ΕΦΑΠΑΞ – Αλλάζει η τιμή της παραγγελίας σας μέχρι να έρθει Κύπρο

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα

Ιδού το νέο McDonald’s στη Λευκωσία 

d

 Προ μηνών το ΕΦΑΠΑΞ σας ενημέρωσε για το που και πότε εκτιμάται να ολοκληρωθεί το νέο κατάστημα της αλυσίδας. Στην πιο πάνω φωτογραφία σας δείχνουμε για πρώτη φορά σε ποιο σημείο βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του νέου καταστήματος της αλυσίδας McDonald’s. Οι εργασίας στο νέο μαγαζί της εταιρείας στη Λακατάμεια συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και σύμφωνα με φίλο της στήλης και αρκετές ώρες μετά τις 3:30-4 κατά τις οποίες συνήθως οι τεχνικές εργασίες στις οικοδομές σταματούν. Πρόκειται για το 7ο κατάστημα των McDonald’s στη Λευκωσία, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει το 23ο της αλυσίδας σε παγκύπρια βάση. Υπενθυμίζεται ότι στο τεμάχιο όπου ανεγείρεται το νέο κτήριο παλαιότερα στεγαζόταν υπεραγορά Ορφανίδη, η οποία πωλήθηκε και δεν επαναλειτούργησε ως υπεραγορά. Αντίθετα κατεδαφίστηκε και κτίζεται καινούργιο κτήριο εκ βάθρων. Όπως λέει και κτηματομεσίτης, φίλος της στήλης με καριέρα στη Νέα Υόρκη, τρία πράγματα παίζουν ρόλο για την επένδυση σε ακίνητο: location, location, location. 


Ο Μαυρογιάννης διχάζει τον Αγρό 

 Υπάρχουν ορισμένες κοινότητες σε κάθε επαρχία της Κύπρου, οι οποίες είναι έντονα χρωματισμένες πολιτικά. Άλλες με μπλε και άλλες με κόκκινο χρώμα. Μία από αυτές τις κοινότητες είναι και ο Αγρός, από τον οποίο καταγόταν και ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης. Ο ΔΗΣΥ έχει πάντα ψηλά ποσοστά σε εκλογικές αναμετρήσεις στον Αγρό σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ. Από τον Αγρό, ωστόσο, κατάγεται και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Μαυρογιάννης ο οποίος μάλιστα προέρχεται και από οικογένεια με εθνικόφρονες αντιλήψεις. Κατά πόσον αυτό θα προσδώσει πολυσυλλεκτικότητα στην υποψηφιότητά του θα το δείξουν οι επόμενοι μήνες, το μόνο σίγουρο είναι ότι στον Αγρό ήδη συζητείται ποιοι θα ψηφίσουν ποιον υποψήφιο. Και επειδή στην Κύπρο ζούμε, φαίνεται ότι η οικογενειακή ή και φιλική σχέση υπερισχύει της ιδεολογίας και της κομματικής προτίμησης. Και ορθώς…(;) 


Αλλάζει η τιμή της παραγγελίας σας μέχρι να έρθει Κύπρο 

 Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη φορά, κατά την οποία ο Κύπριος πολίτης βιώνει τον πληθωρισμό στην πιο ξέφρενή του διάσταση. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη συνέντευξή του στο ΡΙΚ 1 παρομοίασε τον πληθωρισμό με ληστή ο οποίος από τα 100 ευρώ που κρατάμε σήμερα, μας πιάνει χωρίς να το καταλάβουμε τα 7. Φίλος της στήλης που εργάζεται σε εμπορική εταιρεία είπε στο ΕΦΑΠΑΞ ότι είναι απίστευτος ο ρυθμός με τον οποίο οι τιμές προϊόντων αυξάνονται, όχι από την εταιρεία στην Κύπρο αλλά από τα εργοστάσια και τις μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο είναι και το κόστος των μεταφορών σε παγκόσμια κλίμακα κυρίως λόγω των τιμών στα καύσιμα. Κάπως, το διεθνοποιημένο εμπόριο οδηγείται από αύξηση σε αύξηση με τις επιλογές εντός συνόρων να είναι περιορισμένες. Το μόνο που ο καθένας μπορεί να κάνει είναι συνετές επιλογές, έξυπνες εξοικονομήσεις και προτεραιοποίηση αναγκών. Από ‘κει κι έπειτα υπομονή. 

 
1099