ΕΦΑΠΑΞ*- Το Artemis θα σου καθορίζει τον τόκο σου…

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα

Ένα σημαντικό project του Πετρίδη 

Σε ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο σε άλλες χώρες και κυρίως στην Αμερική αποτελεί βασική πηγή χρηματοδότησης επιχειρήσεων, πέρα από τις τράπεζες, προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών με τη δημιουργία του κυπριακού Equity Fund. Η σύσταση και κυρίως η λειτουργία του Equity Fund αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη κίνηση του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, πριν εκπνεύσει η παρούσα θητεία του. Σημειώνεται ότι σε ανεπτυγμένες αγορές η χρηματοδότηση της αγοράς προέρχεται κυρίως από μη τραπεζικούς οργανισμούς και μάλιστα όταν πρόκειται για νέες επιχειρήσεις ή καινοτόμα projects, τα οποία με την αυστηρή έννοια της βιωσιμότητας στη βάση των τραπεζικών αξιολογήσεων δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση. 


News Monitoring και Εκδότες

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών προχωρεί σε διαγωνισμό προς παραχώρηση των δικαιωμάτων για αποκόμματα και την μεταπώλησή τους, ως υπηρεσία (News Monitoring). Πρόκειται για μια υπηρεσία κατά την οποία κάποιος λαμβάνει τα αποκόμματα εφημερίδων βάσει «λέξεων κλειδιά» που τον ενδιαφέρουν και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής υπηρεσία προ των Online MME και πριν ανεβαίνει το περιεχόμενο των έντυπων στο διαδίκτυο.  


ΟΕΒ: Ζητά βελτίωση του ΓΕΣΥ

Η ιστορία με την εμπλοκή της ΟΕΒ και το ΓεΣΥ κινήθηκε με την εξής χρονολογική σειρά: 1. Ένταξη του ΠΙΣ στην Ομοσπονδία τρία-τέσσερα χρόνια προηγουμένως 2. Πίεση προς την πολιτεία για ένταξη μέλους στο ΔΣ του ΟΑΥ του προέδρου του ΠΙΣ, του ιατρού Πέτρου Αγαθαγγέλου. 3. Παρέμβαση με επιστολή προς τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσω της οποίας εμμέσως ασκείται κριτική για τη σημερινή εφαρμογή του συστήματος και των κενών που υπάρχουν. Η ΟΕΒ τονίζει πως η λογική των παρεμβάσεων της είναι προς βελτίωση των υφιστάμενων παραμέτρων, προβλημάτων και δυνητικών οικονομικών επιπτώσεων και όχι η αποδόμηση του ΓεΣΥ. Ο Νίκος Αναστασιάδης πάντως εμφανίστηκε αποφασισμένος μετά και την τελευταία σύσκεψη (15/4) στο Προεδρικό να μην αλλοιωθεί το καθεστώς του ΓΕΣΥ αλλά την ίδια ώρα ζήτησε από τους αρμόδιους την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων για βελτίωση των όποιων κενών, τα οποία επεσήμανε και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, ο οποίος παρευρέθηκε και αυτός στην συγκεκριμένη σύσκεψη.    

 

Το Artemis θα σου καθορίζει τον τόκο σου… 

Η αξιολόγηση του αξιόχρεου δυνητικά νέων πελατών τραπεζικών ιδρυμάτων είναι ένα από τα «must» σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Στην Κύπρο αυτό το εργαλείο χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια μέσω της Artemis Credit Bureau. Μάλιστα, όπως ανέφερε φίλος της στήλης που γνωρίζει την ιστορία πίσω από τη δημιουργία του, το όραμα αυτού του εργαλείου ανήκει στον Διευθυντή του Συνδέσμου Τραπεζών, Μιχάλη Καμμά ο οποίος είχε σπουδάσει στις ΗΠΑ και είχε γνωρίσει από πρώτο χέρι τι μπορεί να προσφέρει και πως μπορεί να προστατεύσει τράπεζες αλλά και δανειολήπτες. Ο ίδιος φίλος διερωτήθηκε μάλιστα, πόσα Μη Εξυπηρετούμενα δάνεια δεν θα δίνονταν τελικά αν η Κύπρος χρησιμοποιούσε αυτό το εργαλείο, καιρό πριν το κούρεμα… Με λίγα λόγια το Artemis βαθμολογεί τον κάθε πελάτη βάσει αντικειμενικών παραμέτρων (αν πληρώνει στην ώρα του, έσοδα, έξοδα, δάνεια, καταθέσεις κτλ κτλ) και του δίνει μια βαθμολόγηση. Βάσει αυτής της βαθμολόγησης θα καθορίζεται και το δανειστικό του επιτόκιο. Δηλαδή μπορεί δυο δανειολήπτες να κάνουν το ίδιο ποσό δανείου, με την ίδια περίοδο αποπληρωμής, για τον ίδιο σκοπό, από το ίδιο Τραπεζικό Ίδρυμα και ο ένας να πληρώνει επιτόκιο 2,5% και ο άλλος 3% βάσει της βαθμολόγησής του κάθε ενός.