ΕΦΑΠΑΞ*- Η νέα οικονομική πραγματικότητα (3 δεδομένα)

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα

ΑΤΑ και τηλεργασία στις ελληνικές καλένδες 

Είναι δύο θέματα, όχι απαραίτητα δύσκολα, αλλά σίγουρα σημείο τριβής μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το μοντέλο εργασίας, ανεξαρτήτου πανδημίας και συνθηκών περιορισμού μετακινήσεων μέσω τηλεργασίας, αλλά και ο τρόπος σε σχέση με το ποσοστό καταβολής της ΑΤΑ έχουν τεθεί στο περιθώριο από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Κυριάκο Κούσιο. Αυτά θα αποτελούν άλλα δύο ζητήματα που η νέα κυβέρνηση, όποια και να είναι, θα έχει να χειριστεί και μάλιστα σύντομα αφότου αναλάβει τα ηνία του τόπου. Η στήλη πάντως είναι υπέρ της δυνατότητας τηλεργασίας, όπου μπορεί να εφαρμόζεται με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία και κατά της καταβολής ΑΤΑ και σε αντιστάθμισμα να υπάρχει συλλογική σύμβαση στους περισσότερους δυνατούς εργασιακούς χώρους. 

 

Στήνουν ανάχωμα σε ρευστοποιήσεις οι κυπριακές εταιρείες 

Όλο και περισσότερες εταιρείες στην Κύπρο ακολουθούν πλέον το αμερικανικό μοντέλο του buy back. Όσοι παρακολουθούν τις ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σίγουρα έχουν προσέξει το γεγονός ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον ένα μέρος από τα κέρδη για τη στήριξη των μετοχών τους. Πρόκειται ουσιαστικά για την αγορά ιδίων μετοχών που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Τώρα, γιατί γίνεται αυτό και γιατί αρκετές κυπριακές εταιρείες έχουν υιοθετήσει το συγκεκριμένο μοντέλο; Σύμφωνα και με την ανάλυση του Κωνσταντίνου Μπρατσιάκου στην Brief (Διαβάστε την αυτούσια εδώ) γίνεται με σκοπό τη προστασία των μετόχων, καθώς σε ένα κακό οικονομικά περιβάλλον – όπως αυτό που ισχύει σήμερα – μια τέτοια κίνηση μπορεί να βάλει ανάχωμα σε κύμα ρευστοποιήσεων, αλλά και να ανακόψει την πτωτική πορεία των μετοχών.

 

Τα funds απογειώνονται

Τη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου των οργανισμών και συνδέσμων επενδυτικών ταμείων αναλαμβάνει η Κύπρος για το 2023, χάρη στην επιμονή και τη μεθοδικότητα του CIFA (του κυπριακού οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων). Αποτελεί μια εξόχως σημαντική εξέλιξη σε μια βιομηχανία, στην οποία η Κύπρος επένδυσε τα τελευταία χρόνια και έχει μάλιστα καλά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζονται στα δεκάδες, πλέον, funds που έχουν εγγραφεί στην Κύπρο αλλά και στην επιτυχία εξασφάλισης της διοργάνωσης του ετήσιου συνεδρίου του Παγκόσμιου Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο. 

 

Τα τρία δεδομένα της νέας, οικονομικής πραγματικότητας 

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης σημείωσε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση αφήνει οικονομικά μαξιλαράκια στην επόμενη τα οποία είναι απαραίτητα, διότι όπως σημείωσε παγκόσμια εισερχόμαστε σε μια νέα, οικονομική πραγματικότητα. Επεκτείνοντας την ανάλυσή του ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πέρασε η εποχή του φτηνού χρήματος, της φτηνής ενέργειας και του φτηνού εργασιακού κόστους. Μάλιστα, εκτίμησε ότι αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται να αλλάξουν σύντομα αλλά αντίθετα θα μας συνοδεύουν για τα επόμενα χρόνια.