ΕΦΑΠΑΞ* - Business. Λευκωσία ή Λεμεσό; Ποια από τις δυο κοιμάται;

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα.


Υψηλότερος τζίρος φέτος στο παζάρι λόγω αυξημένης απασχόλησης

Το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό της ανεργίας όπως διαμορφώνεται σήμερα στο 3,6% σημαίνει με απλά λόγια ότι 2 στους 3 σε σχέσεις με τον ίδιο μήνα του 2020 (Οκτώβριος) έχουν δουλειά και συνεπώς εισόδημα για να ξοδέψουν ενόψει εορτών. Μάλιστα, η παραχώρηση του 13ου μισθού που δίδεται εντός του πρώτου 15μέρου του Δεκέμβρη θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αγορά. Λιανικό εμπόριο, παιχνίδια, ρουχισμός και βεβαίως τρόφιμα για τα γιορτινά τραπέζια θα δώσουν μεγάλες ανάσες ρευστότητας σε μια αγορά που το έχει μεγάλη ανάγκη. Συνετός, φίλος της στήλης υπογραμμίζει πάντως: «Από τον ένα επιπλέον μισθό καλό είναι να κρατάς και κάτι στην άκρη». Ένας άλλος, σπάταλος φίλος του ΕΦΑΠΑΞ αρκέστηκε με χαμόγελο να μας πει: «Μια ζωή την έχουμε». 


Ο δυναμικός Πετρίδης 

Άρεσε σε Συναγερμικούς φίλους της στήλης η στάση, το λεκτικό και ο δυναμισμός που χρησιμοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης έναντι του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη. Κάποιος μάλιστα είπε: «Απορώ γιατί δεν πλασάρεται για πιο ψηλά ο ίδιος», ενώ άλλος σχολίασε ότι τέτοιους θέλει να ασχολούνται με το κόμμα: «Με άποψη, με πυγμή, με αποφασιστικότητα. Εντελώς αντίθετοι με τους δήθεν καθωσπρέπει και τους εκνευριστικούς πολιτικοκορεκτισμούς». Θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον η συνέχεια της σπίθας που έριξε ο Πετρίδης και εάν αυτό εξελιχθεί σε φωτιά, την οποία θα τρέχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να σβήσει εντός του Υπουργικού του. Όπως και να έχει 10 Ιανουαρίου θα έχουν τελειώσει όλα ή άντε έως τον Μάρτιο…  


Τρέχουν οι τιμές των φωτοβολταϊκών 

Πολλοί επεξεργάστηκαν το ενδεχόμενο τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις οικίες ή τις επιχειρήσεις τους τον τελευταίο καιρό λόγω της τεράστιας αύξησης στις τιμές ενέργειας και συνεπώς του ηλεκτρισμού. Όπως επίσης παρατηρούμε οι τιμές των φωτοβολταϊκών αυξάνονται, συνεπεία βεβαίως της ζήτησης και της αύξησης στις παγκόσμιες τιμές των μεταφορικών, ενώ και η παράδοση φαίνεται πλέον να καθυστερεί. Πριν ένα χρόνο, για παράδειγμα, υπήρχε ακόμη και στοκ φωτοβλταϊκών συστημάτων ενώ φέτος καταγράφεται καθυστέρηση -μηνών σε κάποιες περιπτώσεις- στην άφιξή τους στην Κύπρο. Το θετικό είναι η ανταπόκριση του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο εξετάζει άμεσα τις αιτήσεις, εγκρίνει και καταβάλλει σύντομα τις σχετικές επιχορηγήσεις.  


Business. Λευκωσία ή Λεμεσό; Ποια από τις δυο κοιμάται;

Στην post golden passport era η Λεμεσός κατάφερε να εξελιχθεί και να αντιδράσει άμεσα με τα νέα δεδομένα. Επέδειξε ευελιξία. Προσαρμόστηκε στο προϊόν, το οποίο πλέον δεν είναι το οικιστικό των εκατομμυρίων, αλλά commercial γραφεία και χώροι, τα οποία συνδυάζονται παράλληλα με οικιστικά αλλά όχι για «ολιγάρχες». Αυτό προκύπτει και από τις κινήσεις της Κυβέρνησης προς προσέλκυση ξένων εταιρειών. Στην αντίπερα όχθη είναι η Λευκωσία, η οποία ακόμα κοιμάται και δεν κατάφερε να προσαρμοστεί. Η Λεμεσός εξελίσσεται σε business hub της περιοχής, προσελκύοντας εταιρείες και εργαζόμενους και δημιούργησε ή αν θέλετε δημιουργεί ένα brand ως πόλη. Στην αντίπερα όχθη, η Λευκωσία τον χαβά της. Η γη στο κέντρο της Λεμεσού πουλιέται πιο φθηνά από το κέντρο της Λευκωσίας, το κατασκευαστικό κόστος είναι το ίδιο, ενώ οι τιμές ενοικίων είναι τουλάχιστον κατά 33% πιο ακριβές στη Λεμεσό. Αυτό, επιχειρηματικά συνεπάγεται ότι για ένα developer η Λεμεσός είναι πολύ πιο ελκυστική για ανάπτυξη απ’ ότι η Λευκωσία. Ταυτόχρονα οι μεγάλοι παίκτες της Λεμεσού (πχ Imperio και Melco) κινούνται σε νέες περιοχές στα Δυτικά (Ζακάκι) και αρχίζουν projects κοντά στο καζίνο. Επίσης η Λεμεσός τελειώνει το Τοπικό Σχέδιο και αναπτύσσει την περιοχή Καρνάγιο, με ένα πολύ ενδιαφέρον μότο: «Work, Live, Play» σε ευθυγράμμιση με την διεθνή τάση. Είναι εδώ που λέμε ότι η Λεμεσός προσαρμόστηκε και εξελίχθηκε άμεσα. Από την άλλη στη Λευκωσία, τα πράματα παραμένουν τα ίδια. Πχ προωθούνται ενιαίες αναπτύξεις. Αυτό σημαίνει ότι μια εταιρεία κατασκευάζει κτήρια των πολλών χιλιάδων τετραγωνικών για χρήση από ένα ιδιοκτήτη, αντί να μπορούν να συστεγαστούν πολλές εταιρείες στην ανάπτυξη. Επίσης δεν υπάρχουν καθόλου κίνητρα, ας πούμε η αγορά συντελεστή είναι πανάκριβο σπορ. Η Λεμεσός ανθεί, η Λευκωσία σε μαρασμό. 

ΕΦΑΠΑΞ