ΕΦΑΠΑΞ* - Η ζωή εν τάφω της τηλεργασίας

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα

 

Η Λευκωσία «έκλεψε» την Παραμυθούπολη από τον Στρόβολο 

Παλιά η παραμυθούπολη στηνόταν στο κέντρο της Λευκωσίας, αλλά πριν 5-6 χρόνια σχετική σύμβαση μεταξύ της εταιρείας που φέρνει τα παιχνίδια στη Λευκωσία προχώρησε σε συμφωνία με τον Δήμο Στροβόλου. Με την πανδημία τα πράγματα δεν πήγαν πολύ καλά και ήδη από πέρσι η παραμυθούπολη επέστρεψε στο κέντρο της Λευκωσίας, όπου και η μεγάλη ρόδα με τα φώτα της δημιουργεί ένα πολύ ωραίο σκηνικό στην πρωτεύουσα ενόψει χριστουγεννιάτικων εορτών. Στο διάστημα κατά το οποίο ο Στρόβολος φιλοξενούσε την παραμυθούπολη, ο Δήμος Λευκωσίας προσπάθησε να κάνει ενέργειες με διάφορα περίπτερα και καταστήματα του δρόμου, ωστόσο, το μεγάλο πάρκο που στήνεται δημιουργεί σαφώς διαφορετικό περιβάλλον. Η στήλη μαθαίνει ότι η παραμυθούπολη στήνεται από το Parko Paliatso που όλο τον υπόλοιπο χρόνο και δη το καλοκαίρι εδρεύει στην Αγία Νάπα, όπου εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τους τουρίστες ντόπιους και ξένους που επισκέπτονται την περιοχή. 

 

Έκαναν show οι αεροπορικές στο Black Friday 

Οι αεροπορικές εταιρείες ήταν ίσως οι μοναδικές εταιρείες στην Κύπρο που προχώρησαν με πραγματικό Black Friday, καθώς στην Κύπρο ο θεσμός σε καταστήματα έχει συσχετιστεί με μικρές εκπτώσεις 10% και 20%. Συγκεκριμένα Aegean και Cyprus Airways ανακοίνωσαν την ημέρα του Black Friday εκπτώσεις που έφταναν έως και το 70% στην πρώτη και έως και 50% στην δεύτερη. Πάντως δεν είναι μυστικό πως το Black Friday δεν μπορεί καν να συσχετιστεί με το τι συμβαίνει στις αγορές άλλων χωρών και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει τόσο καταστηματάρχες, όσο και καταναλωτές. Φίλος της στήλης και γνώστης της αγοράς μας ανέφερε πάντως πως φέτος οι καταναλωτές δεν φαίνεται να έτρεξαν στα εμπορικά κέντρα και σε καταστήματα αφού από την μια η οικονομική αβεβαιότητα και από την άλλη οι μικρές εκπτώσεις άφησαν τους καταναλωτές στο σπίτι


Το «δώρο» της Ryanair στον Καρούσο για τα γενέθλια του 

Τα γενέθλια του είχε την Δευτέρα 21/11 ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος. Ημέρα που συνέπεσε με την συνέντευξη Τύπου της Ryanair για τις ανακοινώσεις της για νέο πτητικό πρόγραμμα με αυξημένα δρομολόγια και την κάθοδο νέου αεροσκάφους στην Κύπρο. Παρών στην συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Υπουργός Μεταφορών, ο οποίος αστειευόμενος χαρακτήρισε ως «το καλύτερο δώρο για τα γενέθλια του και για την Κύπρο τις ανακοινώσεις της Ryanair». Πάντως να πούμε ότι σχετικά με την διάσκεψη Τύπου δεν πέρασε απαρατήρητη η φωτογραφία με διαφημιστικά πλακάτ της Ryanair του Υπουργού Μεταφορών και Υφυπουργού Τουρισμού τα οποία κρατούσαν στα χέρια. Όπως ενημερώνεται η στήλη το συγκεκριμένο γεγονός αν και σωστά σχολιάζεται με αρνητική διάθεση ωστόσο φαίνεται να συνέβη απρόοπτα και δεν είναι τόσο σίγουρο εάν Καρούσος και Περδίος ήταν ενήμεροι εξ αρχής για τον τρόπο που θα «στήνονταν» για την αναμνηστική φωτογραφία. 


Η ζωή εν τάφω της τηλεργασίας 

Αναβλητικότητα, αναποφασιστικότητα, έλλειψη τόλμης και οράματος, αλλά κυρίως έλλειψη σχεδίου για αποτελεσματική εφαρμογή τηλεργασίας και βεβαίως πίστης από εργαζόμενους και κυρίως εργοδότες. Κάπως έτσι περιγράφονται οι λόγοι για τους οποίους η τηλεργασία στην Κύπρου οδηγείται σε αργό θάνατο. Αυτή τη στιγμή μόνο μερικοί οργανισμοί εφαρμόζουν τηλεργασία, ενώ εταιρείες που με επιτυχία εφάρμοσαν το εν λόγω μοντέλο εργασίας κατά τα έτη της πανδημίας, τώρα εγκαταλείπουν σχεδόν πλήρως την τηλεργασία. Δεν έχουν στηθεί συστήματα και διαδικασίες ελέγχου προόδου του φόρτου εργασίας, τα εργαλεία επικοινωνίας έχουν αφεθεί και χρησιμοποιούνται κυρίως για επικοινωνία με εξωτερικούς συνεργάτες ενώ έχει καταλήξει όποιος ζητά ή έστω ρωτά για τηλεργασία να θεωρείται περίπου ως ο περίεργος της υπόθεσης που βαριέται να πάει γραφείο. Η εξοικονόμηση ωρών εργασίας, κόστους καυσίμων και συντήρησης του οχήματος, ρουχισμού και ο περιορισμός της καθημερινής ταλαιπωρίας στην κίνηση ιδίως των μεγάλων πόλεων φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά σοβαροί παράγοντες για εφαρμογή τηλεργασίας εκεί και όπου μπορεί λειτουργικά, παραγωγικά και αρμονικά να εφαρμοστεί. Εμείς ως DigitalTree πάντως εφαρμόζουμε το mobile πλαίσιο εργασίας από το 2013 που αρχίσαμε.