EDITORIAL: Οι Μεταρρυθμίσεις (πάλι και το 2019;)

Από το 2012 γίνεται λόγος για «ολοκλήρωση του κύκλου του Κράτους του 1960» και ότι πλέον η Κύπρος θα πρέπει να εισέλθει στην νέα εποχή. 

Τότε, το 2012, η νέα εποχή ήταν περίπου το 2020. 

Δυο σημεία λοιπόν: 

Πρώτο, σήμερα βρισκόμαστε στο 2019. 

Δεύτερο, από το 2013 μέχρι σήμερα στην εξουσία βρίσκεται ο ίδιος άνθρωπος, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος από το 2012 -τότε προεκλογικά- έλεγε και έκανε λόγο για «την νέα εποχή» της Κύπρου. 

Συνεπώς, διερωτάται ο πολίτης, τι έγινε από το 2013 μέχρι σήμερα και κατά πόσο σήμερα, το 2019, το Κράτος είναι έτοιμο για την νέα εποχή, η οποία σίγουρα δεν είναι πλέον το 2020 αλλά το 2030 και ακόμη πιο πέρα. 

Δουλειά, μπορεί να έγινε. Μπορεί να εξελίχθηκαν κάποιες υπηρεσίες του κράτους και να συμβαδίζουν με την ηλεκτρονική εποχή, αλλά σίγουρα ακόμη και σε αυτό τον τομέα έχει πολλά που πρέπει να γίνουν. 

Κατά τα άλλα όμως, μεγάλα θέματα, που είναι και τα καρκινώματα, δεν είχαν την προώθηση που έπρεπε και αυτό δεν βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση και μόνο αλλά και την Βουλή των Αντιπροσώπων. Όπως για παράδειγμα μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταρρύθμιση της Υγείας, της Δικαιοσύνης, της Παιδείας αλλά κυρίως ευέλικτες διαδικασίες για τον Πολίτη. 

Η κατάσταση σε επίπεδο Επαρχιακών Διοικήσεων, σε Κτηματολόγια, Πολεοδομίες είναι ακόμη σχεδόν σε πρωτόγονες συνθήκες με χαρτούρα και φακέλους να πηγαινοέρχονται, να χάνονται, να γεμίζουν με σκόνη και να χώνουν τον πολίτη σε ατέρμονες γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες. 

Εν ολίγοις, σίγουρα η «νέα εποχή» του 2020 έφτασε, αλλά σίγουρα δεν είναι όπως τουλάχιστον την εξάγγελλε ο Νίκος Αναστασιάδης το 2012. 

Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει, και το ερώτημα είναι εάν ο Νίκος Αναστασιάδης προχωρά αποφασισμένος και κατά πόσο και η ίδια η Βουλή και οι 56 Βουλευτές επιθυμούν να δουν τις μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται… προς όφελος του πολίτη.  
Τ.Π.