ΕΦΑΠΑΞ* - Η κομμουνιστική ατάκα Χριστοδουλίδη για CYTA που ξένισε

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα

 

Ζορπάς: Γίνεται «μπουτίκ» αλλά ο χαμός με το parking συνεχίζεται

Σε αλλαγές προχώρησε η αλυσίδα Ζορπάς σε ορισμένα εκ των καταστημάτων της. Οι αλλαγές έχουν να κάνουν κυρίως με την υπηρεσία που παρέχεται για επιλογή και κοπή ψωμιού από εργαζόμενους στην αλυσίδα. Περιορίζει την επαφή και τα αγγίγματα από τον κόσμο με τα εκτεθειμένα ψωμιά βάζοντας ακόμη ένα ποιοτικό στοιχείο σε αυτά που προσφέρει στα καταστήματά του. «Δεν είναι φούρνος αλλά μπουτίκ ψωμιού αυτό που κάνει πλέον ο Ζορπάς. Πέραν της μεγάλης ποικιλίας ψωμιών που έχει, τώρα περιορίζει και το πρόβλημα που παρατηρείται σε κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες ορισμένοι αγγίζουν ή πιάνουν τα ψωμιά και τα αφήνουν κάτι που δεν είναι και πολύ ωραίο ούτε υγειονομικά ορθό» ήταν το σχόλιο φίλου της στήλης, ο οποίος παρατηρεί με ενδιαφέρον τις αλλαγές στο εμπόριο. Αν φτιάξει και το θέμα με τους χώρους στάθμευσης που σε πολλές περιπτώσεις οι πελάτες του δημιουργούν συμφόρηση κυκλοφορίας τότε θα είναι πολύ καλύτερα.

 

Μαραθώνιοι: Είναι πολλά τα λεφτά και οι έριδες 

Είναι τάση της εποχής, ωραία τάση ομολογουμένως και για αυτό όλο και περισσότερος κόσμος βάζει τα αθλητικά του και τρέχει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν αυξηθεί τόσο οι σύλλογοι δρομέων όσο και οι διοργανώσεις αγώνων δρόμου που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και όχι μόνο σε επαγγελματίες. Και κάπου εκεί είναι που αναδείχθηκε ότι πρόκειται για μια εμπορική πίτα με μπόλικο κοινό, τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και από τον κόσμο που ακολουθεί τους αθλούμενους. Και όπως παντού έτσι και εδώ ακολουθήθηκε ο χρυσός κανόνας του εμπορίου και του μπίζνες: Όπου υπάρχει κόσμος, υπάρχουν και ευκαιρίες για λεφτά. Από την προώθηση αθλητικών ειδών, μέχρι συμπληρωμάτων διατροφής ή και προϊόντων όπως κρέμες και αναλγητικά σκευάσματα. Και αφού είναι μεγάλη η εμπορική πίτα υπάρχουν και οι έριδες οι οποίες βεβαίως είναι οικονομικής φύσεως. Μετά τη μεγάλη απήχηση και επιτυχία που είχαν αγώνες που έγιναν για συναπτά έτη -με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας- πλέον παρατηρείται η διάσπαση αγώνων και η διοργάνωση ξεχωριστών στις πόλεις. Οι μόνοι που χαίρονται από την εν λόγω διαμάχη είναι όσοι ασχολούνται με το τρέξιμο, οι οποίοι έχουν περισσότερες ευκαιρίες για την εμπειρία των αγώνων. Η στήλη πάντως υπογραμμίζει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο για τη διοργάνωση ενός κύριου, διεθνούς αγώνα που να είναι ο κυπριακός μαραθώνιος. 

 

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Αμμοχωστιανών και Κοκκινοχωριών

Το παράπονο του Δήμαρχου Παραλιμνίου, Θεόδωρου Πυρίλλη, για τη μη στήριξη του Μητροπολίτη Αμμοχώστου από τους Αμμοχωστιανούς που ζουν σε άλλες περιοχές της Κύπρου, πέραν των Κοκκινοχωριών, δεν είχε να κάνει μόνο με τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές. Ήταν ακόμη ένα επεισόδιο στη μακρά και μεγάλη διαμάχη της περιοχής με τους λοιπούς Αμμοχωστιανούς. Η ουσία της κόντρας έχει να κάνει ότι οι των Κοκκινοχωρίων έχουν μόνιμο παράπονο ότι δε συμμετέχουν στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και παρά το γεγονός ότι λόγω κυρίως τουρισμού, θεωρούν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην κυπριακή οικονομία. Παλαιότερα η στήλη έγραψε για τη δημιουργία της Τουριστικής, Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας Αμμοχώστου, με έδρα το Παραλίμνι σε κόντρα του ΕΒΕ Αμμοχώστου που εδρεύει -λόγω εισβολής- στη Λεμεσό. Μάλιστα, το ακρωνύμιο ΤΕΒΕΑ ομοιάζει με το ΕΒΕΑ με στόχο ακριβώς να σταθεί απέναντι από το ΕΒΕ. Το μόνο σίγουρο είναι πως με διάφορες αφορμές, είτε αυτές είναι επιχειρηματικές συνεργασίες, είτε Αρχιεπισκοπικές ή ακόμη και Προεδρικές Εκλογές η κόντρα θα επανέρχεται στην επιφάνεια.

 

Η κομμουνιστική ατάκα Χριστοδουλίδη για CYTA που ξένισε

Μετά από συνάντηση που είχε στα γραφεία της Cyta ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης αφού εξήρε το έργο και την προσφορά του οργανισμού στον τόπο έκανε και μια δήλωση -εκ του προχείρου- που περισσότερο θα ταίριαζε σε κάποιον από τον χώρο του ΑΚΕΛ ή ευρύτερα της αντιπολίτευσης. Η δήλωση είχε να κάνει με τις παλαιότερες συζητήσεις για ιδιωτικοποίηση μεγάλων ημικρατικών οργανισμών, με πρώτες και κύριες βεβαίως τις Cyta και AHK. Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι χαίρεται που η Cyta παραμένει σε κρατικά χέρια ενώ κάποιοι στο παρελθόν ήθελαν να την πουλήσουν. Αυτό που ξένισε πέραν του ότι επρόκειτο για μια πολιτική δήλωση πιο κοντά στην αριστερά παρά στον χώρο από τον οποίο προέρχεται, είναι πως από την μια, τον καιρό που συζητείτο το συγκεκριμένο ζήτημα η Κύπρος ήταν υπό το Μνημόνιο της τρόικας με όλες τις δυσκολίες που το συνόδευαν. Από την άλλη, ήταν προεκλογική θέση από το 2013 του Νίκου Αναστασιάδη η μετοχοποίηση μεγάλων ημικρατικών οργανισμών, που όμως δεν προχώρησαν κυρίως επειδή το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου κύλησε ομαλά και επιλέγηκε η οδός της εργατικής και κοινωνικής ειρήνης παρά η πώληση ημικρατικών. Κάποιος μπορεί να πει έκανε τη δήλωση εκ του ασφαλούς και άλλος ότι δεν σκέφτηκε ιδιαίτερα το περιεχόμενο της πρότασης που έκανε. Πάντως, σε όσους παρακολουθούν στενά τα της οικονομίας και της πολιτικής δεν πέρασε απαρατήρητη.