Bloomberg Opinion: Οι millennial ψηφίζουν φέτος για την Ασία

Το ζήτημα που θα απασχολήσει περισσότερο του νεαρούς ψηφοφόρους είναι οι δουλειές

Στο πρώτο μισό του 2019, ένα δισεκατομμύριο Ασιάτες θα εκλέξουν τους επόμενους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων δημοκρατιών της περιοχής. Οι μισοί -400 εκατομμύρια στην Ινδία και 79 εκατομμύρια στην Ινδονησία- προέρχονται από την γενιά των millennial, γεννήθηκαν δηλαδή μεταξύ 1982 και 2001. Αρκετοί θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Παρόλο που η απειλή του κοινοτικού μίσους παραμένει τόσο στην Ινδία όσο και στην Ινδονησία, είναι τα οικονομικά που θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο. Το ζήτημα που θα απασχολήσει περισσότερο του νεαρούς ψηφοφόρους είναι οι δουλειές. 

>>> Ειδήσεις από Bloomberg <<<

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στις 17 Απριλίου, με την υπόσχεση να επαναβιομηχανοποιήσει την οικονομία. Η έκρηξη που βοήθησε στην άμβλυνση της υψηλής ανεργίας, μετά την κρίση του 1998 στην Ασία, έχει ξεθωριάσει.

Χωρίς ώθηση σε ευρείας κλίμακας βιομηχανία και αύξηση της αξίας των εξαγωγών πρώτων υλών, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πως οι περιοχές με 9% ανεργία στην δυτική Τζάβα μπορούν να κλείσουν τη ψαλίδα από τον εθνικό μέσο όρο του 5%. 

Ο Jokowi, όπως είναι γνωστός ο Πρόεδρος, θέλει να συνεχίσει τις δαπάνες για τις υποδομές, παρόλο που η άμεση εξωτερική επένδυση θα μειωθεί για πρώτη φορά από το 2014, όταν και ανήλθε στην εξουσία.

Όμως ο αντίπαλός του, ο πρώην στρατιωτικός Prabowo Subianto, τηρεί μια πιο εθνικιστική στάση, λέγοντας ότι θα αναθεωρήσει τις κινεζικές επενδύσεις, περιλαμβανομένου του πρότζεκτ για σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας, εάν κερδίσει τις εκλογές. Η λύση του Prabowo για να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις είναι να μειώσει τη φορολογία και τις κυβερνητικές δαπάνες. 

Η έλλειψη δουλειών και η εκτεταμένη δυσφορία των αγροτών είναι τα βασικά προεκλογικά ζητήματα και για τον Ινδό υποψήφιο της αντιπολίτευσης Rahul Gandhi. Επιθυμεί να εκθρονίσει τον Πρωθυπουργό Narendra Modi, λόγω της καταστροφικής νομισματικής του απαγόρευσης και του φόρου για αγαθά και υπηρεσίες, κινήσεις οι οποίες έπληξαν δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους.  

Από τη στιγμή που θεωρείται πολιτική αυτοκτονία να κόψουν τις χορηγίες για τα καύσιμα σε χρονιά με εκλογές, τόσο ο Modi όσο και ο Jokowi, ελπίζουν πως θα παραμείνουν χαμηλές οι παγκόσμιες τιμές. Τα επιδόματα για τους φτωχούς θα διπλασιαστούν στην Ινδονησία το 2019. Με την ταχεία αύξηση των εισοδημάτων, το έλλειμμα προϋπολογισμού αναμένεται να βρίσκεται κάτω από το 2% του ΑΕΠ. 

Αυτό δεν ισχύει για την Ινδία, όμως. Ενθαρρυμένος από τις νίκες του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές, ο Gandhi αυξάνει την πίεση στον Modi για να καταργήσει τα δάνεια των αγροτών. Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός καλοπιάνει τη μεσαία τάξη, με το κούρεμα της λίστας των προϊόντων που φορολογούνται στο 28%, την υψηλότερη κατηγορία.

Ακόμη και χωρίς επιπλέον εμπόδια, το έλλειμμα στο οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο θα δυσκολευτεί πολύ να βρεθεί στον στόχο του 3,3% του ΑΕΠ. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο. 

Και για τις δύο χώρες, ο μεγαλύτερος άγνωστος παράγοντας του 2019 είναι η πολιτική του Federal Reserve των ΗΠΑ. Εάν το Fed σταματήσει μετά από τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2019, το ινδικό rupee και η ινδονησιακή rupiah, τα δύο χειρότερα νομίσματα της Ασίας, θα παραμείνουν υπό πίεση.

