Δίπλα στον Νίκο Χριστοδουλίδη η πλειοψηφία της βάσης του ΔΗΣΥ

Τα πέντε σημεία έρευνας που πρέπει να προβληματίσουν την Πινδάρου - είναι προφανές πως η Αννίτα Δημητρίου έχει δυο επιλογές: Είτε να πείσει –πρώτα και κύρια τους Συναγερμικούς- ότι είναι αντιπολίτευση και να την ακολουθήσουν σε αυτή την πορεία είτε θα πρέπει να αλλάξει η ίδια πλεύση και να συμβαδίσει με αυτό που καταγράφεται στην πλειοψηφία της βάσης του κόμματος της, να σταθεί δηλαδή δίπλα από τον Νίκο… 


Τις προάλλες κυκλοφόρησε μια έρευνα την οποία διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων  ‘PULSE Market Research’ για λογαριασμό της εταιρείας ‘ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας’, η οποία έρευνα περιείχε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Πέραν από την ‘Μακαριακή Δημοτικότητα’ (όπως χαρακτηρίστηκε) της Αννίτας Δημητρίου (η οποία στην ερώτηση ποια η γνώμη σας για την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, έλαβε ποσοστά 72% Θετική / Μάλλον Θετική και 23% Αρνητική / Μάλλον Αρνητική), υπάρχουν και κάποια άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία, τα οποία δημοσιογραφικά και πολιτικά μπορεί να χαρακτηριστούν ως ‘ενδιαφέροντα’ αλλά για τον ίδιο το ΔΗΣΥ και την Αννίτα Δημητρίου πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία προβληματισμού αλλά και ανησυχίας. 

Και αυτό δεν είναι άλλο από την τάση στη βάση του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία, όπως φανερώνουν όλα τα σχετικά στοιχεία της έρευνας, είναι και Συγχυσμένη και Διχασμένη ως προς τον ρόλο της Πινδάρου απέναντι στην Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ας δούμε όμως πρώτα αυτά τα στοιχεία και να επανέλθουμε. Πιο συγκεκριμένα είναι πέντε στοιχεία:

Ένα. Ως προς την θετική και αρνητική γνώμη προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη: 74% των Συναγερμικών έχουν Θετική και Μάλλον Θετική γνώμη και μόλις το 23% των Συναγερμικών έχει Αρνητική και Μάλλον Αρνητική γνώμη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι Συναγερμικοί αποτελούν την δεύτερη ομάδα (μετά τους ΔΗΚΟικούς 88%) που δίνουν Θετική Γνώμη για τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την δεύτερη ομάδα (μετά τους ΔΗΚΟικούς 11%) που δίνει τα χαμηλότερα ποσοστά (με 23%).

Δεύτερο Στοιχείο: Ως προς την αξιολόγηση της Κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, οι Συναγερμικοί γίνονται σπλίτ και 48% δηλώνει ‘Πολύ/ Αρκετά Ικανοποιημένοι’ και 48% δηλώνει ‘Όχι και τόσο/ Καθόλου Ικανοποιημένοι’. Οι Συναγερμικοί αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα που δίνει θετικό πρόσιμο στην Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη μετά τους ΔΗΚΟικούς που του δίνουν 55%. 

Τρία: Ως προς το Μεταναστευτικό, 49% των Συναγερμικών θεωρούν ότι η κατάσταση είναι καλύτερη (12%) ή ίδια (37%) όπως πέρσι ενώ το 51% θεωρεί ότι η κατάσταση είναι χειρότερη. Μάλιστα οι Συναγερμικοί έχουν το υψηλότερο ποσοστό (49%) απ’ όλα τα κόμματα που θεωρούν ότι η κατάσταση δεν έγινε χειρότερη από πέρσι στο θέμα του Μεταναστευτικού. 

Τέσσερα: Τήρηση Προεκλογικών Δεσμεύσεων. Σε αυτή την ερώτηση οι Συναγερμικοί καταγράφουν το μικρότερο ποσοστό απ’ όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν τήρησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Δηλαδή μόλις το 20% των Συναγερμικών θεωρούν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν τήρησε καθόλου τις δεσμεύσεις του, την ώρα που οι ΔΗΚΟικοί (που είναι και συγκυβέρνηση) φτάνουν στα ποσοστά του 27%. Και την ίδια ώρα πάλι οι Συναγερμικοί καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό που υποστηρίζουν ότι τήρησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις σε μεγάλο βαθμό ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι Συναγερμικοί φθάνουν το ποσοστό του 18%, ενώ οι ΔΗΚΟικοί 16%, οι ΕΛΑΜίτες 17% και οι ΑΚΕΛικοί 8%.

