παραπάνω θέματα, ούτε κάποιο σημαντικό κοινωνικό θέμα (για παράδειγμα το θέμα με την προσευχή στα σχολεία) ή η απάτη με τους άστεγους στη Λεμεσό. Αυτό που πήρε έκταση, οδήγησε σε αναλύσεις και διαφωνίες επί διαφωνιών ήταν τα νέα παγκάκια που τοποθετήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας

Ναι! Τα παγκάκια. 

Το σχήμα, η χρήση και χρηστικότητά τους, το πόσο άνετα ή όχι είναι, το χρώμα και εάν λερώνεται, ακόμη και χιουμοριστικά ή σαρκαστικά σχόλια ήταν αυτά που κυριάρχησαν την περασμένη βδομάδα σε επίπεδο δημόσιας συζήτησης. 

Τα σημαντικά βεβαίως είναι αλλού και φαίνεται ή καλύτερα μοιάζουμε να τους γυρίζουμε την πλάτη. Μια ακτίνα 309 χιλιομέτρων χωρίζει την Πλατεία Ελευθερίας από τη «γειτονική», συριακή πόλη Ιντλίπ, μια περιοχή η οποία αποτέλεσε κατά καιρούς επίκεντρο και στόχο στα χρόνια του εννεαετούς -σχεδόν- πολέμου στη Συρία. Η απόσταση από το Ιντλίπ είναι όση περίπου η απόσταση που χωρίζει την Πάφο από τον Απόστολο Ανδρέα. Η εγγύτητα της Κύπρου με την πλέον αιματηρή περιοχή της Μέσης Ανατολής τις τελευταίες δεκαετίες, φαίνεται να μην αγγίζει ιδιαίτερα την κυπριακή πραγματικότητα όπως ούτε οι προσφυγικές ροές προς η χώρα μας. Παράλληλα, η κυπριακή κοινωνία από τη μια παρουσιάζει έντονα στοιχεία κόπωσης και από την άλλη μηδαμινή δημιουργική, παραγωγική και αισιόδοξη διάθεση.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

ad2mobile

Και μια κοινωνία που δεν δημιουργεί, δεν οραματίζεται, δεν σχεδιάζει και κυρίως δεν υλοποιεί είναι καταδικασμένη να περάσει νέες οικονομικές κρίσεις, να βουλιάξει σε νέες κοινωνικές ανισορροπίες και να κολλήσει σε βάλτους κινδυνεύοντας να σαπίσει όπως ακριβώς συμβαίνει με το στάτους κβο του Κυπριακού. 

Ο επικείμενος ανασχηματισμός Αναστασιάδη έχει πολλά να δώσει εάν οι επιλογές θα είναι τέτοιες που θα παράξουν έργο, θα δώσουν λύσεις και θα προωθήσουν μεταρρυθμίσεις. Σε αντίθετη περίπτωση η κοινωνία θα πνιγεί ξανά στην τοξικότητα των επόμενων τριών εκλογικών διαδικασιών, οι οποίες με αρχή τον Μάιο του 2021 έχουν απόσταση λιγότερο από δύο χρόνια. Και τα θέματα για τα οποία πρέπει να γίνουν πραγματικά σοβαρές συζητήσεις, εισηγήσεις και έργα σε καμία περίπτωση δεν αφορούν κανένα παγκάκι όσο περίεργο κι αν είναι. 

article 1