Αποτελεσματική σχέση ιδιωτικού & δημοσίου τομέα με πολίτες

Αποτελεσματική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την κοινωνία των πολιτών - Έρχεται ανάλυση στο 1ο Συνέδριο ΜΚΟ στη Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου.

Του Πέτρου Φλωρίδη*

Η εισαγωγή στο διεθνές πρότυπο «Οδηγός Εταιρικής Υπευθυνότητας» (ISO 26000) συνοψίζει το κυρίαρχο ζεϊτγκιστ με την ακόλουθη δήλωση:«Οι οργανώσεις σε όλο τον κόσμο και οι ενδιαφερόμενοι φορείς τους, συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την ανάγκη και τα οφέλη της κοινωνικά υπεύθυνης συμπεριφοράς. Ο στόχος της κοινωνικής ευθύνης είναι να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Από τη δική μου εμπειρία τόσο στο κερδοσκοπικό όσο και στο μη κερδοσκοπικό τομέα για πάνω από 20 χρόνια, δεν υπήρξε ποτέ τόσο μεγάλη πίεση στους οργανισμούς να ενεργήσουν με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο όσο σήμερα. Ενώ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα τύχει εκμετάλλευσης από κάποιους που προωθούν μια κρυφή ατζέντα υπό την κάλυψη της κοινωνικής ευθύνης, θα πρέπει όλοι να χαιρετίσουμε μια πιο ολιστική και περιεκτική προσέγγιση για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης βιώσιμης αξίας έναντι βραχυπρόθεσμων κερδών σε βάρος των ευάλωτων.

Φυσικά, η «βιωσιμότητα» μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους / οργανισμούς. Αυτό παρέχει μια ποικιλία προσεγγίσεων που είναι επωφελής - υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένα σύστημα διακυβέρνησης που παρέχει διαφάνεια, λογοδοσία και ειλικρίνεια όπως τη δικαιοσύνη για να διευκολύνει την κατάλληλη κατανομή των σπάνιων πόρων (δηλαδή χρόνο, χρήμα και ενέργεια) για πραγματικό κοινωνικό όφελος.

Το δικό μου ταπεινό ταξίδι για να γίνω πρεσβευτής της κοινωνικής ευθύνης και της βιωσιμότητας ξεκίνησε σχετικά νωρίς στην καριέρα μου, ενώ εργαζόμουν για μια μικρή, αλλά φιλόδοξη (αν όχι θαρραλέα), ιδιωτική εταιρεία καθώς δημιούργησε το πρώτο δωρεάν αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο στην υποσαχάρια Αφρική.

Εκτός από την παροχή χρηματοδότησης και τη συγκέντρωση πόρων για την ίδια την επιχείρηση, το όραμα ήταν εξαρχής να μεταβιβαστεί τελικά η πλήρης ιδιοκτησία και ο έλεγχος στους τοπικούς παρόχους περιεχομένου μετά από ένα χρονικό διάστημα. «Από τους Αφρικανούς, για τους Αφρικανούς». ήταν το μάντρα που καθοδήγησε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό και την άντληση κεφαλαίων. Εκτός από την απίστευτη εμπειρία που απέκτησα συμμετέχοντας σε ένα τόσο πρωτοποριακό εγχείρημα, ο τρόπος με τον οποίο οι ορίζοντές μου διευρύνθηκαν πέρα από τα εμπορικά κέρδη προς το κοινωνικό κεφάλαιο ήταν ακόμη πιο πολύτιμη.

Αυτό έγινε ακόμα πιο «πραγματικό» όταν συναντήσαμε τοπικούς εταίρους που μετέφεραν τη βαθιά τους ευγνωμοσύνη για τους επενδυτές που πίστεψαν σε αυτούς και το μέλλον τους - που τώρα είχαν μεγαλύτερη δύναμη ως αποτέλεσμα. Δυστυχώς, η πληρότητα του οράματός μας δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί για λόγους που δεν εμπίπτουν στο πεδίο αυτού του άρθρου, αλλά αρκεί να πω, βλέποντας από πρώτο χέρι την αλληλεξάρτηση μεταξύ πραγματικής μακροπρόθεσμης αξίας και κοινωνικής ευθύνης, μου παρείχε μια προοπτική που με επηρέασε έκτοτε.

