Βέμπερ: Σώστε τη θερινή περίοδο στην ΕΕ

Αποκαταστήστε την ελεύθερη κυκλοφορία και σώστε τη θερινή περίοδο στην Ευρώπη

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΝΦΡΕΝΤ ΒΕΜΠΕΡ*

Η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων στην Ευρώπη και το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση της θερινής περιόδου του 2020. Δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας και τα μέσα διαβίωσης οικογενειών βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς ο κορωνοϊός απειλεί να πλήξει θανάσιμα τον τομέα του τουρισμού.

Ενώ η οικονομική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη επανέρχεται σταδιακά, τα πλέον δρακόντεια μέτρα, το κλείσιμο των εθνικών συνόρων, εξακολουθούν να ισχύουν. Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν αναγκαία κατά την έναρξη της πανδημίας στην Ευρώπη για να μειώσουν τη διασυνοριακή μεταδοτικότητα του ιού από χώρα σε χώρα. Ωστόσο τώρα είναι δυσανάλογα, υπό το πρίσμα των εθνικών εσωτερικών μέτρων που εφαρμόζονται. Οι χώρες έχουν καταφέρει να ελέγξουν την πανδημία· νέα κρούσματα μπορούν να αναγνωριστούν και να απομονωθούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στην αρχή της κρίσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο χώρος Σένγκεν πρέπει να αποκατασταθεί επειγόντως.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αντ’ αυτού, ακούμε τώρα για συνομιλίες σχετικά με διμερείς συμφωνίες μεταξύ χωρών εντός της Ε.Ε. για τη διοργάνωση ταξιδιών μεταξύ τους αυτό το καλοκαίρι. Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος. Θα δημιουργούσε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, εκείνους που επιτρέπεται να ταξιδεύουν και εκείνους που δεν επιτρέπεται. Θα συνιστούσε απαράδεκτη παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ε.Ε. Εάν μια χώρα ανοίξει τον τουρισμό στους υπηκόους της, θα πρέπει να είναι ανοικτή σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Οι οικονομίες στην Ευρώπη πρόκειται να αντιμετωπίσουν ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σοκ. Πρέπει να κάνουμε ό,τι και όπου μπορούμε για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των ανθρώπων. Αυτό είναι ιδιαιτέρως επείγον για τον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, ο οποίος παράγει περίπου το 10% του ΑΕΠ της Ευρώπης και απασχολεί σχεδόν 23 εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους απασχολούνται σε οικογενειακές και μικρές επιχειρήσεις σε χώρες ή περιφέρειες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ξένους επισκέπτες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να τους προστατεύσει, παρουσιάζοντας επειγόντως μια ολοκληρωμένη στρατηγική εξόδου για τον τομέα του τουρισμού, και να διασώσει ό,τι έχει απομείνει από την περίοδο των διακοπών.

Οι προκλήσεις του κορωνοϊού είναι ίδιες για όλους μας, οπότε η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί με μία φωνή. Μεταξύ άλλων, μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει κοινά πρωτόκολλα για τα αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά ταξίδια, καθώς και πανευρωπαϊκούς κανόνες για τα ταξίδια με αυτοκίνητο. Θα χρειαστούμε ένα κοινό πρότυπο υγείας και υγιεινής για ξενοδοχεία, εστιατόρια και μουσεία και το προσωπικό τους, για να διασφαλίσουμε ότι η τοπική τουριστική υποδομή είναι COVID-proof (ηλεγμένη για κορωνοϊό). Επίσης, αν θέλετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, θα πρέπει να έχετε ασφάλιση υγείας. Το βασικό ερώτημα που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι πόσο καλά μπορούμε να πειθαρχήσουμε και να ρυθμίσουμε τις μετακινήσεις μας, ώστε να επιτρέψουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία, με τον όσο το δυνατόν χαμηλότερο κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.

Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι τα ταξίδια εντός και προς την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολύ λιγότερα από αυτό που ήλπιζαν πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια. Ακόμη και αν καταφέρουμε επιτυχώς και υπεύθυνα να επανεκκινήσουμε και πάλι την τουριστική βιομηχανία εντός της Ευρώπης, πολλές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, ακόμη και χρεοκοπία. Ως εκ τούτου, ζητούμε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα να είναι επιλέξιμες για στήριξη ρευστότητας από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό από ό,τι άλλες θα πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερη στήριξη. Έτσι λειτουργεί η αλληλεγγύη στην Ευρώπη.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δράσει επειγόντως και αποφασιστικά για να αποκαταστήσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας και να δείξει την αλληλεγγύη μας στα εκατομμύρια των ανθρώπων που εργάζονται και εξαρτώνται από τον τουρισμό για το εισόδημα και την ευημερία τους.

