Bloomberg Opinion: Οι millennial ψηφίζουν φέτος για την Ασία

Το ζήτημα που θα απασχολήσει περισσότερο του νεαρούς ψηφοφόρους είναι οι δουλειές

Στο πρώτο μισό του 2019, ένα δισεκατομμύριο Ασιάτες θα εκλέξουν τους επόμενους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων δημοκρατιών της περιοχής. Οι μισοί -400 εκατομμύρια στην Ινδία και 79 εκατομμύρια στην Ινδονησία- προέρχονται από την γενιά των millennial, γεννήθηκαν δηλαδή μεταξύ 1982 και 2001. Αρκετοί θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Παρόλο που η απειλή του κοινοτικού μίσους παραμένει τόσο στην Ινδία όσο και στην Ινδονησία, είναι τα οικονομικά που θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο. Το ζήτημα που θα απασχολήσει περισσότερο του νεαρούς ψηφοφόρους είναι οι δουλειές. 

>>> Ειδήσεις από Bloomberg <<<

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στις 17 Απριλίου, με την υπόσχεση να επαναβιομηχανοποιήσει την οικονομία. Η έκρηξη που βοήθησε στην άμβλυνση της υψηλής ανεργίας, μετά την κρίση του 1998 στην Ασία, έχει ξεθωριάσει.

Χωρίς ώθηση σε ευρείας κλίμακας βιομηχανία και αύξηση της αξίας των εξαγωγών πρώτων υλών, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πως οι περιοχές με 9% ανεργία στην δυτική Τζάβα μπορούν να κλείσουν τη ψαλίδα από τον εθνικό μέσο όρο του 5%. 

Ο Jokowi, όπως είναι γνωστός ο Πρόεδρος, θέλει να συνεχίσει τις δαπάνες για τις υποδομές, παρόλο που η άμεση εξωτερική επένδυση θα μειωθεί για πρώτη φορά από το 2014, όταν και ανήλθε στην εξουσία.

Όμως ο αντίπαλός του, ο πρώην στρατιωτικός Prabowo Subianto, τηρεί μια πιο εθνικιστική στάση, λέγοντας ότι θα αναθεωρήσει τις κινεζικές επενδύσεις, περιλαμβανομένου του πρότζεκτ για σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας, εάν κερδίσει τις εκλογές. Η λύση του Prabowo για να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις είναι να μειώσει τη φορολογία και τις κυβερνητικές δαπάνες. 

Η έλλειψη δουλειών και η εκτεταμένη δυσφορία των αγροτών είναι τα βασικά προεκλογικά ζητήματα και για τον Ινδό υποψήφιο της αντιπολίτευσης Rahul Gandhi. Επιθυμεί να εκθρονίσει τον Πρωθυπουργό Narendra Modi, λόγω της καταστροφικής νομισματικής του απαγόρευσης και του φόρου για αγαθά και υπηρεσίες, κινήσεις οι οποίες έπληξαν δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους.  

Από τη στιγμή που θεωρείται πολιτική αυτοκτονία να κόψουν τις χορηγίες για τα καύσιμα σε χρονιά με εκλογές, τόσο ο Modi όσο και ο Jokowi, ελπίζουν πως θα παραμείνουν χαμηλές οι παγκόσμιες τιμές. Τα επιδόματα για τους φτωχούς θα διπλασιαστούν στην Ινδονησία το 2019. Με την ταχεία αύξηση των εισοδημάτων, το έλλειμμα προϋπολογισμού αναμένεται να βρίσκεται κάτω από το 2% του ΑΕΠ. 

Αυτό δεν ισχύει για την Ινδία, όμως. Ενθαρρυμένος από τις νίκες του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές, ο Gandhi αυξάνει την πίεση στον Modi για να καταργήσει τα δάνεια των αγροτών. Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός καλοπιάνει τη μεσαία τάξη, με το κούρεμα της λίστας των προϊόντων που φορολογούνται στο 28%, την υψηλότερη κατηγορία.

