ΕΦΑΠΑΞ* - Φθινοπωρινές κάθοδοι ECB και UEFA στην Κύπρο

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα

Η Lidl σχεδιάζει να επεκταθεί με 2 καταστήματα στη Λευκωσία 

Σύντομα (και όταν η στήλη γράφει σύντομα εννοεί κάποια στιγμή ακόμη και εντός του 2023) η γερμανική αλυσίδα Lidl θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο και παγκύπρια, αλλά ιδίως στη Λευκωσία. Όπως μαθαίνει το ΕΦΑΠΑΞ τα Lidl θα προχωρήσουν στη δημιουργία δύο νέων καταστημάτων στην πρωτεύουσα. Όπως επίσης, μαθαίνει το ΕΦΑΠΑΞ τα δύο νέα Lidl θα λειτουργήσουν στον Άγιο Δομέτιο και στον Στρόβολο αντίστοιχα. Η στήλη θα επανέλθει με λεπτομέρειες! Αυτή τη στιγμή λειτουργούν συνολικά 25 καταστήματα Lidl σε όλη την Κύπρο, έξι εκ των οποίων στη Λευκωσία (Λατσιά, Λακατάμεια, Αγλάντζιά, Παλλουριώτισσα, Κοκκινοτριμιθιά και Στρόβολος).


Ο Χάρι ο Πρίγκηπας και ο Παραλιμνίτης επιχειρηματίας

Ο Χάρι ο Πρίγκηπας… της Γκαμπόν όμως, βρήκε σε τιμή ευκαιρίας κάβα στο Παραλίμνι και προσέφερε 1 εκατομμύριο ευρώ για την εξαγορά της. Ο 45χρονος ιδιοκτήτης της κάβας συναντήθηκε με τον Χάρι για την εξαγορά και αντί να πάρει χρήματα ο Πρίγκηπας κατάφερε μάλιστα να του αποσπάσει και 89.000 ευρώ, επειδή λόγω προβλημάτων τα χρήματα από την Γκαμπόν είχαν χρωματιστεί με άσπρο χρώμα (!;). Τελικά, ο Χάρι ο Πρίγκηπας εξαφανίστηκε. Το ίδιο και οι €89.000 που του έδωσε ο 45χρονος επιχειρηματίας και το ΤΑΕ Αμμοχώστου ψάχνει τώρα να βρει… τον Πρίγκηπα. Πάντως, φίλος της στήλης μας ανέφερε πως οι επιχειρηματίες καλό είναι πριν από οποιαδήποτε κίνηση να συμβουλεύονται ειδικούς. Δεν είναι μυστικό μας είπε πως το τελευταίο διάστημα επιχειρηματίες και εταιρείες έπεσαν θύματα τέτοιων περιστατικών επειδή πολύ απλά δεν συμβουλεύτηκαν ειδικούς οι οποίοι στην τελική θα τους γλύτωναν και χρόνο αλλά και πολύ χρήμα…


Την δόξα πολλοί αγάπησαν, την οικονομία ουδείς 

Εκπνέει το άτυπο χρονοδιάγραμμα που έθεσε η στήλη προ εβδομάδων αναφορικά με το πρόγραμμα των υποψηφίων. Και όταν λέμε πρόγραμμα εννοούμε συγκεκριμένες, ουσιαστικές και κοστολογημένες προτάσεις για τα βασικά προβλήματα ή τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Ειδικά για την οικονομία, εκεί όπου απαιτείται και κοστολόγηση των προτάσεων, των ελαφρύνσεων ή των εισηγήσεων επί αλλαγών σε φόρους, τέλη και χρεώσεις τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά. Αποφεύγουν σαν ο διάολος το λιβάνι τις προτάσεις για την οικονομία, φοβούμενοι προφανώς, ότι θα εκτεθούν. Εκτίθενται όμως και με τη μη παρουσίαση θέσεων. Ίσως σε πιο λίγους αλλά η ουσία παραμένει η ίδια, ότι δηλαδή δε βλέπουμε ουσία αλλά ευχολόγια και αοριστολογίες. 


Φθινοπωρινές κάθοδοι ECB και UEFA στην Κύπρο  

Δεν είναι λίγο πράγμα ούτε η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB) που θα πραγματοποιηθεί αρχές Οκτώβρη στην Κύπρο, ούτε βεβαίως της εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA που θα γίνει ένα χρόνο αργότερα.  Την ώρα που στην κεντρική Ευρώπη ο καιρός κατά τους μήνες Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο θυμίζει περισσότερο χειμώνα παρά καλοκαίρι, στην Κύπρο ισχύει το αντιστρόφως ανάλογο κάτι που αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στη χώρα να προβάλει, και μάλιστα σε υψηλής κοινωνικοοικονομικής τάξης άτομα, όλα όσα προσφέρει. Την ίδια ώρα τέτοιους υψηλού επιπέδου συναντήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για μια χώρα όπως την Κύπρο. Βεβαίως, καλή η βιτρίνα αλλά πολύ περισσότερο ρόλο παίζει η ουσία. Και στο επίπεδο του τραπεζικού τομέα όσο και σε αυτό το ποδοσφαίρου έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε, ενώ κατά καιρούς πληρώσαμε την… αντιαθλητική μας συμπεριφορά. 

 
1237