AΠΟΨΗ: Τα τέσσερα κεφάλαια της προεκλογικής

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Σε διάστημα μερικών μόλις ημερών καταγράφηκαν τόσο πολλά και τόσο σημαντικά γεγονότα, τα οποία καθορίζουν την επικαιρότητα όχι απλώς των επόμενων ημερών, αλλά των επόμενων μηνών.

Με ορίζοντα μάλιστα τον Μάιο του 2021, κατά τον οποίο θα διεξαχθούν οι Βουλευτικές Εκλογές, η προεκλογική ατζέντα ήδη «γράφεται» από τις εξελίξεις οι οποίες κωδικοποιούνται σε τέσσερεις βασικές κατηγορίες: 

1.    Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
2.    Η πορεία και η διαχείριση της πανδημίας. 
3.    Η οικονομική διαχείριση σε μια πορεία η οποία διακυβεύεται από την κατάσταση της χώρας σε σχέση με τον κορωνοϊό. 
4.    Σχέσεις διαπλοκής επιχειρηματιών-πολιτικών, διαβατήρια και σκάνδαλα. 

Βεβαίως, η κάθε μία από τις πιο πάνω θεματικές έχει τις επιμέρους παραμέτρους, ειδικές συνθήκες και λεπτομέρειες που μπορούν να στήσουν επιχειρηματολογία υπέρ και κατά της κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται αντιμέτωπη με το πλέον ισχυρό πλέγμα προκλήσεων -όχι μόνο επί δικής διακυβέρνησης αλλά και που είχε να αντιμετωπίσει κυπριακή κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Σε αυτή τη βάση το πολιτικό γίγνεσθαι το τόπου θα στηριχθεί προκειμένου να επικοινωνήσει, να προωθήσει πολιτικές και να επιχειρηματολογήσει κατά τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, αυτή η προσπάθεια θα γίνει με βαρίδια: Από τη μια λόγω της εμφανούς πολιτικής κόπωσης ελλείψει επιχειρημάτων, κόπωση η οποία αποκαλύπτει την ασθμαίνουσα εικόνα των κομμάτων και από την άλλη λόγω της έντονης αμφισβήτησης και δυσφορίας από τον κόσμο, ο οποίος φαίνεται πλέον να απαιτεί κάθαρση και να αναζητά φρέσκες ιδέες και πρόσωπα που θα εμπνεύσουν. Το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό χαρακτηρίζεται από περιορισμένη φαντασία, συγκεχυμένο ή απολιτίκ πολιτικό προσανατολισμό και εκνευριστικά εμφανή διάθεση για διαπληκτισμούς με θύματα τις ουσιαστικές θέσεις στον βωμό του λαϊκισμού και των δήθεν εύκολων ψήφων

Μάλιστα, αυτά στα οποία οφείλουν αλλά επιμελώς αρνούνται να εστιάσουν είναι η αυτοκριτική, η συνειδητοποίηση και κυρίως η δημόσια αποδοχή λαθών, παραλείψεων, σχέσεων διαπλοκής, διαφθοράς και πελατειακής σχέσης πολίτη-πολιτικής. Όταν αυτά τα βήματα γίνουν, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για κάθαρση, διαφάνεια, σχεδιασμό του μέλλοντος και σαφώς για το ότι αφουγκράζονται την απογοήτευση, τον θυμό και την απαξίωση που η κοινωνία αισθάνεται έναντι της πολιτικής ζωής του τόπου. 

Τα κεφάλαια της προεκλογικής ατζέντας, η οποία μοιραία αρχίζει σχεδόν οκτώ μήνες πριν τις Βουλευτικές, είναι ήδη γραμμένα. Αυτό που απομένει είναι να συμπληρωθούν οι επικεφαλίδες με ουσιαστικό περιεχόμενο, δηλαδή με πραγματικές προτάσεις και ρεαλιστικές λύσεις. Από το πολιτικό προσωπικό δεν εντοπίζεται ούτε η διάθεση, ούτε η ικανότητα, ούτε καν η διερώτηση για κάτι τέτοιο.  
 

ο Ανδρέας Κωστουρής