Ακόμη και χωρίς επιπλέον εμπόδια, το έλλειμμα στο οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο θα δυσκολευτεί πολύ να βρεθεί στον στόχο του 3,3% του ΑΕΠ. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο. 

Και για τις δύο χώρες, ο μεγαλύτερος άγνωστος παράγοντας του 2019 είναι η πολιτική του Federal Reserve των ΗΠΑ. Εάν το Fed σταματήσει μετά από τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2019, το ινδικό rupee και η ινδονησιακή rupiah, τα δύο χειρότερα νομίσματα της Ασίας, θα παραμείνουν υπό πίεση.

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<<

Στην Ινδονησία, με τις τιμές στο φοινικέλαιο και το φυσικό καουτσούκ σε πτώση, θα είναι δύσκολη η αύξηση των εξαγωγών. Στην Ινδία, η ξαφνική αλλαγή φρουράς στην Κεντρική Τράπεζα, μπορεί να οδηγήσει σε πιο χαλαρούς οικονομικούς όρους –ίσως ακόμα και σε μείωση των επιτοκίων- ενόψει των εκλογών. 

Εάν το Fed καθορίζει το σκηνικό των ασιατικών καλπών για το 2019, το Facebook Inc. μπορεί να καθορίσει τον τόνο τους, ακόμη και τα αποτελέσματα. Το κοινωνικό δίκτυο τέθηκε στο μικροσκόπιο, μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, όταν αποκαλύφθηκε ότι τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του περιήλθαν στην κατοχή της εταιρείας, η οποία, μεταξύ άλλων, βοήθησε στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. 

Οι αναλυτές φοβούνται μια επανάληψη στον ρόλο που διαδραμάτισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην νίκη του ακροδεξιού υποψηφίου για την προεδρία της Βραζιλίας Jair Bolsonaro. Η υπηρεσία μηνυμάτων WhatsApp, η οποία ανήκει στο Facebook, διαθέτει 250 εκατομμύρια χρήστες στην Ινδία, μια χώρα στην οποία έχουν καταγραφεί φόνοι και λιντσαρίσματα, ως αντίδραση σε fake news.

Ο Υπουργός Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Ινδονησίας Rudiantara μού μίλησε πέρσι για τον εκνευρισμό του, για την αργή και ανεπαρκή αντίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε ό,τι αφορά στις εκκλήσεις για απόσυρση προσβλητικού περιεχομένου. Το ένα τρίτο των συμπατριωτών του χρησιμοποιούν το Facebook. 

>>> Ροή ειδήσεων Brief - για να μην χάνεστε σε "ειδήσεις" και να διαβάζετε ειδήσεις - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το πώς ένα δισεκατομμύριο Ασιάτες ψηφοφόροι θα βρουν τον δρόμο τους προς την κάλπη, ανάμεσα στην παραπληροφόρηση, τα fake news και την σκλήρυνση της στάσης κατά των μειονοτήτων (Οι Κινέζοι της Ινδονησία και οι Μουσουλμάνοι της Ινδίας), αξίζει να τύχει παρακολούθησης. Υπάρχει, δε, ακόμη μια σημαντική εκλογική διαδικασία στην Ασία.

Η στρατιωτική χούντα της Ταϊλάνδης, που βρίσκεται στην εξουσία από τον Μάιο του 2014, αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκλογές στις 24 Φεβρουαρίου. Δεδομένου ότι οι εκλελεγμένοι ηγέτες απομακρύνονται από τα δικαστήρια ή τον στρατό, μια διαρκής δημοκρατία στην Ταϊλάνδη μπορεί να θεωρηθεί πολύ θετική από τους επενδυτές. Σε αυτή την χρονική στιγμή, όμως, αυτό μπορεί να είναι πολύ μεγάλη προσδοκία από το 2019. 

