ΑΠΟΨΗ: «Τελικά τι μπορεί η πατρίδα μας να κάνει για μας;»

Ανοικτή επιστολή: Προς  διαχρονικά προβληματισμένους, ενενηκοστής τέταρτης επιστολής, το ανάγνωσμα… 

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*

Αγαπώ την πατρίδα μου. Αγαπώ και τους ανθρώπους της. Γιατί ο τόπος είναι ο άνθρωπος άρα η πατρίδα μου είμαστε όλοι εμείς και εμένα με μεγάλωσαν μαθαίνοντας με να αγαπώ βαθιά. Μια πολύ σοφή λαϊκή παροιμία της Κύπρου λέει «ο άδρωπος εν ο τόπος – ο τόπος εν γέρημος», που σημαίνει ότι τον τόπο, τη χώρα, την πατρίδα την κάνουν οι άνθρωποί της. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει ο τόπος.
Κουράστηκα όμως να κάνω για τη πατρίδα μου. Ήρθε ή ώρα να προσπεράσω, τουλάχιστον για χάρη της παρούσας συζήτησης το «μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου». 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Έχω μια πατρίδα μοιρασμένη. Ελεύθερες περιοχές και κατεχόμενες. Βορράς και Νότος. Πενταδάκτυλος και Τρόοδος.  Βουνό και Θάλασσα. Κερύνεια και Αμμόχωστος… Μοιρασμένοι είναι και οι άνθρωποί της. Με κάθε διαφορετικό τρόπο που θα μπορούσε να ορίσει κανείς. Ομόνοια- ΑΠΟΕΛ. Δεξιά-Αριστερά. Φτώχια- Πλούτος. Συμμέτοχοι και αμέτοχοι.  Εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι. Υπέρ της μάσκας κατά της μάσκας. Νομοταγείς και παράνομοι. Υποταγμένοι και ανυπότακτοι. Ομοσπονδιακοί και αντιομοσπονδιακοί. Επαναπροσεγγιστές και μη. Διανοούμενοι και εχούμενοι. Με εξυπηρετούμενα δάνεια και με μη. Δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιωτικοί. Των ιδιωτικών σχολείων και των δημόσιων σχολείων. Ντόπιοι και μετανάστες. Ψεκασμένοι και μη (αυτό είναι ολοκαίνουριο).

Διεφθαρμένοι και αδιάφθοροι (αυτό είναι τόσο παλιό όσο και η ανθρωπότητα αλλά πλέον το βλέπουμε σε και σε βίντεο) Αγαπώ όμως και την μοιρασμένη μου πατρίδα και τους «μοιρασμένους σε στρατόπεδα» ανθρώπους της. Γιατί; Γιατί σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό η Κύπρος. Σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό οι άνθρωποι της. Yes this is Cyprus… but there is also so much more.

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει η πατρίδα μου για μένα; Για να μπορέσω και εγώ να κάνω όλα εκείνα που και της χρωστώ και της οφείλω, και σε εκείνη και στον εαυτό μου;  Γιατί ό,τι κάνουμε για την πατρίδα σε μας επιστρέφει και όσα κάνουμε για τον εαυτό μας πάνε πίσω στην πατρίδα. 

Δεν ξέρω αν ακούσατε ποτέ για το κίνημα των 365 καλών πράξεων,  #365good deeds. Μια καλή πράξη για κάθε μέρα. Φέτος είναι 356(+1), γιατί είναι όντως δίσεκτη από όποια πλευρά και αν την πάρεις η χρονιά που διάγουμε- μπήκε σίγουρα στραβά, βγαίνει φαίνεται χειρότερα- .

