Έδοξεν στο συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών να ανατρέψει την τάξη

Γράφει η:
Σκεύη Σταύρου
 
 

Καταστατικές αλλαγές οι οποίες αλλοιώνουν όχι μόνο το χαρακτήρα αλλά και τους σκοπούς και τους στόχους τους οποίους ιδρύθηκε για να υπηρετεί η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), αποφάσισε πρόσφατα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ. Τις αλλαγές αυτές θα επιχειρήσει να επιβάλει στην 59η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων, η οποία έχει συγκληθεί για την ερχόμενη Τρίτη 4 Δεκεμβρίου. 

Η πρώτη και κυριότερη αλλαγή την οποία αποφάσισε να προωθήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ ανατρέπει άρδην το χαρακτήρα και την σύνθεση της συντεχνίας των δημοσιογράφων, των λειτουργών δηλαδή του Τύπου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της, αποφάσισε ότι μέλη της θα μπορούν να εγγράφονται όχι μόνον οι δημοσιογράφοι αλλά και οι εργαζόμενοι ως Εκπρόσωποι Τύπου Οργανισμών. Ο ορισμός «Οργανισμός» όμως είναι ευρύς και καλύπτει κρατικές υπηρεσίες, κόμματα, επιχειρήσεις, εταιρίες, αθλητικά, καλλιτεχνικά και οποιαδήποτε άλλα σωματεία, δημοτικές αρχές, διαφημιστικά γραφεία και γενικά οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως δρώσα πολιτική ή οικονομική μονάδα.

Το προσωπικό τέτοιων οργανισμών είναι φυσικό να υπηρετεί τους σκοπούς και τους στόχους της μονάδας στην οποία εργοδοτείται και να αγωνίζεται για να προασπίσει αλλά και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της. Ουδεμία σχέση έχει, όμως, η εργασία των εν λόγω ατόμων με αυτήν του δημοσιογράφου, ο οποίος είναι ταγμένος να υπηρετεί το κοινό καλό, το συμφέρον δηλαδή όλων των πολιτών, της κοινωνίας γενικά, ενημερώνοντας το κοινό για όσα πραγματικά συμβαίνουν καθημερινά, ανά πάσα στιγμή. Επιπρόσθετα, καθήκον του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει τους οργανισμούς, να εντοπίζει τυχόν κακώς έχοντα και να ενημερώνει τους πολίτες. Αναμενόμενο και επαγγελματικό είναι άλλωστε ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου ενός Οργανισμού θα προσπαθεί με κάθε τρόπο να υπερασπισθεί τα συμφέροντα του εργοδότη του, ακόμη και σε βάρος της ορθής ενημέρωσης των πολιτών. 

Οι δύο λοιπόν αυτές κατηγορίες καμία σχέση έχουν μεταξύ τους. Κάλλιστα μπορεί να λεχθεί ότι βρίσκονται σε αντίθετα στρατόπεδα. Πώς είναι δυνατόν η ΕΣΚ να είναι σε θέση να υπερασπισθεί τα δίκαια και τα δικαιώματα δύο φιλοσοφιών που απέχουν κατά παρασάγκας η μία από την άλλη, χωρίς να καταστρατηγήσει τις δικές της υπέρτατες αρχές;

Εξάλλου μία άλλη καταστατική αλλαγή την οποία έχει αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ, είναι αυτή της διαγραφής δημοσιογράφων από το μητρώο των μελών της αν παραμείνουν άνεργοι πέραν των πέντε χρόνων. Οποία ειρωνεία!  Αντί δηλαδή να μέμφεται τον εαυτό της μία συντεχνία η οποία αδυνατεί να εξασφαλίσει εργασία σε μέλος της αφήνοντας το άνεργο επί πέντε χρόνια, αποφασίζει ότι η ευθύνη βαρύνει τον άνεργο δημοσιογράφο και όχι την ίδια η οποία απέτυχε να επιτύχει τον κυριότερο λόγο ύπαρξης της. Αν είναι δυνατόν! 

Η προαναφερθείσα καταστατική αλλαγή την οποία αποφάσισε το συμβούλιο της ΕΣΚ φαίνεται ότι δεν είναι τυχαία. Τους ώμους του συμβουλίου βαραίνουν εκατοντάδες απολύσεις δημοσιογράφων τα τελευταία λίγα χρόνια οι οποίοι είτε είναι ακόμα άνεργοι, είτε περιφέρονται υποαπασχολούμενοι έναντι πινακίου φακής. Πόλλοι άνθρωποι-δημοσιογράφοι από αυτούς, όπως μας ενημερώνουν, όχι μόνον δεν είχαν την βοήθεια της ΕΣΚ για στοιχειώδη έστω εργοδότηση αλλά ούτε κι ένα τηλεφώνημα πήραν από τους άρχοντες της συντεχνίας τους έστω κι από τυπική ένδειξη ενδιαφέροντος. Αν ισχύει κρίμα…

Καταστατική αλλαγή η οποία αποφασίσθηκε επίσης από το Δ.Σ. της ΕΣΚ απαγορεύει σε συνταξιούχους δημοσιογράφους το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Μπορεί δηλαδή οποιοσδήποτε πολίτης, οποιασδήποτε ηλικίας να διεκδικήσει εκλογή στην προεδρία της Δημοκρατίας ή μία έδρα στη Βουλή ή μία θέση σε Δήμο, όχι όμως στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών. Νοοτροπία άλλων εποχών αλλά και άλλων φιλοσοφιών, σίγουρα αυτή.

Η ίδια νοοτροπία διέπει άλλη μια καταστατική αλλαγή. Αυτή η οποία προνοεί ότι για να γίνει απεργία σε ένα κλάδο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή γενικά σε όλους τους κλάδους ΜΜΕ, χρειάζεται η έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΚ! 

Αυτές είναι μερικές μόνον από τις αλλαγές  τις οποίες με… πολλή σοφία και …ώριμη σκέψη αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ.

Εν κατακλείδι θεωρούμε υποχρέωση όλων των επαγγελματιών δημοσιογράφων να απαντήσουν με ένα ηχηρό όχι σε μία συντεχνία η οποία πόρρω απέχει από την προάσπιση των δικαίων και των δικαιωμάτων των μελών της: Των ανθρώπων που επι  365 ημέρες τον χρόνο προασπίζονται και δημοσιογραφούν υπερ των δικαιωμάτων όλων των  εργαζομένων, αγνοώντας εντελώς τα δικά τους. 

Υ.Γ: Οι τελευταίες εξελίξεις απλά με κάνουν να τηρώ με ευλάβεια τη δική μου απόφαση, να απέχω συνειδητά, χρόνια τώρα, έστω και από μέλος της ΕΣΚ. Αντιλαμβάνομαι όπως και άλλοι συνάδελφοι με αυτόν τον τρόπο εκφράζουν την απογοήτευσή τους...

Σκεύη Σταύρου