ΕΦΑΠΑΞ – Η επιμονή του Gatzke φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα


Τι θα αντιμετωπίσει ο ΥΠΟΙΚ από το 2023… 

€ Οικονομική κρίση. Με δύο λέξεις περιγράφεται η επόμενη φάση, στην οποία ήδη εισέρχεται η Κύπρος. Το πλέον σημαντικό από φέτος και για τα επόμενα δύο -όπως εκτιμάται από κάποιους αναλυτές- χρόνια, θα είναι ότι θα πρόκειται για δύσκολα χρόνια με αρκετές προκλήσεις. Το ύψος του δημόσιου χρέους, που καθορίζεται από τη δημοσιονομική πολιτική, τα κεφάλαια που πιθανώς χρειαστεί το κράτος και συνεπώς το δημοσιονομικό ισοζύγιο, η αγορά εργασίας, οι δυσκολίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αποτελούν το εξόχως δύσκολο έργο που θα έχει να χειριστεί ο επόμενος Υπουργός Οικονομικών από τον Μάρτιο του 2023 κι έπειτα. Σύνεση, αποφασιστικότητα, σύνθεση απόψεων και κυρίως άρτια αντίληψη των οικονομικών όρων του σήμερα και ικανότητα υλοποίησης αποφάσεων πολιτικής για την οικονομία, αποτελούν το πακέτο προσόντων που επιβάλλεται να διαθέτει ο επόμενος Υπουργός Οικονομικών. Πέρα από τα προσόντα θα πρέπει να υπάρχει και η θέληση από κάποιον με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, καθώς το κλισέ που περιγράφει ως καυτή τη θέση του εν λόγω Υπουργείο με τις συνθήκες που επικρατούν και που επίκεινται θα είναι πέρα για πέρα ακριβές. 


Reunion εργαζομένων του πρώην κτηρίου Hilton

€ Η στήλη μαθαίνει ότι εντός καλοκαιριού ετοιμάζεται reunion του προσωπικού που εργάστηκε στο πρώην κτήριο του ιστορικού ξενοδοχείου της πρωτεύουσας, του Hilton. Το πεντάστερο ξενοδοχείο, το κτήριο του οποίου πωλήθηκε και αλλάζει όνομα, είναι κλειστό αυτό τον καιρό λόγω έργων αναβάθμισης, αποτέλεσε κυρίως κατά τις δεκαετίες του 80, του 90 και του 2000 το κεντρικό σημείο αναφοράς της Λευκωσίας για χορούς, εκδηλώσεις, συνελεύσεις, ακόμη και συναντήσεις ανώτατου επιπέδου στον πολιτικό κόσμο. Αρχηγοί κρατών έμειναν εκεί και πιο πρόσφατα λαμπρά ονόματα του ποδοσφαίρου -κυρίως- που ήρθαν στην Κύπρο για αγώνες με ομάδες της χώρας μας. Κάθε τοίχος και κάθε δωμάτιο έχει τη δική του ιστορία, μερικές από τις οποίες θα συζητηθούν στο reunion που όπως μαθαίνει το ΕΦΑΠΑΞ θα είναι διευρυμένο με προσωπικό όλων των δεκαετιών. Από τους πρεσβύτερους μέχρι και τους νεότερους που εργάζονταν μέχρι πρόσφατα. Φίλος της στήλης μας υπενθύμισε ακόμη, ότι τακτικός επισκέπτης του Hilton ήταν και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ως Λεμεσιανός, έπρεπε να βολέψει στο πρόγραμμά του τη συνήθεια για μεσημβρινή ανάπαυση που για δεκαετίες εφαρμόζει. Το Hilton αρχικά ανήκε στο ίδιο το κράτος και τα εγκαίνιά του τελέστηκαν τέλη της δεκαετίας του 60 από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Ενδιάμεσα, πέρασε στα χέρια του ομίλου Louis ενώ επίσης ως Hilton αποτέλεσε κομμάτι των επενδύσεων του ομίλου MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Κύπρο. Η πιο πρόσφατη σελίδα στην ιστορία του εμβληματικού ξενοδοχείου γράφτηκε το 2019 όταν επενδυτές αγόρασαν το κτήριο της ξενοδοχειακής μονάδας έναντι 40 -σχεδόν- εκατομμυρίων. Η πανδημία επίσπευσε το πλάνο για κλείσιμο και έργα αναβάθμισής του κτηρίου το οποίο μαζί με τους νέους επενδυτές απέκτησε και νέο όνομα, αλλάζοντας σε Landmark. Ας σημειωθεί, αν και γνωστό, πως το Hilton συνεχίζει την παρουσία του στην πρωτεύουσα αφού το Hilton Park μετονομάστηκε σε Hilton.  


Η επιμονή του Gatzke φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα 

€ Με βασικό γνώμονα τη μείωση του κόστους λειτουργίας της Ελληνικής Τράπεζας, ο Oliver Gatzke στους μερικούς -μόνο- μήνες παρουσίας του στην Κύπρο έβαλε ως στόχο τον εξορθολογισμό των οικονομικών της τράπεζας της οποίας είναι CEO. Με μια ομολογουμένως εξωστρεφή τακτική ο επικεφαλής της Ελληνικής έκανε με κάθε ευκαιρία απόλυτα ξεκάθαρο τον μεγάλο του στόχο που είναι η μείωση του κόστους, βασικό κομμάτι του οποίου είναι το εργασιακό κόστος. Σε αυτό το πλαίσιο στοχεύει σε μια νέα συλλογική σύμβαση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη το ευέλικτο περιβάλλον που θα πρέπει να υπάρχει στον τραπεζικό τομέα και την ίδια ώρα να περιορίζει στο ελάχιστο διάφορες υποχρεώσεις που ενώ πριν μερικά χρόνια φάνταζαν ως «αναπόσπαστα» τώρα είναι σχεδόν αχρείαστα (όπως πχ η συνεισφορά σε επιπλέον Ασφάλιση Υγείας πέραν δηλαδή των εισφορών στο ΓΕΣΥ). Φαίνεται, ότι η επιμονή του ή η προσήλωσή του στους πιο πάνω στόχους οδηγεί την Ελληνική και την ΕΤΥΚ σε κοινά αποδεκτές λύσεις που θα βοηθήσουν την τράπεζα να ισχυροποιήσει τα οικονομικά αποτελέσματα της και την προοπτική της για το μέλλον αλλά και θα διαφυλάξουν την πολύτιμη εργασιακή ειρήνη. Τα ζητήματα θα ξεκαθαρίσουν εντός των επόμενων εβδομάδων. Το ΕΦΑΠΑΞ ελπίζει η κρίση να έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί αφού όσα εκτιμάται ότι έπονται στην οικονομία, σε παγκόσμια κλίμακα, δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες εσωτερικές αναταράξεις… που στο τέλος την πληρώνουν οι εργαζόμενοι που μένουν εκτός…   

 
1104