Αν δεν καούμε το καλοκαίρι θα παγώσουμε τον χειμώνα;

Ενώ οι φλόγες συνεχίζουν την πορεία τους, ο χειμώνας που θα έρθει, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος

ΓΡΑΦΕΙ Η 

ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Συνεχίζοντας μια προδιαγεγραμμένη πορεία, φωτιές (wild fires αγγλιστί) μαίνονται σε Ευρώπη και Αμερική. Οι κυβερνήσεις, παίρνουν μέτρα κατάσβεσης, δεν μπαίνουν όμως στην ουσία της πρόληψης. Έτσι και αυτό το καλοκαίρι, θα ακούσουμε για τις καταστροφικές φωτιές, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, για τα πτητικά μέσα που χρησιμοποιούνται. Θα ακούσουμε για εμπρησμούς,  για την ανάγκη προστασίας των δασών, αλλά ελάχιστα για την υπερθέρμανση του πλανήτη, για την αστικοποίηση για την αλλαγή στην αγροτική και δασική πολιτική. Θα ακούσουμε πολλά για  τι μπορεί να κάνουν οι πολίτες ατομικά, αλλά λίγα σε ότι αφορά την εφαρμογή πολιτικών που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής . 

Ενώ οι φλόγες συνεχίζουν την πορεία τους, ο χειμώνας που θα έρθει, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος. Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη είναι δεδομένη και η πρόσφατη απόφαση για μείωση κατά 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου δεν μπορεί να την απομακρύνει.

Ούτε η επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκηπα θα λύσει το πρόβλημα των ευρωπαίων, γιατί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο είναι δεδομένη και η όποια στροφή σε άλλες αγορές χρειάζεται χρόνο για να οργανωθεί και να φέρει αποτέλεσμα.

Το εμπάργκο στη Ρωσία, που είχε στόχο να γονατίσει οικονομικά τη χώρα ώστε να λειτουργήσει ως πίεση στον Πούτιν και την κυβέρνηση του, δεν απέδωσε, γιατί απλά οι κυρώσεις δεν αποδίδουν. Αντίθετα τα έσοδα της Ρωσίας από τα πετρέλαια  αυξήθηκαν στα 10,5 δισ. Ευρώ, 13% ψηλότερα  από την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ οι παραδόσεις πετρελαίου μειωθήκαν. Το ίδιο συμβαίνει και με το φυσικό αέριο. Το ρούβλι έχει σταθερή ανοδική πορεία ενώ η Δυτική Ευρώπη χορεύει σταθερά σε ρυθμούς ύφεσης. 

Ο εναγκαλισμός της Δύσης με καθεστώτα όπως αυτό της Σαουδικής Αραβίας, αναδεικνύει τα δύο μέτρα δύο σταθμά των πολιτικών της.  Μπορεί κάποιος να θεωρήσει πως πόλεμος της Υεμένης είναι πχ λιγότερο σημαντικός από τον πόλεμο στην Ουκρανία; μπορεί η Σ. Αραβία να έχει άλλες πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τον υπόλοιπο κόσμο;

Η Ευρώπη καλείται να βρει πολιτικές και πολιτικούς  που να μπορούν να αντιληφθούν πως realpolitik δεν σημαίνει οπορτουνιστικές κινήσεις. 

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Ήβη Λάμπρου
 
1101