ΑΠΟΨΗ: Το σύνθετο ζήτημα της κατακόρυφης ανάπτυξης 

Ανάγκη για μια ευρύτερη και ορθολογικά σχεδιασμένη πολεοδομική στρατηγική για τα ψηλά κτήρια

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΧΝΙΩΤΗΣ*


Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια στην Κύπρο παρουσιάζεται η τάση για ανέγερση ψηλών κτιρίων, μέσω επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες, επί του παρόντος, αξιολογούνται με βάσει κυρίως οικονομικά και πολιτικά κίνητρα που δεν υποστηρίζονται από σωστές διαδικασίες μελετημένης πολεοδόμησης, προδιαγραφών ή εξειδικευμένων κτιριοδομικών κανονισμών.

Το θέμα των ψηλών κτιρίων αποτελεί ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, που έχει τόσο αρνητικές, όσο και θετικές συνιστώσες. Τα ψηλά κτίρια μπορούν να συνδράμουν θετικά στην ανάπτυξη του τόπου, στη βάση όμως εμπεριστατωμένων μελετών οι οποίες θα προσδιορίζουν και θα καταγράφουν με μετρήσιμα δεδομένα τις πολεοδομικές και άλλες επιπτώσεις που θα έχουν αυτά στην εκάστοτε περιοχή ανέγερσής τους. Εξάλλου, όπως είναι αντιληπτό η στρατηγική της κατακόρυφης ανάπτυξης μίας πόλης, είναι πολύ καθοριστική για τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της πόλης, με ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον, επιπτώσεις που θα είναι πολύ δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να αναστραφούν. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Επομένως, και με βάσει τα πιο πάνω, η θέση του Επιμελητηρίου σχετικά με την ανέγερση ψηλών κτιρίων στις αστικές περιοχές δεν θα μπορούσε να ήταν μονοδιάστατη. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζοντας τα οικονομικά και άλλα οφέλη που ενδέχεται να προκύψουν από μια τέτοια ανάπτυξη, το ΕΤΕΚ σε μια προσπάθεια προκειμένου να τεθούν βασικές κατευθυντήριες αρχές, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, δημοσίευσε το Διευκρινιστικό Πλαίσιο των Γενικών Αρχών και Προϋποθέσεων για ανέγερση Ψηλών Κτηρίων. Το συγκεκριμένο, καθορίζει τις αρχές άσκησης της διακριτικής ευχέρειας της αρμόδιας πολεοδομικής αρχής σε σχέση με τους επιτρεπόμενους ορόφους ανάπτυξης και συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και σαφούς κανονιστικού πλαισίου που είναι αναγκαίο για την χωροθέτηση και το μέγεθος των ψηλών κτιρίων και εν γένει των μεγάλων αναπτύξεων στα αστικά κέντρα. 

Παράλληλα, το ΕΤΕΚ στην προσπάθεια για δημιουργία μιας ευρύτερης και ορθολογικά σχεδιασμένης πολεοδομικής στρατηγικής για τα ψηλά κτίρια, επεξεργάστηκε και κατάθεσε τις απόψεις και τις εισηγήσεις του προς τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα. Ενδεικτικά, το Επιμελητήριο έχει εισηγηθεί ότι αναπτύξεις όπως είναι τα ψηλά κτίρια, θα πρέπει να επιτρέπονται μόνο σε συγκεκριμένες και καθορισμένες εκ των προτέρων περιοχές, όπου θα υπάρχουν τα απαραίτητα έργα υποδομής και υπηρεσίες. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Τέλος, λόγω και του μεγέθους των συγκεκριμένων αναπτύξεων, είναι απαραίτητη η υλοποίηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών οι οποίες θα εξετάζουν σε βάθος όλες τις ενδεχόμενες επιπτώσεις και οι όροι που τίθενται σε κάθε περίπτωση θα αποτελούν μέρος της οικοδομικής άδειας. Επιπρόσθετα, το ΕΤΕΚ θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη σωστής αιτιολόγησης για τη αδειοδότηση των έργων μεγάλης κλίμακας όπως τα ψηλά κτίρια και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την απαραίτητη ευαισθησία, προσοχή και διαφάνεια ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και αποδοχή, στοιχεία απαραίτητα για μια σύγχρονη κοινωνία.

Κλείνοντας, σημειώνω ότι ως ΕΤΕΚ προσβλέπουμε πως η αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων που έχει ξεκινήσει αποτελεί μια ευκαιρία ώστε να επιτευχθεί μια πιο σαφής και πλήρως αιτιολογημένη πολιτική για τα ψηλά κτήρια και γενικά τις αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας.

