Bloomberg Opinion: Οι millennial ψηφίζουν φέτος για την Ασία

Το ζήτημα που θα απασχολήσει περισσότερο του νεαρούς ψηφοφόρους είναι οι δουλειές

Στο πρώτο μισό του 2019, ένα δισεκατομμύριο Ασιάτες θα εκλέξουν τους επόμενους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων δημοκρατιών της περιοχής. Οι μισοί -400 εκατομμύρια στην Ινδία και 79 εκατομμύρια στην Ινδονησία- προέρχονται από την γενιά των millennial, γεννήθηκαν δηλαδή μεταξύ 1982 και 2001. Αρκετοί θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Παρόλο που η απειλή του κοινοτικού μίσους παραμένει τόσο στην Ινδία όσο και στην Ινδονησία, είναι τα οικονομικά που θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο. Το ζήτημα που θα απασχολήσει περισσότερο του νεαρούς ψηφοφόρους είναι οι δουλειές. 

>>> Ειδήσεις από Bloomberg <<<

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στις 17 Απριλίου, με την υπόσχεση να επαναβιομηχανοποιήσει την οικονομία. Η έκρηξη που βοήθησε στην άμβλυνση της υψηλής ανεργίας, μετά την κρίση του 1998 στην Ασία, έχει ξεθωριάσει.

Χωρίς ώθηση σε ευρείας κλίμακας βιομηχανία και αύξηση της αξίας των εξαγωγών πρώτων υλών, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πως οι περιοχές με 9% ανεργία στην δυτική Τζάβα μπορούν να κλείσουν τη ψαλίδα από τον εθνικό μέσο όρο του 5%. 

Ο Jokowi, όπως είναι γνωστός ο Πρόεδρος, θέλει να συνεχίσει τις δαπάνες για τις υποδομές, παρόλο που η άμεση εξωτερική επένδυση θα μειωθεί για πρώτη φορά από το 2014, όταν και ανήλθε στην εξουσία.

Όμως ο αντίπαλός του, ο πρώην στρατιωτικός Prabowo Subianto, τηρεί μια πιο εθνικιστική στάση, λέγοντας ότι θα αναθεωρήσει τις κινεζικές επενδύσεις, περιλαμβανομένου του πρότζεκτ για σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας, εάν κερδίσει τις εκλογές. Η λύση του Prabowo για να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις είναι να μειώσει τη φορολογία και τις κυβερνητικές δαπάνες. 

Η έλλειψη δουλειών και η εκτεταμένη δυσφορία των αγροτών είναι τα βασικά προεκλογικά ζητήματα και για τον Ινδό υποψήφιο της αντιπολίτευσης Rahul Gandhi. Επιθυμεί να εκθρονίσει τον Πρωθυπουργό Narendra Modi, λόγω της καταστροφικής νομισματικής του απαγόρευσης και του φόρου για αγαθά και υπηρεσίες, κινήσεις οι οποίες έπληξαν δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους.  

Από τη στιγμή που θεωρείται πολιτική αυτοκτονία να κόψουν τις χορηγίες για τα καύσιμα σε χρονιά με εκλογές, τόσο ο Modi όσο και ο Jokowi, ελπίζουν πως θα παραμείνουν χαμηλές οι παγκόσμιες τιμές. Τα επιδόματα για τους φτωχούς θα διπλασιαστούν στην Ινδονησία το 2019. Με την ταχεία αύξηση των εισοδημάτων, το έλλειμμα προϋπολογισμού αναμένεται να βρίσκεται κάτω από το 2% του ΑΕΠ. 

Αυτό δεν ισχύει για την Ινδία, όμως. Ενθαρρυμένος από τις νίκες του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές, ο Gandhi αυξάνει την πίεση στον Modi για να καταργήσει τα δάνεια των αγροτών. Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός καλοπιάνει τη μεσαία τάξη, με το κούρεμα της λίστας των προϊόντων που φορολογούνται στο 28%, την υψηλότερη κατηγορία.

