ΑΠΟΨΗ:Γιατί είναι σημαντικό το Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας 

Η χώρα έχει ανάγκη από τις αλλαγές αυτές που θα διευρύνουν τον ορίζοντα προοπτικών ανάπτυξης της

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Σε δύο βασικούς πυλώνες στηρίζεται το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο επικυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας. Το σχέδιο αφενός στοχεύει στην υποβοήθηση της οικονομίας για επάνοδο στην ανάπτυξη και αφετέρου στην εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών, προώθηση μεταρρυθμίσεων και στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής. Και οι δύο πυλώνες είναι εξαιρετικής σημασίας, ιδίως για την περίπτωση της Κύπρου. 

Μάλιστα, το πλάνο της ΕΕ για τα κράτη μέλη έρχεται σε μια περίοδο που τα δημοσιονομικά έχουν δοκιμαστεί λόγω του σημαντικά αυξημένου και μη προϋπολογισμένου κόστους διαχείρισης της πανδημίας. Στην περίπτωση της Κύπρου τα πράγματα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα ως προς την αξία που έχει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αφού η χώρα τους τελευταίους μήνες έχει τερματίσει το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, βρίσκεται με σκαμπανεβάσματα στη φρενήρη πορεία της πανδημίας με τεράστιο κόστος, ενώ ταυτόχρονα κτυπήθηκε και από τις πυρκαγιές, οι οποίες πέραν των ανθρώπινων ζωών έχουν τεράστιο κόστος για στήριξη και ανακούφιση οικογενειών, επιχειρήσεων, γεωργών και βεβαίως αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος. 

Η επικέντρωση του Σχεδίου στην καινοτομία, την πράσινη ανάπτυξη, την τεχνολογία και τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο εφαλτήριο για μια οικονομία πιο παραγωγική, ευέλικτη, ανταγωνιστική και σύγχρονη σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον το οποίο δε σηκώνει αναβολές και καθυστερήσεις. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Την ίδια ώρα η χώρα έχει ανάγκη από τις αλλαγές αυτές που θα διευρύνουν τον ορίζοντα προοπτικών ανάπτυξης της χώρας, η οποία θα στηρίζεται σε διάφορους τομείς περιορίζοντας την εξάρτηση των προηγούμενων χρόνων σε συγκεκριμένους κλάδους και αγορές (πχ ο τουρισμός με τις 203 σημαντικές αγορές στις οποίες βασίζεται ή η αγορά ακινήτων με την εξάρτηση που απόκτησε στο επενδυτικό πρόγραμμα). Εξάλλου, η χώρα με την οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ και τους σχεδιασμούς που έχει υποβάλει μπορεί να βελτιώσει σημαντικές τις υποδομές στο οδικό δίκτυο, να περιορίσει τον χρόνο και τις αποστάσεις στοιχεία που θα ενισχύσουν σημαντικά την εσωτερική εξυπηρέτηση του λιανικού εμπορίου, των συγκοινωνιών και του τουρισμού. Ταυτόχρονα, με τον χρόνο θα εξοικονομηθεί και κόστος. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της παραγωγικότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. 

Παράλληλα, η άμεση προώθηση κατασκευής έργων υποδομής άμεσα θα τονώσει την απασχόληση, την κατανάλωση και τομείς όπως οι κατασκευές και οι μεταφορές. Μακροπρόθεσμα, τέτοια έργα, θα εξυπηρετήσουν για δεκαετίες τη χώρα. 

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι οι υποδομές δεν πρέπει να περιοριστούν σε κατασκευαστικά έργα (όπως είναι ένας δρόμος ή η αναβάθμισή του) αλλά να διευρυνθούν στο επίπεδο της ταχύτητας του διαδικτύου, στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων αλλά και στην άμεση ενημέρωση, ανταλλαγή πληροφοριών και διεκπεραίωση εργασιών σε έναν οργανισμό και κυρίως μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών, τμημάτων ή φορέων του Δημοσίου. 

Η Κύπρος έχει ενώπιόν της χρυσή ευκαιρία να αλλάξει και να μετεξελιχθεί, αφήνοντας πίσω της τις σαθρές δομές του παρελθόντος, δομές οι οποίες αποτελούν μέρος των προβλημάτων και των κρίσεων των προηγούμενων χρόνων, από την κρίση του 2013 μέχρι τα διαβατήρια και από το Μαρί μέχρι τις πυρκαγιές.