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<<

Στην Ινδονησία, με τις τιμές στο φοινικέλαιο και το φυσικό καουτσούκ σε πτώση, θα είναι δύσκολη η αύξηση των εξαγωγών. Στην Ινδία, η ξαφνική αλλαγή φρουράς στην Κεντρική Τράπεζα, μπορεί να οδηγήσει σε πιο χαλαρούς οικονομικούς όρους –ίσως ακόμα και σε μείωση των επιτοκίων- ενόψει των εκλογών. 

Εάν το Fed καθορίζει το σκηνικό των ασιατικών καλπών για το 2019, το Facebook Inc. μπορεί να καθορίσει τον τόνο τους, ακόμη και τα αποτελέσματα. Το κοινωνικό δίκτυο τέθηκε στο μικροσκόπιο, μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, όταν αποκαλύφθηκε ότι τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του περιήλθαν στην κατοχή της εταιρείας, η οποία, μεταξύ άλλων, βοήθησε στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. 

Οι αναλυτές φοβούνται μια επανάληψη στον ρόλο που διαδραμάτισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην νίκη του ακροδεξιού υποψηφίου για την προεδρία της Βραζιλίας Jair Bolsonaro. Η υπηρεσία μηνυμάτων WhatsApp, η οποία ανήκει στο Facebook, διαθέτει 250 εκατομμύρια χρήστες στην Ινδία, μια χώρα στην οποία έχουν καταγραφεί φόνοι και λιντσαρίσματα, ως αντίδραση σε fake news.

Ο Υπουργός Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Ινδονησίας Rudiantara μού μίλησε πέρσι για τον εκνευρισμό του, για την αργή και ανεπαρκή αντίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε ό,τι αφορά στις εκκλήσεις για απόσυρση προσβλητικού περιεχομένου. Το ένα τρίτο των συμπατριωτών του χρησιμοποιούν το Facebook. 

>>> Ροή ειδήσεων Brief - για να μην χάνεστε σε "ειδήσεις" και να διαβάζετε ειδήσεις - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το πώς ένα δισεκατομμύριο Ασιάτες ψηφοφόροι θα βρουν τον δρόμο τους προς την κάλπη, ανάμεσα στην παραπληροφόρηση, τα fake news και την σκλήρυνση της στάσης κατά των μειονοτήτων (Οι Κινέζοι της Ινδονησία και οι Μουσουλμάνοι της Ινδίας), αξίζει να τύχει παρακολούθησης. Υπάρχει, δε, ακόμη μια σημαντική εκλογική διαδικασία στην Ασία.

Η στρατιωτική χούντα της Ταϊλάνδης, που βρίσκεται στην εξουσία από τον Μάιο του 2014, αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκλογές στις 24 Φεβρουαρίου. Δεδομένου ότι οι εκλελεγμένοι ηγέτες απομακρύνονται από τα δικαστήρια ή τον στρατό, μια διαρκής δημοκρατία στην Ταϊλάνδη μπορεί να θεωρηθεί πολύ θετική από τους επενδυτές. Σε αυτή την χρονική στιγμή, όμως, αυτό μπορεί να είναι πολύ μεγάλη προσδοκία από το 2019. 

 

Andy Mukherjee
 
131
Thumbnail

Η Κύπρος δεν μπορεί να συνεχίσει τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου». Δεν μπορεί να είναι μια με την Μόσχα και μια με την Ουάσιγκτον. Θα πρέπει να επιλέξει… ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας έχει υποχρέωση να προωθήσει και να αναπτύξει αυτό τον διάλογο αλλά να ληφθούν και αποφάσεις…

ad1mobileΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Παλαιότερα η Στήλη είχε τοποθετηθεί επί του θέματος «Πρότασης Μενέντεζ». Και είχε επισημάνει ότι η άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο δεν ήταν το σημαντικότερο σημείο της Πρότασης. Γιατί; Προφανές. Διότι η Κύπρος είτε με εμπάργκο είτε χωρίς δεν πρόκειται να παραγγείλει είτε Apache είτε F-35. Η ουσία της Πρότασης Μενέντεζ δεν ήταν/είναι η άρση του εμπάργκο αλλά ότι η Κύπρος μεταφέρεται εντός του κυκεώνα αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Και ότι η «Νήσος μας» θα πρέπει λίαν συντόμως να επιλέξει μεταξύ των στρατοπέδων: ΗΠΑ ή Ρωσία; 

Πριν λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να έχω μια συνέντευξη με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ (δημοσιεύεται σήμερα. Διαβάστε την εδώ). Τον οποίο και ρώτησα, ποιες είναι οι ενστάσεις του ΑΚΕΛ στην Πρόταση Μενέντεζ. 