Πίσω στο θέμα μας. Έχουμε λοιπόν (στο σχολείο μας) ένα ημερολόγιο καλών πράξεων και καταγράφουμε την καλή μας πράξη της προηγούμενης μέρα. Εκείνο το 15λεπτο του πρωτοκόλλου που καθόμαστε στα αποστειρωμένα μας θρανία, αμίλητα και ακίνητα ανθρωπάκια, μέχρι να μαζευτούμε όλοι και να πάρει μπρος η μέρα μας. Πρέπει μάλιστα να κατατάξουμε την καλή μας πράξη σε μια από τις 3 κατηγορίες: Κ.Π.Α. (καλή πράξη προς τους άλλους), ή Κ.Π.Ε. (καλή πράξη προς τον εαυτό μας), ή  Κ.Π.Π. (Καλή πράξη προς το περιβάλλον). Ανακαλύψαμε λοιπόν πως εμείς, οι άλλοι και το περιβάλλον (ο κόσμος μας, η πατρίδα μας) είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν μπορούμε ούτε να λειτουργήσουμε, ούτε και να ιδωθούμε ανεξάρτητα. Ένα απλό παράδειγμα μιας καλής πράξης που εμπίπτει και στις 3 κατηγορίες:
 Σάββατο 7/11: Πήρα τον σκύλο μου βόλτα στο γειτονικό χωράφι, με το νενομισμένο σακουλάκι, και επέστρεψα πίσω πριν από τις 11:00 φορώντας τη μάσκα μου και ας ήμουν μόνη. 

Έχουμε και λέμε:

Κ.Π.Α. (σκύλος και λοιποί γείτονες αφού είχα το σακουλάκι). 
Κ.Π.Π. (αφού μάζεψα τα ασυμμάζευτα και είμαι και φιλόζωη και φροντίζω το κατοικίδιό μου) και 
Κ.Π.Ε. (έκανα την προσωπική μου άθληση, τήρησα το νόμο και της μάσκας και του περιορισμού λόγω της πανδημίας και δεν πλήρωσα πρόστιμο).

Θέλω λοιπόν, για να μπαίνω επιτέλους τώρα προς το τέλος και στο θέμα μου, να  πω πως θέλω να κάνω πολλά για την πατρίδα μου γιατί ξέρω πως στο τέλος της μέρας σε μένα και στους συνανθρώπους μου επιστρέφουν. Θα ήθελα  όμως και η πατρίδα μου να καταγράφει στο δικό της ημερολόγιο τις καλές της πράξεις προς τους πολίτες της. 

Όχι δεν θα είμαι απαιτητική. Δεν είναι δα μικρό παιδί του σχολείου για να την εκπαιδεύσω μέσα από το πρόγραμμα των 365 καλών πράξεων. Ξέρω πως έχει κιόλας τόσα και άλλα τόσα να διεκπεραιώσει. Θα απαιτήσω τα ελάχιστα που θα επιτρέψουν και σ’  εμένα να βγάλω τον καλύτερό μου εαυτό.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

# 10ΚΑΛΕΣΠΡΑΞΕΙΣΤΗΣΠΑΤΡΙΔΑΣΠΡΟΣΕΜΕΝΑ
 #ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
#ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 
#ΔΙΚΑΙΩΜΑ 
#ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 
#ΙΣΟΤΗΤΑ 
#ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ 
#ΦΤΑΝΟΥΝΠΙΑΤΑΨΕΜΑΤΑ 
#ΦΤΑΝΟΥΝΠΙΑΤΑΨΕΜΑΤΑ 
#ΦΤΑΝΟΥΝΠΙΑΤΑΨΕΜΑΤΑ 
# ΦΤΑΝΟΥΝΠΙΑΤΑΨΕΜΑΤΑ

Υπογραφή 

Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.1: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου» – Τζον Κένεντι. 

Υ.Γ.2: 7/11 το 1960 ο δημοκρατικός υποψήφιος επικρατεί έναντι του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Ρίτσαρντ Νίξον και ανακηρύσσεται 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Υ.Γ.3: Σας θυμίζει κάτι; 

*Η Έλενα Περικλέους είναι Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

Έλενα Περικλέους
 
787