ΕΦΑΠΑΞ - Η ΕΤΥΚ θα πάρει στο λαιμό της εκατοντάδες τραπεζικούς

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα

Στη Λεμεσό «μυρίζει» εκ νέου ανάπτυξη 

€ Η NAGA ψάχνει κάπου 30 άτομα νέο προσωπικό άμεσα ενώ αναμένεται να εργοδοτήσει άλλα 80 άτομα στο σύντομο μέλλον αφού στα πλάνα της είναι και η επέκταση του τμήματος τεχνολογίας στην Κύπρο. Η MUFG θα χρειαστεί τους επόμενους μήνας πέραν των 200 ατόμων, ενώ επενδυτικά ταμεία ή και εταιρείες τεχνολογίας και ψηφιακών λύσεων στο πεδίο των πληρωμών δημιουργούν τη νέα αγορά εργασίας για πτυχιούχους νέους και στις πλείστες των περιπτώσεων με καλά χρήματα. Ταυτόχρονα, εταιρείες από την Ουκρανία, τη Ρωσία ή και άλλες χώρες της περιοχής ψάχνονται για μεταφορά της έδρας τους ή μέρος των εργασιών τους εκτός συνόρων. Η Κύπρος αποτελεί μια από τις επιλογές τους. Κοινός τόπος των πιο πάνω υφιστάμενων, των υπό εκκόλαψη ή άφιξή στην Κύπρο εταιρειών, είναι η Λεμεσός. Η πόλη αποτελεί τον πλέον δυναμικό πόλο έλξης για ξένες εταιρείες στη χώρα. Πρόκειται για την «επιχειρηματική πόλη» της Κύπρου, της οποίας οι βάσεις τέθηκαν από τις πρώτες ναυτιλιακές εταιρείες τη δεκαετία του 90’ και απλώνεται μέχρι το σήμερα με τις εταιρείες τεχνολογίας, επενδύσεων και χρηματοπιστωτικών εργαλείων να αποτελούν την πλέον πρόσφατη διάσταση της Λεμεσού ως κέντρου βάσης και κόμβος ξένων εταιρειών. 


Ο Ηροδότου της Κεντρικής γευμάτισε με τον Κούρο της ΚΥΠ

€ Όταν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας γευματίζει με τον επικεφαλής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) δεν υπάρχει περίπτωση η κουβέντα να μην είχε ενδιαφέρον και πολλή πληροφόρηση. Αυτό σχολίασε φίλος της στήλης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έτυχε να γευματίσει σε γνωστό μαγειρείο της Λευκωσίας, και είδε τους δύο παράγοντες να βρίσκονταν σε τραπέζι στην πιο ήσυχη πλευρά του μαγαζιού. Πάντως, ο φίλος του ΕΦΑΠΑΞ έμεινε με την απορία για το τι συζητούσαν Κωνσταντίνος Ηροδότου και Κυριάκος Κούρος αφού η κουβέντα των δυο κράτησε και αρκετή ώρα.


Δωρεάν μαθήματα επικοινωνίας από τον Μητσοτάκη 

€ Η στήλη καλεί επίδοξους Προέδρους της Δημοκρατίας (οι οποίοι δεν είναι και λίγοι), να κάτσουν να δουν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Κατάφερε σε λίγη ώρα να εξυψώσει τον ρόλο της Ελλάδας ως του βασικού κυττάρου τροφοδότησης του πολιτισμού στον Δυτικό Κόσμο, τοποθέτησε τη χώρα στη Δύση κατά τρόπο απόλυτο, καταδίκασε απόλυτα και χωρίς περιστροφές ή υποσημειώσεις τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και περιέγραψε με οξύτητα τη θέση της χώρας του σε σχέση με το Κυπριακό. Με σωστή και άνετη άρθρωση, καλογραμμένο κείμενο, πολλές ιστορικές αναφορές και εύστοχες συνδέσεις της ιστορίας με το παρόν ο Έλληνας Πρωθυπουργός κέρδισε πόντους σεβασμού και εκτίμησης όχι απαραιτήτως για τον ίδιο αλλά για τη χώρα. Μεταξύ άλλων και εκτός κειμένου έκανε και χιούμορ λέγοντας ότι τόσες επιδοκιμασίες με θερμά χειροκροτήματα δεν παίρνει ούτε από το κοινοβούλιο της χώρας του. 


Η ΕΤΥΚ θα πάρει στο λαιμό της εκατοντάδες τραπεζικούς 

€ «Με 5.714 ψήφους υπέρ ή 99,5% των 5.745 μελών της ΕΤΥΚ που ψήφισαν η Συντεχνία πήρε την εξουσιοδότηση για να λάβει όποια μέτρα επιθυμεί σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με το προσωπικό της Ελληνικής», έγραφε τις προάλλες η Brief. Το ΕΦΑΠΑΞ ήδη έγραψε και την περασμένη βδομάδα πως «Θα απολυθεί κόσμος και η ΕΤΥΚ στην κοσμάρα της», και τώρα το επαναλαμβάνει: Με τον τρόπο που ενεργεί η ΕΤΥΚ στο θέμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ στο τέλος θα «πάρει στο λαιμό της» εκατοντάδες τραπεζικούς, οι οποίοι θα βρεθούν εκτός εργασίας με μόνη αποζημίωση το πλεονάζον που θα δικαιούνται. Ούτε πακέτα, ούτε τίποτα. Οπόταν ας αντιληφθεί η ΕΤΥΚ πως οι καιροί των «μαγκιών» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και ας τα βρει με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ με μια ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες και όχι το τι θεωρεί η ΕΤΥΚ κεκτημένα του 1960…  

 
1051