Ακόμη και χωρίς επιπλέον εμπόδια, το έλλειμμα στο οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο θα δυσκολευτεί πολύ να βρεθεί στον στόχο του 3,3% του ΑΕΠ. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο. 

Και για τις δύο χώρες, ο μεγαλύτερος άγνωστος παράγοντας του 2019 είναι η πολιτική του Federal Reserve των ΗΠΑ. Εάν το Fed σταματήσει μετά από τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2019, το ινδικό rupee και η ινδονησιακή rupiah, τα δύο χειρότερα νομίσματα της Ασίας, θα παραμείνουν υπό πίεση.

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<<

Στην Ινδονησία, με τις τιμές στο φοινικέλαιο και το φυσικό καουτσούκ σε πτώση, θα είναι δύσκολη η αύξηση των εξαγωγών. Στην Ινδία, η ξαφνική αλλαγή φρουράς στην Κεντρική Τράπεζα, μπορεί να οδηγήσει σε πιο χαλαρούς οικονομικούς όρους –ίσως ακόμα και σε μείωση των επιτοκίων- ενόψει των εκλογών. 

Εάν το Fed καθορίζει το σκηνικό των ασιατικών καλπών για το 2019, το Facebook Inc. μπορεί να καθορίσει τον τόνο τους, ακόμη και τα αποτελέσματα. Το κοινωνικό δίκτυο τέθηκε στο μικροσκόπιο, μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, όταν αποκαλύφθηκε ότι τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του περιήλθαν στην κατοχή της εταιρείας, η οποία, μεταξύ άλλων, βοήθησε στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. 

Οι αναλυτές φοβούνται μια επανάληψη στον ρόλο που διαδραμάτισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην νίκη του ακροδεξιού υποψηφίου για την προεδρία της Βραζιλίας Jair Bolsonaro. Η υπηρεσία μηνυμάτων WhatsApp, η οποία ανήκει στο Facebook, διαθέτει 250 εκατομμύρια χρήστες στην Ινδία, μια χώρα στην οποία έχουν καταγραφεί φόνοι και λιντσαρίσματα, ως αντίδραση σε fake news.

Ο Υπουργός Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Ινδονησίας Rudiantara μού μίλησε πέρσι για τον εκνευρισμό του, για την αργή και ανεπαρκή αντίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε ό,τι αφορά στις εκκλήσεις για απόσυρση προσβλητικού περιεχομένου. Το ένα τρίτο των συμπατριωτών του χρησιμοποιούν το Facebook. 

>>> Ροή ειδήσεων Brief - για να μην χάνεστε σε "ειδήσεις" και να διαβάζετε ειδήσεις - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το πώς ένα δισεκατομμύριο Ασιάτες ψηφοφόροι θα βρουν τον δρόμο τους προς την κάλπη, ανάμεσα στην παραπληροφόρηση, τα fake news και την σκλήρυνση της στάσης κατά των μειονοτήτων (Οι Κινέζοι της Ινδονησία και οι Μουσουλμάνοι της Ινδίας), αξίζει να τύχει παρακολούθησης. Υπάρχει, δε, ακόμη μια σημαντική εκλογική διαδικασία στην Ασία.

Η στρατιωτική χούντα της Ταϊλάνδης, που βρίσκεται στην εξουσία από τον Μάιο του 2014, αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκλογές στις 24 Φεβρουαρίου. Δεδομένου ότι οι εκλελεγμένοι ηγέτες απομακρύνονται από τα δικαστήρια ή τον στρατό, μια διαρκής δημοκρατία στην Ταϊλάνδη μπορεί να θεωρηθεί πολύ θετική από τους επενδυτές. Σε αυτή την χρονική στιγμή, όμως, αυτό μπορεί να είναι πολύ μεγάλη προσδοκία από το 2019. 

 

Andy Mukherjee