ΑΠΟΨΗ: Στραβά αρμενίζουμε

Η σοβαρότητα της μη επάρκειας του συστήματος και του γελοίου των εξαιρέσεων της καραντίνας

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Η ανακοίνωση για το lockdown του Πάσχα έσβησε το κείμενο που προόριζα για δημοσίευση. Η τρίτη κατά συνέχεια καραντίνα βρίσκει το κράτος όπως ακριβώς και η πρώτη. Να ακροβατεί μεταξύ της σοβαρότητας και της γελοιότητας. Η σοβαρότητα της μη επάρκειας του συστήματος και του γελοίου των εξαιρέσεων της καραντίνας.

Οι εξαιρέσεις που αφορούν τον εκκλησιασμό ουσιαστικά αναιρούν την αυστηρότητα των μέτρων. Διάβασα μάλιστα μια επίσημη ανακοίνωση του νυν μητροπολίτη Κιτίου που διαφώνησε με αυτά τα μέτρα και προέτρεψε τους ιερείς του να μην περιορίσουν των αριθμών των πιστών στις εκκλησίες. Δημόσια και εγγράφως, με τις ανάλογες αναδημοσιεύσεις στα social media, καλεί ο ιεράρχης σε ανυπακοή. Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας σημαίνει πως η εκκλησία κάνει ό,τι θέλει και το κράτος σφυρίζει αδιάφορα. Αναρωτιέμαι αν ο Αίαντας με τα νερά του θα είχε κάτι να πει σ αυτό;

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Αναρωτιέμαι επίσης πως είχαμε -ως λαός και ως χώρα- την ιδέα πως το τρίτο κύμα της πανδημίας δε θα ερχόταν αφού όποια προληπτικά μέτρα προωθήθηκαν παρείχαν μερική προστασία, ενώ η ενίσχυση του συστήματος υγείας δεν ξεκίνησε καν. Η μερική απόδοση της καμπάνιας του εμβολιασμού, σημαίνει πως η ανοσία της αγέλης εκ των πράγματων αναιρείται ως μέθοδος πρόληψης. Δε θέλω να σκέφτομαι πως αυτή η δυσπιστία απέναντι στο συγκεκριμένο εμβόλιο θα επηρεάσει τη γενικότερη θέση απέναντι στα εμβόλια, με θύματα τα παιδιά.

Δε θέλω να σκέφτομαι πως αυτοί οι ίδιοι πολιτικοί αρχηγοί θα με αντιπροσωπεύσουν στην πενταμερή της Γενεύης. Ο δημόσιος λόγος τους πάνω στις θέσεις της πλευράς μας, ήταν ανερυθρίαστα κενός περιεχομένου. Ο δημόσιος διάλογος πάνω στις θέσεις και τη στρατηγική μας ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτος. Με εξαίρεση το κίνημα Αμμόχωστος για την Κύπρο, κανένα άλλο πολιτικό σύμπλεγμα δεν έχει βάλει το κυπριακό ως θέμα στην προεκλογική του. Τα άλλα κόμματα/κινήματα αρκούνται στο ευχολόγιο του Δικαίου, στη μυθολογία του μακρόχρονου, στο Δεν ξεχνώ.

Όταν η βάση της λογικής μας και της πολιτικής μας είναι κοντόφθαλμη και ιδιοτελής, είναι φυσικό να θεωρούμε πως ο γιαλός είναι στραβός. Αντιθέτως όμως, στραβά αρμενίζουμε.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick.

 
664