ΕΦΑΠΑΞ* - Έρχεται εβδομάδα ανΑΤΑράξεων

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα

 

Υφ. Τουρισμού: Ελάτε να σας μιλήσουμε για την καριέρα σας

Έκθεση Καριέρας στον τομέα της Φιλοξενίας πραγματοποιεί το Υφυπουργείο Τουρισμού στις 13 και 14 Ιανουαρίου, αφουγκραζόμενο τα προβλήματα που προκύπτουν και αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία από την έλλειψη επαγγελματιών στον τομέα τους. Το Υφυπουργείο θα προσφέρει την ευκαιρία σε όσους παρευρεθούν να ενημερωθούν για ευκαιρίες εργοδότητησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, γνωρίζοντας επαγγελματίες του χώρου ώστε να διευρύνουν τις προοπτικές καριέρας τους σε αυτούς τους τομείς. Μάλιστα, το Υφυπουργείο Τουρισμού προσφέρει προς το Hilton Nicosia όπου θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση Καριέρας, δωρεάν μεταφορά με το λεωφορείο για όσους ενδιαφέρονται. 

 

Γιατί το ΥΠΟΙΚ υπολόγισε την ΑΤΑ στο 50% το 2023 

Το Υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε την ΑΤΑ για το 2023 στο 50%, εντούτοις όπως σημείωσε φίλος της στήλης και γνώστης των συμφωνιών αυτό δεν πρέπει να στείλει λάθος μηνύματα – ιδιαίτερα σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για πλήρη επαναφορά της - αφού όπως επεξήγησε η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ ακολούθησε απλά τη δέσμευση ότι σε περίπτωση απουσίας οποιασδήποτε νέας συμφωνίας για την ΑΤΑ τότε συνεχίζει να ισχύει η τελευταία συμφωνία, δηλαδή ο υπολογισμός της στο 50%. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η ΑΤΑ αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2023 από 2,56% σε 7,03%, ενώ σε περίπτωση επαναφοράς της στο 100% το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 11,5%. 

 

Πολυκατοικία στη Λευκωσία με δικό της φωτοβολταϊκό πάρκο 

Την τάση της νέας εποχής για στροφή στην καθαρή ενέργεια και στα μηδαμινά έξοδα στον ηλεκτρισμό ακολούθησε κατασκευαστική εταιρεία στην Κύπρο, προσφέροντας τη δυνατότητα φωτοβολταϊκών συστημάτων που ικανοποιούν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης πλέον και σε διαμερίσματα και όχι μόνο σε μονοκατοικίες. Η bbf κατασκευάζει το έργο Stockholm στην περιοχή της Ακρόπολης προσφέροντας μια επενδυτική επιλογή διαφορετική απ΄ όσα έχουμε συνηθίσει έως σήμερα, καθώς αυτά τα διαμερίσματα θα μπορούν να παράγουν τον δικό τους ηλεκτρισμό. Ειδικότερα, πρόκειται για 4οροφο κτήριο, με 12 διαμερίσματα (6 δυάρια και 6 τριάρια) ενεργειακής τάξης Α, ενώ το κάθε διαμέρισμα θα έχει το δικό του φωτοβολταϊκό πάρκο γλυτώνοντας έτσι τον ιδιοκτήτη από τα έξοδα ηλεκτρικού ρεύματος. Κάτι τέτοιο εξάλλου προωθεί και η ίδια η κυβέρνηση με το virtual netmetering και άλλες κατηγορίες προγραμμάτων για υφιστάμενες οικιστικές και όχι μόνο αναπτύξεις, αφού μέχρι πρότινος για να απολαμβάνει κάποιος ενέργεια από φωτοβολταϊκά έπρεπε να ζει σε μονοκατοικία.   

 

Έρχεται εβδομάδα ανΑΤΑράξεων

Προς λήξη φαίνεται να οδηγείται εντός της εβδομάδας το θέμα της ΑΤΑ, καθώς την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η λήξη του ζητήματος δεν θα είναι ούτε οριστική, αλλά ούτε και ειρηνική εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα των συνδικαλιστών για πλήρη επαναφορά της στο 100%. Συντεχνιακοί κύκλοι ανάφεραν στην στήλη ξεκάθαρα πως θα κινητοποιηθούν άμεσα με δυναμικά μέτρα – ακόμη και παναπεργία – σε περίπτωση που δεν γίνει επαναφορά στο 100%, ενώ ταυτόχρονα από την εργοδοτική πλευρά ειπώθηκε στη στήλη πως όχι μόνο δεν θα αποδεχθούν κάτι τέτοιο, αλλά μάλιστα ζητούν και πλήρη κατάργηση και αντικατάσταση της με άλλο μέτρο. Πάντως όπως όλα δείχνουν η εβδομάδα που ακολουθεί θα έχει αναταράξεις, ωστόσο το μέγεθος αυτών θα διαφανεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Πανσυνδικαλιστική Συνάντηση για την ΑΤΑ που θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνάντηση της 12ης Ιανουαρίου… 

 
1282