*Ο Στέλιος Αχνιώτης είναι Πολιτικός Μηχανικός και Πρόεδρος ΕΤΕΚ

Στέλιος Αχνιώτης
 
255
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

ad1mobile

Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, αν όχι το κυριότερο πέραν των κοινωνικών συνθηκών και του οικονομικού αντικτύπου, που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση να είναι τα νέα δεδομένα που έφερε στο πολιτικό προσκήνιο. Οι καλά εδραιωμένες πολιτικές ελίτ έχουν αμφισβητηθεί σε τεράστιο βαθμό, εκτρέφοντας παράλληλα τον λαϊκισμό ο οποίος βρίσκει πρόσφορο έδαφος κυρίως στα άκρα, δηλαδή σε ξεπερασμένες ακραίες εκφάνσεις αριστερών προτάσεων για ταξική μάχη και σε επίσης παρωχημένες ακροδεξιές πεποιθήσεις ανωτερότητας φυλών, μισαλλοδοξίας, ξενοφοβικών συνδρόμων και επαναφοράς στρατοκρατικών σκέψεων, αστυνομοκρατούμενων πολιτειών και μαξιμαλιστικών πολιτικών θέσεων επί εθνικών-κρατικών θεμάτων. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Το οικονομικό κόστος μπορεί έστω και κατά προσέγγιση να μετρηθεί, το κοινωνικό δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί, ενώ ο λαϊκισμός και οι πολιτικές των άκρων παίρνουν πίσω μια πολιτεία -όπως και την κυπριακή- με ανυπολόγιστη ζημιά σε διάφορα επίπεδα. 

Διάβαζα πρόσφατα στον Economist για την πιο πάνω εικόνα, σε ένα άρθρο το οποίο αναφερόταν σε διάφορες χώρες του πλανήτη = (Ουγγαρία, Πολωνία, Ιταλία, ΗΠΑ και Βρετανία) και παρόλο δεν υπήρχε κάποια ειδική αναφορά στην Κύπρο, οι αντιστοιχίες καταστάσεων και συμπεριφορών ήταν εξαιρετικά όμοιες με όσα συμβαίνουν και στη χώρα μας. 

Διαβάζοντας το άρθρο και ανταλλάζοντας -έστω κάποιες σύντομες απόψεις με άτομα στα social media- έκανα παράλληλα τη σκέψη για το πως αυτή η κατάσταση στην Κύπρο μπορεί να αλλάξει. Μπορεί να αλλάξει; Διερωτήθηκα ξανά και ξανά. 

Είναι δεδομένο ότι στη χώρα μας το κατεστημένο, δηλαδή τα παραδοσιακά κόμματα με τους μηχανισμούς τους σε συνδυασμό με μια οικονομική ελίτ που λειτουργεί πέριξ αυτών υπερισχύουν των λαϊκίστικων τάσεων, κάτι που θα μπορούσε να αξιολογηθεί -εν μέρει- και ως κάτι θετικό. Ο λόγος που το κομματικό και οικονομικό κατεστημένο είναι τόσο συμπαγές και ισχυρό στην Κύπρο είναι διότι βρίσκει ακροατήριο το οποίο καταναλώνει με ιδιαίτερη ευκολία λόγια χωρίς περιεχόμενο, ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, σκάνδαλα, διαφθορά και πρόσκαιρες παροχές. Αυτά τα συστατικά αποτελούν το καύσιμο της μηχανής που τρέφει τους ψηφοφόρους και εις αντάλλαγμα διευρύνει ολοένα και περισσότερο την επιρροή της. 

Είτε ως συμμετέχοντες, είτε ως παρατηρητές που δήθεν κρατούν απόσταση από αυτά που τους απωθούν από την πολιτική, είτε με λανθασμένο πολιτικό κριτήριο το οποίο επαναλαμβανόμενα στηρίζει τις δυνάμεις που κατ’ επανάληψη ζήμιωσαν τον τόπο, το αποτέλεσμα είναι ένα και το ζούμε καθημερινά σε κάθε έκφανση της κυπριακής κοινωνίας, της πολιτικής ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Και μπορεί οι λαϊκίστικες να μην έχουν πάρει την εξουσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα κόμματα του ισχυρού κατεστημένου δεν εκφράζονται λαϊκίστικα ή δεν έχουν λαϊκιστές στις τάξεις τους, ωστόσο με την ημιμάθεια, την παραπληροφόρηση και τις εμμονές τους προσθέτουν επιπλέον συστατικά στο τοξικό μείγμα που οι πολίτες με το κατεστημένο έχουν από δεκαετίες δημιουργήσει και «καταναλώνουν», με ενδιάμεσους σταθμούς κρίσεων, τραγωδιών και μεγάλων σκανδάλων.  

Αλήθεια, πόσο θέλουμε να αλλάξει η σημερινή κατάσταση; Από ποιους θα γίνει αυτό και πότε; Θέλουμε; 

article 1