ΑΠΟΨΗ: Σύνεση 

Πολύ δύσκολη να εμπεδωθεί και να αποτελέσει κομμάτι της νοοτροπίας μιας κοινωνίας

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Τη δεκαετία του 90’ οι τουρίστες αυξάνονταν χρόνο με τον χρόνο και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας τους βάζαμε στα ακαλαίσθητα, πρόχειρα και χαμηλής ποιότητας τουριστικά καταλύματα, πολλά εκ των οποίων μέχρι σήμερα είναι γεμάτα αυθαιρεσίες. Εύκολο και γρήγορο χρήμα για πολλούς. 

Την επόμενη δεκαετία και αφού δεχτήκαμε γερό ράπισμα της φρενίτιδας του χρηματιστηρίου, γυρίσαμε στα ακίνητα και παράλληλα φορτωθήκαμε τεράστια όγκους ξένων καταθέσεων, τους οποίους μάλιστα πληρώναμε αδρά για να «παρκάρουν» στην Κύπρο. Χαλαρές διαδικασίες, ισχνή εποπτεία, ευφορία, σπατάλες, γραφεία, κοστούμια, ταξίδια και πάει λέγοντας. Κάπως έτσι ζούσαμε και σκεφτόμασταν ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν θα μας ακουμπήσει. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τελικά δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να γκρεμιστούν σαν χάρτινοι πύργοι όσα για δυο δεκαετίες -σε ξύλινα πόδια- κτίστηκαν. Σε δυο-τρία χρόνια η κρίση σε κάθε επίπεδο κτύπησε με συνθήκες «τέλειας καταιγίδας» την Κύπρο. 

Τα δημοσιονομικά επιδεινώθηκαν, οι τράπεζες κατέρρευσαν, η αγορά στέρεψε, επιχειρήσεις έκλεισαν, εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους, καταθέτες κουρεύτηκαν. Μια οικονομία σε πορεία καταστροφής διεσώθη επειδή -κυριολεκτικά- την υστάτη κάναμε έστω κάποια βασικά για να μην καταστραφούμε ολοκληρωτικά. 

Και μετά από όλα αυτά κανονικά θα έπρεπε να έχουμε μάθει. Θα έπρεπε να έχουμε μάθει τι πάει να πει νοικοκύρεμα, προνοητικότητα, σχεδιασμός, όραμα, αποφασιστικότητα και σύνεση. Πόσες πολλές χρήσιμες έννοιες κρύβουν μέσα τους αυτά τα έξι γράμματα που συνθέτουν τη λέξη: σύνεση; 

Σύνεση στο σπίτι, στον δρόμο, με τα παιδιά ή τους μεγαλύτερους στην οικογένεια, στη δουλειά, με τον συνάνθρωπο, τον γείτονα, στην έξοδο για διασκέδαση ή στις διακοπές μας, στην οικονομική διαχείριση. Σύνεση στις επιχειρήσεις, σύνεση στην κρατική μηχανή και βεβαίως σύνεση από τους πολιτικούς. Σύνεση σε όσα σχεδιάζουν για το καλό όλων μας (;), σύνεση σε σχέση με τους αντιπάλους, σύνεση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα θέματα που άπτονται της χώρας σε διεθνές επίπεδο

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Όπως ως κοινωνία φαίνεται να μην έχουμε υιοθετήσει την έννοια της σύνεσης, αντίστοιχα το πολιτικό σύστημα πορεύεται με έπαρση, αλαζονεία, πολιτικές αγκυλώσεις, αυταρέσκεια, αγνωμοσύνη και υστεροβουλία. 

Σύνεση. Απλή και κατανοητή έννοια. Πολύ δύσκολη να εμπεδωθεί και να αποτελέσει κομμάτι της νοοτροπίας μιας κοινωνίας. Μέχρι την επόμενη κρίση έχουμε ακόμη χρόνο να την αντιληφθούμε. Αλήθεια, έχουμε; 
 

Ανδρέας Κωστουρής
 
499
Thumbnail