ΑΠΟΨΗ: Πυρκαγιές και Ταλιμπάν στα νέα του Αυγούστου

Δύο ειδήσεις ξεχώρισαν τον Αύγουστο και οι δύο με συνέπειες που θα διαρκέσουν και θα αγγίξουν όλους μας

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Αυτόν τον Αύγουστο είχαμε ειδήσεις. Δύο ξεχώρισαν, και οι δύο με συνέπειες που θα διαρκέσουν και θα αγγίξουν όλους μας. Η πρώτη, δεν είναι καν είδηση με τον κλασσικό ορισμό , που θέλει τις ειδήσεις να είναι ταυτόχρονα και ποιοτικά νέα και επικαιρη, αφορά την κλιματική αλλαγή .

Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους από την κακοδιαχείριση των φυσικών πόρων , για τις εκπομπές αερίων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν πολιτικές που δεν απαντούν στα ζητούμενα και δεν μειώνουν τους κινδύνους.

>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Too little too late μοιάζει να είναι το moto των πολιτικών τους.  Ένα ακόμα καυτό καλοκαίρι, με υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένη ξηρασία, και μεγάλες πυρκαγιές στον πλανήτη, κατέδειξε την δεινή θέση στην οποία βρισκόμαστε. Διάβασα κάπου πως οι φωτιές πέρα από οποιαδήποτε άλλη καταστροφή προκάλεσαν, απελευθέρωσαν 343 μεγατόνους άνθρακα. Δεν είναι ακραία καιρικά φαινόμενα, τυχαία και συμπωματικά που προκαλούν τις πυρκαγιές, δεν είναι ο εχθρός από τη γείτονα χώρα που θέλει να μας προκαλέσει προβλήματα. Είναι η καθημερινότητα της καταπάτησης της φύσης, η αστικοποίηση, είναι το βραχυπρόθεσμο κέρδος μερικών  σε βάρος των πολλών. Συχνά είναι και θέμα αδράνειας και κακού συντονισμού από πλευράς του κρατικού μηχανισμού

Είναι ο καπιταλισμός ως τρόπος οργάνωσης της οικονομίας, πίσω από όλα αυτά.  

Η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, βυθίζει τη μυθοπλασία της εδραίωσης αστικού τύπου δημοκρατίας   μέσω  στρατιωτικών παρεμβάσεων της Δύσης. Σίγουρα θα δώσει στους ισλαμιστές εξτρεμιστές σε όλο τον κόσμο ώθηση, ενθαρρύνοντάς τους στις εκστρατείες τους για ανατροπή και αντικατάσταση τοπικών καθεστώτων. Τα εκατομμύρια Αφγανοί που ζουν τώρα υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, στο ανακηρυχθέν Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, θα πρέπει να προσαρμοστούν στην αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου.

Οι μαχητές έχουν δεσμευτεί να αποφύγουν τα αντίποινα εναντίον πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων και στρατιωτών, αλλά οι αναφορές για συνοπτικές εκτελέσεις όσων οι Ταλιμπάν πιστεύουν πως  είναι ύποπτοι ως προδότες είναι πολλές. Δύσκολο και ζοφερό διαγράφεται το μέλλον για τις γυναίκες οι οποίες στερούνται άμεσα βασικά δικαιώματα,με κυριότερο αυτό της ισότητας. Η προσφυγική κρίση είναι πλέον αναπόφευκτη, καθώς οι Αφγανοί διαφεύγουν από τους νέους αφέντες  αρχικά σε γειτονικές χώρες και μετά  στο εξωτερικό. Αυτό το τελευταίο έδωσε έναυσμα πάλι για συζητήσεις του τύπου- έρχονται και μας τρώνε τα λεφτά , να μείνουν στη χώρα τους δεν τους θέλουμε. Μέχρι εδώ η μικρόνοια μας. 

Ελάχιστοι συζητούν πως απόψεις παρόμοιες με τους Ταλιμπάν έχουν και άλλες χώρες. Ο θρησκευτικός νόμος είναι κυρίαρχος, ο αυταρχισμός επικρατεί, οι γυναίκες φοράνε μαντήλες και μπούρκα όντας  κτήσεις των ανδρών. Όπως στη Σαουδική Αραβία. Δε συζητάμε καν πως σε όποιο κράτος δεν έχουμε ξεκάθαρο διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας- ανεξάρτητα θρησκεύματος ο σκοταδισμός, κατοικοεδρεύει. Η χώρα μας για όσους το ξεχνούν  είναι μια από αυτές .

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick.

Ήβη Λάμπρου