ΕΦΑΠΑΞ* - Η γκρίνια για τον κατώτατο

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα


Αστείο το οποίο όμως είναι για κλάματα

€ Τον Μάη ήταν νωρίς, τον Ιούνη έμπαινε το καλοκαίρι, τον Ιούλη ξεκινούσαν οι άδειες και για τον Αύγουστο δεν το συζητούμε καν. Αλλά κάποια στιγμή καλό θα ήταν να δούμε συγκεκριμένες προτάσεις για συγκεκριμένες θεματικές και κυρίως τα βασικά θέματα τα οποία απασχολούν την κυπριακή πολιτεία, κοινωνία και οικονομία. Το ΕΦΑΠΑΞ δεσμεύεται να κάνει την υπέρβαση στην κριτική του και να συγκρατηθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου κι έπειτα να αρχίσει να κρίνει και για τις προτάσεις και για τις μη προτάσεις. Κατάντησε ανέκδοτο η ιστορία με το πολιτικό κρυφτό. Αστείο το οποίο όμως είναι για κλάματα και όχι για γέλια. 


Οι διαφημίσεις της Cytavision…

€ Μπαίνει ο φίλος, ναι αυτός που ξέρετε της στήλης, στο YouTube και πριν το αγαπημένο του χιτ μπαίνει διαφήμιση της Cytavision με πρωταγωνιστές YouTubers από την Ελλάδα. Ε, τελικά την είδε μέχρι το τέλος αγνοώντας το skip μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Αυτή είναι η επιτυχία της διαφήμισης να την απολαμβάνει και όχι να σκάει τον θεατή και δυνητικό πελάτη της εταιρείας που την λανσάρει. Καλό σενάριο, καλοί πρωταγωνιστές, καλή εκτέλεση. Απλό και to the point όπως λένε και στο χωριό του φίλου της στήλης. Το ερώτημα βεβαίως είναι αν η CYTAVISION έκανε ορθή κατανομή λεφτών μεταξύ ΜΜΕ, Google και Facebook…

 

Ελεγκτική: Αθλητές ίσως κάνουν «πρωταθλητισμό» στη φοροδιαφυγή 


Για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή αθλητών που λαμβάνουν εισοδήματα / χορηγίες από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία μετά τα ευρήματα της στα πλαίσια του ελέγχου του Τμήματος Φορολογίας. Όπως σημειώνει η Ελεγκτική στην Έκθεση της σε κάποιες περιπτώσεις αθλητών δεν υποβλήθηκαν δηλώσεις εισοδήματος ή/και δεν δηλώνονταν όλα τα εισοδήματα που λήφθηκαν ως «χαριστικές παροχές» ή/και επαγγελματική αποκατάσταση από τον ΚΟΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα σε 5 περιπτώσεις προσώπων, σύμφωνα με τις δηλώσεις εισοδήματός τους για τα έτη 2016-2019, προέκυψε διαφορά στα εισοδήματα/παροχές συνολικού ύψους €478.395. Επίσης, σε 8 περιπτώσεις προσώπων δεν υποβλήθηκαν καθόλου δηλώσεις.


Τα δικαιώματα αποδελτίωσης του κυπριακού Τύπου 

€ Στην εταιρεία Clip News κατοχυρώθηκε ο πρόσφατος διαγωνισμός από την Ένωση Εκδοτών Κύπρου για τα δικαιώματα αποδελτίωσης του περιεχομένου του καθημερινού και εβδομαδιαίου Τύπου.  Μέχρι πρόσφατα η εταιρεία Innews είχε αυτό το δικαίωμα. Τον Ιούνιο κατά τον οποίο έτρεξε η διαδικασία προσφοροδότησης, όμως, η ελληνική εταιρεία υπέβαλε υψηλότερη προσφορά και έτσι από 1η Σεπτεμβρίου την εν λόγω υπηρεσία παρέχει η Clip News. Μάλιστα, φίλος της στήλης ενημέρωσε το ΕΦΑΠΑΞ ότι κατά την εβδομάδα που μας πέρασε, στελέχη από την ελληνική εταιρεία ήρθαν στην Κύπρο για σειρά επαφών με δυνητικούς πελάτες. 


Η γκρίνια για τον κατώτατο 

€ Το ότι προχώρησε ένα σημαντικό θέμα για την εγχώρια αγορά εργασίας με τη σχετική ρύθμιση μέσω διατάγματος του Υπουργείου Εργασίας, για τον εθνικό κατώτατο μισθό αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός κυρίως για νεοεισερχόμενους στον εργασιακό στίβο και ίσως για άτομα χωρίς ειδίκευση που εργάζονται σε αντίστοιχα πόστα που δεν απαιτούν ιδιαίτερα προσόντα. Από την ημέρα ανακοίνωσης του ποσού των €940 (μεικτά/gross) άρχισε η κριτική, οι διαφωνίες και η γκρίνια για το ότι δεν είναι αρκετά τα χρήματα για να τα βγάζει πέρα ένας νέος ή ένα ζευγάρι με δύο μισθούς αυτής της κλίμακας. Βεβαίως, και είναι σωστό το εν λόγω επιχείρημα ιδίως στην εποχή που ζούμε με τον αυξανόμενο πληθωρισμό που καταγράφεται. Παρόλα αυτά, θεσπίστηκε κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως και ο κατώτατος που δινόταν για ορισμένες θέσεις εργασίες κατάντησε να είναι ο κανόνας στην αγορά εργασίας. Το ΕΦΑΠΑΞ πιστεύει ακράδαντα ότι η αγορά είναι που καθορίζει τους μισθούς αλλά την ίδια ώρα ο Κατώτατος προστατεύει τους εργαζόμενους από κάποιους δήθεν ‘επιχειρηματίες’ που πόρρω απέχουν από το επίθετο ‘επιχειρηματίας’. 

 
1300