 

Andy Mukherjee
 
80
Thumbnail

Ας προσέξει η Κυβέρνηση να μην δημιουργήσει τετελεσμένα και δυο ταχυτήτων πολίτες. Άλλωστε ακόμη και το «υπόλοιπο» θα χρειαστεί λίαν συντόμως σε εισφορές εάν θέλουμε για όλο τον κόσμο πεντάστερο και όχι 3άστερο ΓΕΣΥ

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Μάλιστα. Το ακούσαμε και αυτό. ΣΕΚ και ΠΕΟ ζητούν να επιστραφούν σε μορφή αυξήσεων μισθών το υπόλοιπο από το κόστος της ασφαλιστικής κάλυψης που παρέχουν οι Ημικρατικοί Οργανισμοί και άλλοι δημόσιοι Οργανισμοί (όπως Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πανεπιστήμια κτλ) στους υπαλλήλους τους. 

Να σας πω τι ακριβώς ζητούν οι δυο συντεχνίες. Σήμερα αυτοί οι Οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν «επαρκή ασφαλιστική κάλυψη» στους υπαλλήλους τους από την πρώτη ημέρα εργοδότησης τους και έπειτα για εφόρου ζωής (όχι μέχρι την αφυπηρέτησή τους). Μέχρις εδώ όλα καλά (Ουδέν μεμπτό. Μακάρι να ήταν το σύνηθες αυτό και όχι η εξαίρεση.  Ωστόσο δεν είναι αυτό το θέμα μας). 

Αυτό το κόστος, της «επαρκούς» ασφαλιστικής κάλυψης κυμαίνεται περίπου στο 6%. 

Τώρα με το ΓΕΣΥ το κόστος για τον Εργοδότη θα ανέρχεται -στην πλήρη εφαρμογή του- στο 2.9%. 

>>> Άρθρα, Απόψεις Brief <<<

Οι Συντεχνίες τι άφησαν να νοηθεί ότι επιδιώκουν; Ότι το υπόλοιπο ποσοστό θα πρέπει να επιστραφεί στους εργαζομένους μέσω αυξήσεων. Αν δηλαδή για παράδειγμα το κόστος της ΑΗΚ για την ασφάλιση των εργαζομένων της ανέρχεται στο 5.9% και αφού η ΑΗΚ με το ΓΕΣΥ θα καταβάλλει 2.9%, οι συντεχνίες ζητούν όπως το άλλο 3% που απομένει να επιστραφεί στους εργαζομένους. 

Αυτό όμως τι σημαίνει; Σημαίνει -πέραν των άλλων- και έμμεση κάλυψη των συνεισφορών του εργαζομένου στο ΓΕΣΥ από πλευράς Εργοδότη. Δηλαδή, ο Εργοδότης -το Κράτος στην προκειμένη- είναι ωσάν -αν αποδεχτεί αυτή την εξίσωση των Συντεχνιών- να καταβάλλει όλες τις συνεισφορές για τους υπαλλήλους του.

Και το επικίνδυνο εντοπίζεται στο εξής, όπως πολύ ορθά ανέφερε και ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου: Αν ισχύσει αυτό για τους Ημικρατικούς, δεν θα το απαιτήσουν -και ορθώς- και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι; Και οι Εκπαιδευτικοί; Και οι Αστυνομικοί; Θα το απαιτήσουν. Με αποτέλεσμα να καταλήξουμε να έχουμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ δυο ταχυτήτων εργαζόμενους, του Ιδιωτικού Τομέα και του Δημόσιου Τομέα, με αυτούς στο Δημόσιο και Ημιδημόσιο να μην καταβάλλουν ΚΑΜΙΑ εισφορά για το ΓΕΣΥ σε αντίθεση με τους υπαλλήλους του Ιδιωτικού Τομέα. 

Ορθή όμως και η παρέμβαση του Νικόλα Παπαδόπουλου επί του θέματος. Ο οποίος σημείωσε πως σε μια τέτοια περίπτωση τότε το ΔΗΚΟ θα ταχθεί υπέρ της μείωσης των συνεισφορών και του Ιδιωτικού τομέα. 

