ΕΦΑΠΑΞ – Κωτσόβολος: Σοβαρός παίχτης με τζίρο 654εκ (!)

* Στήλη «Εφάπαξ»: Παραοικονομία, παραπολιτική, οικονομικά κους-κους και άλλα

Η κάποτε απόμακρη από τους πολίτες Κεντρική Τράπεζα…

 Με χαρά παρατηρούμε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) και ο Διοικητής της, Κωνσταντίνος Ηροδότου, είναι αποτελεσματικοί όχι μόνο στην επίλυση ευαίσθητων και σύνθετων προβλημάτων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών (που δεν ήταν και λίγα το τελευταίο διάστημα), αλλά κατεβαίνουν και στην κοινωνία. Κάτι που ίσως για πρώτη φορά βλέπουμε στα χρονικά της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, αφού η ΚΤΚ μπορεί να κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως ο πιο ‘απόμακρος’ θεσμός τους Κράτους από τον απλό πολίτη. Τουλάχιστον αυτό καλλιεργούσαν μέχρι τώρα οι εκάστοτε Διοικήσεις της. Αυτή τη φορά, λοιπόν, η ΚΤΚ δείχνει ένα άλλο πρόσωπο αναλαμβάνοντας μια, φιλόδοξη, πρωτοβουλία να εκπαιδευτούν και να εξοικειωθούν οι πολίτες με βασικά εργαλεία και έννοιες για τον χρηματοοικονομικό τους αλφαβητισμό. Για να μπορούν, δηλαδή, να διαχειρίζονται και να πλοηγούνται με ασφάλεια στα δύσκολα θέματα που έχουν να κάνουν με την χρηματοοικονομική τους ευημερία. Συγκεκριμένα, η ΚΤΚ συντόνισε με επιτυχία την έκθεση για την Εθνική Στρατηγική για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και την χρηματοοικονομική παιδεία στην Κύπρο, έκθεση που πέρασε ομόφωνα και από το Υπουργικό Συμβούλιο. Συγχαρητήρια σε όλους τους υπεύθυνους αρμόδιους και συντελεστές της προσπάθειας και περιμένουμε με ενθουσιασμό τα επόμενα βήματα.


Cash is King 

 Ειδικά σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτήν που σήμερα βιώνει ο πλανήτης, λόγω των πολυεπίπεδων οικονομικών προκλήσεων που πιέζουν την παγκόσμια οικονομία και τα οικονομικά των ατόμων, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ένα πράγμα είναι σημαντικό για τον καθένα: το χρήμα. Η φράση που θέλει τον βασιλιά των κεφαλαίων να είναι το χρήμα δεν είναι τυχαία, αφού οι μεγάλες αυξομειώσεις και το ρίσκο που εμπεριέχουν άλλες, κυρίως βραχυπρόθεσμες, επενδύσεις καθιστούν το ρευστό εξόχως σημαντικό. Παρόλα αυτά, ο βασιλιάς χάνει επίσης από την αξία με όλα αυτά που βιώνουμε αφού ο πληθωρισμός με πολύ απλά λόγια συνεπάγεται άμεσης υποτίμησης των διαθέσιμων χρημάτων σε βάθος συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα. Για παράδειγμα 1000 ευρώ στην τράπεζα, στο τέλος του χρόνου θα απωλέσουν από την αξία τους λόγω των μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων (σε συνδυασμό με χρεώσεις ή τέλη που υπόκεινται) ενώ παράλληλα η αγοραστική τους δύναμη θα περιοριστεί αναλόγως του ποσοστού του πληθωρισμού για τη χρονιά. Συνεπώς, τα 1000 ευρώ στο τέλος του χρόνου θα αξίζουν έως και 10% λιγότερα. Σε κάθε, όμως περίπτωση, το σημαντικό είναι κάποιος να τα έχει στη διάθεσή του έστω και αν απωλέσουν μέρος της αξίας τους. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα έχει σαφώς μεγαλύτερο κόστος, κινδύνους και μακροπρόθεσμα μπορεί να περιπλέξει την οικονομική θέση οποιουδήποτε προσώπου. Το ΕΦΑΠΑΞ δηλώνει τη συντηρητική του στάση έναντι των πλείστων οικονομικών θεμάτων και συμβουλεύει όσους κρατούν, να προσέχουν τα χρήματά τους. 


Σοβαρός παίχτης ο Κωτσόβολος… 

 Μια παρουσίαση μπορεί να αφήσει διάφορες εντυπώσεις και είθισται να είναι και ο καθρέφτης του διοργανωτή. Αν μια παρουσίαση είναι πρόχειρη, τότε κατά πάσα πιθανότητα και ο συντελεστής είναι πρόχειρος. Αν μια παρουσίαση είναι επιφανειακή, κατ’ αντιστοιχία και ο συντελεστής είναι επιφανειακός. Αν μια παρουσίαση έχει βάθος, είναι πολυδιάστατη, πολύπλευρη και παρουσιάζει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης, τότε ξέρεις πως έχεις να κάνεις με σοβαρό παίχτη. Διότι αυτή ήταν η εντύπωση που αποκόμισε η Brief, η οποία παρακολούθησε (για δεύτερη συνεχή χρονιά) την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εταιρείας Κωτσόβολος (και η οποία έχει το τελευταίο 12μηνο παρουσία και στην Κύπρο μέσω δυο καταστημάτων). Βεβαίως η σοβαρότητα της εταιρείας αποτυπώνεται και στα ίδια της τα αποτελέσματα. Αντιγράφω από σχετικό θέμα της Brief  «…ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα €654 εκ., σημειώνοντας σημαντική αύξηση 13.1%, σε σχέση με το οικονομικό έτος 2020-2021, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα €51.7 εκ., από €43.8 το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα €25.2 εκ., από €20.9 το 2020-2021, σημειώνοντας αύξηση 20,5%». (Διαβάστε εδώ όλο το θέμα και αναλυτικά τα αποτελέσματα της εταιρείας)

 
1246