*Ο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μάνφρεντ Βέμπερ
 
392
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΚΙΔΗΣ*

ad1mobile

Στις 22 Μαΐου 2020 η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με τροποποιήσεις, μετά από πολλές συζητήσεις, τις εισηγήσεις της κυβέρνησης για τα ενοίκια.

Όπως είναι γνωστό, ένας αριθμός ενοικιαστών, τόσο οικιστικών όσο και εμπορικών ακινήτων αντιμετώπισαν και θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν θέματα ρευστότητας λόγω της πανδημίας.

Μερίδα από αυτούς αφορά καλούς ενοικιαστές, οι οποίοι ήταν μέχρι τώρα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά η παρατεταμένη αδράνεια λόγω κορωνοϊού, τους δημιούργησε προβλήματα ρευστότητας.

Άλλη μερίδα ενοικιαστών, κακόπιστα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση απαιτώντας υπέρμετρες μειώσεις ή αναστολή στην καταβολή των ενοικίων.

Στόχος του παρόντος άρθρου είναι να ενημερώσουμε τι πραγματικά ισχύει από νομικής άποψης σ’ ό,τι αφορά τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών.

Το πρώτο σκέλος της νομοθεσίας, που τροποποιήθηκε, αφορά φορολογικές πιστώσεις προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων.

Στην ουσία, το κράτος, αναγνωρίζοντας ότι μια μαζική μείωση των ενοικίων θα ήταν τόσο άδικη όσο και αντισυνταγματική, αποφάσισε να προτρέψει τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν εθελοντικά σε διευθετήσεις με τους ενοικιαστές τους που το έχουν ανάγκη.

Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποφασίσει να προχωρήσει σε έκπτωση ενοικίου, τότε το κράτος θα του παρέχει φορολογικές πιστώσεις ύψους 50% στην έκπτωση που ο ίδιος έκανε.

Για να επωφεληθεί του φορολογικού κινήτρου ο ιδιοκτήτης, η έκπτωση του ενοικίου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% του ενοικίου. Κι αυτό για μέγιστη περίοδο τριών μηνών.

Νοείται ότι για να επωφεληθεί ο ιδιοκτήτης της φορολογικής πίστωσης πρέπει να πληρώνει φόρο εισοδήματος που να υπερκαλύπτει την πίστωση. 

Για παράδειγμα, σε μηνιαίο ενοίκιο 1000 ευρώ με έκπτωση 40% για τρεις μήνες, η συνολική έκπτωση είναι 1200 ευρώ και η μέγιστη φορολογική πίστωση που θα επωφεληθεί ο ιδιοκτήτης θα είναι 600 ευρώ.

Η δεύτερη πρόνοια αφορά ακίνητα που υπόκεινται στον νόμο περί ενοικιοστασίου.

Τον Δεκέμβρη του 2019, όπως είναι γνωστό, η Βουλή είχε τροποποιήσει τον νόμο περί ενοικιοστασίου ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτερη έξωση, σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή του ενοικίου.

Ουσιαστικά το βάρος απόδειξης της καταβολής του ενοικίου μεταφέρθηκε στους ώμους του ενοικιαστή, ο οποίος, αν δεν μπορεί να αποδείξει ότι πλήρωσε το ενοίκιο, τότε οδηγείται το θέμα στο δικαστήριο και η δίκη γίνεται πολύ πιο γρήγορα και χωρίς την παρουσία του ενοικιαστή.

Με την παρούσα τροποποίηση, αφαιρείται το δικαίωμα από τον ιδιοκτήτη να χρησιμοποιήσει τη σχετική πρόνοια του νόμου για εξώσεις, για τους μήνες Απρίλιο μέχρι και Σεπτέμβριο συμπεριλαμβανομένων, του 2020.

Δηλαδή, αν ο ενοικιαστής δεν καταβάλει το ενοίκιο για ένα ή και περισσότερους από τους πιο πάνω μήνες, ο ιδιοκτήτης δεν έχει το δικαίωμα να απαιτήσει έξωση από το Δικαστήριο.

Έχει όμως το δικαίωμα να προσφύγει στο Δικαστήριο και να απαιτήσει την καταβολή των ενοικίων του.

Είμαστε σίγουροι ότι οι καλοί ιδιοκτήτες θα βρουν μια ικανοποιητική διευθέτηση με τους συνεπείς ενοικιαστές, που πραγματικά έχουν ανάγκη την έκπτωση αυτή.

ad2mobile

Σε τελευταία ανάλυση, δεν συμφέρει σε κανένα μια πιθανή σύγκρουση που θα οδηγηθεί μάλιστα στα Δικαστήρια, με όλες τις συνεπακόλουθες συνέπειες. 

*Διευθυντής FOX Smart Estate Agency, Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ)
 

article 1