Πέντε: Ένα πέμπτο και ευρύτερο στοιχείο είναι η Αξιολόγηση του ΔΗΣΥ ως Αντιπολίτευση, όπου το 26% δηλώνει Πολύ/Αρκετά Ικανοποιημένοι και το 62% δηλώνει Όχι και τόσο / Καθόλου Ικανοποιημένοι, ενώ τα ίδια ποσοστά καταγράφονται και για το ΑΚΕΛ με μόνη διαφορά ότι το ποσοστό που δηλώνει Πολύ/Αρκετά Ικανοποιημένοι από την Αντιπολίτευση του ΑΚΕΛ είναι αυξημένο κατά μια μονάδα (27%). Σημειώνεται ότι στην ερώτηση αυτή καταγράφονται τα γενικά ποσοστά και όχι ανά κομματικούς ψηφοφόρους. 

Αρχίζοντας από το 5ο και τελευταίο στοιχείο, είναι φανερό πως ο ΔΗΣΥ ΔΕΝ ανταποκρίνεται σε αυτό που ‘βεβιασμένα’ κατά την άποψη μου εξέφρασε, δηλαδή ότι είναι ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Οι πολίτες κρίνουν τον ΔΗΣΥ όπως και το ΑΚΕΛ. Ωστόσο υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, την οποία για να βλέπαμε πιο ξεκάθαρα θα έπρεπε να είχαμε μια επιπλέον ερώτηση στην έρευνα. Η διαφορά είναι πως ενώ μεν οι πολίτες δεν έχουν καμία αμφισβήτηση ότι το ΑΚΕΛ είναι αντιπολίτευση, για τον ΔΗΣΥ δεν είναι βέβαιο αυτό

Επί του ιδίου και προσθέτοντας στην εξίσωση τα ευρήματα των άλλων τεσσάρων σημείων φανερώνεται πως οι ίδιοι οι Συναγερμικοί, μια συντριπτική πλειοψηφία αυτών, δεν φαίνεται να προκρίνει τον ΔΗΣΥ στην Αντιπολίτευση

Οι Συναγερμικοί είναι αυτοί που δίνουν το μεγαλύτερο θετικό ποσοστό στον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι τήρησε σε μεγάλο βαθμό τις προεκλογικές του δεσμεύσεις (σημείο 4),
οι Συναγερμικοί είναι οι πιο λίγοι που θεωρούν ότι το πρόβλημα του μεταναστευτικού δεν επιδεινώθηκε από πέρσι (σημείο 3) {ωραίο συγκριτικό στοιχείο επί τούτου που επιβεβαιώνει πως οι γνώμες έχουν και τον χαρακτήρα συμπάθειας ή μη προς την εκάστοτε κυβέρνηση είναι τα ποσοστά των ΑΚΕΛικών επί του Μεταναστευτικού (που όλοι γνωρίζουμε ότι οι ΑΚΕΛικοί είναι οι πιο ‘πράοι’ στο κεφάλαιο αυτό) όπου το 56% των ΑΚΕΛικών θεωρεί ότι το πρόβλημα έγινε χειρότερο απ’ ότι πέρσι}, 
οι Συναγερμικοί είναι αυτοί που δίνουν θετικό πρόσημο στην Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη κατά 50% (μετά τους ΔΗΚΟικούς 55%) (Σημείο 2),
οι Συναγερμικοί είναι αυτοί που δίνουν το δεύτερο μεγαλύτερο θετικό πρόσημο στον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη (Σημείο 1). 

Δεν γνωρίζω αν στην Πινδάρου ανέγνωσαν τα στοιχεία και προβληματίστηκαν από τα ευρήματα.

Αλλά είναι ξεκάθαρο πως ενόσω η Αννίτα Δημητρίου επιμένει να τάσσεται κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι ωσάν να επιμένει να κουτουλάει στον τοίχο, αφού η βάση του Κόμματος ή έστω η συντριπτική πλειοψηφία στέκει δίπλα στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Τουλάχιστον για την ώρα, για αυτούς τους 5 μήνες που βρίσκεται στο πηδάλιο ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δεν θα προχωρήσω σε μια ανάγνωση συνδυαστικά και με τις επιδόσεις του ΕΛΑΜ που καταγράφονται στην ίδια έρευνα.

Αλλά είναι προφανές πως η Αννίτα Δημητρίου έχει δυο επιλογές: Είτε να πείσει –πρώτα και κύρια τους Συναγερμικούς- ότι είναι αντιπολίτευση και να την ακολουθήσουν σε αυτή την πορεία είτε θα πρέπει να αλλάξει η ίδια πλεύση και να συμβαδίσει με αυτό που καταγράφεται στην πλειοψηφία της βάσης του κόμματος της.

Η κλεψύδρα όμως αδειάζει επικίνδυνα μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιουνίου ’24, οι οποίες θα είναι και το πρώτο της τεστ, και αν συνεχίσει να σχοινοβατεί ανάμεσα στα δυο, μάλλον, θα αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα με τις επιδόσεις του κόμματος της…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ - Twitter: @tsangarisp

Παναγιώτης Τσαγγάρης