Όμως οι Συντεχνίες ενδεχομένως να μην θέλουν την επιστροφή του υπολοίπου σε μορφή αυξήσεων αλλά να ζητήσουν όπως το υπόλοιπο ποσοστό να διατεθεί για επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη των υπαλλήλων τους για υπηρεσίες, οι οποίες δεν θα προσφέρονται στο ΓΕΣΥ. Όπως πχ ορθοδοντικά, ή κάλυψη μονόκλινου ενδονοσοκομειακά, ή πχ αντί κάλυψη μόνο μια φοράς ετησίως καθαρισμό δοντιών όπως προνοεί το ΓΕΣΥ να θέλει να τους καλύψει πέντε φορές. Υπάρχουν αρκετές «έξτρα» υπηρεσίες που θα μπορούσαν να αναφερθούν. 

Αν αυτή είναι η θέση των Συντεχνιών τότε αυτό αποτελεί μια άλλη εξέλιξη, η οποία ίσως να αποτελέσει και την απαρχή μιας άλλης προσέγγισης για το πώς θα λειτουργεί το ΓΕΣΥ. Δηλαδή ένα μεικτό μοντέλο, μεταξύ του κρατικού μονοασφαλιστικού και των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης, οι οποίες θα εξειδικεύονται σε παροχή «έξτρα υπηρεσιών». 

Αυτό το μοντέλο βεβαίως δεν χρειάζεται την ΣΕΚ και την ΠΕΟ για να το εγκαινιάσουν, διότι ούτως ή άλλως αυτό το μοντέλο θα είναι αυτό που θα υπάρχει. Όμως οι δυο Συντεχνίες εάν αποφασίσουν κάτι τέτοιο για τους εργαζομένους στον Ημιδημόσιο τομέα, τότε θα πρόκειται για σημαντική ενίσχυση -λόγω και του τεράστιου αριθμού υπαλλήλων που εκπροσωπούν- του μοντέλου αυτού. Μια ενίσχυση, η οποία θα δώσει εν πολλοίς και ένα πιο επίσημο χαρακτήρα σε αυτό το «μεικτό μοντέλο ασφάλισης». 

>>> Αναλύσεις / Έρευνες Brief <<<

Ωστόσο ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, εγείρεται και πάλι ένα σημαντικό ερώτημα: Μήπως έτσι δεν δημιουργούνται και πάλι πολίτες δυο ταχυτήτων; Και ουδέποτε η Στήλη υποστήριξε την κομμουνιστική προσέγγιση πως πρέπει να είμαστε όλοι το ίδιο ή πως αν ένας εργοδότης επιλέξει μια πιο ενισχυμένη ασφάλιση για τους υπαλλήλους του τότε δεν θα πρέπει να το πράξει. Όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα συνηθισμένο εργοδότη αλλά για το κράτος, το οποίο στην ουσία έχει και αυτό εργοδότη, τον φορολογούμενο. 

Οπόταν θα πληρώνουμε όλοι μαζί την πεντάστερη περίθαλψη των Ημικρατικών και Δημοσίων; Ή μήπως θα πρέπει να αρχίζουμε όλοι από την ίδια βάση -την ορθή εν μέρει αλληλέγγυα βάση-  του ΓΕΣΥ και επιπρόσθετα ο καθένας να επιλέγει με δικό του κόστος αν θέλει τις έξτρα υπηρεσίες περίθαλψης; 

ad2mobile

Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση οφείλει να είναι διπλά προσεκτική στις όποιες απαιτήσεις των συντεχνιών. Για να μην δημιουργήσει εκ νέου τετελεσμένα, τα οποία μετέπειτα δεν θα μπορούν εύκολα να διορθωθούν. 

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως το 2.9% είναι πολύ χαμηλό για να λειτουργήσει το ΓΕΣΥ. Πολύ σύντομα θα κληθούμε όλοι μας να καταβάλουμε πολύ υψηλότερες εισφορές… εκτός βεβαίως και αν, ως Κράτος και ως πολίτες, είμαστε ικανοποιημένοι με την «τριάστερη ποιότητα» του ΓΕΣΥ. 

article 1