ΑΠΟΨΗ: Σωστό ή λάθος, εμβολιαστείτε γιατί χανόμαστε!

•    Ο κορωνοϊός, οι μεταλλάξεις και οι παρενέργειές της δεν είναι θέμα ατομικό
•    Η πανδημία δεν αφορά μόνο εσένα αλλά όλη την κοινωνία και την οικονομία

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου
Είναι κάτι στιγμές που δεν ξέρεις εάν έκανες το σωστό ή το λάθος. Είναι κάποιες στιγμές που, εκ των πραγμάτων, ζυγίζεις τα θετικά και τα αρνητικά, και η ζυγαριά σε παίρνει σε μια κατεύθυνση. Ακόμη κι αν ο περισσότερος κόσμος αντιδρά, έχει διαφορετικές απόψεις, εσύ έλαβες μια απόφαση, πιστεύοντας πως είναι η σωστή. Είδες το θέμα επιστημονικά, ιατρικά, εμπιστεύτηκες τους ειδικούς, διάβασες τις απόψεις ακαδημαϊκών και ειδικών στον τομέα τους.

Όμως, ίσως ακόμη και να αμφιβάλλεις, κάποιες μικρές αμφιβολίες στριφογυρίζουν στα αυτιά σου, στο μυαλό σου και τελικά το αφήνεις στην τύχη και στον χρόνο.

Η συνέπεια
Τελικά αυτό πάθαμε όλοι εμείς που εμβολιαστήκαμε. Εμείς που φανήκαμε συνεπείς με την εθνική υπόθεση της Κύπρου, όπως τη χαρακτήρισε την περασμένη Πέμπτη η Τράπεζα Κύπρου. Γιατί η πανδημία, ο κορωνοϊός, οι μεταλλάξεις, οι επιπτώσεις και οι παρενέργειές της δεν είναι θέμα προσωπικό, είναι θέμα ατομικό, και έτσι πρέπει να το δει και να το αντιμετωπίσει ο καθένας και η καθεμιά μας.

Παρόλο που καταλήξαμε σε μια απόφαση, σωστή ή λάθος θα κρίνει ο χρόνος, παρόλο που επιλέξαμε ο καθένας μας τον εμβολιασμό, για να προστατευτούμε εμείς με ασθένειες ή για να προστατεύσουμε τους συγγενείς μας, τους δικούς μας ανθρώπους, βρισκόμαστε και πάλι σε ένα κομβικό σημείο. 

Ανοχύρωτη
Η Κύπρος ανά πάσα στιγμή μπορεί να παραμείνει απροστάτευτη, ανοχύρωτη, έρμαιο της νέας μετάλλαξης που λέγεται Δέλτα, και που αύριο μπορεί να λέγεται Έψιλον ή Ζήτα ή Θήτα, γιατί υπάρχει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που, για δικούς της λόγους δεν εμβολιάστηκε, και είναι σεβαστή η απόφασή τους. Όπως μη κατακριτέα πρέπει να είναι και η δική μας απόφαση για εμβολιασμό.

Ό,τι και να συμβαίνει, όσο και να πιστεύουν κάποιοι πως όλο αυτό που στήνεται είναι ψεύτικο και φτιαχτό, η Κύπρος και όλος ο πλανήτης κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. Ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται και πάλι προ ενός μεταλλαγμένου ιού, το οποίον ο καθένας μπορεί εύκολα να «φορτωθεί» και να μεταδώσει, ακόμη κι αν μας διαβεβαιώνουν πως οι εμβολιασμένοι προστατεύονται.

Ευρωπαϊκές χώρες καταργούν τη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, της μάσκας που προσφέρει ένα είδος προστασίας και αφήνουν ακυβέρνητο το τραίνο που εκτροχιάζεται για άλλη μια φορά, και που εκ των πραγμάτων αναμένεται να συμπαρασύρει τις χώρες σε νέα lockdowns. Μιλούν τα δεδομένα, τα στατιστικά στοιχεία, τα μαθηματικά. Τα κρούσματα αυξάνονται, πολλοί θα χρειαστούν αυξημένη φροντίδα και νοσηλευτήρια. Κάθε φορά που αυξάνονται οι αριθμοί, χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου, υπό τον φόβο μια κατάρρευσης.

Έκτακτη ανάγκη
Κι, όμως, οι άνθρωποι, με το πρόσχημα πως κουράστηκαν, ξεχύνονται στα μπαράκια και σε χώρους πολυσύχναστους λησμονώντας ότι ακόμη δεν έχουμε βγει από μια σοβαρή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Δεν είναι μόνο οι νέοι που θέλουν να ξεφύγουν και δεν υπακούνε, είναι και μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας που πέταξαν τις μάσκες και κυκλοφορούν ανεμβολίαστοι. Είτε γιατί δεν πιστεύουν στον ιό, είτε γιατί δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα μιας μετάλλαξής του, είτε γιατί είναι ατοκιμικιστές και αδιάφοροι, ακόμη κι αν απειλείται η ίιδα τους η ζωή και η ζωή των γύρω τους.

Η οικονομία πρέπει να δουλέψει…
Βέβαια, καλλιεργείται κυρίως από την κυβέρνηση, ένα κλίμα σχετικής αισιοδοξίας, όχι γιατί γνωρίζει επακριβώς τις επιπτώσεις της πανδημίας ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι αλλά επειδή επιθυμεί να αφήσει την οικονομία να δουλέψει ανεπηρέαστη και τον τουρισμό να αρχίσει να γράφει θετικές προοπτικές. Ωστόσο δεν μπορούν να δοθούν σαφείς απαντήσεις στο ερώτημα «Τι θα γίνει αν υπάρξουν αυξήσεις των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι λόγω του πολλαπλασιασμού των εστιών υπερμετάδοσης;».
Αυτή τη φορά, όσο κι αν μας χωρίζουν διαφορετικές απόψεις, όσο κι αν διαφωνούμε, όσο κι αν θεωρούμε πως μας στερούν την προσωπική μας ελευθερία, πρέπει να υπακούσουμε. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ακόμη κι αν θα πρέπει να μείνουμε κλεισμένοι σπίτι για να αποφύγουμε τον εμβολιασμό, οφείλουμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για να περιοριστεί αυτό το κακό!

Χρύσω Αντωνιάδου
 
725