ΕΦΑΠΑΞ*- Έξω φρενών ο Μαυρογιάννης στο Οικονομικό Debate

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα

Σε φάση κατασκευής το Lidl στην Τσερίου

Όχι ότι για τα άλλα θέματα η στήλη δεν είναι ακριβής αλλά ειδικά για τα νέα στο κυπριακό εμπόριο το ΕΦΑΠΑΞ κρατά τα ηνία με σειρά αποκλειστικών ειδήσεων για τις κινήσεις των μεγάλων παικτών στην εγχώρια αγορά. Προ μηνών η στήλη ενημέρωσε ότι η γερμανική αλυσίδα υπεραγορών Lidl θα προχωρήσει σε κατασκευή νέου καταστήματος στη λεωφόρο Τσερίου, το οποίο μάλιστα δε θα μοιάζει με κανένα άλλο στην Κύπρο. Πιο ειδικά σημειώνεται ότι θα δημιουργηθεί στη βάση νέου κόνσεπτ που εφαρμόζει και σε άλλες χώρες η αλυσίδα και είναι πιο κοντά στο πρότυπο των μεγάλων υπεραγορών, βάζοντας έτσι μεγαλύτερη πίεση στον ανταγωνισμό. Όποιος περάσει πλέον από τη λεωφόρο Τσερίου μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν τον κυκλικό κόμβο της λεωφόρου θα δει πλέον σε πλήρη εξέλιξη τα κατασκευαστικά έργα, καθώς και σχετικές πινακίδες της Lidl στην πλευρά του δρόμου. Η στήλη είχε δημοσιεύσει πριν μερικούς μήνες σχετική φωτογραφία χωρίς καμία ένδειξη ότι επρόκειτο για κατασκευή του νέου Lidl. ΕΔΩ το σχετικό δημοσίευμα του ΕΦΑΠΑΞ στις 12 Μαΐου.


Πρόεδρος και ΥΠΟΙΚ έκοψαν τον βήχα της παροχολογίας 

Φαίνεται ότι το παράδειγμα της μεγάλης Βρετανίας η οποία διά της ΠΡΩΗΝ πλέον πρωθυπουργού της, Λιζ Τρας, μάλλον αδέξια χειρίστηκε τα της οικονομίας, αποτελεί οδηγό αποφυγής οικονομικών ατυχημάτων για την κυβέρνηση Αναστασιάδη και παρά το γεγονός ότι οδηγείται προς την ολοκλήρωση της δεκαετούς πορείας της. Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε διαφορετικές περιστάσεις μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε κατέστησαν σαφές και ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αλόγιστες παροχές και οικονομικές χαλαρώσεις και παρά τις οικονομικές δυσκολίες που καταγράφονται αυτόν τον καιρό. Αυτό το μήνυμα είναι σημαντικό τόσο για το εσωτερικό και τις διάφορες ομάδες συμφερόντων που -θεσμικά- ζητούν από την πλευρά της κυβέρνησης. Κυριότερα όμως το μήνυμα εστάλη προς τους διεθνείς παρατηρητές της κυπριακής οικονομίας, από την Κομισιόν και το ΔΝΤ, μέχρι τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές σε διεθνές επίπεδο. Το ΕΦΑΠΑΞ ελπίζει ότι οι πιέσεις μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας του Νίκου Αναστασιάδη δε θα είναι τέτοιες που θα ωθήσουν την κυβέρνησή του σε χαλαρώσεις την υστάτη. 


Τρία ‘εξειδικευμένα’ debates σε μια βδομάδα

Για την τεχνολογία, την ενέργεια και το μέλλον του τόπου στο ψηφιακό πεδίο μίλησαν στο συνέδριο Digital Agenda που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, οι τρεις βασικοί διεκδικητές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης. Μια μέρα αργότερα μίλησαν ίσως απέναντι από το πλέον απαιτητικό και διαβασμένο ακροατήριο για θέματα οικονομίας και επιχειρήσεων, στο debate που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ στη Λευκωσία. Τον κύκλο των debate της εβδομάδας που μας πέρασε οι τρεις υποψήφιοι τον έκλεισαν με την παρουσία τους στο συνέδριο του Economist, στο οποίο μίλησαν κυρίως για το Κυπριακό. Μπορεί να μη συναντήθηκαν τηλεοπτικά αλλά η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν μία από τις πλέον γεμάτες για τους κυρίους Νεοφύτου, Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη σε σχέση με τις προεκλογικές τους δράσεις. 


Έξω φρενών ο Μαυρογιάννης στο Οικονομικό Debate

Έξω φρενών έγινε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μετά από ερώτηση επιχειρηματία που απευθυνόταν στον ίδιο και στον Νίκο Χριστοδουλίδη σχετικά με το κατά πόσον μπορούν να τους εμπιστευθούν «αφού ήταν δημόσιοι υπάλληλοι και δεν δούλεψαν στον ιδιωτικό τομέα». Το περιστατικό σημειώθηκε κατά το οικονομικό debate που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ όπου παρευρέθηκαν οι τρείς υποψήφιοι για την Προεδρία της ΚΔ, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Μαυρογιάννης αντέδρασε στην ερώτηση σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «δεν επιτρέπω να πει κάποιος στον ιδιωτικό τομέα πως δουλεύει και εμείς δεν δουλεύαμε. Εγώ δουλεύω από 5 χρονών. Από τα 5 μου μέχρι τα 31 μου μπήκα στο Δημόσιο, δούλευα. Τι είναι αυτό το πράγμα;». Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε πως ακούγεται λίγο υποτιμητικό το σχόλιο για τους δημοσίους υπαλλήλους συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να τον εμπιστευτούν επειδή «εγώ επέλεξα να φύγω από το "comfort zone" του δημοσίου υπαλλήλου και να είμαι εδώ. Αν ο λαός δεν με τιμήσει με την ψήφο του θα είμαι μαζί σας στον ιδιωτικό τομέα». Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως οι υποψήφιοι κατά τις ομιλίες τους αλλά και την κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν φαίνεται να έδωσαν ικανοποιητικές απαντήσεις σχετικά με τον σχεδιασμό τους και τους στόχους τους για την οικονομία, κάτι εξάλλου που ειπώθηκε και από παρευρισκόμενους. (Διαβάστε εδώ τι ειπώθηκε)