Ομολογουμένως ο Άντρος Κυπριανού είπε κάποια επιχειρήματα και έθεσε κάποια ερωτήματα, τα οποία δύσκολα απαντώνται. Όπως: Ποιο το αντάλλαγμα που θα λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία να δεθεί στο άρμα των ΗΠΑ; Το εμπάργκο;

Και έχει δίκαιο. Όπως είπαμε πιο πάνω το θέμα του εμπάργκο είναι μια άνευ ουσίας. Δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία, πέραν της πολιτικής σημειολογίας. 

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<< 

Είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ: «Το εμπάργκο δεν έπρεπε καν να μας είχε επιβληθεί. Εισέβαλε η Τουρκία στην Κύπρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούσαν όλα αυτά τα χρόνια να πουλούν εξοπλισμό στην Τουρκία, αλλά στο θύμα που είμαστε εμείς, έβαλαν εμπάργκο. Αστεία πράγματα. Δεν έπρεπε να υπάρχει και θα έπρεπε να καταργηθεί. Το ερώτημα είναι με πιο αντίτιμο θα δεχτούμε να καταργηθεί αυτό το εμπάργκο. Θα προσδεθούμε στο άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών; Θα επιτρέψουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες την αντιπαράθεση που έχουν με την Ρωσία, να την μεταφέρουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι περί τούτου πρόκειται».

Παράλληλα ο Άντρος Κυπριανού προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα αντιδράσει «και μάλιστα έντονα». 

Είναι λογικό. Δεν είναι; Προσέξετε ποια είναι η κατάσταση τώρα: Μια χώρα, η Κύπρος, δεν ανήκει ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στον Συνεταιρισμό αλλά ούτε και σε κάποιο συνασπισμό Ρωσικών συμφερόντων. Η ίδια, η Κύπρος, επιχειρηματολογεί ότι έχει καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με την Ρωσία. 

Αλλά, το κύριο ερώτημα παραμένει. Που ανήκουμε τελικά; Που ανήκει η Κύπρος; Στην Δύση ή στην Ανατολή; Διότι η «μέση» (οι Αδέσμευτοι) έχει καταργηθεί. Ήταν όντως μια εύκολη λύση το «ούτε απ’ εκεί ούτε απ’ εδώ αλλά πότε απ’ εκεί πότε απ’ εδώ». Ο «επιτήδειος ουδέτερος», ήταν στις πλείστες των περιπτώσεων ο προνομιούχος, ασχέτως αν ούτε και αυτός ο ρόλος «μας βγήκε» ως Κύπρος. Τουναντίον ίσως να πληρώνουμε το τίμημα από το 1974 για αυτό τον ρόλο που επιλέξαμε. 

Αλλά βρισκόμαστε στο 2019. Από το 2004 βρισκόμαστε στην ΕΕ. Και μάλλον έως το 2020 θα πρέπει να επιλέξουμε και κάτι άλλο: 

Θα βρεθούμε στο ΝΑΤΟ; Ή θα βρεθούμε απέναντι; Μαζί με τη Ρωσία; Η μέση λύση πλέον δεν υπάρχει. Και σε αυτό διαφωνούμε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ αλλά διαφωνούμε και με την Κυβέρνηση, η οποία ούτε και αυτή λαμβάνει ξεκάθαρες αποφάσεις ως προς τούτο. Η Κύπρος δεν μπορεί να συνεχίσει τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου». Δεν μπορεί να είναι μια με την Μόσχα και μια με την Ουάσιγκτον. Θα πρέπει να επιλέξει. 

>>> Αρθρογραφία Brief <<<

Αλλά ο Άντρος Κυπριανού έχει δίκαιο και στο εξής: «Με ποιο αντάλλαγμα;» 

Η Στήλη έχει τοποθετηθεί και επί τούτου: Όντως. Θα πρέπει το δίλημμα να μεταφερθεί και στην ίδια την  Ουάσιγκτον. Διότι και αυτή θα πρέπει να απαντήσει τι θα πράξει η ίδια για την Κύπρο. Δηλαδή, η Κύπρος θα επιλέξει το ΝΑΤΟ αλλά την ώρα της κρίσης (είδε πχ λύση στο Κυπριακό), η Ουάσιγκτον θα παίζει αυτή τον επιτήδειο ουδέτερο; 

Όλα αυτά θα πρέπει λίαν συντόμως να ξεκαθαριστούν. 

ad2mobile

Και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας έχει υποχρέωση να προωθήσει και να αναπτύξει αυτό τον διάλογο αλλά να ληφθούν και αποφάσεις: 

Είτε Ουάσιγκτον, είτε Μόσχα. Πρέπει να αποφασίσουμε. 

article 1