Παρόλο που ήμουν αρκετά τυχερός που παρέμεινα ενεργός στον κερδοσκοπικό τομέα μέσω ιδιωτικών επιχειρήσεων και μια σειρά ευκαιριών για να υπηρετήσω στα διοικητικά συμβούλια διάφορων εμπορικών επιχειρήσεων, αφιέρωσα τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια της καριέρας μου δουλεύοντας στη World Vision International – έναν εκ των μεγαλύτερων οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στον κόσμο, που δραστηριοποιούνται σε περίπου 100 χώρες και συνεργάζονται με παιδιά, οικογένειες και τις κοινότητές τους για να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους αντιμετωπίζοντας τις αιτίες της φτώχειας και της αδικίας.

Τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια στη World Vision, είχα την ευλογία να δω τις ζωές των ανθρώπων που μεταμορφώθηκαν από δωρητές, τοπικές αρχές, κοινότητες και τη World Vision να συνεργάζονται όλοι μαζί.

Μεταξύ άλλων, είμαι ευγνώμων που υπηρέτησα στο διοικητικό συμβούλιο-συμπεριλαμβανομένης της μη εκτελεστικής Προεδρίας-σε δύο από τα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης που βρίσκονται στα Βαλκάνια.

Σκοπός αυτών των ιδρυμάτων είναι να παρέχουν δάνεια σε μικρούς επιχειρηματίες οι οποίοι, συνήθως, δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να γίνουν αυτάρκεις για να βγάλουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους από τη φτώχεια. Ως αποτέλεσμα υπεύθυνων και στοχευμένων πρακτικών δανεισμού που διεξάγονται από ιδρύματα μικροχρηματοδότησης που σχετίζονται με τη World Vision, η ποιότητα ζωής των ανθρώπων βελτιώνεται απτά και ουσιαστικά - κάτι που μου έλεγαν πάντα προσωπικά κάθε φορά που είχα το προνόμιο να συναντώ πελάτες στον τόπο της επιχείρησής τους. Το οποιοδήποτε πλεόνασμα από αυτά τα ιδρύματα επανεπενδύεται για μελλοντικό δανεισμό προς όφελος ακόμη περισσότερων μικρών επιχειρήσεων.

Με τη συνεχώς αυξανόμενη επίγνωση των θεμάτων βιωσιμότητας που έχει ευτυχώς φτάσει στις αίθουσες συμβουλίων - και σε άλλα όργανα λήψης αποφάσεων - των περισσότερων οργανισμών, οφείλουμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί για σκοπούς αμοιβαίας μάθησης, ανάπτυξης και συνεργασίας. Επιπλέον, θα πρέπει να ηγηθούμε με το παράδειγμα και να δημιουργήσουμε μια ενεργή κοινότητα ομοϊδεατών ανθρώπων που είναι έτοιμοι, πρόθυμοι και ικανοί να βοηθήσουν και άλλους να αναπτύξουν τους δικούς τους στόχους βιωσιμότητας και να ενισχύσουμε τους δικούς μας μέσω νέων γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά τη διαδικασία. Αυτό θα μας βοηθήσει επίσης να κοιτάξουμε πέρα από τον συνηθισμένο κύκλο επιρροής προκειμένου να επιτευχθεί ο Στόχος 17.17 των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που ενθαρρύνει την αποτελεσματική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την κοινωνία των πολιτών, αξιοποιώντας την εμπειρία και τη συνεργασία. Θα αναπτύξω περισσότερο πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό κατά την ομιλία μου στο 1ο Συνέδριο ΜΚΟ στη Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου.

Είναι χαρά μου να συμμετέχω σε μια τέτοια εκδήλωση που θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα αυτού στην Κύπρο - κάτι που έλειπε σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα και, ελπίζουμε, να καθιερωθεί σε ετήσιο θεσμό. 

Οι πρόσφατες εξελίξεις μας υπενθύμισαν πόσο μικρός είναι πραγματικά ο κόσμος και πόσο επηρεάζει ο ένας τον άλλο. Οι καλές προθέσεις πρέπει να υποστηρίζονται από κατάλληλες, επαρκείς και αποτελεσματικές δεξιότητες στον τομέα της κοινωνικής ευθύνης και της βιωσιμότητας. Αυτό μπορεί να απαιτήσει επαναπροσδιορισμό υφιστάμενων δεξιοτήτων ή/και εκμάθηση νέων. Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσουμε- και να συνεχίσουμε-το ταξίδι προς τη βελτίωση της βιωσιμότητας. Ας απολαύσουμε κάθε βήμα καθώς περπατάμε μαζί σε αυτό το άξιο ταξίδι!

*Πέτρος Φλωρίδης
Director, Global Governance (Europe, Middle East & Asia), Word Vision
(Non Executive) Chairman, NetU
(Non Executive) Director, Windsor Brokers 
(Non Executive) Director, CISI UK
Certified Sustainability (ESG) Practitioner